Last news in Fakti

19 Април, 2018 14:00 2 622 20

Най-после признаха, че сме втора ръка

  • източна европа-
  • втора ръка-
  • заплати

Как отмряха парите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейската комисия възнамерявала да забрани продажбата на хранителни продукти от големи търговски марки на по-ниско качество в Източна Европа. Възнамерявала.
Каква милост само, мерси.

Телевизиите вяло съобщиха новината – а тя си струва да бъде обговорена: защо продължават да ни смятат за втора ръка, защо десет години ни пробутват боклуците си?
Къде е господин Ю - Лигавият Целувач?

Какво толкова подкрепяте ударите в Сирия - подкрепете най-сетне собствения си народ?
Какво „помирявате“ Западните Балкани - помирете хитреците от ЕС поне с някакъв приблизителен морал.

Защо обаче Брюкселските Вампири смятат, че българите са втора ръка?
Ето ти тема за анкета.
Първият възможен отговор може да е: Защото българските управници се държат налудно сервилно с тях.

Нашите политици не виждат по-далеч от носа си, обаче бързо се изхитриха и започнаха да говорят главно за Бъдещето – макар че за тях то е някаква неясна пихтия.
Тихомълком свиха този номер от „онова“ време – когато ни караха да пребиваваме повече в Бъдещето, за да не забелязваме Настоящето.
Добри ученици се оказаха в дивотиите.

Един скорошен пример: по Великденските празници ни показаха кадри от влакове, в които пътниците, натъпкани като сардели, изглеждаха така, сякаш ги отвеждат към лагерите на ГУЛАГ.
Ден по-късно обаче вестниците на Властта използваха голямата баданарка и оповестиха, че съвсем скоро, в близкото Бъдеще, сарделите ще пътуват от София до Бургас само за три часа.
Ако обичате, престанете да мрънкате.

Комунистическата доктрина твърдеше, че парите, например, ще отмрат окончателно в началото на 80-те години на миналия век.
Много ги подиграваха тогавашните управници за тази фантазия – но се оказа, че в известен смисъл те познаха, макар и със закъснение: трийсетина години по-късно парите наистина отмряха за немалка част от народа.
Ако не вярвате, питайте един пенсионер - пари ли са 200 лева на месец.

Те са съвсем друго: покана да се омиташ вече от този свят, да не се моташ наоколо и нахално да тикаш в очите на Властта клетия си живот.

Веднъж показаха една женица – телевизиите мрат да използват такива като нея като илюстрация към поредната си банална тема: питаха я как пазарува, прави ли си предварително сметки, преди да отиде в магазина.
А тя викна: „Не, каквото ми хареса, си го вземам!“ и се захили идиотски.
В този момент момичето с микрофона се сети да попита, колко, всъщност, е пенсията на възторжената дама, която си вземала каквото й хареса.
А тя рече: „310 лева!“ - и се оцъкли, понеже схвана каква глупост е изръсила.

Обаче казаното си остава в нелепата социология, която телевизиите ни натрапват непрекъснато, ето как: в страната, която председателства ЕС, част от хората си вземат, каквото им хареса.

Няколко дни по-късно забиха нов пирон в ковчега на дърварската пропаганда: 33 хиляди души у нас имали заплата над 5 хиляди лева, за последните 4 години броят им се увеличил с 50 процента.
Тези 50% трябва да шашнат публиката, когато Настоящето се боядисва с розова боя.
Както и ония 33 хиляди души - въпреки че те са прашинка в сравнение с милионите бедняци, които се тътрят някак към Бъдещето.
Обаче, в желанието си да се харесат на Властта, някои медии вече са напълно обуначени и дори не схващат какво правят.

*Коментарът е от фейсбук


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    65 6 Отговор
    Браво Кеворк!
  • 2 Пеньо

    21 30 Отговор
    За да те признаят за втора ръка първо трябва ти да се самопризнаеш за такъв. Чули ли сте някой умен и горд човек да е признат за втора ръка? Няма нищо даром! Трябва да се докажеш и да си го извоюваш!

    Коментиран от #15

  • 3 Реалист

    21 52 Отговор
    Айде бившите ченгета изпълзяха да ни ръсят мозък... Ами като преди 89-та ушанките 45 години ни лъжеха че ни продават "светло бъдеще", ще го изкоментирате ли ДРУГАРЮ кеворкян. "Всяка неделя" не беше ли в унисон с всички "социалистически завоевания" които ни пропагандирахте по единствената ДЪРЖАВНА телевизия тогава.
    Наричате Брюксел "вампири" а не си давате проста сметка КОЛКО МИЛИАРДА СЕ НАЛЯХА В БЪЛГАРИЯ ОТ БРЮКСЕЛ...
    Само един въпрос - защо за 45 години успяхте да построите само една единственна магистрала София-Пловдив. Да, и един "частен" участък до Правец (защо ли точно до там).
    Ами знаем че на вас ДРУГАРЮ кеворкян старите времена много ви липсват, но е просто неизбежно - старите времена и старите муцуни да отмрат/измрат безвъзвратно...

    Коментиран от #7, #17, #19

  • 4 ушляк

    14 43 Отговор
    Кеворкян е долно комунистическо ченге !
  • 5 бббббб

    53 0 Отговор
    Вчера по една от водещите телевизии казаха за едно проучване според ,което едвали не всяко трето семейство в БГ получава над 5000лв.заплата на месец!!! Помислих,че говори за годишна заплата,но се указа, че е за месец.Тия вече на сериозно ни взимат за бунаци.
  • 6 патриотъ

    50 4 Отговор
    Както винаги си прав,Кеворк!Не ме интересува какъв си бил и какво си говорил по-рано,но истината е една и ти я казваш право в очите.Всеки има право да промени възгледите си и да прозре истината.И аз едно време бях върл седесар,но сега ми се повръща от тях и като си помисля,че се издигнаха на вълна,подкрепяна от такива като мен,направо ми се повръща.Нямам вече никаква вяра в никого и не виждам светлина в тунела,в който слепешката се набутахме сами!
  • 7 Natovec

    31 4 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Ти пък се оля защо не можеш да разбереш смисъла на статията хвана се за магистралите и край пак се почна сравнението а тва че се храним с боклуци не ти е проблем и че пенсионирите и тях не могат да си позволят сега в настоящето пък даже не го и отрази карай си чисто новата кола по аутобаните и си свиркай хич да не ти дреме.

    Коментиран от #13

  • 8 Гост

    35 4 Отговор
    Поредния точен коментар на Кеворк!
  • 9 Пещо

    46 3 Отговор
    Работа в Германия и честно да ви кажа се чудя как може толкова прости и ограничени умствено хора да живеят по добре от нас. Истината е че унас нарочно и целенасочено ни държат в мизерия за да ни размият като нация и да сме само един териториален придатък към ЕУ.

    Коментиран от #11

  • 10 Гост

    31 1 Отговор
    Той арменеца се точни коментари прави ама къв кабат от тая раота? Кучето си лае кервана си върви, ние си оставаме най бедни.
  • 11 nrw

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пещо":

    Много си прав,аз се чудя.Арабите,ще им дадът за душичката.
  • 12 Жоро

    29 2 Отговор
    Никога не съм харесвал Кеворк...но в последните години се оказа много адекватен и реален човек. Адмирации за мненията му.
  • 13 Реалист

    5 24 Отговор

    До коментар #7 от "Natovec":

    За храната не съм го пропуснал, но смисъла на коментара на ченгето кеворк е да оплюе ЕС. Като коментираме храната - защо ЦК на БКП след Чернобил се хранеше с вносна храна а на народа забраняваха даже да говори за аварията. Това не е ли геноцид спрямо собствения ти народ? И свирки към масква...
    Купувам си почти изцяло български продукти от разни фермери и български селяни които ги произвеждат. Прави като мен и ще има по-вече богати и доволни българи. Поне доколкото можеш. Да, излиза ми по-скъпо, но го възприемам като помощ за брата българин. И не ме интересува партийната му принадлежност.

    Много е лесно да критикуваш и протежето на решетников радев всеки ден ни го доказва. Същия е и кеворк - плач за отминалите времена когато беше "единственния". Какво, някахме ли и други кадърни журналисти способни да задават въпроси? Имахме, но само на него "партията" вярваше че няма да излезе от зададените рамки. Кеворк е бил и ще си остане едно ченге
  • 14 Колю

    16 1 Отговор
    Бедността ни е удобна за властта и за шепата богаташи. Изключително полезна е и за "партньорите " от ЕС . Всяка къща си има кошче за боклук , а ние сме казана пред къщата. И праха за пране във чуждите вериги магазини не е еднакъв с този донесен от приятели примерно от Германия. Миещите препарати за чинии също. За нас са еднакви само рекламите на продукта и до там. Ниска покупателна способност.Съответно изкупуваш боклука и в най-добрия случай си със неконкурентна съсипана икономика. Какво ще кажете за картофи донесени от 1000 -1500 км. на цена 0,35 ст в магазина ? Махнете транспортните разходи и ..... Всеки знае за какво става въпрос ,но къде са парите на хората ? Къде е достойния им труд ? Някой видял ли е депутат или мутра да пазари във да не казвам кои вериги ? Виждал съм богаташи на такива места ,но те само избират стока и им я товарят в микробуса за да ги предложат в хотела или ресторанта им. Това бе преди доста време. Мода . Сега веригите доставят направо до обекта . Паркингите пред тях са на една трета по празни и само с нормални автомобили без кой знае какъв лукс.
  • 15 Да уж

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пеньо":

    Абсолютно грешна теза.
    Комплексарите обикновено, имат неправилна представа за реалността относно себе си. И това ги терзае - несъвпадение на собствените представи за себе си и на такива от страната на другите спеямо него.
    Умен и здравомислещ признава реалността, а в Европа тя е очевидна - има птрвосортни и второсортни, според отношението към хората на страните членки.
  • 16 Монтйор

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: каквото ми хареса, си го вземам ха ха социологически манипулации стига вече.
  • 17 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Ама верно си уникално прост
  • 18 Помним

    0 1 Отговор
    Кеворка агента решил да ни сподели мислите си. Върховно. Защо не разкаже какво е писал за колегите си едно време.
    Аз си спомням и още, когато се пъчише, че похарчил (ама не свой а на БНТ) 30 бона в зелено за едно интервю с мошеник, който твърдеше, че е клонирал човек. После се разбра, че е измама, ама мръстният арменец не върна парите.
  • 19 Комунист един

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Ти добре ли си с главата?Имаш ли представа колко индустрия е построена от комунистите? Имаш ли неква представа АЕЦ -ца какво съоражение е?И го построиха комунистите. Не ставай смешен с твойте магистрали ,бесен герберист. Когато твойте жалки крадци от ГЕРБ,построят една десета от това на комунистите,тогава ела да лаеш тук.

    Коментиран от #20

  • 20 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Комунист един":

    Папу, оправи си правописа - съорЪжавам, а не съорАжавам. Явно комунизма не те е научил на основни правила в БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК.