Last news in Fakti

20 Юни, 2018 13:00 13 508 67

Младите търтеи на България

  • търтеи-
  • труд-
  • работа-
  • заплата
Младите търтеи на България - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Десислава Любомирова

Миналата седмица две новини, наглед различни, обрисуваха парадокса на един социален проблем у нас. Първо нашумя случаят с кравеферма в пловдивско село, която обяви, че дава 3000 лв. заплата на животновъд без опит. И въпреки че голяма част от работата в стопанството се върши от машини, кандидати няма.

На фона на това отбелязахме поредната статистика, според която България изпреварва сериозно Европа по млади хора, които нито учат, нито работят. У нас неработещите млади хора са 22%, докато в Европа те са средно 12%. Трудно е да не се направи паралел между двете информации. Вицепремиерът Томислав Дончев е прав, че ако през 70-те един млад човек не работи, би умрял от глад, но днес сравнително безоблачното му съществуване на търтей е абсолютно възможно.

Факт е, че основният проблем с безработицата е в по-малките населени места. Ето защо буди недоумение липсата на желание на младите и способни хора от тези региони да се възползват от възможностите, които им се предлагат. Като случая с кравефермата. Това обаче се оказва напълно възможно поради особения манталитет на неучащите, тоест, не особено образовани млади хора, които в същото време са и безработни.

Много от тях считат за непрестижно да работят в кравеферма, дори за 3000 лв. Те като цяло считат за непрестижно да работят, а претенциите им да започнат някъде са абсурдно високи. Тези хора са нискоквалифицирани и като такива могат да полагат само нискоквалифициран труд. В нашата държава, а и навсякъде, той е по-нископлатен. Те обаче очакват да взимат като бармани / шофьори/ общи работници толкова, колкото взима един програмист, инженер или енергитик.

Срещу тези свои претенции те нямат какво да предложат, но въпреки това не виждат в позицията си нищо нелогично или смущаващо. Сами са избрали да бъдат нискоквалифицирани, но настояват, че държавата им е длъжна да им осигури стандарт като на хората, инвестирали в себе си години усилия.

Допълнителен стимул за философията "няма да им работя за 600 лв." е фактът, че те продължават да бъдат издържани от родителите си. Много са случаите на емигрирали майки и бащи, които пращат пари на своите 25- - 30-годишни "деца" и в това "децата" отново не виждат нищо смущаващо. Младата армия от търтеи ощетява сериозно икономиката. Вероятно и като народ бъркаме някъде във възпитанието на новите поколения. При всички положения този феномен вреди на всички замесени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оффф

    82 23 Отговор
    За кво да работа или да уча като има още за крадене ?!

    Коментиран от #56

  • 2 Суйо

    26 7 Отговор
    Куул. Да.
  • 3 Ааа искам новата 3-ка

    77 13 Отговор
    Мама меси ,тате носи а я боцкам и си пафкам наргиле и не ми пукаааа ..
  • 4 гост

    98 22 Отговор
    Мога да споделя следния опит:
    аз се изнесох от дома на 18г., тръгнах да уча и да работя и съм минавал през много трудности, безпаричие, безсъние, неприятности и др. които те "изпичат" за истински животи и борбата за него.
    друг не се изнася, живее си при мама и тате, на детското си легло, с детското си одеало, има си гадже, има си кола, има си мотор, има си пари за кафета и работи ниско квалифицирана работа за 350лв. Ама на него не му пука как така има покрив над главата, не плаща сметки освен тези в кафето и за скъпи дрешки, не знае що е това глад и да караш на спагети един месец, но винаги знае да казва, че той пари няма.
    И това е проблем породен от родителите, защото те държат синчето и не дават и косъм да падне от главата му, било то и да осмислят, че това не е добре за самия него, като ли за този, който се скита. Възръстните са проблем, понеже не насочват младите към самостоятелност, само и само да не каже някой, че те не са добри родители, а в същото време да съсипват живота на децата си и да ги задушават в безсмислени семейни възгледи.

    Коментиран от #6, #17

  • 5 АНОНИМЕН

    124 11 Отговор
    МЛАДИТЕ ТЪРТЕИ И СТАРИТЕ СА ЦИГАНИТЕ ХЕМ НЕ СА ОБРАЗОВАНИ ,ХЕМ НЕ ИМ СЕ РАБОТИ , А НАШИТЕ ДЕЦА РАБОТЯТ ,СЕРВИРЬОРИ ,ОБЩИ В КУХНИТЕ , ИМАМ ПОЗНАТИ ,ДЕЦАТА ИМ СА ЗАВЪРШИЛИ ВИСШЕ И НАИСТИНА СА УЧИЛИ И ТО НЕ ЧВУЧИЛИЩА И КВО ,РАБОТЯТ ,В СТРОИТЕЛСТВОТО И В ДЪРВОДЕЛСКИ ФИРМИ ,А ЦИГАНИТЕ ЧАКАТ СОЦИАЛНИ И ЛЕСНИ ПАРИ ДА НЕ СА ЛУДИ ДА РАБОТЯТ , РАБОТА ИМА НО НЕ ИМ СЕ РАБОТИ ,ДАЩО НЕ ГИ ПРАЩАТ НА РАБОТА ,А ТОЧАТ ДЪРЖАВНИ ПАРИ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ххх

    15 19 Отговор
    Ако и на мене ако ми пращат по 5-600 евро на месец и жена няма да бачка. Ми кво наем не плаща? що да бачка? Утре мама и татко ще се върнат паричките остават пак за мене?
  • 8 Епикуреец

    65 24 Отговор
    Живота е за наслада а не за робски труд !
  • 9 Поредния вече на 28

    72 42 Отговор
    Млада армия от "търтеи" Десислава Любомирова писателката на тая боза може още и да няма деца .... най-вероятно , че взела да гледа другите дето работели навънка колко пращали на своите деца. Стига сте писали глупости колко може да прати един близък така , че да подсигури един човек на 25-30 години в тая държава нас тея дето сме на 25-30 години не ни дадохте да си изживеем младините щото някой трябва да работи , че на края на месеца да си плати токовете и данъците , телефоните , интернет трябва ли да го пиша даже незнам. Това , че нямало кой да работи , няма и да има даже учениците вече не им се работи като бял роб за 450 лв заплата на шведска маса от 9 до 18 и аз като имам дете няма да го пусна даже и да си помисли да работи за някой мазен чичко за тея пари , като бива унижаван и не научен - защото за мен тея пари трябва да се дават на стажанти не на работещи хора. Смешно е

    Коментиран от #62

  • 10 Пеньо

    11 26 Отговор
    Кой не е станал човек да бачка ,аз обичам да се плода .
  • 11 Димитров

    74 6 Отговор
    А СТАРИТЕ ТЪРТЕИ СА В ПАРЛАМЕНТА до износват си вехтите костюмчета и гледат да не пропуснат нещо да откраднат
  • 12 guest

    81 7 Отговор
    Това с кравефермата е частен случай и го има на определено място.
    А и честно казано за 3000 лв. на месец доста хора биха работили.
    Другото което е защо барман да е нискоквалифицирана професия като и там си има тънкости. В малките населени места най-много се търсят общи работници за 600 лв. заплата, само че за тези пари стигат единствено да храна и да си платиш сметките с други думи работиш и не знаеш защо го правиш, защото последните 10 дни до заплата винаги ти се виждат изнанагорнище и каква квалификация ти трябва да работиш в склад на едро, да разнасяш безалкохолни напитки и алкохол, да работиш в хранителен магазин да стоварваш камиона със заявките и да наредиш стоката по регалите. Масово по малките населени места това е най-разпространено за 600 макс. даже толкова пари са лукс обикновено е за минималната заплата. А управляващите да си говорят каквото искат. Младите са изгубили вяра почти във всичко нямат желание и амбициите да постигнат нещо.
  • 13 Бесен Язовец

    23 57 Отговор
    E кво аз сам на 42 и наште ме издържат ама не ме е срам щото няма да им работя на гнустните капиталисти за 600 лв ! А и съвсем ск0ро ще дойдат братушките ще ги изринат скапаните капиталисти и ще ни оправат тогава всичко ще е ок смао гнусните шорошоидни джендъри ше останат без центовете си хахаха .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Владо

    31 23 Отговор
    А ти, авторе, дето пишеш "енергитик", май не си от особено много образованите. Не съм съгласен, че барман и шофер са непременно ниско квалифициран труд.

    Коментиран от #49

  • 16 Поредния вече на 28

    22 14 Отговор
    Абе сигурно тука на тези писари на статии им дават по 3 палки на месец и се чудят как да си дават парите зад граница на децата им дето учат в елитен европейски университет , че ги е яд на тея дето си дават парите на децата обратно в българия и не са изпратили и те своите да учкат в някой колеж я в Малта я в Холандия докато не открият своя джендър.
  • 17 Зорлем

    11 13 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    А защо да е проблем това поведение? Щом е масово, значи това е "нормалното", така че теб какво те вълнува? От работещите се иска само да добутваме на власт тези, които ще намаляват социалните плащания, а не тези, които ще ги увеличават. А като не стане, което е по-вероятното с оглед на числеността на двете групи, просто започваме да крием данъци и осигуровки и търтеите да умират.

    Коментиран от #19

  • 18 Видяхте ли

    55 7 Отговор
    Журналистите разходиха ли се да видят тази кравеферма съществува ли? Като е толкова механизирана защо сам не си работи? Да не се окаже pr подложка за статии като тази.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Реститутка

    34 5 Отговор
    Хайде стига глупости вече 3000 лева заплата кой дава?! И за какво? За мениджър на екип с около 10г. опит- да. За РВД- да (след обучения и минимум бакалавър). За обикновения вишист- 1000 лева средно и то в София докато стане на 30г.
  • 21 Гост

    28 5 Отговор
    Често се случва бармани и шофьори да взимат повече от инженери.

    Коментиран от #53

  • 22 Слави

    37 11 Отговор
    Дали тези 3000 в кравефермата са заплата чисто или Квартира,тоест да спиш в кошарата, понеже трябва да си на разположение 24ч, храна - ще ти дава умрелите от болест животни, малко старо сирене и цвик. И чисто заплата 600лв но с облагите ги калкулираме на 3000лв
  • 23 ПИТАМ САМО

    43 2 Отговор
    КЪДЕ ДА ПОДАМ ДОКУМЕНТИТЕ ЗА КРАВЕФЕРМАТА С 3000 ЛЪВА ЗАПЛАТА?
  • 24 dragula

    16 25 Отговор
    Грехота е да се работи при живи родители. ;)
  • 25 JEEP

    31 17 Отговор
    Направо ми става жал от някои коментари. Явно деградацията е голяма....,но мама и тате не са вечни, а наследство лесно се пропилява, като не си го получил на готово.
    Иначе има нещо вярно в статията. При мен идват на интервюта хора, които нямат никакъв или минимален опит, но искат стартова заплата близка до моята. Той автобиографията едвам написал на български и с 15 правописни грешки, но нивото на англ. език - перфектно. Питаш го нещо на англ., то мълчи като риба. И каква е тая логика - аз за 600лв няма да бачкам? Е нали все от някъде трябва да тръгнеш? Ако ставаш - ще растеш и на заплата и в йерархията. Ако си скатавка че си седиш на едно ниво (докато не те изгонят) и ще хейтиш по другите!
  • 26 Townboy

    30 12 Отговор
    По Бай Тошево време когато България беше държава, районния обикаляше кафенетата и който младеж не работи го водеше в първия завод и почваше. А сега заводите изпитват недостиг на работна ръка а младежите по цял ден играят на електронни игри и казват че за 1000 лв нямало да работят.

    Коментиран от #31

  • 27 Седморката на паи

    33 17 Отговор
    Хората не на роби и това че съм се родил не ме прави автоматично такъв като останалите да ламтя за пари и предмети.....а и с ниска заплата автоматично ставам съочастник в престъпна схема замислена от олигарси да им работя за без пари а те да карат бентлита

    Коментиран от #28, #33, #47

  • 28 Бай Петко

    17 8 Отговор

    До коментар #27 от "Седморката на паи":

    Ако баща ти не е Доналд Тръмп или поне Ахмед Доган се хващай да бачкаш здраво и не се прави на отворен г*.
  • 29 Ads

    17 3 Отговор
    Кво ше прави у кравефермата неграмотника с тези машини, да умрат кравите ли искате?
  • 30 Неграмотно

    26 3 Отговор
    Смисъла на статията е много хубав и издържан, но автора е добре да отиде да стане кравар.
    Не може да си журналист минал много изпити по родния си език и да напишеш "енергИтик".

    Коментиран от #32

  • 31 ЛицемерСиТи

    12 4 Отговор

    До коментар #26 от "Townboy":

    Твоя син, щерка не ограят ли на игри или те не вдигат глава от шиене, доене и зидане...
  • 32 wuuwuw

    7 10 Отговор

    До коментар #30 от "Неграмотно":

    Не може и ти да си толкова прост и да не си помислиш, че това е техническа грешка, И-то е доЕ-то на машинопис!
  • 33 Расулюлах

    11 3 Отговор

    До коментар #27 от "Седморката на паи":

    Всичко е лъжа и измама ние сме в робство на тази земя ако беше хубаво да се работи извънземните нямаше да ни създават и ние да копаме злато и това злато да изчезва във федералния резерв на саш ...къде са хилядите тонове злато питам аз?
  • 34 Иво

    19 0 Отговор
    Търтеите са в циганските гета,даже имаше случаи в едно село всички цигански деца имаха телкове за епилепсия и взимаха инвалидни пенсии,и другите безбройни помощи от разни организации..така че авторката на статията да си я завре отзад...
  • 35 Morgoth

    19 1 Отговор
    И в България, както и навсякъде има такива търтеи. Но в България има и реален аргумент за това - на някои места заплатите които се предлагат наистина са смешни. Тези 3000 за кравеферма са много, ама много съмнителни. Освен това в България си имаме и цигани, много от които традиционно не работят.
  • 36 гост

    3 9 Отговор
    Нали сме демокрация бе , що да работиме.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 неадекватно

    15 2 Отговор
    Млади, стари търтеи, у нас има само едни търтеи и те са известни като цигани. Не работят, не плащат никакви данъци и такси, получават всякакъв вид помощи и най много да са в сивата икономика. Българите се скъсват да работят за минимални пари, за да ги издържат, заедно с крадливите чифути, чуждите "инвеститори" и да се закърпи бюджетът на тая държава.
    А авторката на пасквилът е такава неадекватна джендърка, че направо ми се драйфа, чела там някакви статистики на либерастките медии и си мисли, че може да прави паралел с България. Тва е расло в саксия, деца няма, не е работило нормална работа, само мама и тате са го уреждали цял живот, ама се чувства способно да дава акъл и да прави констатации.
  • 39 йорбалу карбус

    12 2 Отговор
    Защо обиждате насекомото търтей с тези човекоподобни, дори и кърлежа би се засегнал от младата пасмина описана по горе
  • 40 Тромпетист снайперист

    17 3 Отговор
    Престанете да давате тази скапана кравеферма като пример. Собственика съвсем в края на интервюто ей така между другото спомена че от служителя се очаквало "само да кара трактора". Така че манипулацията, че никой не искал да работи за 3 бона и да натиска няколко копчета е пълна лъжа. Колко хора в България имат свидетелство за управление на трактор?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 боцмана

    15 2 Отговор
    На сегашното поколение , ако им каже някой , че секса е работа повече няма и да си помислят за секс . За голямо съжаление те са бъдещето на нацията , или по точно те ще прецакат държавата.
  • 43 бай бай

    10 3 Отговор
    Ми създаваме само ТЮФЛЕЦИ които за нищо не стават. Само за джендъри са .
  • 44 1234

    11 2 Отговор
    ДА БЪРКАТЕ И ТО МНОГО СЕРИОЗНО И ОПАСНО! Да вземем още в началото на живота на младия човек.Той отива в детската градина,и с какво се сблъсква?Виждате ли ТОЙ има ПРАВА!дА ИМА ТАКИВА ПРАВА,ЧЕ УЧИТЕЛКАТА ,,няма право :ДА МУ СЕ СКАРА,ДА МУ ПОВИШИ ТОН,ДА МУ ДРЪПНЕ УХОТО,ДА ГО НАКАЖЕ АКО Е НАПРАВИЛ НЯКОЯ БЕЛЯ...изобщо сега децата имат много ПРАВА,и никакви ЗАДЪЛЖЕНИЯ. НЕ МАЖЕШ ДА ГО НАКАРАШ ДА СИ ПОДРЕДИ ДРЕШКИТЕ КОГАТО ЩЕ СИ ЛЕГНА ДА СПИ НА ОБЯД,НЕ МОЖЕШ ДА ГО НАКАРАШ ДА СЛУША,КОГАТО ГОСПОЖАТА ИМ ГОВОРИ НА УЧИЛИЩЕ,А В КЛАСОВЕТЕ КАТО ЗАПОЧНАТ ,ДО ЧЕТВЪРТИ КЛАС Е ЗАБРАНЕНО ДА ПОВТАРЯТ КЛАСА??! И когато тоя четвъртокласник ,,мине"вече в пети клас,и той не може и името си да напише...тогава какво правим.Имаме много ПРАВА,нямаме право да му се скараме,защото са много добре подковани и казват,,ЩЕ ТЕ СЪДЯ",тогава вече учителят е безсилен да направи каквото и да е ,а ученика започва да се оплаква по инстанциите,и тогава закона е на негова страна и...минава,и ...минава,докато вземе някакъв документ,че е завършил да речем основно или не дай боже средно училище,има вече диплом и е готов за .....какво да изнудва,работодателите за голяма заплата,а ако продължи да учи за по високи оценки,а през същото това време не се е опитвал нещо да поработи,защото вече няма БРИГАДИ да се помага в селското стопанство,никой не им е искал лете да берат билки,да събират хартия,не че ще забогатее от спечелените пари,а от това,че ще трябва да види как се печелят пари,и как се работи,НО !!!Пр
  • 45 оня с дроня

    8 1 Отговор
    Да не съм луд да им работя за 3000 лева....
    Не знам някой в България да взима по- малко (ЛИЛЯНА ПАВЛОВА)
  • 46 1234

    4 2 Отговор
    При родители които му дават достатъчно за да живее без да си създава трудови навици достигнахме и то такъв парадокс.Двама ученика си говорят,,Грехота е да работиш при живи родители??!".Струва ми се,че е време да се преразгледа тоя закон за правата и задълженията на всички граждани на Републиката,защото има доста поколения си растат и живеят без никакви ЗАДЪЛЖЕНИЯ те имат само ПРАВА.
  • 47 Смех

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Седморката на паи":

    Кат та гледам с тоз правопис, 100 лв месечна заплата са ти много.
  • 48 777

    8 1 Отговор
    Я стига глупости бе всички знаеме че най тлъстите търтеи са депутатите и защо този млад човек да работи след като прекрасно знае че с данъци и такси от заплатата си храни тези кърлежи ,праща ги на безплатни почивки на скъпи места плаща им служебните лимузини ,самолети и т.н.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 From USA

    14 1 Отговор
    Направете минималната работна заплата в България 600 евра и евентуално може да си намерите повече работници!
  • 52 Парадокс

    14 0 Отговор
    Сега младите са виновни че не блъскат за жълти стотинки. Колко от младите които учат 5 години работят после по специалността си. Тия 22% млади безработни да не би всички да са търтеи много от тях просто не могат да се реализират на пазара. Стига с това младите, защото тая кочина тоя цирк и тая система не я сътвориха младите , а едни други хора. Ние младите просто сега играем играта. Вариантите са два или оставаш и робуваш или заминаваш и пак робуваш. Бог да пази България.
  • 53 123457

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Също и фризьорки и готвачи взимат повече от инженери ...
    Това се търси, това се цени у нас. Няма производство има услуги и далавери.

    А относно тези 3 000 лв. заплата, върхъ тях има данъци и осигуровки. Така, че това не са чал толкова много пари едни 1500 евро. Толкова дават на безработните в Люксембург.
  • 54 Малко са!

    11 0 Отговор
    В природата и в живота има определени закономерности. На тези търтеи трябва да им благодарите, защото нямаше да мръднат заплатите никога ако не бяха те. Мнозиството от работодателите, се гаврят финансово със своите работници, но вече пазара се саморегулира. Има способни и образовани млади хора, но разликата е че са пресметливи и си знаят цената. Но уви дори и в момента хората масово работят за без пари, защото не си знаят цената.
  • 55 Лъжат

    9 0 Отговор
    Бабата почна работа в една кравеферма на 800лв. Робски труд от 6 до 8 вечерта всеки ден тежка физическа работа която и аз не бих издържал.Накрая и удържат 150лв.ток понеже е зима и пуска печка,електромера го засича шефа.всеки ден ги храни със стоки купени от него от Кауфланд,Лидл и други вериги боклучести понеже най-близкия магазин е на 5км.удържа им по двайсет лв.за храна на ден без да им покаже касов бон кое колко струва ,сипва им по една лъжица доматено пюре от Метро дето е 2лв.килото той им го дава 1лв.лъжицата.А и ги глобява от време на време за нещо,накрая имаш да му даваш.Ходят постоянно на проверки при него и всичко е ОК.2018година край Варна се намира фермата за нея направете предаване да видите бели роби колко има в България.Бачкат докато се разболеят после идва друг закъсал за пари и отчаян...

    Коментиран от #57

  • 56 optimist 25

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Оффф":

    То има, но не си въобразявай, че откраднатото ще бъде споделено с теб! Ти ще си останеш просто наблюдател и нищо повече!
  • 57 бачкатор

    7 0 Отговор

    До коментар #55 от "Лъжат":

    В цялата държава е такава смрад. Като чуя за бг работодател и веднага се оглеждам за нещо тежко около себе си.
  • 58 Знаещ

    9 0 Отговор
    Бих питал авторката усещала ли е миризмата на кравешка тор рано сутрин и би ли сменила лачените токчета с гумени ботуши за тези хипотетични 3000лв.? Защото се съмнявам въобще, че такава обява е реална. Работя от 18г., като по време на студентството усвоих няколко занаята, за което съм горд. Не съм горд със себе си обаче, че съм работил за жълти стотинки без какъвто и да е договор и че "шефовете" са намирали винаги "повод" да отрежат голяма част от изработеното под формата на измислени удръжки. Сега работя по специалността и отново положението не е по-различно - вземаш толкова, че да платиш сметките и то не всички. Разликата е, че вече не съм на 18г. Истината е, че не работи онзи, който може да си го позволи - обикновено децата на "мама и тате". Не мога да обвиня младите хора, че искат достойно заплащане, защото в България трудът отдавна не е форма да се развиваш, а е модерната форма на робство. Пазара на труда е страшно изкривен - не защото няма достатъчно работа, а защото благата от него се разпределят крайно несправедливо и това се усеща от всички. Успява този, на който не благодарение на знанията и уменията си е там, където е, а този, за който звънят правилните телефони. За липсата на мотивация и пример за подражание у младите хора сме виновни всички ние, защото просто не намираме начин да им го дадем. И като не го правим, го вземат на готово от онези с ланците, салфетките и пластмасовите пеперуди около тях.
  • 59 Стимул няма

    12 1 Отговор
    За да накарат младите хора да работят, трябва да им вдигнат възнаграждението. Те днешните работодатели търсят балами хора, дето да не познават парите и часовника и да бачкат колкото им се каже, а накрая да им се хвърлят 400 лева... Е какво да ги правят тези пари, да ги гледат ли, да ги миришат ли? Те не стигат за нищо, а да не говорим, че докато ги получиш, ти е.ават майката от бачкане и после свършват за 1 седмица парите и все едно не си бачкал. От работата ти, си остават само болките от тежкия труд, които ти напомнят цял живот, че си РОБ ДО ГРОБ!
  • 60 Гинка

    6 1 Отговор
    брейЙЙЙ, че в тази кравеферма дават повече от депутатските заплати ,тия наште 240 търтея що не си пуснат там молбите за работа а цицат от народа само мухахахах
  • 61 АК47

    7 1 Отговор
    Ще са търтеи дотогава, докогато мама, тате, баба или дядо могат да пълнят хладилника с евтино плюскане, докато те изповядват максимата "Няма да им работя за...". След това ще осъзнаят живота, и ще се превърнат в 40-45 годишни лелки или чичковци, без образование, неуки, полуграмотни, никому ненужни, но пък със самочувствие без покритие.
    И като усетят дебелия, ще започнат да работят за 500 лв., да слугуват по Европата и прочее.
  • 62 БКП

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Поредния вече на 28":

    Такива като теб-в Белене.
  • 63 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Много ги обичам ! Много ги обичам точно такива "анализатори",с такива мъдри заключения, като господжата Д.Любомирова !!
    Преди да пишат мъдрите слова, хубаво е да афишират,/ даже е задължително -според мен/няколко простички неща: 1.Възраст 2.Работно място 3.Длъжност 4.Заплата /чистата сума,която получава от касиера на организацията , за която работи в края на месеца/седмицата, деня/5.Семейно положение и деца. 6.Какво работят близките и /съпруг/а/, майка, татко, свекър, свекърва.
    Т.е. искам да знам от къде произлизаш, в какъв офис цял ден търкаш гащи /пола/-- какъв е твоя мироглед.Знае ли какво е кравеферма, зеленчукова градина, строеж !!!
    Като се спукваха от работа моите деца тука в България, и мъже,и жени / ние,баби и дядовци гледахме внуците/- не можеха да си изхранят децата!!!! Или не им плащаха въобще, или им искаха да плащат,за да работят !!
    Сега пак работят здраво / само мъжете/. Жените си гледат децата. Или ако намерят почасова работа изкарват по някое допълнително за семейния бюджет евро. Всяка година си позволяват да пропътуват 2000 км и идват до България за един месец. Да видят родители, приятели, родни полета и Балкани. Живеят нормален живот и не се притесняват ,че "бизнесмена български" няма да им плати или ще им направи удръжки в размер на половината договорена заплата !!!
    Кажете селото, кравефермата, стопанина - който дава 3000 лева / става дума за месечно възнаграждение, нали/. Ще си направя труда да отида и да видя със собствените си
  • 64 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    .....очила , това "чудо нечувано и невиждано" от 29 години, на тая територия !!!
  • 65 красавицата

    1 1 Отговор
    Родителите са виновни за това , че не възпитават на труд децата си. А още по-лошо е, че считат за нормално това да издържат децата си, които вече имат деца. Всичко това е криворазбрана майчина обич.А какво става след като родителите се заминат от този свят ...
  • 66 mmm

    0 0 Отговор
    пък и казарма няма иначе едва ли щеще да има толкова търтей с голямо самочувствие без покритие
  • 67 Заинтересован

    0 0 Отговор
    Къде е тая кравеферма със заплата 3000 лв. ? Ще си пусна сивито при тях.

    Хи хи криминалният бизнес изпусна робите и сега си търсят пак. Айде да видиме как ще си вкарат от Украйна и/или от Киргизстан.
    Те ще видят какво е и ще бягат.