Last news in Fakti

30 Май, 2014 07:25 2 482 3

10 храни, които помагат за по-красива кожа

  • храни-
  • кожа-
  • здраве

Някои от тях мразите, други са ви любими, но всички съдействат за здравето на епидермиса

Със сигурност по-суетната част от човешкото население, по-специално красивите дами, постоянно се интересуват от това как да запазят здравето и красотата на своята кожа. За това и сайтът amerikanki.com предлага на вашето внимание десет вида храни, които могат да са изключително полезни за здравето на вашата кожа.

Червената камба

Този зеленчук съдържа повече от 100% от нужната ви за деня доза от витамин C. Той също така съдържа сериозни количества диетични фибри и витамин B6. Камбата е богата и на каротиноиди, които могат да помогнат за предотвратяването на бръчки и подобряването на кръвообращението на кожата, което помага на човек да изглежда по-млад. Точно заради каротеноидите червените камби са чудесни за борба с акнето. Този зеленчук съдържа около 30 калории, а фибрите в него ще ви карат да се чувствате сити, без да сте употребили много калории.

Черният шоколад

Шоколадът е богат на антиоксиданти, мастни киселини и флаваноли, които подпомагат оформянето на по-нежна кожа. Антиоксидантите ограничават грапавостта на кожата и я предпазват от евентуалното вредно влияние на слънцето. Освен това какаото отпуска артериите и засилва кръвообращението, което води до по-здрава кожа. Когато употребявате шоколад се уверете, че в неговото съдържание има най-малко 80% какао, за да избегнете млякото и добавената захар, която се среща в традиционните шоколади.

Сьомга

Сьомгата може да достави голяма част от нужната ви за деня доза от витамин D, а именно този витамин пази вашите сърце, кости, дебело черво и мозък здрави. Той предотвратява рака на дебелото черво, депресията, сърдечните заболявания и заболяванията на костите.

Сьомгата е богата и на омега-3 киселини, които са чудесни за справянето с бръчките и акнето. Това също така помага на кожата да се хидратира отвътре навън. Яденето на сьомга подпомага и здравето на вашия скалп, както и наличието на буйна и здрава коса.

Кокосово масло

Това е един от най-богатите източници на наситени мазнини - на тях се дължат 90% от калориите му. Съдържа и лауринова киселина, която е мощно антибактериално средство, предотвратяващо вируси, инфекции, възпаления и акне. Кокосовото масло е богато на есенциални мастни киселини и витамин E, които поддържат кожата влажна, мека и без бръчки.

Зелен чай

Зеленият чай е богат източник на антиоксиданти и уникална аминокиселина, която помага за отпускането на напрежението в тялото. Той има доказани функции срещу рака и инфекциите. Редовната му консумация може да намали и риска от високо кръвно налягане.

Спанак

Този зеленчук може и да не е от най-вкусните, но е изключително богат на желязо, фолиева киселина, хлорофил, витамин E, магнезий, витамин A, фибри, растителни протеини и витамин C. Поради своите антиоксидантни способности, витамините  C, E и А влияят особено добре на кожата. Спанакът съдържа антиоскиданти, които се борят с всички видове кожни заболявания. С неговата консумация вие пречиствате кожата си отвътре навън.

Семена

Семена като слънчогледовите семки, тиквените семки, конопеното семе и ленените семена са чудесни за здравето на вашата кожа. Тиквените и слънчогледовите семки са богати на витамин E, селен, магнезий и протеин. Селенът и протеинът са изключително ефективни срещу бръчките. Витамин E подобрява овлажняването на кожата, а магнезият намалява стреса. Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в лена и конопените семена, са идеални за борба с бръчките и акнето.

Целина

В целината има витамин K, който поддържа циркулацията на кръвта в здравословни граници и помага за намаляването на високото кръвно налягане. Тя съдържа естествен натрий, калий и вода, които предотвратяват евентуално обезводняване. Вие знаете, че дехидратираната кожа води до лющене и бръчки. Освен всичко това, целината има и много ниско съдържание на калории.

Папая

Папаята съдържа само 39 калории на всеки 100 грама, като в нея липсва съдържание на холестерол. Всичко това подпомага успешната борба с килограмите. Съдържащите се в нея витамин A и E са изключително подходящи за намаляване на акнето и кожните възпаления. Витамин C пък предпазва кожата от влиянието на слънцето.

Моркови

Морковите са богати на витамин A и предотвратяват свръхпроизводството на мазнини, които могат да запушат порите в горния слой на кожата - епидермиса. Витамин А  може да противодейства на наличието на ракови клетки във вашата кожа. Половин чаша сок от моркови всяка сутрин е способна да ви поддържа в перфектна кондиция през целия ден.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мария Христова

    0 0 Отговор
    Папая, спанак, кокосово масло... нямам възможност да ям тези храни често за съжаление. Някой може ли да ми препоръча ефикасни таблетки или някакво мазило, което му е помогнало в борбата с бръчките. Ще ви бъда изключително благодарна

    Коментиран от #2

  • 2 Ирина Пеева

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мария Христова":

    На мен една приятелка ми препоръча един продукт, който се казва Хидрапалениш. Съдържа колаген, който се грижи много добре за кожата, ставите и е доста ефикасен в борбата против бръчките. Препоръчвам ти го, а ако някой друг има опит с подобни продукти, нека сподели мнение
  • 3 Диана Красимирова

    0 0 Отговор
    И аз използвам Хидраплениш. Според мен е доста по-добре, отколкото да ни разтягат по козметичните салони.