Необходими продукти:
- патладжани - 3 броя (всеки по 250 - 300 грама);
- сусам - 60 грама + още за поръсване;
- зехтин - 50 мл + за поръсване;
- лимонов сок - 45 мл;
- пан пита - 8 питки за сервиране;
- чесън - 4 големи скилидки (3 от тях се изпичат);
- сусамов тахан - 1 ч.л. (по желание);
- кимион - 1/2 к.л.;
- сол.
Начин на приготвяне:
Нарежете на две патладжаните (по дължина), поръсете ги със сол и оставете да се отцедят от горчилката за 20-тина минути.
Измийте ги добре и ги подсушете. Направете разрези в тях и поставете по 1 скилидка чесън. Намазнете тава и сложете патладжаните с месото надолу.
Загрейте фурната на 200 градуса. Печете патладжаните за 15 минути, след което обърнете и печете още толкова.
Охладете патладжаните и с помощта на лъжица издълбайте вътрешността.
Сипете я в блендер и добавете сусама, зехтина, тахана, последната скилидка чесън, кимиона, лимновия сок и солта. Пасирайте до гладкост.
Поръсете разядката със зехтин и сусам и поднесете с препечени филийки или плоски питки, пише ezine.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 пенсионер от Варна
10:25 26.08.2024
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 ами,
11:15 26.08.2024
4 Кимиона
11:45 26.08.2024
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Гуми Джантев
22:30 26.08.2024