31 Май, 2019 11:05 8 118 45

Балада за харизмата на Бойко Борисов

  • бойко борисов-
  • балада-
  • харизма

Едни нямат харизма. Други имат. Като Бойко Борисов. Харизматичното управление е оптимално за апатични общества, които искат да прехвърлят проблемите на някого с "извънредни" способности. Но България не е цялата такава.

Балада за харизмата на Бойко Борисов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов:

От деня на изборите възпяването на Бойко Борисовата харизма не секва. Всички коментатори и анализатори се отчетоха, а венец на мероприятието постави един печално-оптимистичен, прозрял разковничето Петър Волгин: журналистът обяви, че на социалистите им трябва техен, червен Бойко Борисов. Импликацията очевидно беше, че Корнелия Нинова няма нужната харизма.

От тази гледна точка централният въпрос, който тези избори поставиха, е въпросът за харизмата. Какво представлява тя? Защо да набиеш братовчеда си е харизма, а да яхнеш козичката на баба Дора не е?

Науката спори по тези проблеми. Макс Вебер дефинира харизмата като извънредно, почти свръхестествено качество на притежателя ѝ, което кара другите да вярват, че той е способен на велики дела. Архитипичният пример за балкански харизматичен лидер е Крали Марко. С екстраординерните си способности той и до днес в народното съзнание спира турците и брани християните. Същата харизма очевидно притежава и Бойко Борисов. Само че той спира “комунистите”, но пък пуска ДПС във властта.

Когато персоналната харизма стане централно обяснение на политиката, просвещенският проект за “разомагьосване” на света се изправя пред сериозен провал. Хората започват отново да вярват на мистични, магически обяснения. Един се ражда с харизма - като Бойко Борисов. Друг се ражда без нея и колкото и да се опитва да я придобие, пак не му се получава. Съдба.

Свойство на личността или социален конструкт?

Отвъд вярата в свръхестествени и извънредни способности, която идва до нас през романтическата представа за "гения”, съвременната политическа харизма всъщност е 98% социален конструкт. За нейното създаване са отговорни основно медиите, партиите и академичните авторитети в едно общество.

Харизмата е страничен ефект - и необходимост, предизвикана от плурализма на съвременните общества: в тях всеки е свободен да има мнение, а всеобщ консенсус е трудно постижим. Харизматичната личност е необходима, за да създаде единство там, където има голямо разминаване на интереси и ценности. Тръмп например изпълнява тази роля - той обединява свръхбогатите опортюнисти и работниците от Илинойс, религиозните фанатици и градската средна класа, уплашена от загубата на статус. В този смисъл харизматикът е опит да се сложи край на публичния дебат, на търсенето на съдържателен политически компромис. Дебатът спира, защото в харизматика всеки вижда това, което желае да види. И така всеки си мисли, че е спечелил.

Основната предпоставка за харизмата е умората от плурализма. За да се появи носител на харизма, е необходимо публиката да се умори, а най-добре е да се отврати от публични дебати и конкуренция в обществената сфера. Колкото повече хората се убеждават, че политиката е кална работа и “всички са маскари”, толкова повече нараства "историческата необходимост” от харизматик. България влезе в този режим през 2001 година. И досега не може да излезе от него.

Борисовата харизма

Борисовата харизма вече не е това, което беше през 2007-2009 година. И затова днес тя е почти 100% политически конструкт. За да проработи на европейските избори, тя имаше нужда от сериозни институционални патерици:

1. Най-масовите таблоиди в страната трябваше ежедневно да публикуват истории за подвизите на героя и за козните, сплетните и нечистивия частен живот на неговите врагове. Издадоха се и книги (многотомници), в които враговете му пространно бяха “разобличени”;

2. Наложи се националната телевизия да дава по три пъти на ден репортажи от откриване на магистрали и нови заводи. За целта тя се сдоби с подходящо ръководство, което я преведе в режим “Орбан” с тенденция към преминаване в режим “Путин”;

3. Тези, които контролират най-масовите таблоиди, придобиха (или поне съдържателно започнаха да контролират) и втората по важност частна телевизия в страната. Нейното послание беше още по-героизиращо и също възпяваше извънредните персонални характеристики на лирическия герой;

4. Борисов се разтовари от всякаква вина за корупционни и управленски скандали, като я стовари върху други - свои подчинени или трети лица. Те бяха незабавно отстранени и медийно остракирани. Но важното беше, че медиите представиха тази операция за борба срещу управленските недъзи, като системно премълчаваха приноса на Борисов за създаването на недъгава управленска система;

5. Прокурорските и разследващите органи се фокусираха само и единствено върху изкупителните лица, без да си задават въпроси за техния началник или да започнат каквито и да било проверки или разследвания срещу него;

6. Бяха отгледани партии-съюзници - "патриоти”, "националисти”, “консерватори”, чиято основна задача е да са пълнеж на управлението и да трубадурстват в полза на харизматичния герой. Те също така създадоха истерия заради надвиснали опасности - Истанбулски конвенции, мигранти, норвежки вещици, трети полове, джендъри и пр. На фона на тяхната истеричност Борисов изпъкна като уравновесен, трезв и хладнокръвен, но също така ефективен борец срещу изброените опасности. Като цяло тези партии допринесоха за увеличаване на умората от плурализма.

Ключовата роля на БСП

Всичко това беше факт, но можеше да се окаже недостатъчно, ако не беше гигантската подкрепа, която БСП оказа за конструирането на Борисовата харизма. Първо: опозицията под ръководството на Корнелия Нинова повярва в гореизброените “опасности” и започна да се състезава с “патриотите” в борбата срещу тях. Но в това състезание по лов на бели мишки опозицията се дискредитира, олекна и позиционира като радикал, екстремист. Това даде възможност на Борисов да застане в центъра и да обедини необединимото: про-европейците и анти-европейците; прогресистите и консерваторите и т.н.

Нинова явно не е разбрала защо Радев спечели президентските избори. Заставайки по средата между про-европейските ГЕРБ и все повече радикализиращата се БСП, Радев на практика примири непримиримото - и стана харизматик. На европейските избори обаче Борисов успя да си възвърне тази “балансираща” позиция, а Радевата “харизма” беше до голяма степен развенчана, тъй като заставайки до Нинова, президентът сам заприлича на радикал.

На второ място: БСП се подведе, че проблемът с управлението на ГЕРБ е “персонален” и че Бойко Борисов всъщност няма извънредни способности, а само къща в Барселона (и втора в двора си в Банкя). Впускайки се в битовизми, БСП се побоя да повдигне системни проблеми като този с фалита на КТБ. Сигурно защото се разпозна като техен съпричинител.

Пробивът на "Демократична България"

Харизматичното управление е оптимално за страна, която не е направила своя избор. Която е разкрачена между Изтока и Запада, между Европа и Евразия, между миналото и бъдещето си. То е оптимално и за апатични общества, които искат бързо да прехвърлят проблемите на някого с "извънредни” способности.

Но България не е цялата такава. В нея има и един друг вид избирател. Той е в повечето случаи млад, критично настроен, медийно и компютърно грамотен, добре образован, обитател на големите градове, който вярва, че може да влияе на обществените решения. Този избирател не е задължително Нео, но е достатъчно интелигентен, за да знае, че трети полове, мигранти и караконджули в България няма. Че страната напредва много в ЕС, но може да постигне още повече, ако се раздели със срасналите се с правителство, съдебна власт и служби икономически интереси. Ако направи ясен избор в полза на Европа и преодолее носталгията и копнежа си по несъществуващите предимства на социализма и на евразийския авторитаризъм.

Този избирател е най-големият враг на харизматичното управление и затова всички скачат срещу него. Оракулът на системата започва да пророкува, че става дума за жълтопаветници, които бързо ще се изпокарат един с друг и за които омагьосаната провинция няма и да разбере. Булото на неведението ще се запази, така както все още малцина знаят, че Крали Марко всъщност е бил турски васал.

Този избирател е смъртна опасност за всяка харизма, защото е способен да види кода на нейната социална конструкция, да разбере програмите и алгоритмите, които създават представата за "извънредни” способности. Ако този избирател успее, един ден за харизмата ще се пеят балади. А баладата е жанр, в който лирическият герой (в случая - харизмата) често накрая умира. Ако обаче този избирател остане самотен, ще продължим в традиционния жанр с несекващото венцехваление на харизмата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Налъма

    68 11 Отговор
    Харизмата на това просто момче се възпява само от купените медии в България.Извън страната го смятат за аналог на Бай Ганьо от Алеко Константинов

    Коментиран от #9, #15

  • 2 лаборант

    20 3 Отговор
    Какъв пробив на ДБ? Преди 5 г. същите, тогава под формата на РБ, имаха с 25 000 гласа повече. А СК през 2009 г. имаше 205 000 гласа, срещу сегашните 118 000 на ДБ.
  • 3 Монтреал

    41 5 Отговор
    Имах съмнения колко е харизматичен Суджука, но от последния му разказ как набил братовчед си заради помпата разбрах защо е толкова популярен сред 80-те процента. Ако пък научи и английски цена няма да има.
  • 4 ДДРОнег

    44 5 Отговор
    Имаше един филм навремето за т.живков - "Човек от народа". Та тиквата явно е слушал съветите на правешкия селяндур и е станал банкянски селяндур ... Но си остава винаги и мутрафон !!!
  • 5 555

    37 1 Отговор
    Къде са нашите медии, способни ли са на подобен коментар, и защо чужди медии трябва да ни отварят очите .
  • 6 Тръмп

    14 44 Отговор
    Борисов е просто Човек,Вярващ и Искрен,а това няма нищо общо с харизмата!!!:):):)За това разни измамници,като БСП или ДСБ нямат шанс за победа и им остава само да злобеят непродуктивно!!!:):):)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Жорж Ганчев

    35 4 Отговор
    Българският народе малък, но много прост. Затова и простащината и простотията = харизма.
  • 9 Европеец

    13 21 Отговор

    До коментар #1 от "Налъма":

    Извън България "харизматичния тиква, селянин и квот се сещаш друго" получава подкрепата на Големите Европейски лидери, на лидерите в европейските парламент и комисии! Без тази подкрепа пари от Европа ще видим през крив макарон ! Ясно е че поведението му е махленско и точно в това е харизмата му ! На българите ни трябва някой с "бухалка", който е говори езика на народа и който всеки де е сред гражданите ! Ясно е, че Борисов не е цвете за мирисане, ама то в тази държава такъв скоро няма да се появи ! Винаги съм смятал, че е по-добре да ни крадат 10 човека от колко 1000, както е при тройните коалиции и прочие, които не могат да сварят да се наредят на мегдана за крадене, което реално пораждания и анархията и хаос в краденето ! Тука поне знаем кой ни краде и реално след Борисов, съдбата му е предопределна. Така че стига с това глупаво мерене на п*шки търсене на под вола теле! Знаем си го Борисов глуповат с махленско поведение ама в Европа си ни тачат точно заради него и затова все още има европейски пари за клетата ни държавица, защото спрат ли европейските фондове с тези разграбени и приватизирани заводи и фабрики при бесепарското управление жална ни майка....
  • 10 Пепа

    35 4 Отговор
    Кога Цветанов ще влезе в затвора или сега ще си харчи парите от офшорни сметки да го духа тъпия Български народ Цветанов сега ще си щрака с пръсти народа трае тъп тъп та Българин ?Герб се гаври народа трае ?

    Коментиран от #14

  • 11 АНАЛизатор

    10 7 Отговор
    Лично аз гласувах против Бойко,но....трябва да му се признае,че си разбира от "работата". дали защото добре се е учил от бай Тошо,дали защото си има необходимите качества за "човек от народа",дето казва на т.н "народ"..."седайте и обедвайте",или кой знае по какви дълбинни,народопсихологични подсъзнателни народни импулси,но...Бойко пак го "начука" и на политолози и на социолози и на медии и най-вече на кака Курнела. Дали е за добро,или не,но...като нищо ще спечели и общинските избори. Това е положението.

    Коментиран от #36

  • 12 8001

    19 4 Отговор
    "Харизмата" на Б.Борисов бе създадена от послушни купени медии.Харизмата му върви всред осемдесетте процента българи плюс назначените на сладки служби хора.Ако беше обратно никой нямаше да го знае.
  • 13 onq s konq

    9 13 Отговор
    Къде са сега руските гноми да презрат поредната статия на "Дойче Зеле"?Ама когато пише против Борисов СА ДОБРИ?!!А каква е тая "Дойче веле"-МЕНТЕ със БЪЛГАРСКИ КОМЕНТАТОР?Критикува се НАПОРИСТО в статията Борисов че непрекъснато режел лентички - пък медиите услужливо ги отразявали...А знае ли авторът КАКВИ ПАРИ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ СТОЯТ ЗАД ТЕЗИ ЛЕНТИЧКИ и не са ли те ЛИЧНА ЗАСЛУГА НА БОРИСОВ за да влязат в България?А наясно ли е автора,че именно ПРЕГРЪДКИТЕ НА БОРИСОВ С МЕРКЕЛ са решаващи за Еврофондовете?А пробвал ли е Автора ДОРИ В СЪНЯ СИ да изкопчи прегръдка с Меркел?...или нещата май опират ТОЧНО ДО ХАРИЗМАТА на "селянина от Банкя...И накрая Автора след уморителното си словоизлияние стига и до ОСНОВНАТА СИ ИДЕЯ-Да внуши на редовият българин,че Борисов е ЗАМЕНЯЕМ и то от "млади,образовани и можещи" хора...ЧЛЕНОВЕ НА "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ"!Добра идея в общи линии,но...НЕ НА НАС ТИЯ:)

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мутра

    8 14 Отговор

    До коментар #1 от "Налъма":

    Смешник бай Ганьо си ти Бойко е един от най уважаваните премиери в Европа и на балканите щото се държи обикновенно и непринудено без злоба със Сичко за разлика от злобните женички от БСП и техните лъжи и измислици къща в Барселона ха ха ха че защо му е той няма да бяга да живее там ако толкова иска в Испания хотели колко искаш за почивка абе пълни глупости сега ще платят хубаво обезщетение за клевети и лъжи на истинския собственик който е завел дело срещу Йончевица

    Коментиран от #16

  • 16 темелко

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мутра":

    Коментара ти , напълно отговаря на ника.
  • 17 гост

    17 1 Отговор
    onq s konq и подобни нему от осемдесетте процента виждат харизмата у Борисов.
  • 18 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    onq s konq и подобни нему от осемдесетте процента виждат харизмата у Борисов.

    Коментиран от #19

  • 19 onq s konq

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Е точно за такива като тебе дето не виждат ОЧЕВИДНОТО,комшиите от Юг са казали "Кьо мюсун табела"?:)

    Коментиран от #20

  • 20 Пиниза

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Абе оня с коня , това "Кьо мюсун табела" какво значи ?

    Коментиран от #21

  • 21 onq s konq

    1 9 Отговор

    До коментар #20 от "Пиниза":

    Учи ЧУЖДИ ЕЗИЦИ!Щото само с френски устен си заникъде:)

    Коментиран от #22, #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Зайко Байко многознайко

    10 0 Отговор
    Прав си ! И тези, като онези. Помисли тези от къде произлизат? Тиквоций Едно клонинг на БКП, заслужил член! Цвъко КаунЬя отроче, не особено надарено на което началният старт е училището за бавноразвиващи се във Вършец. Този министър на кого е зет и за кого е работил преди, да ти напомня беше в извън работно време по съвместителство шофьор и пазвантин на Мето   Илиенски, който така и не можа да опази. Пред дилемата да избереме по-малкото или по-голямо зло , величината, която определя се оказва времето! Тъй, като човешкият мозък има едно добро и в същото време вредно качество, наречено ЗАБРАВЯНЕ! За индивида е добре спасява го от стрес и негативни емоции, но за обществото и " демокрацията" е изключително вредно. Сега и Маринов, ще ни връзва шарени пиленца, докато забравим и простим. Уважавам факта, че си всеотдаен към ГЕРБ, както комунист, но това идва в разрез морала ! Имаш потенциял и сигурно ще разбереш, какво искам да ти кажа😰😓😨

    Коментиран от #42

  • 25 Харизманов

    5 3 Отговор
    На този човек му бе платена солидна сума, за да стартира негативната кампания срещу ГЕРБ. И тъй - като претърпя пълен крах, сега се зае да отмъщава на Б.Б., който с лекота тушира пропагандната атака. Дали Б.Б. е харизматичен или не, нека това да преценяват хората. Иначе и в тази статия прозират пропагандните му намерения,разбирасе съвсем не безкористни.
  • 26 Бойко

    5 1 Отговор
    Имам хубаво дебело въже за твоето продажно крадливо вратле!
  • 27 Ах бе Батенце

    1 1 Отговор
    Вземи оправи тази държава вече бе. Защо си лошотия бе?????
  • 28 Пиниза

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Ей,оня с коня, в студиото на Факти ли работиш? Невинни коментари срещу тебе след секунди биват изтривани.

    Коментиран от #29, #33

  • 29 onq s konq

    0 3 Отговор

    До коментар #28 от "Пиниза":

    Ти...ЩО ПИТАШ КАТ ГЛУПАВ?...Ей!

    Коментиран от #30

  • 30 Кончето ти

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "onq s konq":

    Вихрогонче ли е? :)

    Коментиран от #41

  • 31 Усмивката

    7 0 Отговор
    Основната характеристика каято трябва да притежава един шарлатанин е харизма.Защо трябва да се изпише толкоз материал за Бойко Методиев не зная.

    Коментиран от #32

  • 32 Прозявката

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Усмивката":

    Щом се пише, значи има защо. А иначе, характерна черта на.българина е да оплюва всеки, който е постигнал нещо повече от него и ти не правиш изключение.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Големия хур

    1 1 Отговор
    Абе Соц.Тролове, голям го вадяхте преди преди изборите,
  • 36 Шайката си купува избори

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "АНАЛизатор":

    Защо си въобразявате че шайката на аз съм прост е победила.Идете по време на избори в циганските махали и ще се уверите как се купуват избори.ТОВА Е ПОБЕДА ЧРЕЗ ИЗМАМА.НА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД В КРАСИВАТА НИ РОДИНА БЪЛГАРИЯ.
  • 37 Шайката си купува избори

    4 0 Отговор
    Аз не забелязвам и не откривам никаква Харизма .Дори откривам съвсем други черти ,свързани с много видове престъпност
  • 38 Шайката си купува избори

    3 0 Отговор
    Аз не забелязвам и не откривам никаква Харизма .Дори откривам съвсем други черти ,свързани с много видове престъпност
  • 39 Шайката си купува избори

    3 0 Отговор
    Аз не забелязвам и не откривам никаква Харизма .Дори откривам съвсем други черти ,свързани с много видове престъпност
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ърп дуайат

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Кончето ти":

    Вихрогончето му е в главата....
  • 42 ратко младич

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Зайко Байко многознайко":

    е то и Вълка беше началник в 8 РПУ ама сега ...
  • 43 ФАКТ

    2 0 Отговор
    Искам да се появи статия,която описва реалния живот във България !!! А не такива поетични статии като тая !!! И къде отидоха тия,които приватизираха държавата и обраха НАРОДА ????? Тези българи,които са в чужбина знаят,на какъв хал са били ,преди да заминат!!!! Че са тръгнали да се спасяват те и семействата си от ОГРАБВАНЕТО на труда им и мизерния живот през 90-години !!!! Няма ОСЪДЕНИ за лишенията и мизерстването на българите !!! А обезщетения кога ?????
  • 44 ФАКТ

    2 0 Отговор
    Искам да се появи статия,която описва реалния живот във България !!! А не такива поетични статии като тая !!! И къде отидоха тия,които приватизираха държавата и обраха НАРОДА ????? Тези българи,които са в чужбина знаят,на какъв хал са били ,преди да заминат!!!! Че са тръгнали да се спасяват те и семействата си от ОГРАБВАНЕТО на труда им и мизерния живот през 90-години !!!! Няма ОСЪДЕНИ за лишенията и мизерстването на българите !!! А обезщетения кога ?????
  • 45 Бай Хой

    0 0 Отговор
    Тиквата е харесван само у Симитли :D