CNN обяви шопската салата за една от най-добрите в света

21 Юни, 2025 15:21 1 658 27

  • шопска салата-
  • салата-
  • списък-
  • класация-
  • cnn

Българската салата е включена в списъка на медията с 24-те най-добри салати в света

CNN обяви шопската салата за една от най-добрите в света - 1
Снимка: Shutterstock

Българската шопска салата зае заслужено място сред 24-те най-изтъкнати салати в света, според глобална класация на CNN. Това свежо традиционно блюдо от Югоизточна Европа се нарежда до класики като гръцката „хориатики“, френската „Нисуаз“ и американската „Цезар“.

В публикацията на CNN салатата е описана като „най-известният кулинарен продукт на България“, с подчертана простота и живописни цветове. Доматите, краставиците, печените чушки, лукът и магданозът се комбинират в хармонично цяло, обвързано с натрошено сирене и лъжица зехтин . Особено внимание е обърнато на трите цвята – червено, зелено и бяло – които отразяват националния трикольор на България, правейки я не просто салата, а символ на културна идентичност.

CNN подчертава, че във всяко ястие от класацията се преплита историята и кулинарната култура на страната му. Шопската салата е наречена „разказвач на история“, подобна на италианската панзанела и японската суномоно .

Според исторически данни, салатата се появява през 50-те години на миналия век в ресторант „Черноморец“ (резидент на „Балкантурист“) край Варна, като целта е била да се предложи автентична българска кухня на туристите. През 1970-те шопската салата се утвърждава като национално кулинарно наследство.

Съставките ѝ звучат семпло – пресни домати, краставици, чушки, лук и сирене – но символиката им е дълбока. Именно този баланс между достъпност, вкус и културен повод превръща ястието в гастрономическата визитка на България на световната карта.

Възходът ѝ до международна арена идва благодарение на усилията на български готвачи и туристически кампании, които вече десетилетия представят шопската салата на международни конкурси и фестивали. През 2014 г. e избрана за едно от най-разпознаваемите ястия в Европа .

Популярността ѝ нараства още след присъствието ѝ в редица готварски книги и блогове, като пример за здравословно лятно ястие, съчетаващо средиземноморски вкусове и минимална обработка. Източник от гастрономическото списание Delicious Meets Healthy описва ястието като „трансформация на вкуса и културата на България в едно свежо плато“.

Първоначално замислен като част от туризма на 1950-те, днес шопската салата е сред символите на национален престиж и културна гордост. Участието ѝ в класацията на CNN не е просто гастрономическо признание, а международно потвърждение, че семплите и естествени вкусове могат да разказват богати, хилядолетни истории.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 13 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 раз

    8 0 Отговор
    Разбрахме,разбрахме!
  • 3 разБойко

    4 2 Отговор
    а на тьщата ракията турете й малко чушмена вода на простата кьрджалийска uутка и бегайте с 200

    Коментиран от #9

  • 4 Айде бе

    6 2 Отговор
    Скопите твърдят, че е тяхно изобретение и е още от времето на Александър Македонски. Понеже доматите произлизат от континента Америка , а се знае , че Александър е завзел целио свет ( плюс луната ) . Шопите са македонци също ... По тази логика ....
  • 5 Една жена

    14 1 Отговор
    И във Франция е знаят. Особено обичат Българското кисело мляко и Българското сирене. Горди сме, дори и с малкото постигнато. 🥰😃🥰
  • 6 Сатана Z

    11 10 Отговор
    Шопската салата е измислена по времето на соца в ресторант на Балкантурист и отразява единствено духът на времето когато българите живееха в благоденствие и всяко семейство можеше да летува по българското Черноморие за две седмици на изключително ниски цени.

    Коментиран от #13, #23, #27

  • 7 само питам

    6 3 Отговор
    за овчарксата салата нещо казаха ли ? че тя е със яйце и повече ми харесва

    Коментиран от #26

  • 8 на село

    3 3 Отговор
    Ту,тууу! Ще ям пържоли,а вие си яжте ушите!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Исторически аспект

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "1488":

    Грешиш. От векове българите, живеещи в градовете южно от Стара планина консумират зехтин. Не е бил кулинарен лукс. Селяните пък сами са си правили шарлан - от орехи, и са го считали за продукт, ползван от най-бедните, а той е хем вкусен, хем полезен.
  • 11 РАДИО РЕКОРД

    6 1 Отговор
    Браво
  • 12 Голяма

    1 4 Отговор
    чудесия , както със сатър кълцана .
  • 13 Варненец

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    Можеше, ама не можеше, ходехме по тавани и мазета на местните, хотел беше недостижим лукс, ресторант също, носехме храна от вкъщи.
  • 14 Сократ

    3 5 Отговор
    Добре, че беше гадния социализъм и Балкантурист, та да има шопска салата.

    Коментиран от #17

  • 15 Джака

    9 1 Отговор
    Шопската салата се яде с ракия
  • 16 Джака

    4 1 Отговор
    зехтина изчезва от нашата трапеза/маса или кухня през 1913 година когато влизаме в конфликт с гръците, малко след това се започва култа към Слънчогледовото масло

    Коментиран от #18

  • 17 Варненец

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Сократ":

    То тогава само това имаше и то в сезона, зимата кисели краставици и зеле, ако си ги направиш. А свинско, телешко и агнешко , ако си отгледаш
  • 18 Варненец

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Джака":

    Зехтина, както и много други неща, изчезнаха от нашата трапеза след 1944-та и се появиха чак след 1990-а
  • 19 Гост

    2 1 Отговор
    Много важно, чешката е прясна, не печена, макар че с печена е по вкусно!!!
  • 20 Браво

    7 2 Отговор
    Шопска с 100 грама ракия и добра компания „ няма нищо по хубаво.
  • 21 Стара кримка

    3 4 Отговор
    Може ли нещо, което не е, да е?!
    Шопската салата се правеше от истински зеленчуци, каквито отдавна няма.
    Не е шопска салата това, направено от пластмаса, освен ако не е приготвена от шоп.
  • 22 делмондо

    0 2 Отговор
    А Дойче Зеле и ARD защо мълчат по темата и все още не са се изказали.
  • 23 СЕРП И МОЛОТ-СМЕРТЬ И ГОЛОД

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    Сега е много по добре
    Българинът не е спиран от руснашките си брятушчета и може да яде всякакви салати по цял свят. Може да си купи западен автомобил а не руснашки трошки директно от представилството. Съжалявам те че толкова не те бива и още мечтаеш за купони за кебапчета и пържени картофи на телените столове от Балкантурист. А за квартирата на бабичката в село Тънково не те ли е яд? Защото тогава дпуснаха. просто смъртни българи в Слънчев Бряг не пускаха.
  • 24 много

    3 1 Отговор
    прехвалена
  • 25 Васил

    1 3 Отговор
    И какво и е Бълагарското доматите от Македония Турция или Гър ция краставиците може и да от Виетнам сиренето ако може така да се нарече е с цялата Менделеева таблица но без мляко по скоро тази салата е някакъв имитиращ продукт.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ганю

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    а сега за 35 г изключително прости крадливи и гнусни политици
    ви оставиха гладни жадни голи и боси
    увеличение на заплатите и пенсиите няма и ще има да взимате
    ама друг път.
    и които не сте и ги избирали а са наредени от тях самите си там
    недемократично
    за да продължавате така добре да блеете доста успешно
    Б-еееее-ее