19 Октомври, 2024 10:05 866 4

Рецепта на деня: Запеканка с картофи и кайма

  • запеканка-
  • картофи-
  • кайма-
  • сирене-
  • какво да сготвя

Вкусно и засищащо ястие, което е много лесно за приготвяне

Рецепта на деня: Запеканка с картофи и кайма - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 кг варени картофи;
  • 500 г кайма;
  • 2 глави лук;
  • 4 с.л.масло;
  • сол, смлян черен пипер, смлян червен пипер на вкус;
  • 600 мл сметана;
  • 1 с.л. масло;
  • 3 с.л. слънчогледово олио;
  • 3 скилидки чесън;
  • 1 с.л. обикновено брашно;
  • къри;
  • 80 г сирене чедър;
  • 1 домат.

Начин на приготвяне:

Налейте олио в тигана, загрейте и натрошете каймата.

Добавете нарязания лук и запържете заедно.

Подправете и разбъркайте.

Обелете картофите, нарежете ги на колелца и ги поставете на дъното на намазнена йенска тавичка.

Разпределете каймата равномерно върху картофите.

Отново подредете картофените колелца върху каймата и преминете към приготвянето на сметановия сос.

Сложете маслото и слънчогледовото олио в тиган, добавете ситно нарязан чесън, запържете за малко и добавете брашно.

Объркайте всичко и запържете до златисто.

Прибавете сметаната или млякото и разбъркайте, докато сосът се сгъсти.

Посолете, подправете, добавете малко къри и разбийте добре.

Залейте със сместа картофите, покрийте с настърган чедър, черен пипер и добавете резенчета домати.

Печете на 200°C за 30 минути, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    4 2 Отговор
    Благодаря Ви
  • 2 Това нещо

    8 6 Отговор
    е мусака.

    Коментиран от #3

  • 3 Така де

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Това нещо":

    Точно това щях да пиша и аз, че ние го наричаме мусака и макар да е малко спорно от къде точно е произхода му в българската кухня е познато още от древността.
  • 4 Подкрепям !

    9 5 Отговор
    Не само , че е мусака , а е мусака с лоша рецепта ! В заливката няма яйца , а вместо кимион и чубрица има чесън и къри , които ще съсипят хубавата мусака !