Ути Бъчваров направи нововъведение в световната кулинария

12 Юни, 2025 07:17 2 749 12

  • ути бъчваров-
  • нововъведение-
  • уред-
  • баница-
  • кулинария

"В тази машина могат да се правят и сладки баници - локумени, тиквеници, щрудели с ванилов сос, всякакви солени – с праз, с месо, с пилешко.", разказва популярният готвач

Ути Бъчваров създаде уникален уред, с който се правят около 1000 парчета баница наведнъж.

"Устройството е на принципа на древните сачове, с които се правят пататници и клинове в Родопите“, обясни пред "Телеграф“ Бъчваров. То е два метра в диаметър и е част инициативата му "Вкусната България“.



Големият проблем обаче бил как да се направят такива кори, които да издържат различни видове плънки и да се пекат на открито в жаравата. Накрая Ути намерил точната формула. Той пояснява: "Правим различни видове плънки, феноменално вкусни. Трябва яйцата, многото масло, доброто българско истинско сирене и киселото мляко да се слеят и да се получи онази амалгама, която е заровена някъде дълбоко в паметта ни още в детството“. Ути Бъчваров разказва: "В тази машина могат да се правят и сладки баници - локумени, тиквеници, щрудели с ванилов сос, всякакви солени – с праз, с месо, с пилешко“.

Ути издаде и тайната формула на идеалната баница със сирене: "Колкото извара, толкова натрошено българско сирене - ама такова, каквото си го знаем, произведено в запазен регион. Аз съм тежък кулинарен продуктов български шовинист. Известен съм, че от години изхвърлям китайски чесън в кошчето пред очите на зрителя, защото нашият заслужава цялото ни уважение“.

Що се отнася до еврото, кулинарят каза: "Смятам, че цялата тази олелия е излишна. Държавата трябва да бъде онзи достоен партньор на всеки един българин в това да можем да опитваме живота такъв, какъвто е и да е достатъчно вкусен, а не имитиращи продукти. Пътят към Европа е начертан и той трябва да бъде следван с онази крачка, с която всички се чувстваме комфортно“.

Ути обяснява: "За съжаление покрай цялата масова култура и настъпването на универсализма във всички страни се предлагат в супермаркети храни, които навсякъде по света са едни и същи. Затова в моята голяма колекция от инициативи под егидата на "Вкусната България“ се опитвам да припомня, да настаня в съзнанието на българите онези вкусове, които задължително трябва да носим в сърцето си. Трябва да можем да разбираме и оценяваме кога (в случая) една баница е направена добре или не, с имитиращи продукти, кога е много суха и т.н. Кога от модела улична храна след 10 минути ти излизат много киселини. Това са част от генетичните позивни в нашето съзнание“.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никой

    10 2 Отговор
    Леко е налудно всичко - но това е попрището - с това се занимава, сега - какви са тези баници. Баници отдавна няма качествени - това не става и понастоящем.

    Живи и здрави.

    Коментиран от #3

  • 2 Механик

    14 1 Отговор
    Ути, не става баце да върнеш българина към традиционното. Мина се то вече тоя момент.
    Лапетиите в сервиза ми, заран идват пакети чипс, инстантни спагети и маса кенчета "изоспорт" или нещо от рода.
    На обяд не си купуват кебапчета и кюфтета от близките кебапчийници, а ходят на ОМВ-то или Шела да си купят нещо като ход-дог или някаква подобна "закуска".
  • 3 Механик

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Никой":

    Като Ви гледам правописа и стила, и всичко ми става ясно.
    Мисълта Ви е "гладка" като мириносова вълна. А как стилно я излагате.... просото не е истина!
  • 4 Май е време

    4 5 Отговор
    И за партия "Вкусна България", ще спечели изборите
  • 5 Попински

    11 4 Отговор
    Хе хе хе, какъв кулинар е този...прави плоски представления. А манджите се измислят от професионални готвачи. Намерил е ниша, други да .работят, а той да прибира парата и да му се свиди, да им плаща...
  • 6 Урсула фон дер Лайен

    5 0 Отговор
    Тази откачалка ще си я вземем в ЕП или в ЕК. Да изготвя рецепти с хлебарки, щурци и бръмбари. До 2030 година амбициозната ни цел е да намалим въглеродния отпечатък с най-малко 90% и този човек може да ни помогне.
  • 7 Ивелина Видева

    3 1 Отговор
    Не ям такива ястия,от тях се дебелее.
  • 8 ИВАН

    7 0 Отговор
    Тоя Ути, много добре знае, че в един глобален свят, няма вкусна България - всичко е бройлер и ГМО, и мнооого пластмаса.
  • 9 Евро Слон

    4 0 Отговор
    Този исполин на българската кулинарна мусъл още в началото на 90-те гладни кризисни години в предаването си "От нищо - нещо" изобрети чудната рецепта с пиле пълнено с шунка и кашкавал.
  • 10 Сила

    6 0 Отговор
    Тоя е алчен , дебел , некадърен самозванец и убива животни за кеф ....мазен слагач на властимащите , още помня как се мазнеше на Местан , че избил някакви вълци и се снимал с тях , колко бил късметлия !!! Садисти !!!
  • 11 хе хе

    2 0 Отговор
    Баница на въглени не ми я хвали!
  • 12 фен

    1 1 Отговор
    Преди време, доста отдавна, споменатия Петьо Бъчваров, Ути, се обърна към публиката да му изпрати рецепти за уникални ястия, прочетени някъде или останали в архивите от бабите ни. Точно тогава препрочитах "20 год. по-късно", втора част от любимите ми "Тримата мускетари".Там има един епизод за бягството от затвора на принц дьо Бофор, политически противник на кардинал Мазарини. С помощта на Атос и Арамис и една огромна баница, принца успява да избяга. В баницата са скрити дълго въже, нож и дървена круша, която се пъха в устата на врага да не вика. Проекта успява. Баницата, наречена "дядо Марто", освен сирене и яйца съдържа манатарки и месо от пъдпъдъци. Не я пратихме на Ути, но вече 15 г. си я правим в къщи. Вместо пъдпъдъци пилешки бутчета, ситно накълцани.