8 храни, които са по-полезни, когато се консумират студени

17 Юни, 2025 14:48 2 270 4

  • храни-
  • устойчиво нишесте-
  • здраве-
  • студени

Научни изследвания сочат, че при определени храни охлаждането отключва истински здравословен потенциал

8 храни, които са по-полезни, когато се консумират студени - 1
Снимка: Shutterstock

Замисляли ли сте се някога дали температурата на храната, която консумирате, може да повлияе на нейната хранителна стойност? О, да! Оказва се, че не само вкусът, но и полезните свойства на някои продукти се променят, когато ги охладим след готвене. Научни изследвания сочат, че при определени храни охлаждането отключва истински здравословен потенциал, като увеличава съдържанието на устойчивото нишесте и улеснява усвояването на антиоксиданти.

Ето осем храни, които са по-полезни, когато се консумират студени:

1. Бял ориз

След като се свари и охлади, белият ориз образува устойчиво нишесте – вид въглехидрат, който се разгражда по-бавно и подпомага контрола на кръвната захар. Това може да намали риска от развитие на диабет тип 2.

2. Овесени ядки

Охладените овесени ядки също съдържат повече устойчиво нишесте, което подпомага здравето на червата и поддържането на стабилни нива на кръвната захар.

3. Картофи

След сваряване и охлаждане, картофите също образуват устойчиво нишесте, което е полезно за микробиома и кръвната захар.

Съвет от експерт: Охлаждайте картофите преди намачкване – това не само подобрява хранителната стойност, но и предотвратява лепкавата текстура при мачкане.

4. Копър

Изследвания показват, че при охлаждане в хладилник до 15 дни, копърът съдържа повече фенолни киселини – антиоксиданти, които помагат в превенцията на хронични заболявания, причинени от оксидативен стрес.

5. Ечемик

Ечемикът също е източник на устойчиво нишесте след готвене и охлаждане, подпомагайки обмяната на веществата и чревното здраве.

6. Паста

Охладената паста съдържа повече устойчиво нишесте, който забавя храносмилането и стабилизира кръвната захар. Най-добре е да използвате пълнозърнеста паста, тъй като тя съдържа повече фибри и микронутриенти.

7. Пинто боб

Сред всички изследвани бобови култури, именно пинто боб образува най-високи нива на устойчиво нишесте след охлаждане.

8. Печен хляб

Изненадващо, печеният хляб също съдържа повече устойчиво нишесте, ако се охлади или съхранява в хладилник за около седмица след изпичане.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 12 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    1 1 Отговор
    Отмъщението ....
  • 2 инж технолог по хранене

    4 1 Отговор
    Освен копъра,останалите храни съдържат нишесте, което подпомага за здравето на червата и поддържането на стабилни нива на кръвната захар. ПРЕПИСАНО ОТ НЯКЪДЕ СИ.
  • 3 Юлето

    1 0 Отговор
    Не яжте кристали "Сваровски"! Не са сварени и са твърди.
  • 4 Минувач

    6 0 Отговор
    Полезна статия> Следващия път няма да си притоплям копъра преди да го ям. Досега все горещ го ядох, язък...