Ути Бъчваров създаде уникален уред, с който се правят около 1000 парчета баница наведнъж.
"Устройството е на принципа на древните сачове, с които се правят пататници и клинове в Родопите“, обясни пред "Телеграф“ Бъчваров. То е два метра в диаметър и е част инициативата му "Вкусната България“.
Големият проблем обаче бил как да се направят такива кори, които да издържат различни видове плънки и да се пекат на открито в жаравата. Накрая Ути намерил точната формула. Той пояснява: "Правим различни видове плънки, феноменално вкусни. Трябва яйцата, многото масло, доброто българско истинско сирене и киселото мляко да се слеят и да се получи онази амалгама, която е заровена някъде дълбоко в паметта ни още в детството“. Ути Бъчваров разказва: "В тази машина могат да се правят и сладки баници - локумени, тиквеници, щрудели с ванилов сос, всякакви солени – с праз, с месо, с пилешко“.
Ути издаде и тайната формула на идеалната баница със сирене: "Колкото извара, толкова натрошено българско сирене - ама такова, каквото си го знаем, произведено в запазен регион. Аз съм тежък кулинарен продуктов български шовинист. Известен съм, че от години изхвърлям китайски чесън в кошчето пред очите на зрителя, защото нашият заслужава цялото ни уважение“.
Що се отнася до еврото, кулинарят каза: "Смятам, че цялата тази олелия е излишна. Държавата трябва да бъде онзи достоен партньор на всеки един българин в това да можем да опитваме живота такъв, какъвто е и да е достатъчно вкусен, а не имитиращи продукти. Пътят към Европа е начертан и той трябва да бъде следван с онази крачка, с която всички се чувстваме комфортно“.
Ути обяснява: "За съжаление покрай цялата масова култура и настъпването на универсализма във всички страни се предлагат в супермаркети храни, които навсякъде по света са едни и същи. Затова в моята голяма колекция от инициативи под егидата на "Вкусната България“ се опитвам да припомня, да настаня в съзнанието на българите онези вкусове, които задължително трябва да носим в сърцето си. Трябва да можем да разбираме и оценяваме кога (в случая) една баница е направена добре или не, с имитиращи продукти, кога е много суха и т.н. Кога от модела улична храна след 10 минути ти излизат много киселини. Това са част от генетичните позивни в нашето съзнание“.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Никой
Живи и здрави.
Коментиран от #3
07:29 12.06.2025
2 Механик
Лапетиите в сервиза ми, заран идват пакети чипс, инстантни спагети и маса кенчета "изоспорт" или нещо от рода.
На обяд не си купуват кебапчета и кюфтета от близките кебапчийници, а ходят на ОМВ-то или Шела да си купят нещо като ход-дог или някаква подобна "закуска".
07:31 12.06.2025
3 Механик
До коментар #1 от "Никой":
Като Ви гледам правописа и стила, и всичко ми става ясно.Мисълта Ви е "гладка" като мириносова вълна. А как стилно я излагате.... просото не е истина!
07:35 12.06.2025
4 Май е време
07:41 12.06.2025
5 Попински
07:49 12.06.2025
6 Урсула фон дер Лайен
08:07 12.06.2025
7 Ивелина Видева
08:11 12.06.2025
8 ИВАН
08:17 12.06.2025
9 Евро Слон
09:31 12.06.2025
10 Сила
10:04 12.06.2025
11 хе хе
10:22 12.06.2025
12 фен
13:31 12.06.2025