Last news in Fakti

10 Ноември, 2016 15:23 4 925 19

Борисов се разкая нервно

  • борисов-
  • се разкая-
  • нервно
Борисов се разкая нервно - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Внимавай как гласуваш, да не дойдат седесарите…“. Така ме посъветва в началото на юни 1990 г един съсед, партиен секретар. Брадатите представители на младата опозиция бяха сочени за страшилища от рода на Торбалан, които се гласят да обърнат държавата с краката нагоре. Предстоеше ми да гласувам за първи път, а за късмет предстояха първите демократични избори. Притесненият апарат на прясно преименуваната столетница обикаляше от къща на къща, за да обхване и агитира всички, навършили наскоро 18 години. Човекът говори дълго, като завърши с нелепото: „Татко ти не е лош човек…“..

Както и да е – правиха, струваха, спечелиха онези избори, но не беше писано да се радват дълго.

„Внимавай как гласуваш, да не се върнат комунистите…“. Това пък може да се чуе днес, през ноември 2016 г., от един друг притеснен апарат.

„Снощи до късно се карах на кметовете, да престанат да плашат хората…“, декларира премиерът в телевизионно интервю, показвайки, че оценява подобен подход като грешен. Да приемем, че тоталният хит в интернет пространството със спирането на санирането при загуба на Цачева е бил просто майтап или провокация, както декларираха от ГЕРБ. То само това да беше, да се посмеем и да отминем. Но то не бе спиране на еврофондове, отклоняване от евроатлантическия път на страната, връщане на последните Торбалановци – Пеевски и Орешарски, и още, и още…Поне финансовият министър призна, че и без приет бюджет за следващата година може да се живее, ако стане така, че падне правителството – просто ще се изпълнява старият на парче, до гласуването на новия. Защото и това бе част от плашещата ода.

Пред бТВ и Цветанка Ризова, Борисов смени тактиката, оставайки все пак верен на себе си. Уж тръгна да се разкайва за грешките си, пък сякаш се караше на водещата. Въпрос на стил. Да го наречем агресивно разкайване. А тя, клетата Ризова, бе принудена да намали волумето на гласа си, като пациент с току-що извадени сливици. Премиерът реши, срам не срам,  да предизвика съжаление към персоната си. Като последно зайче, извадено от ръкава преди балотажа. Сън не го ловял нощем, ако му предстоял разговор с Ердоган или Путин. Изказа разочарованието си от факта, че явно хората не са оценили построените магистрали, пречиствателни станции, санирането, че и столичното метро.  А покрай метрото се сети, че и в столичния квартал „Младост“ има балотаж на частичните избори, а ГЕРБ е първа сила след първия тур. Хвана се за един квартал, а точно преди година успехът, който отчетоха управляващите на местните избори бе оцветил картата на страната в партийната гама.

По-странното бе, че Борисов призна като своя грешка дори кандидатурата на партията и то между двата тура. „Грешката за президентските избори е изцяло моя. За първи път не се поддадох на популизма и търсих най-подходящия човек – най-знаещия, а не най-харизматичния или най-рейтинговия. Сгреших и затова ще си понеса цялата отговорност“, заяви Борисов. Явно в очакване искреността му да бъде оцененена от избирателите. Щом не са се трогнали от „видимите резултати“, дано пък честността му докосне сърцата им. Все пак кандидатът им бил по-подготвен от останалите варианти на партията и от настоящия опонент, пък и по-симпатичен от редица европейски лидери. Последните вече кой ли не ги взема за мезе.

Но какво означава, че не се е поддал на популизма – своята кандидатура ли имаше предвид или на другите, които изкара в НДК да направят победен шпалир на Цачева – столичният кмет Йорданка Фандъкова, вицепремиерът Томислав Дончев или бургаския кмет Николов. Това ли са популистите?!

Като тръгна да признава грешки, премиерът заключи, че резултатът на Цачева е наказателен вот за целия кабинет. Призна за своя грешка и че е обвързал евентуален неуспех на Цачева на първия тур с оставката на парвителството и сега трябва да влиза в обяснителен режим, защо не я подава. Стигна и до референдума, като призова Слави Трифонов да си направи партия и да започне да носи управленска отговорност.  Изчетка го, и че бил много повече от партия. Той гласувал за референдума и не смятал, че ЦИК трябва да се формализира за 13 000 гласа. ГЕРБ щели да подкрепят и трите въпроса в парламента. Все пак премиерът сподели опасенията си, че при чисто мажоритарен вот в парламента могат да се настанят местни фактори от типа на Ценко Чоков, разполагащи със средства за тази цел.

Зададе си и въпрос: Аз по-умен ли съм от тези 3,5 милиона? И си отговори: Не съм.

Накрая синтезира в едно изречение и възможността за поражение: „И без петел ще съмне…“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 знаем

    0 0 Отговор
    "За първи път не се поддадох на популизма..." Аха. За първи път. До сега всичкото беше популизъм. Той го каза.
  • 2 ГЕРБ Е СПОСОР НА ДОСТ

    0 0 Отговор
    Румен Порожанов държи с документи богът за шлифера и затова е недосегаем…Защото той има подкрепата на правилнитe хора. И познайте къде отиват нашите европейски пари????? За спонсорство на ДОСТ и ресто на Ердоган за подкрепата.Заради своята абсолютна изпълнителност и защитата на икономическите интереси на Местан и Турция, Порожанов е абсолютно спокоен за поста си и още дълго време ще държи земеделието и Бойко Борисов в цунг-цванг. Оказа се че нашият премиер е наистина независим – от него НЕ ЗАВИСИ нищо в сферата на земеделието и без да има среднощно обаждане от посолството на „Васил Левски“ или от неговият приятел (дост) Местан, той е с вързани ръце дори когато става дума за собственото си политическо оцеляване. Жалко – но е факт!
  • 3 ОСТАВКА

    0 0 Отговор
    ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ГЛАСОВЕТЕ ЗА ГЕРБ СА ОТ ТУРЦИЯ И ЦИГАНИ.ТАКАВА ПАРТИЯ НЯМА ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ
  • 4 Ь КАКВО Е ТОВА

    0 0 Отговор
    Е КАКНА ПРАВОКАЦИЯ - ЕТО Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков потвърди в Разград верността на съдържанието на предизборните материали, разпространявани в Смолян и свързани със спирането на санирането при смяна на управлението.

    В отговор на въпрос на Дарик Разград Нанков, в чиито ресор влизат програмите за безплатното саниране, обясни, че било част от манталитета на българина: когато дойде ново управление идеите на старото, били те и добри, да не бъдат продължавани. „Да, очакваме да бъде спряна програмата“ – заяви той категорично. По думите му безплатното саниране е с пари от бюджета, а ако няма пари от бюджета няма как да се реализира и програмата. И с европейското финансиране е същото, когато БСП и ДПС са на власт, ни спират еврофондовете – заяви още Нанков.

    Той коментира още, че програмата за безплатното саниране е най-доброто, правено през последните 20 години в България, тъй като съчетава три елемента на развитие: екологичен, социален и икономически.

    „Българските граждани са разумни, ще вземат правилния избор на 13-ти“ – завърши темата Нанков.

    Той бе в Разград за първа копка на проект за реконструкция на водопроводната мрежа в един от най-големите квартали в града – „Орел“.

    И ЛИНК -http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1620764
  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    Не ми се коментира!Айде сбогом!
  • 6 прост народ слаба държава

    0 0 Отговор
    Скоро ще извадят гордо старите си партийни билети.
  • 7 антрашпиц

    0 0 Отговор
    О боже.Той се бил разкаял.Жалко че го няма вече тв предаването искрено и лично...
  • 8 един от народа

    0 0 Отговор
    Аре бе???Борисов се карал на Ц.Ризова.Ми тя горката,защитаваше всячески ДРУГИ ИНТЕРЕСИ /ЯВНО ПОДАДЕНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО/ .И Борисов е човек,нормално е да греши /в случая с кандидат-президента/,НО ТОВА НЕ ГО ПРАВИ ЛОШ ПОЛИТИК!!!НЕКА ВСИЧКИ СИ ЗАДАДЕМ ВЪПРОСА,"ИСКАМЕ ЛИ ДЪРЖАВАТА НИ ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗВИВА" или ще започне всичко отначало........???

    Коментиран от #13, #14, #18

  • 9 Картър

    0 0 Отговор
    Няма какво да ни плашат с комунисти, руснаци и т.н. Герп убиха България и нищо по- лошо от това не може да ни се случи. Ние трябва да си вземем държавата от МАФИЯТА и да я възкресим, та ако ще и да измрем за това!
  • 10 Гого

    0 0 Отговор
    От Герб слушам само обещания и никаква програма за заетостта да са казали колко нови работни места ще открият? Станахме износител номер едно на имигранти!
  • 11 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Ко ще да става махнат ли визите за сащ или канада сбогом гергино...поне децата и внуците ми да живеят в бела държава...то насекъде има трудности но тва де е тука го нема никъде ко ще да става бг отдавна е обречена
  • 12 555

    0 0 Отговор
    Тиквата бил грешил....Самият той е една голяма грешка в политиката...с която съсипа живота на хората..Мястото му е в затвора..
  • 13 Сори

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "един от народа":

    Искаме да се развива но не надолу към блатото към което ни води БОКО Т.
  • 14 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "един от народа":

    Както си го описал, излиза че боко тиквото е един диктатор тниран който еднолично решава и поставя кандидат президента. ТОВА ДРАГИ МИ НЕ Е ГРЕШКА А ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ДЪРЖАВАТА И НАРОДА.

    ЯВНО СТЕ ДОСТАТЪЧНО ТЪПИ ЗА ДЕ СЪЗНАВАТЕ КАКВО ТОЧНО ВЪРШИТЕ.

    Коментиран от #15

  • 15 опа

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай хой":

    Пак се разтрепери и дигна кръвно..... ха ха ха.... Зел си само от тия червените хапчета..... ха ха ха.... дето те праат да пишеш с по 50 ника ... ха ха ха.... Аз на първия тур не гласувах ама са ше отида... Да ти кажа ли кой ше подкрепя а?... ха... ха ха... Ти си хахо уе....
  • 16 Гого

    0 0 Отговор
    Марешкииииии покажи че си по добрата патерица за Герб от Обединени мафиоти!!!!!!!!!
  • 17 nyamam nujda ot zakrila

    0 0 Отговор
    Amam ot tiya " patrioti" ama naistina aman pisna mi da gledam maznata fizionomiya na toya agent Karakacanov.Da se zahvane nesto da raboti toya covek be, kakivto e korav, cakay may se setih mnogo e podhodyast za traktorist naemete go be zemedelci molya Vi da ni otirvete ot fizionomiyata mu.Ufff.....ste mi se pise za patriot da me zakrilya aman be ne iskam
  • 18 Кольо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "един от народа":

    Ами за да се развива държавицата ни тази тиквена мафия трябва веднагически да се измете!!! А ако може и някои да се приберат където им е мястото, че и следващите да имат вече едно наум .
  • 19 Бай хой

    0 0 Отговор
    А как горчиво плака кака цецка че за ПРЪВ път нарушава клетва. Боже, Боже.

    http://www.vbox7.com/play:806f90c0

    Май и сълзите им са крокодилски.

    А ве герберасти, бива ли да ви правят на маймуни всеки ден.