23 Март, 2019 09:00 3 492 42

За политическия елит

  • политически елит-
  • лукс-
  • закони

Да, имаме такъв

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Идват избори и все по-често се чува за политическия елит.

Да, имаме такъв. Елитарна група, които работят имане, купуване и продаване на власт. Те друго няма нужда да работят, защото това е най-доходоносната професия. За да си политически елит, не се иска много. Трябва да слушаш и да те слушат.

Първото става със слагане, второто със сила.

За да си политически елит не трябва да притежаваш морал и чест. Трябва да си изменчив като дим.

Много често политическият елит е съставен от лошо образовани хора. Специалисти по нищо. Дори и специалисти по нещо, тези хора са забравили тесните си специалности и са се усъвършенствали да бъдат политически елит.

Когато стане въпрос за власт, политическият елит започва да говори. Показва се и взима отношение по всякакви въпроси. Обещава. Обещава. И ако не сте забелязали – не изпълнява.

Политическият елит използва думите „законно“, „демократично“ и „правово“. Говори за „нашите избиратели“ и „нашите потребности“.

Политическият елит обича лукса.

Политическият елит не обича законите. Не ги спазва.

Политическият елит има биячи. Има медии. Има.

Политическият елит няма никаква представа как живеят хората, които не са политически елит. Той не се интересува от нищо друго освен от властта. Всичко останало са само средства.

Когато някоя фракция на политическия елит западне, тя има способността да се коалира. Тук принципи също липсват.

Важното е да се оцелее. Целта на политическия елит е да продължи да бъде политически елит. С тези си качества политическият елит може да се идентифицира с тумор, който се разраства и руши без да се интересува от съдбата на организма, в който живее.

Политическият елит има къса памет. Я да не се заблуждаваме, въобще няма памет.

Политическият елит е тясно зависим от паричните потоци. Колкото повече пари, толкова по-мастит елит.

Политическият елит иска да бъде боготворен и преизбиран. Купуването на гласове е престъпление, но само за тези които не са политически елит. Отказът от гласуване е срамно. (Я и него да го направят незаконно, че да се свършва с тези мъртви души в избирателните списъци.) Ако народът не го избира, има начин да се самоизбере.

Бъдещето на политическия елит е да се срасте в един голям организъм. Да се превърне във върха на хранителната пирамида и да бъде недосегаем.

Като се замисля, вече живеем в бъдещето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям Слон

    47 1 Отговор
    Отново БРАВО!
  • 2 Гласувайте за мен!

    30 0 Отговор
    Никой не може да Ви даде това,което аз мога да Ви обещая.
  • 3 Подложени сме на геноцид

    43 1 Отговор
    В буквален и преносен смисъл,както искате го разбирайте,Балгария е на път да изчезне и изгуби всичките си ценности...Срам ме е къде живеем.
  • 4 467

    17 2 Отговор
    В ОРЪЖИЕ БРАТЯ.
  • 5 Справедливост

    15 0 Отговор
    Акулите се веч събраха,надушили трупът човешки.Ръцете от трупът отпраха,сега ще гризнат крехки плешки.Най-едрата ще хапне най-добре-това е Справедливостта,братле.
  • 6 Сандокан

    29 0 Отговор
    За първи път, нямам какво да добавя!!!!!
  • 7 скъперника

    12 1 Отговор
    Политическият елит е като журналистическия елит, и като всипки останали елити, от един и същ материал са. Стига сте писали глупости.
  • 8 Batushka

    14 1 Отговор
    Ами той политическия елит е отражение на обществото ...аз по улиците виждам същото съотношение от получовеци и хора опитващи се да бъдат хора с достойнство...на 99 оцеляващи и мърсуващи маймунки един човек колкото да служи за забавление на приматите...

    Коментиран от #14

  • 9 безпартиен

    16 0 Отговор
    Няма как един елит да се създаде сам,без подкрепа на медии и без финансиране и най важното без власт.А власт се взима с оръжие и се задържа с писалката!За последен път оръжие е използвано на 9.9.1944 и до сега властта използва писалката.Наивно е да се мисли че властта ще предаде писалката на друг,още повече пък оръжието!И каква е тази днешна власт и този т.нар."елит" след като е съставен все от роднини излезли с оръжие в ръка срещу законно избрана власт до 9.9.1944!!!Нали всяка "въоръжена борба" срещу законно избрана власт у нас и във всяка страна по света се нарича ТЕРОРИЗЪМ!?!Да сте видели в сегашната власт някой роднина на управляващи до 1944 г.???Само наследници на АБПФК и ДС служители ,но пък се изкарват все репресирани???!!!Репресирани но използвали привилегиите на бащи и дядовци за образование,работа с гордост от "подвизите" на роднините си!

    Коментиран от #19

  • 10 Политиците са

    9 1 Отговор
    Елитите са с рептилска кръвна линия и ДНК. Конспирациите са истина. Тук в бг има рептили. Мисля че и полицаи рептили. Затова ли са толкова невъзпитани към добрите хора и ни плюят. Не ми е страх от тях. Не трябва да ни е страх. Те полицаите и рептилите и елитите точно това искат от народа изстрадал. Недейте се страхувайте.
  • 11 Сандокан

    15 1 Отговор
    П.П. забравихме ДЕПУТАТСКИ ИМУНИТЕТ иначе трябва да бъдат съдени!!! Ей сега им трябва един „ Народен съд”

    Коментиран от #12

  • 12 Да уе

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сандокан":

    Мечтай си. Спиш баце.
  • 13 Госあ

    4 2 Отговор
    Принципно,едно от хубавите неща на глобализацията е отпадане на нуждата от политически елит. А там където има такъв,е признак че нещо не е както трябва. Идеята е че корпоративния капитал отговаря за финансите,а съдебната система за спазването на закона. Колкото повече дребни предприемачи има, толкова повече вратички се отварят и по големи шансове за измама има. Пример-комунистически Китай и капиталистическата сащ. И двете системи са базирани на корпоративен капитал и законово съблюдаване от съда. Между тях са Япония, Германия и Франция с подобен тип управление. Та така, големите корпорации произвеждат,осигуряват работни места и плащат данъци на държавата. Държавата в лицето на закона съблюдава дейността им и събира данъци, които се ползват за инфраструктура и социални услуги. Принципно не е толкова сложно и наистина не виждам смисъл от някакви раздути правителства, които прокарват някакви лобистки закони и си играят с подкупните и некадърни малки рибки. Мисля че примери като Швейцария и Япония са много добри, където ролята на правителството е по скоро представителна и свързана със социалната политика. За останалото отговаря съда.

    Коментиран от #16

  • 14 Иванов

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Batushka":

    Гледаш, но не виждаш ясно. Политическият ни елит не е проекция на българския народ, а на окупаторите ни от Запада, а масата от народа го имитира, защото енергията тече отгоре надолу и никога обратно. Това ти трябва много добре да разбереш!

    Коментиран от #21

  • 15 българче

    7 0 Отговор
    Според автора изходът е един - забранете на българи да се кандидатират за депутати.
  • 16 Електрошок

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Принципно си много зле!Филосовските ти и политически изблици са далече от реалността!Политическият елит е инициатор на глобализацията, а резултататите са трагични.Дълбоките процеси,които стават в света в момента са програмирани отдавна , а самонадеяни философи като теб волно или неволно помагат за това.

    Коментиран от #18, #20

  • 17 Няма елит, това са еничари

    5 0 Отговор
    Браво Факти.бг отвреме на време може да пишете и хубави неща, много точна статия описваща боклуците във власта:-)
  • 18 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Електрошок":

    Явно си много ограничено парче. Но както се казва, толкова по зле за теб ;). Аз ти давам примери от две съвсем различни системи,като Китай и САЩ. И от другите развити страни. Но няма к'во да ти обяснявам. Те нещата си вървят със или без електрошоци като теб 😂

    Коментиран от #26

  • 19 без знчение

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "безпартиен":

    Никога не забравяйте и не подценявайте, какво е казал еврейна
    Калерги---златото, барута и мастилото, трябва да са винаги в нашите---еврейските ръце. Какво има да се коментира след това,
    освен следното: барута---са войните, златото--финансите и мастилото ---медиите. Хайде сега да видим, кое не отговаря на гореописаното?????????? От всички страни на проблемите
    са именно едни и същи.................................

    Коментиран от #28

  • 20 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Електрошок":

    И да тази програма си върви на принципа на самоорганизация и самообучение. Някои я наричат ноосфера. Ще стане точно така в целия свят, както в САЩ,Китай,Япония, Германия и Франция. Искаш или не искаш. Малките ще бъдат тотално смазани и този който има професия ще работи за академията или индустрията. Останалите ще трябва да разчитат на необходимият минимум за живот осигурен от държавата. Аз мисля дори че няма никаква нужда от национално правителство, ако има ЕС. Има нужда от разследващи и правораздавателни органи. Законодателството съвсем спокойно може да бъде в Брюксел- социална политика, отбрана и екология
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 петров

    3 1 Отговор
    Според Парето /баща на термина/ елитът е доминиращата група, която държи инструментите на властта. Обикновено това не е най-най умната част, а най-хитрата. Дали ще са апартаменти или рокли /ганерал деси/ този елит ползва за сметка на останалите лукса на обществото. Стани част от "елита" бъди хепи и ползващ. Не си ли - оная приказка на Любо Пенев за супата. Просто е.
  • 23 Госあ

    3 1 Отговор
    Българина е недоволен защото има само един "елит". В кавички. Знаете ли колко ме интересува колко получават директорите от изпълнителният борд на Дженерал електрик, Хитачи,Сименс,Хуавей или Тотал. Изобщо не ме интересува, защото съм специалист, който работи за човечеството и получава доста добри пари,за да си задоволи всички нужди на разумен човек. На всички разумни хора нуждите не са мега лукс. Ако имаше някаква индустрия в България и вие щяхте да сте доволни,а не само да разчитате на помощи от другите,а циганите на помощи от вас. В същото време,Тея които са т.нар. елит да не могат да кажат две логични думи. Проблем на разследващата и изпълнителната власт,щото повечето закони са от римско време. Проблем.

    Коментиран от #24

  • 24 п.п.

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    И от тук идва проблема на електрошока,ча нашият политически елит пречи на легитимната индустрия,като подкрепя дребните измекяри с които е в комбина. Чудесно за точене на фондове,но не и за развитие.
  • 25 Госあ

    1 0 Отговор
    С две думи "умници" , политически елит е парадоксално съчетание в 21в. Има индустриален елит,елит от специалисти и хора на изкуството и спорта,но там където има политически елит има проблем. Диктатура или неспазване на закона. А е достатъчно българина да съблюдава за спазването на закона. Това е което може да направи един народ с лична дисциплина и заинтересованост- изобличаване на всички нередности и информиране на съответните органи. Вече може да се разчита на европейски такива. И да не гласува за бивши рекетьори и наркопласьори 😂
  • 26 Електрошок

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    "Ограничено парче"!!Браво!Така ме квалифицираха 1967година,когато ми преподаваха марксизъм-ленинизъм и аз задавах глупави въпроси на такива като теб самодоволни специалисти,работещи за доброто на човечеството.Те не признаваха семейна,родова и расова принадлежност,естествена нетърпимост между някой етноси,инстинкт за съхранение на група.Днешните "специалисти" добавихте и трети пол.Човечеството се нуждае само от две неща- спокойствие и сигурност за бъдещето.В момента се прави точно обратното.Кой има полза от всичко това?!Твойте разсъждения за икономика и държавно устройство не могат да го обяснят,защото и ти си в "асансьора",както е казал Айнщайн и не можеш да усетиш движението.

    Коментиран от #27

  • 27 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Електрошок":

    Айнщайн има досега две фундаментални грешки от предписаното и загуба по концептуален въпрос в квантовата механика. Очакваме и третата, когато отново регистрират по бързо неутрино. Първото го потулиха но ще излезе рано или късно, след като теоретично трябва да са по бързи и разликата с фотона с досега измерените е много малка. Та, сигурност ще има в България, когато дойдат големите и осигурят реални работни места,реална продукция и реални данъци. И законите започнат да се спазват. Всичко ще бъде ТКЗС братчед, иначе умираш ;) . Социалната политика е отделен въпрос. От данъците би могло да бъдат заделяни предостатъчно пари,ако не се крадат.

    Коментиран от #29

  • 28 Електрошок

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "без знчение":

    Как така "без значение".Ти влизаш в категорията "антисемит","ислямофашист","ревизионист на историята","потенциален терорист","крайно десен","екстремист","антиглобалист".
  • 29 Електрошок

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    "Когато дойдат големите,когато почнем всички да живеем на кредит,когато се смени паричната система,и само с едно кликване можеш да предизвикаш икономическа криза,когато те лишат от независимостта,като ти вземат земята,когато държавата задлъжнее с огромен дълг,когато се проповядват нови "ценности"и гейове те управляват?!Човече,това е написано преди 120години!Може би се казваш Анжел,или Соломон,или Натан?Идеолозите на новата образователна система могат да се гордеят с теб!Някой беше казал,че човек трябва да чете и учи до едно време,а после да почне да мисли.А за Айнщайн мога да кажа само,че примера ти го дадох с идеята,че ти си в друго общество и процесите извън него са неясни и относителни.Колкото до скоростта на неутриното спрямо фотона,мисля,че това няма да повлияе съществено върху големината на задника на комшийката.

    Коментиран от #32

  • 30 473819

    1 0 Отговор
    Всичко това дето сте го писали си е дървена философия!Всички пишете тотални глупости!Тия всички дето управляват държавата ,доказват моята теза ,че с египетски труд никой не е успял да забогатее.Тия устремено ми доказват тезата.Даже в книжките по история и мемоари на хора добрали се до върховете ,нито един не е написал че е работил за някой ,или е хванал лопатата да копае ,няма ко да философствате.
  • 31 Мини

    2 0 Отговор
    Полит.елит защитава най- вече собствените си интереси, както и тези на икономиката(щото в посл.2 десетилетия полит.елит вече престана да бъде противоположен полюс на икономическия елит), но не и на гражданите. Формирането на полит.елит само по себе си не е нещо лошо, ако "политическите актьори" са смели, умни, отговорни визионери с далновидни решения и действия.

    Коментиран от #33

  • 32 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Електрошок":

    Виж са,с две думи има два варианта- или ще се оправите като отворите вратите за реалната индустрия и ще спазвате закона, или ще си останете калинки с политически елит. Това е положението.
  • 33 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Мини":

    Интересите на гражданите трябва да бъдат защитени от закона в тесния и широк смисъл на думата. Когато закона предвижда огромен корпоративен данък и минимално заплащане, което да реално да покрива някакъв праг на нуждите всичко е наред (всъщност предложенията от Франция,та в тази връзка започвам да се замислям за тези жълти жилетки. Единственото което смятам че трябва да направи Макрон е връщане на данък богатство в първоначалния му вид). Оттам нататък става въпрос за конкуренция и привличане на специалисти със заплащане. Както казах, когато няма политически елит, който да се облагодетелства, ще има и достатъчно пари и за тези които не могат да си намерят работа. А, и разбира се че природните ресурси трябва да бъдат общи, както в Норвегия. Хммм наясно съм, че това е трудно да бъде постигнато в България, предвид недостига на човешки капацитет и природни ресурси,но все пак би могло да се започне от някъде,като спазване на закона и държавна помощ за индустрията-имам предвид да се започне от производство на трамваи и аспирин например,а не да се раздават на дребно някакви пари на мошеници, които ще правят космически технологии и ще печатат органи. Дори в най капиталистическата страна по време на кризата държава вложи в автомобилната индустрия.

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Мини

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Госあ":

    Но тогава се формира и др.злоупотреба- от страна на тези, които уж не могат(а май не искат) да си намерят работа. Дали те няма да стават все повече??? Дали няма да се възпита едно "мързеливо общество", разчитащо на държавата???
  • 35 Мини

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Госあ":

    А освен това, ресурсите да са общи или да принадлежат в голямата си част на държавата си е пак чист комунизъм. Без частна собственост не е възможен един разумно подреден човешки живот.

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Мини":

    Ама разбира се, че ресурсите трябва да бъдат на държавата,т.е. общи. Ти какво предлагаш,да бъдат подарени на някой ? Да подарим Пирин на цеко,а черноморието на меко. Не случайно дадох пример- Норвегия с нефта. В ерата на роботите и изкуствения интелект,не е нужно всички да работят. Който иска да работи, защото му харесва. Всъщност по голямата част от хората искат да работят, защото другото е безмислено. Който не иска да работи,ще получава необходимия минимум за живот и така. Може да прави нещо друго, което смята за интересно. Трябва да бъде сложен край на тази експлоатация при всички случаи. В момента всичко това е кражба, някои хора смятат че могат да се възползват от ресурсите и знанието на земята еднолично. Съсредоточаването на капитала в определени корпорации ще улесни и контрола върху тях като данъци,заплащане, условия на труд и т.н. В крайна сметка технологията е няколко сектора. Доволен съм, че на практика това се случва в развитите страни. Остава контрола (спазването на закона) да е окей и всичко е наред. България може да си продължава както иска,на никой не му е зор ;)

    Коментиран от #38

  • 37 Електрошок

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Мини":

    За частната собственост важи правилото-дозата прави отровата!Маркс в известна степен е бил прав.
  • 38 Мини

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Какво означава който НЕ ИСКА да работи ще получава необходимия минимум???!!! Който действително НЕ МОЖЕ, да естествено, да бъде подпомаган. Освен това, ресурсите са затова, за да бъдат повишавани от хората(да, дори и от частници. Иначе държавата става монополист. А нея кой ще я контролира???) и да бъдат използвани от тях. Разбира се, че хората не трябва да нанасят щети на другите със собствеността си и да правят с нея каквото им хрумне (капитализъм). Тук се стига пак до разумното управление на ресурса с главната цел да бъде за доброто на всеки.

    Коментиран от #39

  • 39 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Мини":

    Ресурсите биват единствено изразходвани и планетата става мазна от едни депа на пари, които не са в обръщение. Когато резервите се натрупват в излишък се получава затлъстяване. Компартментализацията на индустрията в определени гиганти прави контрола върху тях ефективен. Продължавайки напред, затова няма да са нужни никакви политически елити,а съблюдаване на правилата, които апропо са доста ефективни и консервативни. Тогава идва мястото на истинската демокрация и социална политика, когато няма политически елити. Жребийният принцип на управление,бих казал на контрол в случая е доста добър вариант

    Коментиран от #40

  • 40 Мини

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Госあ":

    Интересно би било да издискутираме темата, но je suis fatigué. GN и до нови срещи

    Коментиран от #41

  • 41 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Мини":

    Така е, уикендите са за почивка,би трябвало да станат три дни ;) . Това не бих искал да вземам като модел,тази непрекъсната работа.... този стайл не ми харесва, въпреки че никой не ги кара насила колегите ми...bisoux :)

    Коментиран от #42

  • 42 Mини

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Госあ":

    Salut! Обичам да работя, но обичам и да почивам, затова 👍👌за 4:3/ раб.дни: уикенд!