Last news in Fakti

30 Юни, 2014 15:45 1 457 0

Лекар: Морската вода може да е заразена с хепатит А

  • лекар-
  • морската-
  • вода-
  • заразена-
  • хепатит а

Почиващите могат да бъдат инфектирани и от консумация на сурови миди

Лекар: Морската вода може да е заразена с хепатит А - 1
Снимка: БТА

Има повишена опасност морската вода да е заразена с вирусен хепатит А, заяви пред dariknews.bg проф. Красимир Антонов, завеждащ отделение по хепатология в столичната болница "Св.Иван Рилски".

Специалистите уточняват, че за увеличената опасност допринасят неудачи в канализационните системи, които до голяма степен се дължат на случилите се природни бедствия във Варна.

Освен от заразената вода обаче почиващите трябва да знаят, че е много вероятно да бъдат инфектирани с хепатит А от консумация на сурови миди.

Оказва се също така, че от 100 000 души, заразени с хепатит С у нас, 99 000 не подозират, че са инфектирани със заболяването, а причината за това се крие в неясните му симптоми.

Различното обаче е, че основен източник на инфекцията вече не са спринцовките при употребяващите наркотици. Използване на обща четка за зъби, поставяне на татуировка или пък посещение при зъболекар е също толкова вероятно да доведе до инфекция с Хепатит С.

60% от случаите на Хепатит А в Европа идват от България и Румъния, посочва д-р Станимир Хасърджиев, председател на Сдружението за борба със заболяването Хепатит.

По отношение на предпазването от Хепатит А, на първо място е хигиената, добавя гастроентерологът от болница „Св. Иван Рилски" д-р Красимир Антонов:

„Там, където има неудачи в канализационните системи, където има природни бедствия, както се случва в България, рискът от инфектиране с хепатит А е много висок, поради невъзможността да се спазва хигиена. Също така в морето, като влезе човек да се къпе, ако вътре има фекалии, това е абсолютно потенциален източник за инфектиране. Прибавяме и мидите - холера, хепатит, всичко може да влезе в тях. И ако човек консумира сурови миди, като нищо може да бъде инфектиран".

Препоръката е всеки, който ще посети Черноморието ни това лято, да се ваксинира срещу хепатит А. При Хепатит В е в сила ваксина, чието действие вече отслабва при хората на възраст след 25 години, предупреждават специалистите.

Независимо, че около 100 000 души не знаят, че живеят с Хепатит С, положителното тук е, че тази инфекция се предава по-трудно, отколкото първите две.

„При хепатит С не са толкова „на мода" венозните наркомани вече. В последно време установяваме изключително разпространени не по кръвен начин случаи. Те са по-скоро израз на масовата култура - пиърсинг, татуировки. Има и немалко случаи, за съжаление, след стоматологични интервенции", добави специалистът.

Във връзка с традиционната Информационна кампания за борба с хепатита, през следващия месец предстои да се проведат редица инициативи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА