Българската шопска салата зае заслужено място сред 24-те най-изтъкнати салати в света, според глобална класация на CNN. Това свежо традиционно блюдо от Югоизточна Европа се нарежда до класики като гръцката „хориатики“, френската „Нисуаз“ и американската „Цезар“.
В публикацията на CNN салатата е описана като „най-известният кулинарен продукт на България“, с подчертана простота и живописни цветове. Доматите, краставиците, печените чушки, лукът и магданозът се комбинират в хармонично цяло, обвързано с натрошено сирене и лъжица зехтин . Особено внимание е обърнато на трите цвята – червено, зелено и бяло – които отразяват националния трикольор на България, правейки я не просто салата, а символ на културна идентичност.
CNN подчертава, че във всяко ястие от класацията се преплита историята и кулинарната култура на страната му. Шопската салата е наречена „разказвач на история“, подобна на италианската панзанела и японската суномоно .
Според исторически данни, салатата се появява през 50-те години на миналия век в ресторант „Черноморец“ (резидент на „Балкантурист“) край Варна, като целта е била да се предложи автентична българска кухня на туристите. През 1970-те шопската салата се утвърждава като национално кулинарно наследство.
Съставките ѝ звучат семпло – пресни домати, краставици, чушки, лук и сирене – но символиката им е дълбока. Именно този баланс между достъпност, вкус и културен повод превръща ястието в гастрономическата визитка на България на световната карта.
Възходът ѝ до международна арена идва благодарение на усилията на български готвачи и туристически кампании, които вече десетилетия представят шопската салата на международни конкурси и фестивали. През 2014 г. e избрана за едно от най-разпознаваемите ястия в Европа .
Популярността ѝ нараства още след присъствието ѝ в редица готварски книги и блогове, като пример за здравословно лятно ястие, съчетаващо средиземноморски вкусове и минимална обработка. Източник от гастрономическото списание Delicious Meets Healthy описва ястието като „трансформация на вкуса и културата на България в едно свежо плато“.
Първоначално замислен като част от туризма на 1950-те, днес шопската салата е сред символите на национален престиж и културна гордост. Участието ѝ в класацията на CNN не е просто гастрономическо признание, а международно потвърждение, че семплите и естествени вкусове могат да разказват богати, хилядолетни истории.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 раз
15:29 21.06.2025
3 разБойко
Коментиран от #9
15:31 21.06.2025
4 Айде бе
15:33 21.06.2025
5 Една жена
15:37 21.06.2025
6 Сатана Z
Коментиран от #13, #23, #27
15:38 21.06.2025
7 само питам
Коментиран от #26
15:39 21.06.2025
8 на село
15:39 21.06.2025
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Исторически аспект
До коментар #1 от "1488":
Грешиш. От векове българите, живеещи в градовете южно от Стара планина консумират зехтин. Не е бил кулинарен лукс. Селяните пък сами са си правили шарлан - от орехи, и са го считали за продукт, ползван от най-бедните, а той е хем вкусен, хем полезен.15:43 21.06.2025
11 РАДИО РЕКОРД
15:50 21.06.2025
12 Голяма
16:00 21.06.2025
13 Варненец
До коментар #6 от "Сатана Z":
Можеше, ама не можеше, ходехме по тавани и мазета на местните, хотел беше недостижим лукс, ресторант също, носехме храна от вкъщи.16:01 21.06.2025
14 Сократ
Коментиран от #17
16:01 21.06.2025
15 Джака
16:02 21.06.2025
16 Джака
Коментиран от #18
16:05 21.06.2025
17 Варненец
До коментар #14 от "Сократ":
То тогава само това имаше и то в сезона, зимата кисели краставици и зеле, ако си ги направиш. А свинско, телешко и агнешко , ако си отгледаш16:05 21.06.2025
18 Варненец
До коментар #16 от "Джака":
Зехтина, както и много други неща, изчезнаха от нашата трапеза след 1944-та и се появиха чак след 1990-а16:07 21.06.2025
19 Гост
16:07 21.06.2025
20 Браво
16:08 21.06.2025
21 Стара кримка
Шопската салата се правеше от истински зеленчуци, каквито отдавна няма.
Не е шопска салата това, направено от пластмаса, освен ако не е приготвена от шоп.
16:22 21.06.2025
22 делмондо
17:29 21.06.2025
23 СЕРП И МОЛОТ-СМЕРТЬ И ГОЛОД
До коментар #6 от "Сатана Z":
Сега е много по добреБългаринът не е спиран от руснашките си брятушчета и може да яде всякакви салати по цял свят. Може да си купи западен автомобил а не руснашки трошки директно от представилството. Съжалявам те че толкова не те бива и още мечтаеш за купони за кебапчета и пържени картофи на телените столове от Балкантурист. А за квартирата на бабичката в село Тънково не те ли е яд? Защото тогава дпуснаха. просто смъртни българи в Слънчев Бряг не пускаха.
17:30 21.06.2025
24 много
18:07 21.06.2025
25 Васил
18:21 21.06.2025
26 Този коментар е премахнат от модератор.
27 ганю
До коментар #6 от "Сатана Z":
а сега за 35 г изключително прости крадливи и гнусни политициви оставиха гладни жадни голи и боси
увеличение на заплатите и пенсиите няма и ще има да взимате
ама друг път.
и които не сте и ги избирали а са наредени от тях самите си там
недемократично
за да продължавате така добре да блеете доста успешно
Б-еееее-ее
12:04 22.06.2025