17 Септември, 2024 23:19 1 203 3

Откриха още едно древно пристанище на Созопол

  • созопол-
  • пристанище-
  • находка

Находката е в рамките на първата подводна експедиция на Националния исторически музей в акваторията на полуостров Хрисосотира

Откриха още едно древно пристанище на Созопол  - 1
Снимка: БНТ

Откриха второ древно пристанище на Созопол, предаде БНТ. Находката е в рамките на първата подводна експедиция на Националния исторически музей в акваторията на полуостров Хрисосотира.

Пристанището е споменавано в писмените извори. За него става дума още в частично запазения анонимен византийски периплус (навигационно ръководство на моряците) от VI век. Там се казва, че бившата Аполония Понтика/ Магна, която „сега се нарича Созопол, има две големи пристанища“, припомни ръководителят на експедицията проф. д-р Иван Христов.

Петима водолази изследваха под вода близо 70 000 кв. м и картираха зона, наситена с множество цели и фрагментирани късноантични амфори, както и с елементи от други съдове. Те откриха и желязна късноантична котва.

Проучването, финансирано от Министерство на културата, включва и геофизичните изследвания на инж. Кирил Велковски със специализирана техника от Центъра за подводна археология.

Съдовете, сред които има амфори от Хиос, Книдос, Самос и Кипър, са били частично зарити на дълбочина от 6 до 10 м. Според проф. Христов те доказват съществуването на древното пристанище и указват неговото разположение в подветрената югозападна страна на Хрисосотира.

Крепостта на полуострова е една от най-големите в района на Бургаския залив, разположена е на площ от 80 дка, в нея вече са разкрити зидове, кули, повече от 30 сгради и съоръжения. Най-ценните находки ще бъдат изложени във временна изложба в Национален исторически музей през декември.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЯМБОЛИЯ

    1 1 Отговор
    Аполиния Понтика е най-старият град на Черно море. Основан е от град Милет.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.