27 Май, 2014 18:23 2 388 0

Проблемът с наркотиците в Европа се усложнява

  • наркотици-
  • европа-
  • усложнява

България не е на челни позиции по употреба на наркотици, но превенцията не е на ниво

Проблемът с наркотиците в Европа се усложнява все повече заради появата на нови предизвикателства, посочва в доклад Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН).
Анализът, обхваща всички страни членки на Евросъюза, плюс Норвегия и Турция.

България е сравнително назад сред страните членки на Европейския съюз по употреба на наркотици и смъртни случаи от употреба на дрога, сочат данните от доклада. По повечето основни показатели за употребата на наркотици и свързаните с нея смъртни случаи България е под средното за ЕС равнище.
През 2012 г. в България са били регистрирани 24 смъртни случая в резултат на свръхдоза, или 4,8 на 1 млн. души от населението (на възраст между 15 и 64 години), при средно 17,1 на 1 милион за ЕС.
По диагностицирани случаи на заразени с вируса на СПИН сред венозно употребяващите наркотици България е малко над средното равнище - 5,5 на 1 млн. души (40 човека), при средно 3,1 на 1 млн. за 28-те, Норвегия и Турция.

7,5% от българите са опитали канабис някога през живота си – близо три пъти по-малко от средното за Европейския съюз ниво (21,7%).

Само 3,4 процента от пациентите, постъпили на лечение в страната за употреба на наркотици (67 души), са зависими от канабиса, при средно 27,6 процента за Европейския съюз, Норвегия и Турция. За сметка на това цели 82,5 процента от пациентите, постъпили на лечение в България за употреба на наркотици (1631 души), са зависими от опиоиди, при средно 45,5 процента за 30-те обхванати от доклада държави.
През 2012 г. в Европа са регистрирани близо 6100 случая на свръхдоза, което бележи спад спрямо 2011 и 2009 г. (съответно 6500 и 7100 смъртни случая). Постигнатият напредък може да бъде обяснен частично с подобряването на лечението, както в количествено, така и в качествено отношение.

Документът очертава някои положителни признаци, свързани с традиционните видове дрога, но предупреждава за оформянето на нови заплахи, заради синтетичните наркотици, които заемат все по-важно място на европейския наркопазар.

Екстази е основният употребяван стимулант в България, както и в други съседи от региона Турция, Гърция и Румъния, докато на европейско равнище такъв си остава кокаинът. 2% от българите на възраст между 15 и 64 години са опитвали някога този наркотик през живота си при средно 3,1 процента за ЕС. През последната година обаче екстази са употребили 2,9 процента от младите хора в България (между 15 и 34 години) - близо три пъти над средното за съюза равнище от 1%.

Употребата на кокаин, „наркотика на богатите“, в България си остава на ниско равнище. Само 0,9% от българите на възраст между 15 и 64 години са взимали този вид дрога някога през живота си, при 4,2% средно за Европейския съюз.

В доклада се казва, че употребата на хероин намалява, но субстанциите, които го заместват, пораждат загриженост. По предварителни оценки,  милион и 300 хиляди души в Европа употребяват опиати, повечето от които - хероин. През 2012 г. е конфискувано и най-малкото количество от този вид наркотик през последното десетилетие – 5 т. Производството на хероин обаче си остава високо в световен мащаб, като иззетите в Турция количества се увеличават.

През 2012 година обаче в  17 държави са констатирали, че над 10 % от пациентите, постъпили за първи път на специализирано лечение, злоупотребяват с различни други вещества. През последното десетилетие нараства употребата на метамфетамини. Тревога буди и тревожната поява на висококачествени прахообразни и таблетни форми на екстази.  Напоследък се увеличава и броят на регистрираните нови наркотични вещества, като близо 250 от тях  са открити през последните четири години. В документа се посочва още, че канабисът продължава да е най-използваният наркотик и над 73 милиона европейци са го опитвали поне веднъж в живота си. Кокаинът остава най-често използваният наркотичен стимулант в Европа, въпреки че употребата му е съсредоточена предимно в малък брой западноевропейски страни. По предварителни данни 14,1 млн. европейци на възраст между 15 и 64 години са пробвали този вид наркотик, 3,1 млн. от които – през последната година. В Европа амфетамините като цяло се употребяват по-малко от кокаина: 11,4 млн. пълнолетни граждани са признали, че са взимали амфетамини/метамфетамини през живота си.

Броят на наблюдаваните от ЕЦМНН нови видове дрога надхвърля 350. Близо 250 са веществата, открити през последните четири години. Новите психоактивни вещества, непопадащи под контрола на международното право, често се продават на пазара като „легални стимуланти“ и се произвеждат с намерението да наподобяват действието на контролираните наркотици.

Повече от 80 млн. европейци, почти 1/4 от гражданите на ЕС между 15 и 64 години, са употребявали незаконни наркотици някога през живота си. Огромната част от тях – 73,6 млн. души, са опитвали канабис, 14,1 млн. – кокаин, 11,4 млн. – амфетамини, и 10,6 млн. – екстази (Сборът е над 80 млн., защото един човек може да е употребил повече от един вид дрога).

Буди тревога липсата или ограниченият характер на мерките за превенция на наркотиците и лечение на наркозависимостите в България, показват съдържащите се в доклада статистически таблици и данни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА