Last news in Fakti

8 Септември, 2011 12:30 3 124 0

Ройтерс: Носталгията по комунизма е силна в България

  • ройтерс-
  • тодор живков-
  • комунизъм-
  • правец
Ройтерс: Носталгията по комунизма е силна в България - 1
Честванията в Правец. Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стотици българи празнуваха 100-годишнината от рождението на дългогодишния диктатор Тодор Живков – знак, който показва, че носталгията по комунистическата ера все още е силна, въпреки над  20-те години, откакто комунизмът си отиде, пише Ройтерс по случай на честванията в родния град на Живков – Правец.

Новият бюст на Живков, който управлява България в продължение на 33 години до 1989 г. - повече от всеки друг източноевропейски комунистически лидер, беше поставен в Правец, намиращ се на около 50 км от София, за да отбележи празника. Песни и народни танци бяха изпълнени, а депутати от Социалистическата партия, наследници на живковите комунисти, произнесоха речи на церемонията, предавана на живо по телевизията.


България стана част от Запада, присъединявайки се към Европейския съюз през 2007 г., но е най-бедната страна-членка с БВП на глава от населението едва 43% от този в останалите държави, допълва агенцията. Разочарованието от неуспеха на пазарната икономика да повиши жизнения стандарт разпали носталгията по комунизма, както и корупцията и непотизма. Подкрепата за бившите комунисти от Социалистическата пария е около 18%.

"Няма съмнение той направи много за българското общество", заяви историкът Искра Баева и допълва: "Много хора не бяха много богати, но водеха много по-спокоен и сигурен живот по време на Живковото управление. Той ще остане в българската история".


Певецът Тодор Трайчев казва: "Искам да се преклоня пред човека, който е дал толкова много на българската култура".

Живков беше вторият комунистически лидер след източногерманския Ерих Хонекер, който беше отстранен през 1989 чрез безкръвен преврат. И първият, изправен пред съда. През 1992 г. Живков беше признат за виновен за присвояването на приблизително 21,5 милиона лева и за предоставянето на възможност на бивши комунистически величия да купуват коли, апартаменти и вили по привилегировани цени. Живков беше осъден на седем години затвор, но поради лошо здраве остана под домашен арест до смъртта си на 86-годишна възраст.

Настоящият премиер Бойко Борисов беше телохранител на Живков и заяви, че е научил много от него за политиката. Но за стотиците българи, чиито семейства бяха лишени от имоти и човешки права, Живков остава тиранин, заобикалящ правосъдието.

 

Още:

Тодор Славков: Политиците не уважиха честването на Живков, защото ги е страх

Реликвите на Тато събират хиляди в Правец

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА