6 Март, 2021 16:00 13 439 38

Безсмислено отворено писмо

  • помощ-
  • бизнес-
  • мерки

Ами после вие, уважаеми чиновници, изчезнахте

Безсмислено отворено писмо  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

БЕЗСМИСЛЕНО ОТВОРЕНО ПИСМО
До Министерството на Икономиката на най-успешната държава на планета Covid-19.
Уважаеми чиновници,
Налага се да ви пиша публично, понеже ме отбягвате лично. Всекидневно чувам гордите ви разкази как държавата полага сизифовски усилия да бута окуцелия от пандемията частен бизнес. Аз, като представител на този сектор, усетих подкрепата лично. Извинете, “подкрепа” ли казах? Тази дума няма място в следващата история.

При първия локдаун много от клиентите на нашата комуникационна компания пострадаха сериозно. Някои затвориха, за достатъчно дълго. Спряха и да ни плащат, естествено. За дълго. Въпреки това ние не съкратихме хора, а стиснахме зъби и някак оцеляхме. Не ме питайте как. Като излезе обявената от вас, чиновници, европейска програма „Подкрепа за средните предприятия за преодоляване на икономическите последствия от Covid-19“, решихме да кандидатстваме. Понеже сме изрядни данъкоплатци, имаме чист и ясен бизнес, който се намира в затруднено положение заради пустия Covid, преценихме, че имаме право на подкрепа. Няколко месеца по-късно, в началото на декември, ни уведомихте, че сме ОДОБРЕНИ да получим предложената помощ. Бяхме поканени официално да пристъпим към последната процедура преди подписване на договора и получаване на средствата. Уау! След цялата отвратителна година тази новина беше някакъв малък лъч светлина. Подадохме последната изискана порция стандартни документи в срок и зачакахме...

„И после… после какво стана?“ се питат четящите сега…
Ами после вие, уважаеми чиновници, изчезнахте. След като преминаха два месеца без ни вест, ни кост, ни гълъб от вас, нашите финансисти започнаха да ви търсят – по мейл, по телефон... „Хъкътъ-мъкътъ… не знаем нищо… ами… директорът ще каже… ами...“ Така де, знаете как говори българската администрация, когато крие нещо.
Нека повторим – в момента, в който се случват тези събития, НИЕ НЕ СМЕ клекнал пред министерството просяк. НИЕ СМЕ ОДОБРЕНА компания за получаване на финансова помощ по европейска програма за справяне с икономическите последствия от Covid-19.

Преди няколко дни, месеци след като бяхме одобрени, получаваме случайно литнала бележка от пощата. В писмото, което сте ни метнали, ни уведомявате, че ни отсвирвате - няма да подпишем договор и няма да получим помощта, за която сме били ОДОБРЕНИ. Ей така, бе. Няма пък!

Сега… да ви призная честно… на младини и аз съм късал по тъп начин с гаджета – с измислени причини и без да ги погледна в очите. Обаче вие, драги чиновници, ни бихте шута по възможно най-неочаквания начин. Истината е, че принципно забавихте помощите по програмата половин година, без да ви пука колко от чакащите са оцелели. Ние, обаче, ви затруднихме малко повече. Няколко месеца ви трябваха, за да откриете процедурна врътка, с която да ни отсвирите СЛЕД ОДОБРЕНИЕ - за нещо елементарно, процедурно, което можеше да бъде отстранено ако бяхте отговорили на някой от многобройните опити да се свържем с вас.

С риск да отегча аудиторията ще опитам да преведа вашето сложно писмо, писано на страдаща от дислексия клавиатура. В първата част на процедурата сме въвели всички необходими документи с електронен подпис на наш пълноправен пълномощник – и сме били одобрени. В предстоящата трета част на процедурата – същият пълноправен пълномощник може да подпише договора от наше име. ОБАЧЕ ей сега, когато е трябвало да пратим документите преди подписа – сме пуснали документите, подписани електронно от СЪЩИЯ пълномощник. Което внезапно се оказва лека грешка… И затова – сори, отхвърлени сте от програмата, сбогом.
Ама как така – при първа и трета фаза може. При втора – не? „Класическа процедурна примка“, би казал някой по-язвителен от мен човек.

Искате ли пак да го кажем – ние не сме НЛО, което прелита над министерството. Ние сме квалифициран бенефициент, който е преминал сериозна цедка, получил е пълен набор от необходимите точки и е бил ОДОБРЕН. Би трябвало да сме партньори на тази програма, да ни третират като частен бизнес, който заслужава да получи обещаната финансова подкрепа, при това максимално бързо… Така де, би трябвало.

Преди 13 години, заедно с Gergana Ivanova създадохме своя бизнес. Банките ни отказаха кредит, защото бяхме нова фирма, та се наложи да заложим моя апартамент. Стартирахме с шепа хора, малко амбиции и много лудост. За всичките тези 13 години не се подлъгахме нито веднъж да участваме в обществени поръчки, да се включим във връщане на пари под масата. Развивахме бизнеса си бавно, постепенно, устойчиво, сами.

За нас в момента работят 65 човека, но бизнесът ни не е грандиозен. Всъщност е труден, несигурен и изисква много мислене и работа. 13 години по-късно останахме такива, каквито започнахме – напълно и категорично независими. Прескочихме много трапове по пътя си. Ще прескочим и този, отново сами.
Иначе, уважаеми чиновници, по всяка вероятност аз лично не ви кефя... Много съм устат, прекалено откровен. Още повече не ви е кефлийско (извинете, че цитирам г-н Доган) понеже съм независим. Издържам се с честен бизнес, не съм нечия собственост, не съм в някоя партийна листа. Това, че размахахте среден пръст пред лицето ми, не ме учудва.

Дали, обаче, имате достатъчно смелост да облечете новите си дрехи, да затегнете вратовръзките си и да дойдете пред нашите 65 човека, за да размахате същия среден пръст?
Сега се чудите защо писмото, което четете, е БЕЗСМИСЛЕНО. Нека обясня. Вие, скъпи чиновници, няма да прочетете и него. Ще продължите да се криете от частния бизнес, докато се правите, че го подкрепяте.
Нищо. Явно ще се видим чак в съда.
Неособено ваш,
Радослав Бимбалов, обикновен частник


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 167 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    188 8 Отговор
    Взимаш си хората и на 04/04 биеш един шут на режима и чакаш.
  • 2 Счупи тъпомера

    182 7 Отговор
    Мдааа, но 8-те джуджета са взели. Гарантирано от тиква и ПКП. Джипка ТВ, майна. После вървете и гласувайте за тези калинки и прости олигофрени.
  • 3 Боко щедрия

    149 8 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ !
  • 4 Бокича съм....

    186 3 Отговор
    Помощ за бизнеса ИМА,но бизнеса трябва да е на ШИШИ!!!!!!!
  • 5 Гоуст

    144 2 Отговор
    Хехе, така е. В обществените поръчки пак така те отсвирват, за да спечели определената фирма
  • 6 Чест

    183 5 Отговор
    Браво Г–н Бимбалов за точното и ясно разяснение на ситуацията. Със сигурност имате необходимата амбиция и мениджърски качества и опит, и отново ще се справите сами. "Нещастието" Ви е, че не сте ничий брат, кум, сват и т.н зависимости, които се ширят из цяла България, но щастието Ви е, че знаете и можете без тях и не Сте обвързан с мафията и чиновниците ѝ. Пожелавам Ви успех и гласувайте по съвест!
  • 7 Ех, Радо

    108 1 Отговор
    Даваш 10% от помощта на когото трябва и си ти. Даже ще са мили и любезни с теб. Ама сигурно си много твърдоглав:)

    Коментиран от #23

  • 8 Филип Георгиев

    127 5 Отговор
    БИМБАЛОВ ПИШЕ ПРЕКРАСНО, НО К'ВО ОТ Т'ВА?! КОЛКОТО И ГАФОВЕ И ПРЕСТЪПНИ СХЕМИ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПРЕСТЪПНОСТ ДА ИЗЛЯЗАТ, КОЛКОТО И СЕНАТОРИ ДА СЕ ПРОИЗНЕСАТ ПРОТИВ МАФИЯТА, КОЛКОТО И ПРОКУРОР ЧЕТА ДА ВЪРНЕ ЛАУРА ИМА ЕДИН НЕПРЕОДОЛИМ СТЪЛБ. СТЪЛБ, КОЙТО КРЕПИ СТАТУКВОТО В ТИКВОЛАНДИЯ. ТОВА Е НЕВЕЖОТО, ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТНО И РАБОЛЕПНО ОБЩЕСТВО, ИЛИ ПОНЕ ЧАСТ ОТ Т'ВА ОБЩЕСТВО. НО ТАЗИ ЧАСТ НЕ Е НИКАК МАЛКО. ВСИЧКИ ПОЗНАВАТЕ ТАЗИ ЛУМПЕНИЗИРАНА ПРИСЛОЙКА. ТЯ НЕ Е В ЦИГАНСКИТЕ МАХАЛИ. ТЯ Е ДО НАС, ВЪВ ВХОДА, В КВАРТАЛА, ВИЖДАМЕ Е ПОСТОЯННО В КВАРТАЛНОТО МАГАЗИНЧЕ И КАФЕНЕ, СРЕЩАМЕ Я В ПАРКА. ТЪРПИМ И ПРОСТОТИЯТА И ПОСЛЕ ТЕ ГОРДО ГЛАСУВАТ ЗА ПИТЕКАНТРОПА ОТ БАНКЯ И ПКП. КОЙ Е ВИНОВЕН. НИЕ!!!
  • 9 САТАНИ МУЗИКАНТ БИМБАЛОВ

    16 10 Отговор
    СТАНИ БОГАТ😉
  • 10 Annonimus

    94 2 Отговор
    Така е било, така и ще бъде в България.
    Без да хвърчат глави няма да стане
  • 11 Дълбоко виждащ

    46 1 Отговор
    Аз пък никога не съм разчитал ни на държава ни на съседи!!....станах ЕТ,за да бъдем свободни и за тази свобода си плащаме изрядно и на тези и на онези!и ,ако гроб са 11г ние сме книжарница,на 25г.И гроб ще си отиде,както и много други ,а ние ще останем докато сме живи!!Знаете ли защо???Просто каквото правим,го правим добре със съпругата ми!Дядо ми имаше една приказка,добрия търговец може да има площ на носна кърпичка и да печели повече от другия,който има цял площад!Още,като видяхме накъде отива,мен ме нямаше тук ,тя затвори дейност март началото и отворихме август! И помогна за гледане на внучките там , е вярно фирмата е от двама,но повтарям,аз исках Свобода,и образование с децата ми,ако исках друго щях да се ръкувам с дяволът....и да стана конкурент на ДС да речем в....изберете си хазарт,....!.....!доволен ли съм,както обикновенно и от най тъпата позиция,създавам качествена партия!А,сега концентрация върху бундеслига!П.с.ако правите бизнес,само семеен,от тесния кръг!!Независимо къде,дали в бг,или в Северна Корея!!!
  • 12 Перо

    76 8 Отговор
    Имаш мотив да гласуваш за истината! На 4.04. пред урните!
  • 13 Миризлив пор

    13 92 Отговор
    Ех Бимбалов, помниш ли "избори в Замунда"? Нещо да има променено? Просто взе едни дубайски пари и заработи добре това лято, плати ли им данъците? Хора като теб не плюят безплатно, така че не се оправдавай че нищо не си взел и как искаш помощи от тези срещу които бълваш помия цяло лято.

    Коментиран от #34

  • 14 Перо

    81 4 Отговор
    Не е дадено нищо за шкафчето и резултата е предизвестен!
  • 15 Ами да

    67 2 Отговор
    На изборите срещу статуквото!
  • 16 Тъп

    29 5 Отговор
    Познавам хора, които 5 пъти подават документи за детски. Нормално е, като не познаваш материята. Около мен повечето бяха обещетени. Търси някой друг.
  • 17 Матей

    52 2 Отговор
    Даааа,такива ми ти работи,така е повсеместно.И защо сега се оплакват и това е значителна фирма,ами ако е еднолична и семейна!?Ковид-кризата се използва по съвместителство от герберските под-леци да закрият предприемачеството,което е независимо,не са техни хора,а които не са с тях,значи са против тях,стар комунистически принцип.Още когато направиха първия блокаж,опразниха улиците и затвориха фирмичките,още тогава трябваше да излязат на масов бунт и да им счупят главите,със сопи.Никъде другаде по света не минаха толкова ниско с обезщетенията,подхвърлиха тук-таме подаяния,предимно на свои хора.Иначе в края на миналата година очаткаха каде 5 милиарда лв.,на силно свои хора,ду-пе и га-щи и се позоционираха за изборите,нагушени яко ,с претъпкани каси.Започва нов цикъл пари-власт-пари.
  • 18 Пенсионер

    42 5 Отговор
    И какво като се видите в съда, г-н Потърпевш? Какво като сега генерал Богомил Бонев "критикува" г-н Иван Костов: някой ще ни върне ли откраднатото!? Та, г-н Потърпевш, цял народ чувства на гърба си раздутата държавна (може би и общинска) администрация и непрекъснатите напъни за увеличаване разходите по нея, без да има налице съответни ползи - облекчаване живота на данъкоплатеца, живот в по-тиха, чиста, човешка среда.
  • 19 Пенсионер

    38 2 Отговор
    Драги Бимбалов, съчувствам Ви и вероятно сте си направили изводите за управлението на държавата ни. Но лично аз съм песимист, че нещата ще се променят след изборите предвид стотиците хиляди калинки на Борисов, които той и партията му са наредили на държавната софра. Едно нещо е само сигурно, че той и министрите Му отново ще са преизбрани, включително и министърката, която подхвърля предизборна милостиня на някои фирми и на пенсионерите.
  • 20 Аз40🏴‍☠️

    40 1 Отговор
    Сещайте се какво стои зад мантрата на планетата на ковид-19. Нещо много притеснително, но не толкова трудно за досещане. Честно казано, благодаря за споделената информация и положения труд за разобличаването им.
  • 21 Вуцата

    10 53 Отговор
    Вместо да пишеш тъпо и дълго писмо, да беше взел човек, който разбира от европрограми и да те консултира. Стискал си се за някой лев разход, сега студена водица и бълване на здрав хейт. Оправяй се.
  • 22 БОЦИ ДЕБЕЛИЯ

    33 2 Отговор
    АЗ АКО ДАВАМ НА ВАС ЗА МЕН КАКВО ЩЕ ОСТАНЕ . МИСЛЕТЕ МАЛКО БЕ
  • 23 Не си познал

    32 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ех, Радо":

    Герберастките за 10 няма да те погледнат. Трябват поне 40.
  • 24 Нищо лично

    40 2 Отговор
    Нищо лично, човече! Ако сте чакали пари по ОПИК причината е проста и масова. Просто в края на ноември тихомълком Томислав Дончев измормори зад кадър, че парите се насочват към други мерки. Всъщност, медийно раздухваните "мерки" си останаха една гербаджийска Пунта - Мара. Поредната. Може би с малки изклюючения за 60/40. Така се случва в дръжавата, "която се справя най-добре у целиот свЕт". Приказки под розовия храст, четени от Жипката.
  • 25 Честен данъкоплатец/по български будала/

    40 3 Отговор
    Браво г-н Бимбалов за куража да споделите вашата история. Единственото ми желание да Ви подкрепя морално. Чест и почитания от мен. Дано има повече такива сънародници като вас.
  • 26 Отново от Варна

    33 3 Отговор
    Г-н Бимбалов , стискам Ви ръката и заставам зад Вас . Дано има и много други като Вас , за да можем да посритаме тези наши "европейски " чиновници. В момента се боря с поредните "въпроси" , които изпращат "експертите" от ИСУН , СУНИ и другите подобни "системи" , където се подават документи по отделните проекти. Все нещо не им е ясно или не са разбрали. Ами да бяха написали ясни и недвусмислени изисквания при кандидатстването , а не да се крият зад англосаксонски олигофреничен речник.
    Наистина на 04.04. трябва да покажем на тази бюрократщина къде и е мястото и накрая все пак да бъде чут бизнеса и обикновените хора , които все пак оцеляха от COVID геноцида !
  • 27 перничанин

    27 4 Отговор
    Поздрави до всички, които си мислят, че номенклатурата има цвят. И моя бизнес е от има няма 15г , но и преди да започна имах сблъсъци с чиновници. В Пернишката община има хора работещи от над 25г. стари комуняги. При всяка власт са началници. Няма да назовавам имена , но при БСП е зам директор, при царО е началник отдел, сега е пак зам. директор.
  • 28 Боби

    31 4 Отговор
    Ясно. Едно ни се казва(пише) за милиони и милиарди, дадени за подкрепа на бизнеси, друго се случва на практика.
    Ами "калинките" са много и навсякъде.
    ОК. На 04.04.2021г. трябва да ги размажем - тях и дърпащите краченцата им.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Наш

    4 15 Отговор
    Замундьо пак нещо се е вкиснал. Ей като не може някой да ходи всяка седмица, я на Малдивите, я на Канарските, я на Бали, я на Дубай и се изнервя на Бат Бойко.
  • 31 Безмислено

    4 9 Отговор
    е наистина точно и означава БЕЗ МИСЪЛ! Ама така е с тоя ефтин алкохол, няма изтрезняване!
  • 32 Антикомунист

    7 19 Отговор
    Какво ни занимаваш с проблемите си бе цървул, бил си нередовен и са те отсвирили. Аз пък за пръв път получавам пари без да работя!!!! Хората раздадоха милиарди, ей така. То голяма алчност за тия безвъзмездни пари, кой да вземе повече. Остайте се бе.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 бабати

    13 3 Отговор

    До коментар #13 от "Миризлив пор":

    Престанете да съдите по жалката си меркантилна особа за останалите хора. Вие може и да пишете за пари, но има и хора, които пишат за удоволствие примерно.
    Добре сте си подбрали името, браво.
  • 35 демокрация ли

    14 0 Отговор
    в една ченгеджийска и неокомунистическа държава,където каручката е сложена пред магарето,частника няма шанс да изтегли нито магарето,нито каручката
  • 36 дойде време

    12 5 Отговор
    ГЕРБ-ерски боклуци , искам си парите за неосъществената екскурзия миналата година. Искам си парите от фалиралата застрахователна компания Олимпик ! Вече не издържам, ще агитирам денонощно по стени, витрини и герберски автомобили против омразната ви и крадлива политика ! Някои от тях /витрините / може и да не издържат на агитацията ми ! :) бо ят настана, туптят сърцани, ръцете ме сърбят !
  • 37 Атанас

    6 6 Отговор
    Този не беше ли протеже на Слави
  • 38 Libre comments air

    8 2 Отговор
    Защо няма име на фирмата... явно ви е страх от ГЕРБ....аз отдавна много преди ковид кризата че от бг.държава нищо добро не се очаква... причината да ви отрежат е не сте герберска фирма...защото ако бяхте такава...щяха да ви позлатят....