Last news in Fakti

28 Февруари, 2018 10:00 10 122 35

Български магистрати напазарували царски имоти за милиони в Гърция

  • българия-
  • гърция-
  • съдии-
  • имот

Близък до Сотир Цацаров пловдивски магистрат пък се оказал горд собственик на няколко къщи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Задава се нов скандал, който ще разтресе магистратските среди в България. Списък със скъпи имоти на български прокурори, съдии и следователи в Гърция е предаден от американското посолство на съответните институции в САЩ. Става дума за имения, вили и хотели, които надхвърлят далеч финансовите възможности на магистрати, които са на държавна заплата.

Това съобщи за Фрог нюз дипломатически източник. Списъкът не е правен специално, а се е образувал след проверка на сигнали до американски спецслужби във връзка с разследването по закона „Магнитски“, което трябва да установи дали главният прокурор Сотир Цацаров и депутатът Делян Пеевски са участвали във фалирането на КТБ и са замесени в корупционни практики. Разследването засягало само няколко висши кадри, но постепенно се оказало, че почти всеки трети скъп имот в Гърция е на човек от родната съдебна система. Най-честата схема е закупуване чрез подставени лица и фирми. Виден столичен прокурор пък купил имение на името на жена си. Там посрещал началници и политици.

Близък до Цацаров пловдивски магистрат пък се оказал горд собственик на няколко къщи. Те обаче се водели на негова интимна приятелка. Говори се, че някои от тях са на магистрат от самия връх на правосъдната система.

Списъкът се пази в тайна в България, за да не избухне скандал. Запознати обаче смятат, че копие от него има у депутата от ДПС Делян Пеевски. С тези компромати той държал на къса верижка важни фигури в прокуратурата, чрез които си осигурявал недосегаемост.

US-службите и гръцките им партньори забелязали все по-чести срещи между български и руски прокурори на гръцка територия. Те често участвали в съвместни шумни партита.

Генпрокурорът на Русия Юрий Чайка също често посещавал Гърция. Обичал да ходи в Света гора и разбира се в луксозният хотел на сина си Артьом. Той е построен преди три години, а на откриването имало министри и всякакви знаменитости от Русия. Там бил и певецът с български корен Филип Киркоров. Чайка твърди, че хотелът му струвал около 29 млн евро, но експерти смятат, че е поне двойно. Партньор в бизнеса му с недвижими имоти в Гърция е съпругата на заместник-главния прокурор на Русия Генадий Лопатин - Олга. Руски медии я свързват с една от най-жестоките престъпни групи в Русия „бандата на Цапков“. Смята се, е при една от акциите си бандата е изгорила наведнъж 12 души.

Не е тайна, че главният прокурор Сотир Цацаров е приятел с руския си колега Чайка. Те демонстрираха това по време на разменените посещения в Москва и София. В българската столица Юрий Чайка бе посрещнат сърдечно и от премиера Бойко Борисов. Подписан бе договор наши обвинители да се обучават в Академията на руската прокуратура, както и да обменяме опит в борбата с корупцията. Вероятно тази тема е сред основните, които магистрати от двете страни обсъждат по време на купоните в луксозните си имения в Гърция.

Голяма част от имотите са "чисти", защото са оформени или като дарение, купени с кредити или от подставени лица. По този начин следите не водят към действителните собственици, коментират експерти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 OMG WTF

    111 6 Отговор
    Ей за тези трябва народен съд. Аз с удоволствие бих изпълнявал присъдите. Съвестта изобщо няма да ме гризе и ще си спя спокойно. Мръсни долни изруди са всичките тия "магистрати" и руските им приятелчета. Докато не ги изчистим до крак, оправия няма да има.
  • 2 Хасан

    104 1 Отговор
    Кой ще съди съдиите ?Кой ще обвини обвинителите???..беше казал навремето един гръцки философ!!!!..

    Коментиран от #17

  • 3 миа

    75 9 Отговор
    смрад и воня от най-върховото управление в България-ГЕРБ е най-крадливата организация и най-брутална,а съда най-корумпиран и в защита само на престъпниците и затова най-забогатяващи....

    Коментиран от #18

  • 4 Не може да бъде

    36 4 Отговор
    Това в България не може да се е случило.
    Това са клевети-провокации и ......

    Коментиран от #9

  • 5 Дедо Димо

    54 1 Отговор
    Като гледам случващото в БГ стигам до извода че в БГ трябвя да има двама генерали като Пиночет.
  • 6 гост

    51 1 Отговор
    Никой никога няма да ги изчисти, но в нормалните страни се борят срещу това, а у нас се работи за това. Корупция, схеми и престъпност винаги ще има и то колкото е по-зле държавата, толкова повече ще цъфти криминалността. Няма Европейска държава, в която да се е случило подобно нещо като КТБ, но няма и смелчаци, които да се жертват в името на благото на родината. Навремето това са били хайдутите, сега няма съвременни хайдути, у нас хората от безсилие предпочитат да се самозапалят отколкото да отнесат и някой хорски изедник със себе си.
  • 7 Кавал

    35 1 Отговор
    ...добро утро
  • 8 Факт

    36 0 Отговор
    Тези са по виновни от политиците за състоянието на държавата и за целия преход.
    Лошото е че все чакаме от вън някой да оправи нещата.
  • 9 Този

    26 0 Отговор

    До коментар #4 от "Не може да бъде":

    Е за това никой не бара делянчо защото и те не са чисти
  • 10 Стоян

    32 1 Отговор
    Да се върне Народният съд ! Много правилно са го измислили преди време.Само така можем да се справим с компанията на крадците начело с ГЕРБ !
  • 11 Бай Благой

    25 0 Отговор
    Явно народния съд ще се завръща с още по-зловещи присъди!
  • 12 присъдата е

    24 2 Отговор
    смърт смърт и пак смърт. Кой ли го беше казал?
  • 13 гост

    6 28 Отговор
    Теория на конспирацията за наивници и нискообразовани люде.
  • 14 Българин

    20 0 Отговор
    КОНПИ нали е за това,да разследва ,да отнема и ущество в полза на държавата когато няма съответствие между доказани източници на средства и придобивки

    Коментиран от #15

  • 15 Цинцарка

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    КОНПИ е за коне и овце,не за лъвове!
  • 16 ВЛАСТ и Наглост

    22 1 Отговор
    Няма по-голяма мафия в тази държава от Хидрата. Няма друга група слабо ограмотени мишоци, каято така нагло да се самоназовава ВЛАСТ !
  • 17 АМИ ДА ПРИ ШИРИАТА

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    КРАЖБАТА Е СВЪРЗАНА С РЯЗАНЕ НА РЪЦЕ И БЕСЕНЕ. ЗА ТУЙ ЛИ СА БОРИШ.
  • 18 Борис

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "миа":

    Лошото е че не само герб са крадливо племе.
  • 19 Темида

    24 0 Отговор
    Споко пак няма да има протести срещу съда.... Тук народа е прост а медиите платени.
    ОСвен протести за небостъргачи и тн тук народа незнае за какво всъщност трябва да протестира. Иначе нямаше да стигнем до такива нива на безнказаност като сега (3 години условна за умишлено убииство)
  • 20 БОКО

    20 2 Отговор
    Бедна ни е фантазията какви мръсотий се вършат в тази болшевишка държава -ето защо скандираха -ВРЕМЕТО Е НАШЕ. От тази подла зган ли очаквате-ДЕМОКРАЦИЯ и добър живот. Едва ли ще го дочакате. Вожда им категорично заяви -този път оставки няма да има -вервайте ми. Може ли 250 души да вършат безобразия а цял народ да мълчи и да им се радва -един велик поет правилно каза НЕ НАРОД А МЪРША...Народен съд за тези подли ВЛАСТ-ИМАЩИ.....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БАЙ ГАН4О

    15 2 Отговор
    Абе с безкръвна операция този тумор герб няма да се излекува
  • 23 ОСМАН

    8 4 Отговор
    Турците са виновни , както винаги или циганите няма кой друг
  • 24 Гого

    7 0 Отговор
    А пъ един селянин от Банкя ни казваше че корупция няма голям артист дали ще вземе оскари тази година?
  • 25 Циганина

    2 4 Отговор
    Кажбата е заложена в гена и в кръвта на Българина , още през Турско са крадяли много.. 500 години Турчина не можал да ги оправи ,да не крадат,
  • 26 ХЕБЪР

    3 6 Отговор
    НЯКОЙ КАЗАЛ ЧЕ СЕСТРАТИ Е К.РВА...ИДИ ДОКАЗВАЙ ЧЕ НЯМАШ СЕСТРА...ТРЯБВАТ ДОКАЗАТЕЛСТВА...ИНАЧЕ СУЛЬО ПУЛЬО ТУК КОМЕНТИРАТ...а знаете ли на кого ФРОГ....не знаете...
  • 27 The TRAPPER

    6 0 Отговор
    Какъв народен съд бе Българи ? След всичко което сме видяли и чули през последните 30 год. искате и народен съд ? Директно- затвор и конфискация в полза на народа!!!!!!
  • 28 The TRAPPER

    5 0 Отговор
    Прочетох статията веднъж , и понеже не повярвах на очите си я прочетох и 2-ри. Браво!!! Списъкът се пази в тайна в БГ , за да не избухне скандал??????????? Кой го пази ? И защо тези хора са още на свобода ??
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Лъки

    4 0 Отговор
    Нещо да кажете за "независимият" български съд?? За това осъдени са само кокошкарите, които не могат да си платят. Полезно ще е, този списък да излезе в публичното пространство, за да им знаеме поне тарифите на "справедливите". А се хванали за Гинка от Пазарджик! Ами, където и да "бръкнеш" все е гнило.
    А сега де! Сега кой ще ги съди!? Според мен Трибунал, и но съкратената процедура, като в Чили.
  • 33 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Точно за това скочи цялата съдебна система начело с т."конституционен"съд против Референдума!!!
    Сега системата е удобна за кражби, подкупи и безогледни далавери.
    На този етап новата ни буржоазия все още трупа капитал. И е безмилостна и жестока към трудовия народ.
    Нещо подобно е било и в годините от 1923 до 1944 . Тогава вече "имотните", присвоили имотите на избягалите турски управници, са се развилнели и на база политическите страсти и любов към Германия, са докарали нещастия и страдания на народа си.
    Народният съд /в чистия си вид/ е бил необходим , против фашистите в България, както и против фашистите по целия свят.
    Обаче не го величайте ! Някой бе споменал, че тази кървава вълна от 1944 г до 1950 год. била унищожила" интелектуалния и културен елит на нацията"?? Няма такова нещо ! Без съд и присъда са избити от криминални елементи,пуснати на свобода от Народната власт преди всичко БОГАТИТЕ И САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ, ЗАГУБИЛИ ЧОВЕШКАТА СИ СЪЩНОСТ!!! Че идеята е била имането им да стане "народно" - едно на ръка. Че много от това имане е присвоено от някой от комунистическата върхушка също не е тайна. Като цяло новата тогава "народна" власт, се е отнасяла много по-сериозно към такива "нови богаташи" , отколкото сега !
    Естествено, че е имало и убийства на лична основа . И пак подчертавам - избити са били предимно БОГАТИ, ИМОТНИ ХОРА. Грехът на Народния / комунистически/ съд е в това, че са издадени стотици "смъртни присъди " на брутално избит
  • 34 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    ....хора, преди това, " оправдавайки"тяхното убийство.
    За сега не се вижда кой, как, кога ще озапти новобогаташите. Дано не се стига до "Народен съд а ла Бюлгари - 1944-1950 год "
  • 35 The TRAPPER

    0 0 Отговор
    Какво беше наредил Цацаров преди 1 месец ? Проверка за ВСИЧКИ които са купили кола и имот за над 500 000 лв. ? А за магистратите важи ли ? Стига бе !!! Аз вчера си купих един джип за - 498 000 лв. !!! И всичко ми е Ок !!!