Last news in Fakti

2 Октомври, 2016 12:25 1 847 0

Да бъдем мечтатели

  • оон-
  • шимон перес-
  • каймакчалан-
  • теми-
  • политика

За един чук по следите на историята

Да бъдем мечтатели - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От Каймакчалан до ООН се водеше една битка през седмицата. Млатеното с чук по основни теми отекваше в новинарския поток.

А тихо в болница в Ерусалим издъхна един от знаковите политици на Близкия изток и на Европа – Шимон Перес. Той до сетния дъх не спираше да мечтае. Той се стремеше към мира, но не пропускаше да работи за изграждането и модернизирането на родината си.

В българската политика пък всички чакаха номинацията на ГЕРБ за президент. Само участието на Митьо Пищова ни кара да се замислим дали да не спрем да млатим с чука и да помечтаем.

Ето топ коментарите на Факти.бг за седмицата.

"Джедайски" бой за Каймакчалан

Повечето българи научиха за паметната плоча на Каймакчалан, едва когато видяха в интернет македонският журналист с осанка на викинг или джедай Миленко Неделковски, да я млати с чук. Някои за пръв път чуха и за върха с това име, както и местонахождението му. За историческото съдържание – да не говорим.

Е, недоволството от демонстративното поругаване бе спонтанно и напълно естествено, но случаят отвори и доста въпроси. Оказа се, че плочата била премахната още преди няколко месеца. Всеобщите призиви у нас за търсене на отговорност и отговори от македонската страна за грозния случай доведоха до няколко реда в сайта на съседското външно министерство.

Скандалът за ООН - начин на употреба

Най-накрая дойде заседанието, на което Борисов съобщи за смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева и направи каквото можа според въображението си, това да изглежда негово решение. Въпреки че бе извършено под външен натиск и при явното нежелание на премиера да влиза в безинтересна за него игра, която може освен друго да му донесе и негативи. Че подмяната на кандидатурата ни за шефския пост в ООН чука на вратата стана ясно още преди десетина дни, когато се раздуха международният скандал Берлин-Москва, в който канцлерът Ангела Меркел настоявала за новата кандидатура на Кристалина Георгиева, пък Владимир Путин си бил твърдо за Бокова и се дърпал за смяната.

Шимон Перес: Има нещо много по-страшно от смъртта и това е скуката

Шимон Перес безспорно е един от най-авторитетните политици от световната сцена и то не толкова заради факта, че е Нобелов лауреат за мир или защото политическото му дълголетие трудно може да намери аналога си. Рядкост са политиците, които с такава простота могат да кажат: Истинските международни отношения са тези между народите, а не между правителствата”. Политик като него се опитваше да каже на хората: „Вижте, ние можем да живеем, като мислим за бъдещето, не само за миналото... Само историята на бъдещето е важна!“

Неизбежната цена на „хеликоптерните пари“

Продължаващият дълго време дебат за целесъобразността на т.нар. „хеликоптерни пари“ промени своята форма, след като се появиха нови идеи за формата, която могат да придобият. Това, което не се е променило е, че използването на „хеликоптерни пари“ е лоша идея.

Според конвенционалните възгледи „хеликоптерните пари“ са прясно отпечатани пари в кеш, които централната банка раздава – може както под формата на трансфери към обществеността, така и като монетизация на държавния дълг. И в двата случая това е загуба за централната банка на страната.

Митьо Пищова се гаври със системата

„Моята голяма цел е да си направя една огромна гавра с цялата система. В един 26-годишен цирк и театър аз поканих най-големите професионалисти. Основната идея е да поканя едни професионални шоумени и актьори пред хора, които ни заблуждават, че са такива. След време ние няма да предлагаме просто кебапчета и простотии, а ще говорим и за сериозни неща, когато му дойде времето за сериозните дебати.“

Това заяви пред Факти.бг Георги Георгиев – председател на партията Българско национално обединение, която издигна Митьо Пищова и Радо Шишарката като кандидат-президентска двойка за предстоящите президентски избори избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА