Внимавайте с тези храни, консумацията им може да отключи шизофрения

25 Юли, 2025 16:41 4 736 25

  • глутен-
  • тестени изделия-
  • психически проблеми-
  • депресия-
  • тревожност-
  • шизофрения-
  • здраве

Нови изследвания разкриват връзка между глутена и психични разстройства

Внимавайте с тези храни, консумацията им може да отключи шизофрения - 1
Снимка: Shutterstock

Лоши новини за любителите на тестени изделия: нарастващ брой научни изследвания сочат, че хлябът, пастата и други продукти от зърнени култури могат да отключат или влошат редица психологически симптоми, включително депресия, тревожност и дори шизофрения.

Според специалисти, някои хора са особено уязвими и с всяка хапка тези храни неусетно саботират мозъка им.

Главният „виновник“, сочат учените, е глутенът – естествен протеин, съдържащ се в пшеницата, ечемика и ръжта. Именно той придава структурата и характерната текстура на хлебните изделия. За повечето хора глутенът е безобиден, но при други може да предизвика редица неприятни симптоми като подуване на корема, диария, запек, умора, главоболие и болки в ставите, посочват от Cleveland Clinic.

В по-тежки случаи глутеновата непоносимост може да се развие в целиакия – автоимунно заболяване, при което тялото възприема глутена като вреден нашественик, подобно на вирус. Имунната система атакува и уврежда тънките черва, а последствията далеч не се изчерпват само с храносмилателни оплаквания.

„Възпалението, което започва в червата, не остава само там. То може да има вредно въздействие върху мозъка,“ обяснява д-р Емеран Майер, гастроентеролог и невроучен, пред Psychology Today. „Когато имунните клетки се активират, вагусовата нервна система изпраща сигнал към мозъка, който може да предизвика умора и поведение, наподобяващо депресия.“

При децата това може да се прояви като раздразнителност или симптоми, наподобяващи СДВХ (дефицит на вниманието и хиперактивност), а при възрастните – като „мозъчна мъгла“, промени в настроението или дори по-сериозни психични разстройства.

Депресията е добър пример: докато около 8% от общото население получава диагноза „тежко депресивно разстройство“ през живота си, проучванията сочат, че хората с целиакия са много по-засегнати – при някои изследвания този процент достига до 30%. Целиакията се свързва и с повишен риск от тревожност, панически разстройства и дори шизофрения – според едно изследване, хората с това заболяване са три пъти по-склонни да развият шизофрения спрямо останалите.

Освен възпалението, учените подозират, че увреждането на чревната лигавица при глутенова чувствителност може да попречи на усвояването на важни хранителни вещества за мозъчната функция – витамини от група B, желязо, витамин D, магнезий и цинк. Дефицитът на някой от тях може да доведе до разнообразни психологически симптоми.

Има данни, че при хора с шизофрения често се откриват високи нива на антитела, свързани с глутенова непоносимост – възможна връзка между двете състояния. Тези антитела могат да преминат през плацентата и проучванията показват, че майки с повишени нива излагат децата си на по-висок риск от психотични разстройства.

„Не знаем всичко, но правим още една крачка към разгадаване на тези болести“, коментира проф. Дийна Кели, психиатър в Медицинския университет на Мериленд, посветила последните 15 години на клинични изпитвания при шизофрения и тежки психични заболявания, пред The Telegraph.

Някои изследвания сочат, че безглутеновата диета може да облекчи тревожността, депресията и неврологичните усложнения при хора с целиакия или глутенова чувствителност. В едно проучване участниците съобщават за по-ниски нива на тревожност след една година на безглутенова диета. В други обаче не се отчита съществено подобрение, а при някои случаи тревожността дори остава висока и след изключване на глутена.

Някои специалисти смятат, че част от проблема се дължи и на психологическия стрес от спазването на хронична диета. „Безглутеновият режим сам по себе си може да допринесе за някои психични или поведенчески затруднения, защото човек трябва да бъде постоянно нащрек,“ обяснява д-р Дебра Силбърг, гастроентеролог и главен научен директор в Beyond Celiac, пред Discover Magazine. „Има и страх от това да излезеш навън и да бъдеш изложен на глутен.“


Поставете оценка:
Оценка 2 от 18 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 си дзън

    13 22 Отговор
    Руснаците ядат само глутен и ... виждаме резултата.

    Коментиран от #12, #18

  • 2 Глутенът

    26 2 Отговор
    като понятие нашумя , че дори и кифли , които хал хабер си нямат какво е , "компетентно" питат "Съдържа ли глутен ?"
  • 3 Коко

    53 2 Отговор
    Аха значи от хляба било.Винаги съм се чудел откъде толкова малоумници в тая държава.
  • 4 Сийка

    44 0 Отговор
    Ако е вярно, защо италианците не са психо депресари...
  • 5 Роза

    30 1 Отговор
    За хляба и хлебните изделия е несъмнено това, че от тях се пълнее,ако прекалиш с консумацията им.Ама чак шизофрения....Тя е наследствено заболяване и причините за нея са много и комплексни!
  • 6 мда

    40 1 Отговор
    По-тъпа статия не съм чел. От хляба се полудява.
  • 7 Пич

    36 1 Отговор
    Ужас ужас... вече ме убедиха че месото е вредно , сега ще зарежа и хляба !!! Келнер !!! Донеси стоножката !!!

    Само да ви кажа , че римските легионери са минавали по 40 километра на ден като са яли основно хляб и месо. И са били много здрави мъже!
  • 8 Анонимен

    12 0 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува!
  • 9 МИ ПРАВ СИ Е ЧОВЕКА

    9 2 Отговор
    ВЖ.КАК ГЛЕДА И ПРЕЖИВЯ ЕДНО ТРЕВОПАСНО
    И КАК ГЛЕДА И РЪМЖИ ЕДИН ХИЩНИК...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Просто

    7 0 Отговор
    много се яде. Не трябва чак толкова. Пукницата е тотална. Но е добре за БВП-то. Нали него храним всички ние.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 "Учените"

    24 0 Отговор
    Пак ни изненадват с огромно откритие! Може човечеството хилядолетия наред да се е хранило със зърнени храни но - сега не може! Вредни са! Наместо тях и месото от домашни животни се предлага да се ядат НАСЕКОМИ! Били много полезни!?!?!?!?
  • 14 Цвете

    18 0 Отговор
    Поредната щуротия. От къде преписа тази глупост??? Научи повече за шизофренията и тогава пиши. 🤥🤔🤫
  • 15 Лост

    9 0 Отговор
    Да,бе да.Те психиатриите затова хранят през ден за закуска пациентите, защото иначе ще останат без тях.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Така е.

    6 0 Отговор
    С около 40 килограмово снаряжение на гърба си!
  • 18 Атина Палада

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "си дзън":

    От цяла Европа българите ядат най много хляб.. Можеш да намериш инфото в нета и да видиш ,че България води класацията по ядене на хляб.
    Извода си го направи ти,ако можеш де:)

    Коментиран от #20

  • 19 Факти

    8 1 Отговор
    Кой е по-голям от хляба? Шизофренията.
  • 20 Иво Динев

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Атина Палада":

    Означава ли това, че сме нация от шизофреници?
  • 21 никМЕХАНИК

    7 0 Отговор
    Четенето на подобни неумнотии не само, че може, но задължително ще докаже, че сте шизофреници.
    Ма няма лошо. Носете си маските в 43 градуса жега, гледайте кой "код" ви вика телевизора и акогато от там ви кажат, че ви се ходи по малка нужда- пускайте смело! Нищо, че сте с гащите!
    Има си перални, а както знаем "ариел успява", а "коколино ароматизира" с неговите "двойни капсули" за "целодневна защита".
  • 22 Статистик

    5 0 Отговор
    Тая статистика е тотал щета. Все едно, ако пиете шампанско, по-вероятно сте г ей. Всички, 100% ядете изпечена зърнена храна под някаква форма и има 10% шанс да не сте у ред, без едното да е свързано с другото.
  • 23 Я да видим

    6 0 Отговор
    Всички шизофреници ядът хляб == всички яли хляб са шизофреници ? Или не ?
  • 24 Хаха

    4 0 Отговор
    Няма кой да яде чията и Камембера в БГ ли? Обаче са ми казвали, хора живяли в Италия, че италианците са хахо и че не сядали на масата без паста и спагети.
  • 25 Може

    5 2 Отговор
    Да се поспори. Аз съм чела, че в хляба се съдържат минерали необходими за функционирането на мозъка, които не могат да се набавят от други храни.