23 Октомври, 2024 12:45 605 5

Отмениха граждански процес срещу Роман Полански за изнасилване на непълнолетна

  • роман полански-
  • изнасилване-
  • прекратено дело-
  • споразумение

Френско-полският режисьор е постигнал споразумение за случилото се през 1973 г.

Отмениха граждански процес срещу Роман Полански за изнасилване на непълнолетна - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Гражданският процес срещу френско-полския режисьор Роман Полански за изнасилване на непълнолетна през 1973 г. в Калифорния, насрочен за август 2025 г., е отменен след споразумение между страните, предаде АФП, позовавайки се на американския му адвокат.

Присъствието на Полански в съда щеше да бъде твърде хипотетично. Режисьорът, който е на 91 години, избяга от американското правосъдие през 1977 г. след присъда по друго дело, в което беше обвинен в изнасилване на непълнолетна.

Делото в Калифорния е уредено през лятото след взаимна удовлетвореност на страните и процесът е официално анулиран, е написал адвокат Александър Руфъс-Айзъкс в имейл.

Според жалбата, подадена миналата година, Роман Полански е завел тийнейджърката, чиято анонимност е запазена в документа, в ресторант в Лос Анджелис през 1973 г. Твърди се, че режисьорът я е накарал да пие текила и след това я е отвел в дома си, преди да я нападне.

Момичето го е молило да не прави това, но той е отказал да изпълни молбата му, каза по-рано през годината адвокатката на ищцата Глория Олред, видна фигура в движението #Аз също и представител на жертвите на изпадналия в немилост продуцент Харви Уайнстийн.

Олред разказа, че обвиняемият Полански е свалил дрехите на ищцата и след това я е нападнал сексуално, причинявайки ѝ огромно физическо и емоционално страдание.

Момичето, чиято точна възраст не е известна, направи тези обвинения публично достояние през 2017 г. Още тогава защитата на режисьора заяви, че клиентът ѝ "категорично оспорва всяко обвинение в изнасилване".

Ищцата е поискала обезщетение, чиято сума не се посочва.

Искът ѝ е подаден през юни 2023 г., точно преди изтичането на времевия прозорец, през който според калифорнийското законодателство лицата могат да подадат жалба за изнасилване или сексуално посегателство, датиращо отпреди години.

Носителят на три награди "Оскар" и "Златна палма" Роман Полански е обвинен в сексуално посегателство и изнасилване от около десет жени в хода на кариерата си. Режисьорът упорито отричаше обвиненията, които не му попречиха да работи, пише още БТА.

В продължение на повече от четиридесет години той е смятан за беглец от правосъдието в САЩ, след като е осъден за "незаконни сексуални отношения" с 13-годишната Саманта Гейли (сега Геймър).

Арестуван през 1977 г. по обвинение в дрогиране и изнасилване на тийнейджърката, той прекарва 42 дни в затвора, преди да бъде освободен и след това да избяга в Париж, изправен пред риска отново да попадне в затвора.

За Полански е издадена международна заповед за арест от американската правосъдна система, но режисьорът избягва екстрадиция. Оттогава Саманта Геймър няколко пъти е искала обвиненията да бъдат оттеглени.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    16 0 Отговор
    Как да не е известна възрастта, 68 годишната в момента баба се сетила, че може да изкара втора пенсия.
  • 2 Човека е искал

    5 0 Отговор
    Наследник на лозето от непорочна девойка
  • 3 мнение

    10 0 Отговор
    Ако това наистина е било изнасилване, нормалното е тогава да са подали жалби, а нее десетки години по-късно да се борят за втора пенсия както е казал колегата по-горе. Навремето са се натискали да са близо до него, да получат роля или да се "отъркат" в звездите, а после - олеле.
  • 4 Гост

    8 0 Отговор
    Като оставим всичко друго настрана, как, по дяволите, се установява случило ли се е нещо подобно, след като е изминал повече от половин век?

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.