22 Август, 2018 06:30 2 660 5

21 август 1968

  • пражка пролет-
  • ссср-
  • дубчек

Защо ли ми се струва, че и днес Чехия и Словакия се съпротивляват на нова, невидима, но също така коварна инвазия?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

68-ма, на която аз съм съвременник започна с нещо много различно – в началото на януари се появи албумът на Бийтълс, Magical Mystery Tour /записан през ноември 1967г./, като предчувствие за предстоящото. /Годината завърши с друг албум на Бийтълс – The White Album/.
Това пише в профила си във „Фейсбук“ Огнян Дъскарев.

На 23 януари севернокорейците нападнаха в международни води американския военен кораб „Пуебло”, убиха един от моряците и плениха останалите. Освободиха ги след 11 месеца. Нападението остана без отговор, защото Америка беше заета във Виетнам - войната против комунизма в Югоизточна Азия.

На 30 януари започна виетнамската офанзива „Тет”. Това беше дълго подготвяна акция на Виетконг, която, обаче, се провали. Американската армия разгроми комунистическите партизани. И тогава се случи нещо изумително – победата на американската армия беше представена, като загуба от левите американски медии.
Пет седмици по-късно Джонсън се отказа от участие в предстоящите президентски избори.
След още една седмица М. Л. Кинг беше убит. Из цялата страна избухнаха разрушителни расови бунтове.

На 3 юни, радикалната феминистка Валери Соланас стреля в Анди Уорхол и го рани тежко, защото той я „контролирал твърде много” и възнамерявал да „открадне творчеството и”. На 5 юни, Сирхан Сирхан застреля Робърт Кенеди. Това беше акт с огромни последици, защото вероятно Р. Кенеди щеше да стане президент. В края на годината президент стана Никсън, също с огромни последици. В Европа настъпиха бурните пролет и лято на 68-ма.

Тази година беше съдбовна за света след войната, по значение сравнима само с 1989 г. През май френските студенти с насилие и кръв свалиха правителството на Шарл де Гол. По планетата се разнесоха лозунгите на студентите „До стената!”, „Не се доверявай никому над тридесет!”, „Долу войната във Виетнам!”, „Че е жив!”. Така френските студенти направиха чудесен подарък на Кремъл.

Съветите и съюзниците им се почувстваха силни, заради западната лява подкрепа и на 21 август Червената армия, подпомогната от най-верните си съюзници нахлу в Чехословакия, с 250 хил. войници, 6 хил. танка и 800 бойни самолета, за да убие Пражката пролет.
В края на август, дни след инвазията на Варшавския договор, в Чикаго на конференцията на Демократическата партия, избухнаха кървави сблъсъци между противници на войната във Виетнам и полицията. Това беше добре дошло за съветския блок – комунистите разтръбиха нашироко за „империалистическия заговор против прогресивните сили”, и така отвлякоха вниманието на собственото си население от нахлуването в Чехословакия.

На всичко отгоре левичарските организатори на сблъсъците в Чикаго имаха наглостта да „подкрепят” доблестните чехи и словаци уж против СССР, въпреки, че на практика помагаха на комунистите.
Нахлуването в Чехословакия, от което само след 2 часа се навършва точно половин век, никога не трябва да бъде забравено, заради миналото, но и заради настоящето.

Днес Чехия и Словакия са неразделна част от Вишеградската четворка – християнски, патриотични страни, които трудно, но успешно се борят против левия, антихристиянски диктат на Брюксел.
ЗАЩО ли ми се струва, че и днес Чехия и Словакия се съпротивляват на нова, невидима, но също така коварна инвазия?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 читател

    6 6 Отговор
    Аааа, а западните говеда даже не се изнесоха след войната от Западна Европа, та нямаше нужда и от инвазия.
    Тъпа пропаганда за некой лев. Хората знаят истината.

    Коментиран от #3

  • 2 Защото

    5 7 Отговор
    Дъскарев руските гниди искат да оправдаят инвазията в Чехословакия и да внушат, че и днес там няма свобода. Т. Е., всяка борба за свобода е безсмислена, защото свобода всъщност не съществува. Не се ли срамуваш поне малко бе мракобесник?
  • 3 Само питам

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "читател":

    А източните получовеци откъде се изнесоха, бе умен? Само от България, която я имаха за Задунайска губерния и я командва а чрез губернатори "съветници" по министерствата.
  • 4 селянин

    2 2 Отговор
    1968-е год.са основани,,Дийп Пърпъл,,и,,Лед Цепелин,,-класика в жанра.В-52,катастрофира в Гренландия със 4 водородни бомби,една още не е намерена..масово убийство на жени и деца в Сонг Ми-над 500 мирни граждани.На полуфинала на европейското по футбол в Неапол..Италия-Русия 0:0,нема продължения,нема дузпи-съдята за пръв и последен път във Футбола,хвърля монета и познайте кой продължава..ами,,по добрите,,Факети,Ривера,Мацола.благодарение на ези-тура.
  • 5 сори сорос

    8 3 Отговор
    Не знам да е станало нещо особено преди 50 години, но преди 29 се случи най-лошото за България - избухна "Софийската зима" И като се започна, та до днес: мутри, пирамиди, фараони,приватизация, фалити, наркотици, проституция, хазарт, безработица, циганизация, клошари, партии на поробителя в управлението..... Все подаръци от американския тип "демокрация". Ако по времето на Варшавския договор е било "терор и окупация", то сега сме в Ада и дяволът ни чете евангелието!