3 Октомври, 2024 14:58 1 293 6

5 храни правят отслабването невъзможно

  • храна-
  • здравословно хранене-
  • нездравословна храна-
  • вредна храна-
  • отслабване-
  • захар-
  • преработена храна

Тези продукти трябва задължително да бъдат изключителни от храненето ви, ако искате да влезете във форма

5 храни правят отслабването невъзможно - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки че едно малко лакомство няма да провали прогреса ви, най-добрият начин да отслабнете (и да задържите формата си) е да поддържате здравословна диета. Чували сте го и преди, но газираните напитки, сокът и други купени от магазина напитки, заедно с нездравословната храна, са едни от най-големите пречки пред поддържането на здравословна диета и отслабването.

Загубата на тези излишни килограми не е толкова лесна, колкото качването им. Няма значение дали имате 5 или 15 кг за сваляне, има определени храни, които трябва да избягвате. Случайните лакомства не са чак такъв проблем, но пържените храни са нещо, което трябва да избягвате, ако се опитвате да поддържате здравословно тегло.

Ето 5 храни, които правят загубата на тегло по-трудна и имат други неблагоприятни последици за здравето.

Бърза храна

Д-р Киран Сони, ръководител на отдел по хранене и здраве, болница Yatharth в Greater Noida съветва пациентите си да „внимават за хранителните си навици и да избягват конкретни продукти, които могат да провалят усилията им за отслабване“. Тя казва: „Избягвайте да ядете чипс, бисквити и бързо хранене. Те често са с високо съдържание на нездравословни мазнини и добавени захари, което в крайна сметка увеличава теглото."

Интересно е, че проучване от 2011 г. установи, че картофеният чипс може да допринесе за повече наддаване на тегло на порция, отколкото всяка друга храна. Ето защо е най-добре да се наслаждавате на тези храни в умерени количества като част от балансирана диета.

Сладки напитки

Сладките напитки, като колата и безалкохолните, са с високо съдържание на калории и добавена захар. Според проучване от 2022 г. те са силно свързани с наддаването на тегло и могат да повлияят отрицателно на здравето, ако се консумират без контрол.

„Тези течни калории се натрупват бързо и не засищат глада. Дори плодовите сокове могат да бъдат проблематични поради високото си съдържание на захар,", каза Д-р Киран Сони.

Пържени храни

„Пържените картофи, пърженото пиле и други любими мазни продукти е най-добре да се избягват. Те обикновено са с високо съдържание на калории и нездравословни мазнини и допринасят за наддаване на тегло и редица здравословни проблеми," добави тя.

Бял хляб и тестени изделия

Те са рафинирани и най-често имат много добавена захар. Интересното е, че проучване от 2014 г. установи, че яденето на две филийки (120 грама) бял хляб на ден е свързано с 40 процента по-голям риск от наднормено тегло или затлъстяване.

Д-р Киран Сони каза: “Тези рафинирани въглехидрати могат да причинят бързи скокове на кръвната захар. Вместо това изберете пълнозърнести алтернативи за отслабване.”

Меса с високо съдържание на мазнини

„Мазните парчета червено месо и пържените меса са с високо съдържание на наситени мазнини и калории, което пречи на загубата на тегло," добави тя. Няколко проучвания са открили връзка между консумацията на месо и наддаването на тегло, но резултатите са смесени и не е ясно дали консумацията на месо е единствената причина.

Едно проучване от 2019 г. установи, че високият прием на червено месо е свързан с повишен риск от наддаване на тегло.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌

    3 1 Отговор
    и депресии

    Коментиран от #2

  • 2 Разкрит

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌":

    Браво Вальо. Искаш ли едни чийзбургер?
  • 3 провинциалист

    3 3 Отговор
    "Едно проучване от 2019 г. установи, че високият прием на червено месо е свързан с" хранителните навици отвъд океана. При нас са популярни и други меса.
  • 4 Един път се живее

    2 0 Отговор
    Предпочитам салата с ракийка и после нещо от майстор грил!
  • 5 Мдаа

    1 0 Отговор
    По добре пълен и сит от колкото втален и гладен да си ида на оня свят!
  • 6 хаха

    1 0 Отговор
    "„Мазните парчета червено месо и пържените меса са с високо съдържание на наситени мазнини и калории, което пречи на загубата на тегло,"" Верно ли? Аз се чудих защо кето диетите не работят, а карнивор направо прави хората да трупат по 10кг на седмица. Тъй де, не само ядат по кило месо дневно, но и добавят яко масло, сланина, телешка лой, защото месата по магазините са бая орязани от мазнина. Откриха нова наука диетолозите. Всъщност минаване на мазнини без грам въглехидрат за седмица-две носи загуба на 5-10кг ударно при 2-3 пъти дневното предписание за калории. Въглехидратите просто трябва да бъдат усвоени или да отидат в мазнина, а инсулинът, който вдигат, блокира клетките от изгаряне на мазнини. При липса на въглехидрат тялото се адаптира да гори мазнини, а външните мазнини не се трупат, защото инсулинът отваря механизма на натрупване. Има лош преходен период, често съпроводен с т.нар. "кето грип"- главоболие, отпадналост докъм 1-2 седмици до изчистването на организма.
    Лично съм го изпитал с към 4 кила първата седмица, 9 втората, за година- теглото стои на оня резултат почти, но пък талията е над 10см надолу.