Рецепта на деня: Зелева супа с месо - идеална против махмурлук

27 Август, 2025 10:05 2 597 14

  • супа-
  • чорба-
  • зелева-
  • месо-
  • махмурлук-
  • какво да сготвя

Питателна, освежаваща и засищаща

Рецепта на деня: Зелева супа с месо - идеална против махмурлук - 1
Снимка: Shutterstock

Пиянска чорба

Необходими продукти:

  • 500 г кисело зеле;
  • 200 г пикантна наденица;
  • 200 г пушено месо;
  • 125 мл готварска сметана 33%;
  • 1 голяма глава лук;
  • 1 голяма скилидка чесън;
  • кимион;
  • черен пипер на зърна;
  • зърна бахар;
  • смлян черен пипер;
  • 3 дафинови листа;
  • 1 супена лъжица смлян червен сладък пипер;
  • 2 чаени лъжички смлян лют червен пипер;
  • 2 супени лъжици брашно;
  • 4 супени лъжици олио;
  • захар;
  • оцет.

Начин на приготвяне:

Настържете зелето, нарежете ситно лука, нарежете пушеното месо на малки кубчета, а наденицата на кръгчета. Запържете глава лук в малко олио.

Сложете зелето в тенджерата, заедно със сока, добавете пушеното месо и наденицата.

Добавете кимиона, черния пипер на зърна и бахара, дафиновите листа, добавете студена вода и кипнете. Когато зелето е почти омекнало, сгъстяваме бульона със запръжка. Пригответе я от олио, брашно, смлян черен пипер, двете лъжици лют пипер, вода и гответе още 15 минути.

Добавете сметана и оставете супата да поври за кратко, след което изключете котлона. Добавете счукания чесън, покрийте с капак и оставете да престои.

Подправете със захар, оцет и сол, ако е необходимо. Сервирайте чорбата топла с филия хубав домашен хляб, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!

    12 0 Отговор
    Сокът от киселото зеле помага вълшебно!

    Коментиран от #8

  • 2 Хасковски каунь

    5 2 Отговор
    Това вече ми харесва, но една филия ляп не стига
  • 3 Две три бири

    7 2 Отговор
    Най-после и нещо полезно в готварската рубрика. За съжаление, рецептата не е подходяща през лятото.
  • 4 Абе

    8 3 Отговор
    А ма, от дек да намерим кисело зеле посред лето, ма?
  • 5 Даа

    7 1 Отговор
    Правил съм я ,много е хубава ,но е много солена ,след час имаш нужда от една каса бира
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Август

    7 1 Отговор
    Каква е тази зимна супа с кисело зеле? Лято е. Таратор е супата.
  • 8 999

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "!!!":

    Тайната е в настъргването на киселото зеле и то на най- малките дупки на рендето...:)Открийте 10-те разлики между снимката и рецептата.
  • 9 нормалното зеле е кисело с

    3 2 Отговор
    лимонтозо и повече сол . но газове има . вечер на винце , а сутринта с чорба за по мазничко в корема . и се потиш повече . сега е по нормално по прибран стомах . но с вечерно пийване , а сутрешно-обедна супа 400 гр. и филия е доста подут корема и подпухнало лицето . един вид те изкарва затлъстял . но по добре ли е с празен стомах . хапвайте . и допълнително .
  • 10 писарке откъде разбра

    6 1 Отговор
    че е идеална против махмурлук?

    цъкаш и добавяш без да мислиш
    всички супи стават против махмурлък с люто
  • 11 Пич

    3 1 Отговор
    Ето ви подарък ! Когато сте се напили така , че искате доброволно да легнете на гилотината , забравете зелев сок , бира и всички останали глупости , и изпийте две сурови яйца !
  • 12 Панова

    3 2 Отговор
    Пикантна наденица и пушено месо са мезета, а готварската сметана, готвачът да си я зав... знае къде. За махмурлук само зелева чорба, и както казват колегите: таратор, айрян, ..., или чиста вода.

    Коментиран от #13

  • 13 да уточним

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Панова":

    Зелева чорба се нарича пресолът- водата- солта и сокът от киселото зеле.Но това е много сол и вдига кръвното- не е за всеки.Пийте за удоволствие и контролирайте количеството алкохол. В противен случай то контролира вас.Истината не е във виното- истината е в неговото количество.Дафинов лист в свинско със зеле. За супата- морков - копър и магданоз.Сметаната не върви.
  • 14 Хабиби

    2 1 Отговор
    Ти дай матриала за махмурлука, па ше минеме и с чорбата от кисели краставици, ко нема зелева от бидона.