Рецепта на деня: Копишмиде - македонски тутманик с извара

9 Юни, 2025 10:05 6 665 5

  • копишмиде-
  • тутманик-
  • баница-
  • извара

Изварата му придава лекота и копринена текстура

Рецепта на деня: Копишмиде - македонски тутманик с извара - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 600 г брашно;
  • 1 супена лъжица сол;
  • 1 супена лъжица захар;
  • 10 г суха мая и хладка вода (около 400 мл);
  • малко олио за намазване на корите;
  • извара (или ситно сирене) за плънката;
  • един жълтък, разбъркан с една супена лъжица олио за намазване на баницата.

Начин на приготвяне:

В малко хладка вода добавете лъжица захар и суха мая. Разбъркайте добре, за да се разтвори захарта. Добавете солта към брашното и разбъркайте.

Прави се вдлъбнатина, след което се добавя разтворената мая и с постепенно добавяне на хладка вода се замесва хубаво средно меко, но гладко тесто, което се отделя от стените на съда.

Ако имате миксер за тесто, просто сложете всички съставки и оставете машината да омеси добре тестото. Омесеното тесто се покрива с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса за около половин час, докато удвои обема си.

Разстелете втасалото тесто върху работен плот и го набрашнете малко, колкото да оформите руло. Така ще бъде по-лесно да го разделите на три равни части. Всяка част оформете на топка.

Покрийте тестото с прозрачно фолио и го оставете да почине за 15 минути. Намажете голяма тава за печене с малко масло по цялата повърхност. След това от всяко тесто разточете възможно най-тънка кора.

Поръсете я с олио и отгоре извара или фино сирене. Започнете с прегъване на кората: прегънете двете страни към средата, като отгоре ги поръсите с малко олио и извара.

След това приближете тавата до кората (за да определите точната дължина), след което прегънете двата срещуположни края. Така ще получите правоъгълна кора с размерите на тавата, в която ще се пече баницата.

Повърхността на кората се поръсва малко с олио и извара. След това навийте кората на руло, след което го прехвърлете в намазнената тава. Повтаряме процедурата и с другите две топки тесто, а навитите рула нареждаме едно до друго в тавата (трябва да е правоъгълна).

Така приготвената баница се покрива с прозрачно фолио и се оставя да втаса на топло за половин час, за да увеличи обема си и да стане въздушна преди печене.

След половин час се намазва с разбит жълтък и малко олио и се слага да се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 25 минути или до приятен загар, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 макетата в пандизите

    2 2 Отговор
    за възрастни само с такива баници ги хранели . а лекарства давали като има пари . кат свършат и без лекарства . хосписи за възрастни от македонско . в турско и без баници минавали .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 тия от дискотеката

    1 2 Отговор
    Ще донесат ли по един тутманик за контролния преглед в "Пирогов"?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.