Last news in Fakti

21 Март, 2014 15:26 1 118 0

Откриха отрова за мишки в „синьото" мляко в Асеновград

  • откриха-
  • отрова-
  • мишки-
  • "синьото"-
  • мляко-
  • асеновград

Предстои още една проверка

Препарат за борба с гризачи е попаднал в млякото, сервирано за закуска в детска градина в Асеновград, съобщи Дарик радио.

Това показват резултатите от експертизата, която имаше за цел да установи опасно ли е било за здравето „синьото" мляко, раздадено на децата, съобщи за Дарик наблюдаващият случая прокурор Илко Сивкин.

Вредното вещество е куматетралил и се съдържа в почти всички отрови за мишки.

Наличие е установено само в тези проби, които са били вече преработени в детската градина. В неразпечатаните и доставени от производителя кофички не е установено такова съдържание.

Без отговор на този етап обаче остава въпросът каква е концентрацията на веществото в млякото и за целта ще бъде назначена нова експертиза. Очаква се тя да бъде извършена от токсиколог, но все още не е ясно коя ще бъде институцията, ангажирана с това.

На 11 март в детската градина бе сервирано "синьо" мляко на 127 деца. Те бяха прегледани още същия ден. Малчуганите са в добро здраве. Последваха редица проверки от прокуратурата, общината, Регионалната здравна инспекция и Агенцията по безопасност на храните.

Директорката на градината Лидия Захариева подаде оставка и на нейно място е назначена като временно изпълняваща длъжността Златка Тоскова.

Тя ръководи и друга детска градина. Общинският съвет в Асеновград реши да слее двете детски заведения. Очаква се това да стане до 1-ви април. Междувременно прокуратурата в Асеновград се самосезира и за установени финансови нарушения в детската градина, сервирала „синьото" мляко на децата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА