Last news in Fakti

3 Май, 2014 15:16 6 517 4

Най-добрите комикс злодеи в киното

  • супер герои-
  • злодеи-
  • филми

Всеки герой се нуждае от силен злодей

Идва лятото и филмите за супер гeрои отново ще завладеят киносалоните, осигурявайки приходи от стотици милиони за холивудските студия.  Всеки фен на комиксите обаче знае, че няма как да се получи добра история за супер герой, ако той не се изправи срещу подобаващ мега злодей. За това и в Холивуд често си позволяват да наемат за ролята на героя някой неизвестен актьор, но стане ли дума за злодей, винаги се търси доказан такъв. За това и ви предлагаме класация на 7-те най-добри превъплъщения на злодеи във филмите за супер герои.

7. Лекс Лутор на  Кевин Спейси


Спейси изигра ролята на злия милиардер в „Завръщането на Супермен“ от 2006 г. Ролята на най-големия враг на „човека от стомана“ вече бе изпълнена веднъж от Джийн Хекман през 70-те години на миналия век, но тя се различаваше твърде много от оригинала в комиксите. Спейси успя да се приближи максимално до оригинала, съчетавайки в Лутор маниакалността и лудостта, характерни за оригинала. Това е един от малкото злодеи, които наистина си готов да намразиш, докато гледаш филма. Спейси се справи отлично с образа, като може да се надяваме да го изиграе отново, в някоя от следващите ленти за Супермен.


6. Доктор Октопус на Алфред Молина


Вторият филм за Спайдърмен бе една от най-добрите екранизации по комикси в историята на киното. Основна роля за това изигра превъплъщението на Алфред Молина като Док Ок. Той съчета образа на лудия учен, с идеята за разкъсвания вътрешно човек. Във филма Ото Октавиус беше разбит от загубата на съпругата си и отдаден на идеята да осъществи най-великото си изобретение. Молина се  справи отлично със сблъсъка между гневния злодей и спокойния учен, който в крайна сметка намери сили, да се промени, точно когато трябваше.

 5. Пингвинът на Дани Де Вито


Батман е велик герой, просто защото се изправя срещу най-великите злодеи. Във филма от 1989 г. Де Вито пресъздаде едно отвратително същество, което всъщност беше продукт на една трагична история. Актьорът предаде зловещата, трагичната и дори забавната страна на своя образ, с което го направи наистина запомнящ се. Пингвинът бе уродлив, но в същото време жаден за власт и ужасно разгонен. Сцените, в които той е кандидат за кмет на Готъм сити и задява шефките на предизборния си щаб са едни от най-забавните в историята на киното. Всяка една сцена с него и Жената котка пък бе изпълнена със сексуално напрежение, което предаде допълнителен чар на образа.

4. Локи на Том Хъдълстон


Хъдълстон пресъздаде образа на злия брат на Тор, превръщайки го от периферен в комиксовата вселена на „Марвел“, в основен, в нейната филмова такава. Той пресъздаде Локи като своеобразен шекспиров герой. В него прекрасно бяха вплетени драматизъм и пародия. Хъдълстоун го изигра с ясно изнесена дикция, характерна повече за театъра, отколкото за киното, правейки го наистина запомнящ се. Интересното е, че Локи е безскрупулен злодей, но в същото време в него има нещо симпатично и забавно. Не е случайно, че филмовият му образ е любим на малките деца, за разлика от комиксовия, който е твърде зловещ. Той е и злодеят появявал се в най-много игрални филма до сега, като вероятно ще видим още много от него.


3. Джокерът на Джак Никълсън

Първият филм за Батман излезе през 1987 г., а Джак Никълсън беше натоварен с отговорността да пресъздаде един от най-култовите злодеи в историята на комиксите. Неговият Джокер бе изключително театрален. От една страна зловещ, но в същото време и страшно забавен. В образа си той смеси комедия и пародия, правейки един от най-забавните злодеи в историята на киното. Всъщностя до голяма степен Никълсън изигра себе си в този типаж. Всички знаят колко е шантав той в реалния живот. С това и зададе един шаблон, който всички останали актьори следваха, когато трябваше да пресъздават образи на супер злодеи.

2. Магнито на Иън Маккелън


X-мен е една от най-философските комикс поредици за всички времена. Тя изследва социални проблеми като расизма, ксенофобията и т.н. Именно това прави от Магнито един изключително нестандартен злодей. Той иска да унищожи хората, просто защото те искат да унищожат мутантите, какъвто е той. Сър Иън Маккелън успя да пресъздаде перфектно образа и да му предаде този драматизъм, характерен за комиксите.  Той пресъздава онази двойнственост на образа. От една страна безкомпромисен и безскрупулен, а от друга мъдър и отдаден на вида си.

1. Джокерът на Хийт Леджър

Когато през 2007 г. стана ясно, че австралиецът ще влезе в образа на вероятно най-култовият злодей в историята на комиксите, феновете на Батман по света ореваха интернет от негодувание. Те не можеха да си представят как така русият секс символ, играещ основно роли в мелодрами, може да се справи с образа, изигран перфектно от Джак Никълсън през 1987 г. Е, Леджър не просто изигра Джокера, той буквално го съживи на екрана. Докато човек гледа „Черният рицар“, просто отброява времето до следващата поява на злодея.  Джокера е възможно най-злото същество, пресъздавано на голям екран някога. Колкото и отвратително да беше лицето му обаче, той беше съпровождано с някаква невероятна харизма. Неговата лудост беше някак гениална и реалистична. Мимиките, примляскването, начинът на говорене и жестовете, с които Леджър пресъздаде този герой, го направиха неизменна част от поп културата. За пръв път децата окачваха в домовете си плаката на злодея, а не на героя. Много хора смятат, че именно тази роля е коствала живота на австралиеца. Тя обаче му донесе „Оскар“ и го превърна в емблема на киното за вечни времена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nikolay Kazakov

    2 1 Отговор
    Росенчо , думата е жокер, такова нещо като джокер няма в българския език.

    Коментиран от #2

  • 2 Jesika

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Nikolay Kazakov":

    Не си прав.
    Как се пише: джокер или жокер?

    Двете форми са дублетни – джокер/жокер, мн.ч. джокери/жокери. Препоръчителна е употребата на джокер. Преди 2012 г. правилна беше само формата джокер.

    След като ти дадох този джокер/жокер, няма как да не познаеш отговора.
    В играта на канаста има карти заместители – джокерите/жокерите и двойките.

    Коментиран от #3

  • 3 Vasil Stoev

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Jesika":

    Пише се с J ( джей) както Jesika ,по английски се изговаря джокер.А по побългарено жокер.

    Коментиран от #4

  • 4 Jesika

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Vasil Stoev":

    http://kaksepishe.com/djoker-joker/
    Ти както искаш го пиши....