Last news in Fakti

20 Февруари, 2019 10:12 2 878 23

Чистите по сърце ще видят Бога

  • бог-
  • църква-
  • ритуална чистота

Темата за ритуалната чистота е доминираща в целия Стар Завет

Чистите по сърце ще видят Бога - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

…Както израилевите синове донасят чист съд в дома Господен.

Исая 66:20

Темата за ритуалната чистота е доминираща в целия Стар Завет.

И продължава в Новия Завет. Апостол Павел поучава своя ученик Тимотей за различните съдове – златни и сребърни, дървени и глинени; за почтена и за непочтена употреба.

Ако се очисти един човек, то той ще бъде „съд за почтена употреба, осветен, полезен на стопанина, приготвен за всяко добро дело“.

Сърцето е новозаветният съд на Бога.

„Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога“, казва Христос в своята фундаментална Проповед на планината /Матей 5/.

Свещениците знаят тези думи.

Знаел ги е и йеродякон Игнатий.

Знаел е, че без чисти сърца делото е обречено.

Затова сред написаното от Левски има и едно толкова крайно звучащо изречение:

„Който не е чист, убивам го!“

Отчаян призив в търсене на чисти сърца, посветени на България.

Краен, радикален, шокиращ. Такъв е всеки призив за чистота.

От Мойсей и до Левски.

И до днес. И завинаги.

Защото чистите сърца са дом на Бога.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БайСашо

    3 12 Отговор
    То затова никой не го е виждал!

    Коментиран от #9, #13

  • 2 Хойо

    3 13 Отговор
    Абе Урумов,защо ги пишеш тези глупости?
  • 3 Емил

    6 10 Отговор
    А, бе, НЕВЕЖА, поне Блаженствата, най-съкровената тайна на христос не пипай! Не само, че не разбираш Християнството, а го принизяваш до юдаизъм! Това, което правиш е кощуинство!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Шабиха

    1 10 Отговор
    Мханете го тоя богомолец бе !
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Не забравяйте ап. Павел : Римляни 14:4 "Кой си ти, що съдиш чужд слуга? Пред своя си господар той стои или пада. Но ще стои, защото Господ е силен да го направи да стои."
  • 6 Хойо

    1 10 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Ти понеже си Вежа,сигурно имаш представа за произхода на религиите,и знаеш че всичко това е фантазия.

    Коментиран от #8

  • 7 гост

    1 4 Отговор
    В Исляма чистота на сърцето заема огромно място,за това Пратеника ни Мухаммед е казал":В човешкото тяло има парче месо ако то е здраво,то цялото "тяло"е здраво,ако ли е болно,то цялото"тяло "е болно,внимавайте това е сърцето".Почистването на сърцето става с искане на прошка от Всевишния,поправяне на действията ако са лоши.

    Коментиран от #16

  • 8 Емил

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хойо":

    Да така е! Искаш да питаш нещо ли?
  • 9 СмотанЯк

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "БайСашо":

    А точната истина.
  • 10 Смотаняци 33

    1 0 Отговор
    Има една мъдрост дето много хора я изпуснаха. И тя гласи гледай о се учи. Който каквото и да направи на тоя свят пак няма да се научи.
  • 11 Льокрем

    1 4 Отговор
    Под снимката пише: "ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати." За съжаление, публикуването на еднотипни материали все от един и същи автор не е "широк спектър". Затова и няма как да има конструктивен дебат. Дано поне авторът да има материален стимул от публикациите, иначе е безсмислено и тесногръдно да се чопли едно и също нещо.

    Коментиран от #15

  • 12 Смотаняци 33

    1 1 Отговор
    Игрички си играем.
  • 13 Иванов

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "БайСашо":

    Не бъди много сигурен. Друг въпрос е дали видяното ще ти хареса. Най- вероятно е да напълниш гащите от страх и ужас, защото Бог е в ярост заради греховете на хората и дните на търпението Му ИЗТИЧАТ!!! Който има уши нека чуе това, Съдният ден наближава със страшна скорост и никой няма да може да избяга от гневът Божи!!!
  • 14 СмотанЯк

    0 2 Отговор
    Честно казано дано идва тоя ден по скоро, че половин живот ми стига. Живее ми се нормално.
  • 15 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Льокрем":

    Това ли било, материалният стимул...

    Коментиран от #17

  • 16 Фалш

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Исляма и Мохамед са доказано най-фалшивата религиозна разновидност . Мюсюлманите въобще не следват казаното от Мохамед , непрекъснато разтълкуват неща , които всъщност не са за тълкуване а за буквално следване , такава религия не би трябвало да съществува

    Коментиран от #23

  • 17 СмотанЯк

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Не религиозен":

    Чоп чоп чоп чополи чоплим си.
  • 18 Не религиозен

    1 0 Отговор
    А цар Давид се молеше така: "Сърце чисто сътвори в мене Боже и Дух постоянен обновявай в мен" (Пс. 51:10 ) Може би това е формулата за придобиване на чисто сърце. Или думите на Апостол Петър "Понеже сте очистили душите си като сте се покорили на Истината..." Но във всеки случай това е резултат на лично решение на всеки един и постоянство до достигане на освещение, без което никой няма да види лицето на Бог.
  • 19 Райнбоу

    0 2 Отговор
    Това къде видиш религиозен последовател и бой бой бой техната вера... Толко малоумен народ дет не осъзнава религията защо е създадена.. Набожни ми го раздават.. Овце нещастни.. Деца умират по болниците от липса на пари, оня вожда ми се бие у гърдите, колко милиона им бил дал за ремонти, за заплати... Иначе като умре някой целата тая сган - бог да го прости, на по добро място е вече... Е как да не им разбиеш устецата на такива лицемери..

    Коментиран от #20

  • 20 Не религиозен

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Райнбоу":

    "Рожби ехидни! Как можете да говорите добро като сте зли ? Защото от онова, което преизпълва сърцето, говорят устата. Добрият човек от доброто си съкровище изважда добри неща; а злият човек от злото си съкровище изважда зли неща. И казвам ви, че за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден. Защото от думите си ще се оправдаеш и от думите си ще се осъдиш" (Еванг. Матей 12:34-37) така поучаваше Исус Христос. А ти се успокой и помисли, за кого се отнасят тези думи на Спасителя.
  • 21 Ядеитн

    0 0 Отговор
    Убаво, и после, като го видят - кво? Видели, прозрели и айде - бегай!
  • 22 БОГ

    0 0 Отговор
    И бог ви прокле и аз ви проклинам и парите ви проклинам и рептилите ви проклинам и хората ви проклинам и вампирите и всички нечисти същества говориш за бог а крадеш от него говориш за вечен живот а седиш в ада прокълнат антихрист преоблечен в носия. Земята ще ви погълне като дупка на ад в който нищо няма да има колкото и да искате да преобърнете нещата ХОРАТА са над вас и те го знаят. И ще преобърна нещата както вие прокълнати същества имахте забрана която не спазихте.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.