Last news in Fakti

20 Юни, 2014 07:00 2 663 2

Лятото: 8 стъпки за здравословен живот

  • лято-
  • здравословен живот-
  • съвети

Направете нещо повече за себе си без особени усилия

В обичайно топлите дълги мързеливи летни дни някои отново ще намерят живота за нелесен, но все пак той изглежда някак по-малко хаотичен. Дори възрастните възприемат начина на живот “без училище”. Ето защо това е идеалното време да направим нещо за здравето си по толкова естествен начин, че едва ли дори ще забележите усилията за това, пише сайтът Здраве.бг.

Осем специалисти в областта на диетите, фитнеса, стреса, зрението и здравето на устата и зъбите, запитани “Ако можехте да препоръчате само една лесна промяна през този сезон за подобряване на личното здраве на всеки, каква би била тя?”, отговарят така:

1. Включете дребните горски плодове в режима си на хранене

Ако трябва да направите само едно нещо за диетата си това лято, изяждайте по една купичка смесени дребни плодове – боровинки, къпини или ягоди – всеки ден. Те ще ви помогнат да си набавите достатъчно антиоксиданти, които предпазват от увреда на тъканите и понижават особено много рисковете от заболявания, свързани с напредване на възрастта. Къпините и боровинките са особено богати на антиоксиданти.

Още един бонус: Дребните плодове са най-богати и на фибри, които по-бързо задоволяват глада (при това с по-малко калории) и помагат за поддържане на холестерола на по-ниски нива.

2. Поизцапайте се и понижете стреса

За да понижите стреса, отдайте се на малко градинарство – място все ще се намери. Дори няколкото нови саксии с цветя у дома ще свършат работа. Още самото докосване на почвата с ръце действа успокояващо. А когато човек има усещането, че животът се движи прекалено бързо, за да усетим всяко важно нещо в него, умственото спокойствие помага за намаляване на физическия и психическия стрес.

3. Почиствайте зъбите си с конец всеки ден

Сигурно знаете, че е препоръчително да го правите. И сега е добър момент да започнете. Правете го дори на плажа, докато четете или гледате телевизия у дома. Почистването с конец премахва доста от бактериите в устата. А това има неочаквано голямо отражение върху здравето като цяло. Изследване показва, че 85% от хората, които всекидневно чистят зъбите си с конец, определят здравето си като по-добро..

4. Излезте навън и се раздвижете

Изберете си една дейност навън – екскурзия, разходка сред природата, раздвижване с децата, каране на колело, ролери или плуване – за да се отървете от това чувство за тясно помещение, което предизвикват тренировките във фитнеса. Ако споделите изживяването със семейството или приятели, това ще донесе като бонус и по-сплотени и искрени отношения между вас.

5. Бъдете внимателни към очите си

За да предпазите здравето си на работа и през свободното време, винаги носете предпазни очила. Когато сте навън, изберете слънчеви очила, които блокират поне 99% от ултравиолетовите A и B лъчи. Тези очила помагат и за намаляване риска от катаракта, а и предпазват чувствителната кожа около очите от преждевременна поява на бръчки. Добре е да се консултирате със специалист точно какви очила да изберете.

6. Време е за отпуска!

По-свободният график през лятото е добра възможност за намаляване на напрежението. Наблюденията показват, че отпуската помага за намаляване на кръвното налягане, сърдечния ритъм и хормоните на стреса, които са причини за напълняване и повишен риск от сърдечни заболявания.

7. Ограничете алкохола

Лятото е чудесно време да пропуснете твърдия алкохол и да изберете по-леки разхлаждащи алкохолни напитки (разбира се, ако не страдате от някакво хронично заболяване или не става дума за бременност). Охладеното вино, студената бира и плодовите сокове (най-добре прясно изцедени) са достатъчно разхлаждащи, а същевременно и леки. В умерени количества – една-две чаши дневно – алкохолните напитки доказано намаляват риска от сърдечни заболявания.

8. Наспивайте се

Дългите и топли летни дни предразполагат към късно заспиване. Но ако устоите на изкушението, не пиете алкохол до късно и си създадете режим за лягане и ставане по приблизително едно и също време, ефектът ще се усети много бързо. Избягвайте да подремвате през деня, освен ако не го правите редовно по едно и също време и за един и същ период от време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор
    Първа стъпка-социален и икономически мир.
    Втора стъпка-нормални заплати.
    Трета стъпка-дайте ми горните две, пък аз знам какмо да правя...

    Коментиран от #2

  • 2 Кобрата

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

    Те са 3