4 Ноември, 2024 10:05 2 538 1

Рецепта на деня: Карпатски сладкиш

  • сладкиш-
  • торта-
  • десерт-
  • карпатски-
  • крем-
  • какво да сготвя

Торта с богат вкус и красив вид

Рецепта на деня: Карпатски сладкиш - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За ваниловия крем:

  • 1 литър мляко;
  • 120 г или 3 пакетчета ванилов пудинг;
  • 8 супени лъжици захар;
  • 250 г масло.

За корите:

  • 125 г масло;
  • 200 мл вода;
  • 1 пълна чаша 200 г брашно;
  • 5 яйца;
  • 1 щипка сол;
  • 1 чаена лъжичка захар.

За плодовото желе:

  • 500 г плодове (замразени горски плодове);
  • 100 г захар;
  • 200 мл вода;
  • 2 супени лъжици нишесте + 50 мл вода.

500 мл сладка сметана
пудра захар

Начин на приготвяне:

Смесете 120 г пудинг с 8 супени лъжици захар и 150 мл мляко, а останалото оставете да заври. Изсипете в топлото прясно мляко и варете до сгъстяване при енергично бъркане.

Оставете да се охлади напълно, след което охладете за 30-60 минути. Разбийте размекнатото на стайна температура масло, докато стане на пяна, след което постепенно добавете пудинга и смесете.

Сложете на огъня 125 г масло и 200 мл вода с щипка сол и една чаена лъжичка захар. Когато всичко се разтопи, сипете една чаша брашно и разбъркайте, докато стане на компактно тесто и остави матова следа на дъното. Оставете да изстине.

Когато тестото е хладко, добавете едно след друго 5 яйца, като разбивате с миксер. Добавете следващото яйце, когато предишното е напълно поето.

Разстила се върху хартия за печене с начертани размери 23х33 см и се пече в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. Изпичат се 2 кори.

Разтворете 100 г захар в 200 мл вода и 500 г плодове. Когато заври, варете 3 минути, докато омекне, след това налейте разтворения бульон и разбъркайте, докато се сгъсти. Оставете да изстине.

Отделно се разбива сладката сметана на сняг.

Редене на сладкиша:

Върху първия блат се маже ваниловият крем на равен слой.

Отгоре се нанася плодовото желе.

Оставете да се охлади за 10-15 минути. Обърнете втората кора с горната част надолу и намажете с половината разбита сметана, за да запълните неравностите.

След това върху желето се разпределя останалата част от разбитата сметана и се покрива с намазнената страна на кората.

Натиснете леко с ръка, за да залепне. Охладете добре сладкиша преди сервиране и го поръсете с пудра захар отгоре, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митка

    3 0 Отговор
    Аз очаквам рецепта "подуенски сладкиш",или "шопски сладкиш".Стига с тЕя вносни ,корекомски неща.