29 Август, 2024 12:58 2 748 12

В кои страни по света трябва да оставяме бакшиши и къде е забранено

  • бакшиши-
  • бакшиш-
  • пътуване-
  • чужбина-
  • такса-
  • обслужване

Експерт по пътуванията споделя най-важните неща, които трябва да знаем за бакшишите по света

В кои страни по света трябва да оставяме бакшиши и къде е забранено - 1
Снимка: Shutterstock

Вековният въпрос е: да давам или да не давам бакшиши? В САЩ бакшишите са задължителни за всичко - от кафето до подстригването, но колко е подходящо да се дават?

Навсякъде другаде протоколът е различен – бакшиши се очакват на определени места, но не и на други, а сумата, която добавяте към сметката, може да зависи от нивото на обслужване, което получавате.

За да се внесе още по-голямо объркване, в някои страни бакшишите всъщност се смятат за неуважителни.

Експертът по пътуване Лора Еванс-Фиск от eurochange казва: "Средно британците обикновено дават бакшиши между 6 и 10 % от общата сметка, ако храната им е харесала, а други 22 % дават бакшиши между 1 и 5 %."

Но тъй като в зависимост от мястото, където се намирате, това може да се разглежда като скъперничество или прекомерност, правилното проучване преди пътуването може да ви помогне да избегнете неловки ситуации, както и да се уверите, че персоналът получава подходящо възнаграждение за усилията си.

Тук Лора споделя най-добрите си съвети за бакшишите, които да оставяме, когато пътуваме в чужбина:

Съединените щати

"Съединените щати са известни със своите строги, почти задължителни обичаи за даване на бакшиши", казва Лора.

Тук тя съветва стандартен минимален бакшиш от 15 % в ресторантите "дори и да не сте се насладили особено на храната’", който може да се увеличи до 18 % за ‘чудесно’ хранене и 20 % за ‘отлично’ хранене.

"Когато сте в бар, от вас се очаква да дадете бакшиш на бармана", добавя Лора. "Обикновено поне 1 долар на питие, макар че за коктейлите този бакшиш може да е по-висок."

Италия

В Италия бакшишите са по-скоро нещо в по-специални случаи, но често в сметката ви ще видите думите ‘Servizio Incluso’, които включват цената на бакшиша и означават, че не е необходимо да оставяте допълнително.

Лаура казва: "“Coperto” е друга често срещана дума в сметките, която се превежда като покрит. То се отнася до разходите за допълнителен хляб или маслини и отива директно към ресторанта, а не към персонала, така че при тези обстоятелства останалите бакшиши ще бъдат оценени от обслужващия персонал."

Франция

В продължение на европейската традиция, във Франция не се очаква и не се изисква даване на бакшиши, но в сметката ви може да бъде включена такса за обслужване в размер на около 15 % – ‘Service Compris’ на езика на любовта.

"Големи бакшиши се смятат за странни или крещящи във Франция", продължава Лора. "Много по-приемливо е да оставите малко дребни пари или просто да закръглите сметката, когато тя дойде."

Испания

Според Лаура, "златното правило за бакшиш в Испания е 10% от сметката."

Тя добавя: "Подобно на французите, испанците намират големите бакшиши за странни, така че всичко над 15% може да се приеме за неудобно. Отново, подобно на други европейски страни, обикновено ще видите, че към общата сума е добавена такса обслужване или “Servicio Incluido”."

Таксиметровите шофьори и портиерите обикновено не очакват бакшиш в Испания, така че изцяло зависи от вас, ако решите да благодарите, но няма да ви сметнат за скъперник, ако не го направите.

Гърция

В Гърция към сметката може да се добави такса за обслужване, обозначена като ‘κουβερ’, но тя не означава и не замества бакшиша, така че допълнителните 10 до 15 % са обичайни и се възприемат като жест на благодарност.

Лаура казва: "Това не се очаква в такситата или хотелите, но отново, ако са ви оказали помощ или съдействие на вас, това би се възприело като начин да се благодари."

Португалия

Местните жители в Португалия вероятно ще оставят около 5 или 10% като бакшиш или ще закръглят сметката, но не се очаква да оставите допълнително, ако е включена такса за обслужване ‘Taxa de Serviço’.

Трудната работа се върши за вас и в туристически дестинации като Азорските острови, където според Лаура "такса за обслужване може да бъде автоматично добавена от всички таксиметрови шофьори или хотелски портиери."

Канада

Подобно на американските си съседи, канадците обикновено дават бакшиши от 15 % до 20 % на обслужващия персонал в ресторантите и по 1 долар на питие на барманите.

"В Канада обаче на сметката се отпечатва данък върху стоките и услугите (GST), който може да се използва за изчисляване на бакшиша", съветва Лора. "В повечето градове той е 5% от сметката, така че можете да умножите това число по три за да изчислите сумата си."

Турция

При някои обстоятелства се очаква да оставите бакшиш.

Лаура обяснява: "В Турция по правило се очаква да дадете бакшиш от 5% до 10% в ресторанти, кафенета и барове – особено в туристически или бизнес райони."

Турските бани или хамамите обаче са малко по-различни - тук трябва да разделите между обслужващия персонал от 10% до 20% от общата сума, преди да си тръгнете.

Япония

Подхвърлянето на бакшиш се смята за обида.

В Япония не само не се изисква бакшиш, но и може да се счита за нелюбезно или грубо, като се предполага, че заведението не плаща достатъчно добре на персонала си или че не сте съгласни с цената.

"Златното правило в Япония е да не оставяте бакшиш и просто да бъдете учтиви, както и да покажете благодарността си, като благодарите на персонала на ресторанта или хотела", добавя Лора.

Общи съвети за бакшишите

Плащайте в брой

Въпреки че мнозина вече използват картата си, за да дават бакшиши, Лора съветва: "Бакшишите в брой обикновено се предпочитат от работещите в хотелиерството заради тяхната леснота и защото бакшишите от картата често са с удръжки. Уверете се, че винаги давате бакшиши в местната валута."

Проверете дали има такси за обслужване

"На много места класическият метод на даване на бакшиши се заменя с такси за обслужване", казва Лора. "Докато в някои страни е задължително това да се споделя от персонала, в други парите отиват директно в заведението."

Ако се съмнявате, закръглете

Освен в Япония, ако не сте сигурни в обичаите за даване на бакшиши в съответната страна, Лора казва, че "винаги е сигурен вариант да закръгляте крайната сметка до най-голямата цяла сума на банкнотата."

Винаги давайте бакшиши на екскурзоводите

Лора обяснява: "Единственото изключение от етикета за даване на бакшиши, което е почти универсално признато, е да давате бакшиши на вашите екскурзоводи."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честен ционист

    7 2 Отговор
    В България цените из менютата са така нагло стъкмени с тези 9,8,7 стотинчици накрая, че щеш не щеш оставяш бакшиш. Не стига, че веднъж са те минали с отвратителното съотношение цена/качество/количество, а после те обират хладнокръвно с обяснение, че нямали дребни да връщат, били неграмотни и не можели да смятат. Като ви закачат гривничките като в Кения, тая нестраведливост поне ще изчезне.
  • 5 Механик

    12 3 Отговор
    От прочетеното рабрах ,че единствено в Япония не се дават бакшиши.
    Не виждам какво нередно има в това да дадеш бакшиш на човек който добре си е свършил работата?? Това е обикновенна човешка постъпка. Това е лична награда и се дава доброволно.
    По-скоро намирам нередно да се слага "такса обслужване". Ти си в ресторант (примерно) и е ясно, че ще бъдеш обслужен. Ресторанта си е сложил достатъчно високи надценки, кето е и неговта печалба. В тия надценики влиза и обслужването. Инак за какво са тия надценки????
  • 6 456

    11 2 Отговор
    Не е ли бакшиш ако желая, ако ми е харесало? Защо трябва задължително да оставям бакшиш?
  • 7 Свилен

    7 0 Отговор
    САЩ СА БРУТАЛНИ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ
  • 8 ха, ха

    9 0 Отговор
    Бакшиша е пожелателен,не е задължителен.

    Коментиран от #10

  • 9 Мнение

    3 0 Отговор
    В Китай бакшишите са заб.анени! Дори е обидно!
  • 10 Истината

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "ха, ха":

    В България да, но в Англия е задължителен!
  • 11 Живи глупости

    1 0 Отговор
    В Испания никой освен туристите не дава бакшиш. В Гърция също като им оставиш 5€ благодарят по 10 Мин това не е поведение на някой които получава често бакшиши. В Германия всеки дава. Говоря за ресторанти. Всичко на самообслужване не получава нишо
  • 12 Бакшиш

    3 0 Отговор
    Нийде по света не е прието на таксиметровите да им се дават бакшиши,па у нас от тях тръгна навремето,затуй им викат "бакшиши".Дет се вика у нас си е традиция "Криворазбраната цивилизация" по Добри Войников.