Last news in Fakti

20 Юли, 2021 16:00 4 936 54

Бакалов: Заслужаваме си здравеопазването, всички точат Касата

  • иван бакалов-
  • здравеопазване

И фармацевтични фирми източват касата - към 35% от нея отива за лекарства, по-скъпи у нас, отколкото по света

Бакалов: Заслужаваме си здравеопазването, всички точат Касата - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Болниците са търговски дружества, има шефове на държавни болници милионери, сестри с по 700 лв. заплата, и някои лекари са с по 1000 лева. Това коментира във фейсбук журналистът Иван Бакалов.

Ето какво пише той:

"Частни болници източват националната здравна каса, вместо да ги отбият и да ги пратят в частни застрахователни фондове (както е примерно във Великобритания и други капиталистически страни).

И фармацевтични фирми източват касата - към 35% от нея отива за лекарства, по-скъпи у нас, отколкото по света.

В болниците надписват лечения, назначават ненужни изследвания или за несъществуващи болести, за да точат от касата. Пътеките им не стигат, лъжат и мажат. Взимат пари от пациенти, и когато са здравно осигурени. Правят и излишни операции и процедури.

И за това няма репортажи в телевизиите Вместо това - що така казал министър Кацаров за "Пирогов", пък какво му отвърнал Балтов. И за това се карат в социалните мрежи.

Заслужаваме си здравеопазването...

И няма да се оправи, веднага скачат защитници на това положение."


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 89 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    91 0 Отговор
    Да се махнат клиничните пътеки и да се плаща само за това, което ти е извършено. Строги санкции за надписване на неизвършени процедури.
  • 2 Жан Клод ( с двата ножа)

    67 0 Отговор
    Разбира се че е така, по един или друг начин всички сме наясно с това.
  • 3 Българка

    82 1 Отговор
    Така е всички точат/ крадат, защото са безнаказани и няма истинска здравна реформа. Не е тайна, че имаме здравна мафия и здравни олигарси. Но години наред мълчахме. И сега, когато НЗОК започна проверки и вади доказателства е големият рев; Ама Пирогов= Балтов и има протести. Трябва милионите българи, които доплащаме, а често не получаваме и половината здравни услуги да излезем и търсим отговорност от "Здравните величия- милионери"
  • 4 мислещ

    55 2 Отговор
    Точно. Най-големият проблем е не толкова, че системата е лоша, колкото, че всички работещи в нея си й се кефят и не само не биха скочили срещу нея, а и скачат в нейна защита. Точно както и нямат търпение да си гласуват за тиквата. Ето затова няма да има оправия. Ако само политиците ни бяха боклуци, досега да сме ги измели. Ама не, ние си ги искаме точно такива.
  • 5 Реалност

    52 2 Отговор
    Въведете електронни карти ,отиваш плащаш и те гледат ,каквото си внесеш си го ползваш ,по груби сметки всеки средно осигорен сега за толкова години щеше да има едни 30 000 лв.в картата и да се наложи нещо за близък неосигурен пак можеш да помогнеш,а не като сега сменят се автомобили и офиси в здравната каса на две години ,а търговците на лекарства си купиха апартаменти покраи сянката на пандемията.
  • 6 Георги v.

    71 0 Отговор
    Това е абсолютно вярно. И на мои близки надписваха лечения и ненужни изследвания, когато бяха в 1-ва градска и Пирогов. Но когато е опрял ножа до кокала, мълчиш защото иначе няма да им мигне окото да те изхвърлят от болницата. Това трябва да се промени.
  • 7 волен сидеров

    35 0 Отговор
    БЪЛГАРИ ЮНАЦИИ-КАК СТАВА САМО У НАС ТОВА БЕ
  • 8 Лекар

    61 1 Отговор
    Статията е много точна. Касата се източва от частните болници и лекарствената мафия. Това е 90% от проблема на здравеопазването в България.

    Коментиран от #29

  • 9 Съдията Дред

    55 1 Отговор
    Най-страшното са излишните операции. Такива се правят и на терминално болни, в последен стадий на рак. И след операцията хората си заминават в мъки. Но пък парите за операции се вземат от касата, вземат се и пари от пациентите , за "избор на екип", и какво ли още не.
  • 10 СВД

    27 0 Отговор
    Преди години на близка бе изписано инхалатои Бекотид и Атровент, съответно по около 10 лева всяко при флакон 200 дози, второто - 17 лева при 300 дози. Бе доволна, облекчаваше дишането. Изчезнаха! Появиха се ,,по хубави". Тя не го усеща особено и си търси Атровента! В Турция правят аналог!!! Новине - Спирива и Бекотид когато ги назначиха - 102 лева едното и 96 лева другото. С рецептурната книжка - 20 лева, останалото - здравната каца! Ето, затова изчезна другото и нямаш право на избор. Да не говорим, че при пореден контролен преглед тези не се изписват, а набутали разни архаични новфилини!? Уж от компютъра го вадят, копирано от предния път... За да можеш пак да ги обикаляш по кабинетите.

    Коментиран от #26

  • 11 Пояснение

    14 8 Отговор
    Въвеждането на електронни карти и на каквото и да е подобно с нищо няма да промени кражбите в Здравната ни система. Какво ме интерува, че мога да следя какво са ми писали като аз няма да плащам а касата? Това е положението при нашата солидарна здравна система. Не бъркайте нашата солидарна здравна система със Застрахователната здравна система където всеки има колкото е внесъл и следи всяка стотинка. Тази система е невъзможно да се въведе у нас поне следващите сто години поради много причини а на този етап е абсолютно невъзможна защото ще бъде ощетени почти всички без да сме виновни.

    Коментиран от #34

  • 12 101010

    38 1 Отговор
    Нека се обади някой който не се е сблъсквал с корупцията в здравеопазването. Толкова дълго време никой не се е обадил значи всеки се е сблъсквал с нея. Дори при лоша система ако има хора които да контролират пак ще заработи почти нормално

    Коментиран от #15, #16

  • 13 oooooo

    26 0 Отговор
    Само ЛИЧНИ партиди с възможност за заплащане и на близките... Общото се краде и с дирниците...
  • 14 следващата

    29 1 Отговор
    ТОЧНО КАЗАНО. И НА МАЙКА МИ В ЕПИКРИЗАТЕ БЯХА НАПИСАНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, КОИТО ТЯ НЕ ПОМНИ ДА СА Й НАПРАВЕНИ, ЛЕКАСТВА ЕДИН КУП И СИСТЕМИ ВЛИВАНИ. А КАКВО Й Е ДАВАНО - НЯМАМ СИ ПРЕДСТАВА.
  • 15 Толкова далавери

    16 0 Отговор

    До коментар #12 от "101010":

    Излизат често на показ и нито един наказан
  • 16 Доротея

    22 0 Отговор

    До коментар #12 от "101010":

    Не всичко е корупция, но всеки се е сблъсквал с непочтени медици и практики! И по правило, тези лица са не по малко уважавани от честните, по добри ,,бизнесмени" са, виждаме ги наместени в изборните листи на партиите и нищо не ги застрашава! Уреждат Телкове и пенсии, точат както си искат и няма начин нещо да се промени! С какво е по зле мошеничката, която те праща на видеозон при себе си и ти взема 20 лева допълнително, от една лична лекрка, която преди дни посети болна в дома и на 15 км от общинския център и не взе нищо! Първата вече смени 5-6 мъже и продължава, втората - 10 пъти по красива, след като съпругът и също лекар, почина преди 15 години освен работата и болните с друго не е известна.

    Коментиран от #40

  • 17 По Мутафчийски

    24 2 Отговор
    Не те знам какъв лекар си, но най-голямото точене е от "държавни" и общински болници, които също като частните са търговски дружества. Отгоре на всичко, персоналът на частните болници е относително добре заплатен, докато в "държавните", шайките, които ги "управляват" са нарушени като патки за черен дроб, а персоналът е с мизерно заплащане. И само да попитам, Пирогов и Правителствена, частни болници ли са?!!! А на г-н Бакалов ще кажа, че обичайната заплата в държавна болница на редови лекар е под 1000лв.
  • 18 101010

    17 2 Отговор
    С ръка на сърцето ще кажа че през последните 11 години преминах през четири болници и десетки и десетки лекари. Ще потвърдя че поне трима четирима от тях постъпиха абсолютно почтено към моята личност.

    Коментиран от #25

  • 19 Кочо

    27 0 Отговор
    Пия си ракията и си блъскам простата картуна и няма как да разбера - Защо научаваме за шефове с 50 000 лева месечна заплата и повече, а един нещастник му отказаха операция, защото няма здравна осигуровка!?

    Коментиран от #21, #30

  • 20 Любопитен

    19 0 Отговор
    Не се съмнявам че професор Балтов е отличен специалист, но ако информацията не е конфиденциална нека някой да публикува какви заплати е взимал напоследък

    Коментиран от #23, #41

  • 21 По Мутафчийски

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кочо":

    Просто не е бил от правилния етнос. Иначе шефовете са ни скъпи.......буквално.
  • 22 Санитар

    12 1 Отговор
    Проблема е че се злоупотребява с надписването на манипулации.Случва се да заменим една процедура с нещо друго,което има същата себестойност,за да облекчим финансово пациента и това е за добро.Например извършена ви е операция,но касата не покрива повече престой в болницата а вие нямате пари.Тогава се молете да попаднете на добронамерен доктор,който да ви подсигури още ден-два престой за сметка на неизвършена процедура.Ако докладвате и това за нередност ще плащате за всичко и ще видите що американско здравеопазване.Проблемите идват и от касата,кое покрива и кое не покрива голям батак е.Трябва да се сложи ред в тая анархия и да се работи за здравето на хората

    Коментиран от #28

  • 23 По Мутафчийски

    15 0 Отговор

    До коментар #20 от "Любопитен":

    Над 70000. Месечно.
  • 24 Нострадамус

    18 1 Отговор
    Така е защото законите се пишат по поръчка за да се краде.От тиквеници като Данчо ментата,Лъчо мозъка и вся осталая сволач.
  • 25 следващата

    14 1 Отговор

    До коментар #18 от "101010":

    МОЖЕ БИ НА ПРЪСТИ СЕ БРОЯТ ТАКИВА ЛЕКАРИ. НО ... ВСЕ ПАК СЕ НАМИРАТ ОЩЕ ХОРА-ЛЕКАРИ, ОТДАДЕНИ НА ПРОФЕСИЯТА СИ. ДЪЛБОК ПОКЛОН.
  • 26 СВД

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "СВД":

    Понеже виждам реакция, да се коригирам - второто ново е Симбикорт. Няма значение, не става въпрос за фармация, а как се спират едни лекарства, за да се въведат в пъти по скъпи! Познати се отказаха от рецехтурни книжки, вземат лекарства от Турция, защото ,,печалбата" с книжката е 4 лева и висене на опашка в аптеката.
  • 27 По Мутафчийски

    18 0 Отговор
    Много евтини и ефикасни медикаменти бяха спряни от производство, а някои от тях бяха "анатемосани" като опасни и "канцерогенни", въпреки десетилетията на безопасна и безпроблемна употреба. Единственият критерий е ПАРАТА. Също както с "ваксините".
  • 28 Кочо

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Санитар":

    Също си блъскам простата картуна, какъв е начина да получавате същите пари не, мног повече добро заплащане, без да сте принудени да крадете и всичко да е уредено от нормативната база! Имаше едно такова изказване на Бойко или някакъв подобен, когато сестрите в някои болници искаха повишение - ,,Отпуснал съм им пари, но трябва да ги изработят!" Бах му и маата! . Абе, дай им на хората, бе, като почна пандемията не можеш им плати с нищо себеотдаването!
  • 29 Перо

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Лекар":

    Такава система е направена,за източване на здравната каса и придобиване на милиони от директорите на здравни заведения!
  • 30 Защото

    18 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кочо":

    системата е такава.
    Един надписва пътеки за да направи 50 000, друг надписва пътеки за да си вдигне заплатата от 1000 на 1200.
    Болшинството са от втория случай.
    Същите тия доктори в чужбина си вършат работата добре защото:
    1. Има контрол
    2. Има добри заплати.
    Впрочен както и с шофьорите-тук са джигити от класа, в Гърция са по-ниски от тревата
  • 31 Behemoth

    11 1 Отговор
    Държава като приказка !Селски хитреци и тарикати се надлъгват един друг...
  • 32 По Мутафчийски

    7 0 Отговор
    Още при изцепката на падишаха написах, че това е невъзможно, понеже е в разрез със закона. Никой обаче не ме чу. А персоналът на лечебното заведение, каквито и пари да "изкара", големият пай ще вземат тези, които ги разпределят и в повечето случаи са виждали пациент само на картинка. Тази несправедливост озлобява работещите и в крайна сметка рефлектира върху пациентите. Не е редно, но и медицинстите "работници" са хора.

    Коментиран от #33

  • 33 Те това

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "По Мутафчийски":

    е истината и десет плюса от мен:
    "A пeрcoнaлът нa лeчeбнoтo зaвeдeниe, кaквитo и пaри дa "изкaрa", гoлeмият пaй щe взeмaт тeзи, кoитo ги рaзпрeдeлят и в пoвeчeтo cлучaи ca виждaли пaциeнт caмo нa кaртинкa"
  • 34 Не баш

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пояснение":

    Краденето може и да не намалее от електронните карти, но хващането на крадците ще се увеличи, защото търсенето и систематизирането ще е мигновено.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 15 години

    1 3 Отговор
    Да се махнат по тежките наказания за бой на доктор. И за учителите също, че и там нещата стават зле.

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Решнието е лесно!!!

    8 1 Отговор
    Камери във всеки медицински и зъболекарски кабинет!!! Освен за отчитане на посетители в кабинетите, камерите трябва да се сложат за да се гарантира сигурността на пациентите от злонамерени лекари и зъболекари. Отделно да се въведе задължително издаване на касови бележки, които да бъдат отчитани от пациентите пред здравна каса, а не от лекарите към здравна каса. За да се заплати едно лечение на лекар ще трябва пациента (негов близък) да занесе касовата бележка лично до здравната каса. Само тогава лекаря ще си получи парите. Нещо подобно е в частните застрахователни компании. Отделно трябва да се забранят частните медицински и зъболекарски кабинети, които не работят към здравна каса или застраховател. Аз наскоро дадох 1000 лева на калпав частен зъболекар и не ми издаде касова бележка. Същия зъболекар всеки ден има над 5 клиента, на които сигурно също не издава касови бележки, а иначе кара Мерцедес за 150 000 лева и има още 3 скъпи коли. Най-изгодно финансово за зъболекарите е да са частници, защото като не работят по здравна каса не са принудени да се отчитат и така масово не издават касови бележки и укриват данъци. Затова всички лекари и зъболекари трябва да работят обвързани само с частни задтрахователни дружества или НЗОК!!! НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ЧАСТНИ ЗДРАВНИ КАБИНЕТИ, КОИТО ДА РАБОТЯТ САМОСТОЯТЕЛНО БЕЗ ЗАСТРАХОВАТЕЛ ИЛИ НЗОК!!! Само така ще се спрат измамите и гаврите над пациентите

    Коментиран от #43, #54

  • 39 Васил

    13 1 Отговор
    Всички точат касата ама искат от бедният Българин да я пълни а като се разболее не му обръщат внимание. Пари има ама бялата мафия пипа повече даже и от депутатите.
  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Доротея":

    Идва един момент на оценка.....Едната ще остане легенда и ще я помнят дълго време хората и децата им,а после и внуци,докато другата си остава-парцал!
  • 41 Ланс Линк

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Любопитен":

    В Народ. бг пише -76 691, а Ботокса-64 684
  • 42 Заплатата

    3 0 Отговор
    на проф. Балтов колко е?

    Коментиран от #46

  • 43 По Мутафчийски

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Решнието е лесно!!!":

    Прощавай, но "решението" ти е неработещо и вредно за пациентите. Много е дълго да ти го обясня, но ти гарантирам например за камерите, че няма да пожелаеш да снимат прегледа ти за хемороиди, да кажем или гинекологичния преглед на жена ти. Колкото до касовия бон, твое право е да си го поискаш и при неиздаване да уведомиш НАП. Също като в магазина. Логиката на заплащане на здравна услуга е точно обратната на описаната. Получаваш услуга. Плащаш. Получаваш касов бон и с него отиваш при застрахователя да ти възстанови парите.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 По Мутафчийски

    1 0 Отговор
    Мълчанието означава гузност. Нежелание хората да получат адекватна информация. По същество цензура, при липса в поста на лична обида, нецензурно съдържание или друго нарушение на правилата.
  • 46 Кочо

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Заплатата":

    Ами, из фесбук, някой от бранша бе посочил - 70 000 заплата за видния професор! И пак си блъскам картуната и се чудя, да не би това да е годишната му заплата!? Щом подмяташ, явно знаеш!
  • 47 начини

    1 1 Отговор
    Ще се оправи, ако се прекрати с това търговско дръжество. И се фиксират заплатите на лекарите в държавните болници, без право директорът на коя да е болница да им определя заплатите, както да определя и неговата си. Така е в държавите в Европа, където здравеопазването все още работи и пациентите не плащат на ръка на лекарите, или им се връщат парите от здравните им застраховки, ако се наложи да платят.
  • 48 Ханджията

    0 1 Отговор
    Ай ся си плащайте осигуровките, като се върнете в България!Имаше една поговорка, че само най-богатите българи не се връщат в България, за да си оправят зъбите - вече НЕ Е ТАКА!!!
  • 49 Буха ха

    3 0 Отговор
    Ниски заплати + възможности за незаконно облагодетелстване = къса каишка. Ако си послушен те оставят да крадеш, ако навириш глава ще пострадаш. изпитан метод още от времето на соца.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Селяк

    3 0 Отговор
    Я да погледнат шефовете на всяка болница какво притежават като имущество? Защо никой не ги гледа тези неща? Ами шефа на Бърза помощ, само той има имоти в чужбина и България за милиони, а иначе няма пари за линейки... същата работа е във всяка болница у нас: масово се крадат пари и се пускат благотворителни молби за събиране на пари за закупуване на техника. Българското здравеопазване тряба да бъде напълно безплатно и ръководено от държавата, а не каквото е в момента - превърнато във фирменни предприятия. Плащаш осигуровки, после пак плащаш такса за посещение, после плащаш за екип при операция, и накрая се оказва, че за една гастроскопия съм лежал 1 седмица в болница...
  • 52 аз съм Веска

    2 1 Отговор
    ДЕЛИКАТЕН Е ВЪПРОСЪТ С МЕДИЦИТЕ .
    ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА НИЩО ЛИ ВЕЧЕ НЕ ЗНАЧИ .
    ТО Е ЗЛОУПОТРЕБИ , ТО Е ИЗТОЧВАНЕ . И СЕГА ОТ ПИРОГОВ СА СЕ ЗАПЪТИЛИ КЪМ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО .ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ .
    ДАНС ДА ЗАПИШАТ ВСИЧКИ МИТИНГУВАЩИ , И ДА ГИ ИЗПРАТЯТ НА НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРЕН ТЕСТ :
    " ИМА ЛИ ЗЛОУПОТРЕБА В ПИРОГОВ , ИЛИ НЯМА" .
    ПРАВИЛНО , НЕВИННО ОТГОВОРИЛИТЕ , ДА ИМАТ ДОСТЪП ДО ВЪНШНАТА ВРАТА .
    ДА ИЗВИКАТ НА ТЕСТ ПРОФЕСОР БАЛТОВ , И МИНИСТЪР КАЦАРОВ .
    ИЗОБЩО ДАНС С КАКВО СЕ ЗАНИМАВАТ . КОНФЛИКТА СТАНА ТВЪРДЕ ГОЛЯМ- МЕДИЦИ СРЕЩУ НАРОДА СИ ...
  • 53 Стефанов

    0 0 Отговор
    Бакалов много прав и защо !
    1. Касата се точи като за световно
    2. Съобразно населението в БГ има над 400 болници като 100 от тях са излишни. Незабавно да се изхвърлят от системата
    3. Изследвания и прегледи се правят ОТ ТЕХНИКА. Има само оператор който натиска определен бр. клавиши.
    4. Тези неща се правят за МИНУТИ.
    5. Всички т. нар. пътеки където има техника да се остойностят от ИНЖЕНЕРИ с необходимата квалификация.
    6. Лице /медицинско/ уличено в измама - незабавно да се маха.
    Здравеопазването е средство за забогатяване в БГ
  • 54 един

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Решнието е лесно!!!":

    Аз пък викам- плащаш на лекаря или болницата кеш и с касовата бележка отиваш при застрахователя и се пазариш с него колко процента от разходите ще ти възстанови. Ако нямаш пари- теглиш заем и застрахователят ти възстановява процент от него.