12 Септември, 2024 14:15 1 114 12

Кост, с размер на бобово зърно, вероятно е спомогнала за изправянето на човека на два крака

  • фабелата-
  • сесамоидната кост-
  • еволюция-
  • проучване

Т.н. фабелата се среща при около 39 процента от човешката популация

Сесамоидната кост вероятно е спомогнала за изправянето на човека на два крака в хода на еволюцията, съобщи Пи Ей мидия/ДПА, позовавайки се на научно изследване, предава БТА.

Малката кост с размер на бобово зърно се среща при около 39 процента от човешката популация и се свързва с остеоартрита и хроничните болки. Мистериозната фабела, която расте зад коляното, обаче може би е спомогнала за изправянето на човешкия вид на два крака, показва изследването на учени от Кралския колеж в Лондон. Освен при хората фабелата се среща и при някои видове бозайници.

Според д-р Майкъл Бъртом именно фабелата е помогнала на човека да премине от ходене с опора върху кокалчетата на пръстите на ръцете към бипедализъм - ходене изцяло с помощта на задните крайници. Тази кост е дала нов начин за придвижване на австралопитека, казва д-р Бъртом.

Независимо от десетилетията проучване, днес учените не могат да отговорят защо фабелата се среща само при някои хора. Преди около сто години едва 11 процента от хората са имали фабела, а сега тя се среща три пъти по-често, т.е. връща се в тялото на човешкия вид. Възможно е това да е заради по-доброто хранене през последния век, коментира д-р Бъртом. Хората днес са по-високи и по-тежки и костите имат допълнителен стимул за развитие.

Изследването, публикувано в сп. Proceedings of the Royal Society, представлява анализ на медицинската литература, свързана с коленете, у 93 вида примати.

Анализът показва, че сесамоидната кост се наследява. Освен това фабелата липсва при почти всички човекоподобни маймуни с изключение на два вида гибони.

При хората с остеоартрит вероятността да имат фабела е два пъти по-голяма в сравнение с тези, които не страдат от заболяването.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    4 1 Отговор
    може би
  • 2 !!!

    16 1 Отговор
    Не се казва "бобово", а " бобено" зърно.
  • 3 Леля Гошо

    12 2 Отговор
    Хубава, звучна дума - "бипедализъм". Звучи изискано, авангардно, европейско. Да живее бипедализма!

    Коментиран от #5

  • 4 Бритиш сайънс

    7 2 Отговор
    А хората които спят на лявата страна между 3-4 часа през нощта и се събуждат с жена от дясната им страна, ХАЙЛИ ЛАЙКЛИ са гледали телевизия в последния четвъртък от миналата седмица.. и филмът не им е харесал.

    Много полезна е британската наука, от времето на Маргарет Тачър досега.
    Това става сред като последните истински учени откриват, че една пpocma жена може да затрие една велика страна. Тя съответно разпознава себе си и уволнява наред. Остават само най-mъпите, които я мислят за умна. Тези остатъци полагат началото на Бритиш Сайънса до наши дни.
  • 5 Бипедален Елгебетист

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Леля Гошо":

    Трябва да се разреши на бипедалите да могат да се самоопределят като транспедали и да не бъдат ограничавани само до два педала.

    Спеицалната църква на Галактическия Вартоломей от Истамбул ще освети новите Бипедали в трансформацията. Стига да приемат върховенството му над душите им.
  • 6 Глупости

    7 1 Отговор
    Еволюцията се обърна и хората клонят към примати гледайки телевизия и коефициента на интелигентност намалява със всяка година става все по зле. И резултатите от изборите доказват колко по наведен е човека от преди
  • 7 Ха сега де...

    7 2 Отговор
    Кое е основното, причината или следствието? Човека вече изправен ли е бил когато се е появила въпросната кост или първо се е появила костта и после се е изправил? Самия факт, че "...малката кост с размер на бобово зърно се среща при около 39 процента от човешката популация...", а не на 100% показва колко нелепо е твърдението. Излиза, че процеса все още не е завършен дори наполовина, а човека ходи изправен от хилядолетия. Между другото, още при динозаврите, в много случаи, предните крайници са били повече помощни, отколкото основни за придвижване.
  • 8 Щукар

    11 1 Отговор
    Нещо друго няма ли да измислят,освен това бобено зърно?! Тъпотии до шии! Човекът е създаден от Бог. А не разни маймуни да са му предци. Маймуните и днес са си маймуни,а човекът си е човек. Чудят се с какви "невероятни истории" да взимат награди тия т.нар. учени тикви.
  • 9 Смях

    3 2 Отговор
    НЕкой бРитанки "учЕн" е прочел анатомията и е "открил" сеЗамовидните кости и конкретно фабелата. Тези дни се очаква да "открият" и пателата ;)))))))))))
  • 10 Глупаци

    9 2 Отговор
    Господ е създал човека изправен а не на четири крака
  • 11 поредната глупост

    8 0 Отговор
    оставете това ами кажете защо маймуните вече не стават хора???
  • 12 Kaлпазанин

    2 0 Отговор
    Мозъците ви са колкото бобено зърно ,гладко и малко