Last news in Fakti

6 Септември, 2021 13:00 7 062 85

Предният отряд на генерал Гурко. Ние

  • генерал гурко-
  • николай николов-
  • руско-турска война-
  • освобождение

Пиша тези редове с покруса, защото това е нашият народ. Не сме виновни, че са ни направили такива. Но е жалко

Предният отряд на генерал Гурко. Ние - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Началото на Освободителната война (1877 – 1878 год.) е успешно за Русия. Река Дунав е форсирана. Овладени са Старопланинските проходи и така бива подсигурено преминаването на основните сили в долината на река Марица. Никопол е превзет. Достигнати са крепостите Плевен и Русчук.

Впоследствие в резулатат на редица грешни решения на Върховното командване общата обстановка на Балканския фронт се влошава.

Настъплението в различни направления води до разпиляване на силите и нарушаване на взаимодействието между отрядите: Западният засяда при Плевен, Русчушкият действа нерешително и позволява на врага да създаде мощна групировка в Четириъгълника на крепостите (Русе, Шумен, Варна и Силистра).

Резервите са преждевременно използвани и след провала на замисъла за светкавична война се оказва, че няма достатъчно сили и средства за водене на продължителна кампания. Налага се промяна в стратегията.

Значителна част от турските войски се намират в крепостите, като за действия на бойното поле били са годни не повече от 100 – 120 хиляди човека. Но тяхното главно стратегическо преимущество е, че те от три страни заплашват разтегнатата на широк фронт руска армия.

В Цариград готвят план за контранастъпление, предвиждащ концентрични удари на три армии с общо направление към Свищов:

  • Южната под командването на Сюлейман паша (прехвърлена на английски кораби от Албания в Южна България) трябва да превземе Шипка и да премине Стара планина.
  • Западнодунавската (водена от Осман паша) има за задача да отбранява Плевен и след идването на Сюлейман паша в Северна България да разкъса блокадата.
  • Източнодунавската (командващ - Мехмед Али паша) е длъжна да сковава с активни действия руските войски, за да подпомогне Сюлейман паша.

Осъществяването на тези идеи би могло да застраши сериозно нашите освободители...

Би ли могло евентуално въстание на българското население да промени опасната обстановка? Да. Още повече, че подобен логичен сценарий се разглежда в Главно командване в Петербург. За зла участ по нашите земи логиката и действителността често се разминават. Причините за това са следните:

  • Морално – психически – след пет века естествен подбор (разбирай кланета, насилие и беззаконие) народът е приел участта си на роб в състава на султанската империя.
  • Неподготвеност – няма план за действие, липсват оръжие и достатъчно желаещи да го използват по предназначение.

Наистина, нашите прадеди носят храна и вода, посрещат братушките с цветя и камбанен звън, превеждат ги през потайни пътеки... Но това е пасивна борба

Севлиево цяла седмица е полусвободно – през юли 1877 год. отрядът на корнет Тулешко превзема конака, разгонва заптиетата и заминава... А местните не предприемат нищо, траят си и гледат сеир. Едва, когато турците се съвземат от уплахата и започват пак да ги тормозят, те изпращат делегация при генерал Гурко с молба за помощ.

Можели ли са плевенчани в началото на юли 1877 год. да организират защитата на опразнения от поробителите град? Навярно...

През 1875 година старозагорци се изплашват от призива за бунт. През 1877 «правоверните» ги колят и горят... Ала дори в тези страшни часове колцина вземат нож или пушка в ръка?... Не знам, според мен за предпочитане е да загинеш достойно, убивайки поне един враг, отколкото да си отидеш като добиче под ножа на палача.

За настроенията в Пловдив и София няма смисъл да се говори.

Не се сещам за случай в родната история, когато мнозинството е вземало инициативата в своите ръце, за да постигне нещо добро за държавата и себе си. Ние поединично приемаме последствията за даденост, ала не създаваме.

Не са били много смелчаците като Петко Каракирков (Капитан Петко войвода)... А те и след Освобождението продължават да бъдат приемани за хаирсъзи.

За сметка на това след 1878 год. се появяват много герои и безстрашни поборници за благото на народа. Да си спомним само за Ст. Стамболов... Вземат властта, присвояват си турските чифлици, богатеят и дерибействат.

Пиша тези редове с покруса, защото това е нашият народ. Не сме виновни, че са ни направили такива. Но е жалко.

Гърци, сърби и черногорци, власи десетилетия наред воюват срещу турските нашественици – понякога дори против волята на Австрия, Англия и Русия. И успяват. Постепенно освобождават своите територии и присвояват изконно български земи.

А какво е свободата за нас?


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    58 8 Отговор
    " Ceвлиeвo цялa ceдмицa e пoлуcвoбoднo – прeз юли 1877 гoд. oтрядът нa кoрнeт Тулeшкo прeвзeмa кoнaкa, рaзгoнвa зaптиeтaтa и зaминaвa... A мecтнитe нe прeдприeмaт нищo, трaят cи и глeдaт ceир. Eдвa, кoгaтo турцитe ce cъвзeмaт oт уплaхaтa и зaпoчвaт пaк дa ги тoрмoзят, тe изпрaщaт дeлeгaция при гeнeрaл Гуркo c мoлбa зa пoмoщ. "

    Както и сега : Отворихме си държавата : Саш и Турция да ни заливат с пропаганда и сапунки, Запада да ни придърпва младите и да си изхвърля отпадъците в земята на децата ни... А ние стоим и цъкаме с език, че такова било положението.

    Коментиран от #15

  • 2 русенец

    62 5 Отговор
    Свободата за нас е нещо, което очакваме да ни донесе я дядо Иван, я Хитлер, я СССР, я САЩ, я някой политик от който и чеп за зеле не става...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Знаем ли

    28 3 Отговор
    Наистина, какво е свободата да нас: богатството, ли????
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 То е ясно

    45 9 Отговор
    Свободата за ганьо е пиение,ядение и некоя сгодна женица.Друг ще дойде да го освобождава,той има други задължения.За него не е важно кой ще го язди,важно е кефа да не спира.
  • 8 Глупости

    50 20 Отговор
    Който е написал това хабер си няма от история. Гърция не се освобождава сама стига лъгахте. Помага и Англия както на нас Русия. Много искате да оплюете Българите че видиш ли другите можели сами а ние не, засрамете се. Как ще се освободим сами с едни смешни пушки и без обучени пълководци, никой не може сам.

    Коментиран от #46

  • 9 Викаш да лъжем

    29 5 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянец":

    Ти знаеш ли, че четата на Ботев е била един автобус? Тука до Търново са ги клали в Мусина и никой не им е помогнал......
  • 10 Поклон

    47 6 Отговор
    Пред всички Българи, руси, финландци, украинци и т.н загинали за свободата на България!!! Заааа Почест, шапки долу! Да пребъде Р България!

    Коментиран от #49

  • 11 Ами

    33 5 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянец":

    На тоя пасквил, отдавна му е дал отговор дядо Вазов:

    Нека носим йоще срама по челото,
    синила от бича, следи от теглото;
    нека спомен люти от дни на позор
    да висне кат облак в наший кръгозор;

    нека ни отрича исторйята, века,
    нека е трагично името ни; нека
    Беласица стара и новий Батак
    в миналото наше фърлят своя мрак;

    нека да ни сочат с присмехи обидни
    счупенте окови и дирите стидни
    по врата ни още от хомота стар;
    нека таз свобода да ни бъде дар!

    Нека. Но ний знаем, че в нашто недавно
    свети нещо ново, има нещо славно,
    що гордо разтупва нашите гърди
    и в нас чувства силни, големи плоди;

    защото там нейде навръх планината,
    що небето синьо крепи с рамената,
    издига се някой див, чутовен връх,
    покрит с бели кости и със кървав мъх
    на безсмъртен подвиг паметник огромен;

    защото в Балкана има един спомен,
    има едно име, що вечно живей
    и в нашта исторья кат легенда грей,
    едно име ново, голямо антично,
    като Термопили славно, безгранично,
    що отговор дава и смива срамът,
    и на клеветата строшава зъбът."

    Та поредният нихилист нещо споменава за някаква армия, дето трябвало да мине през Стара Планина, ама... що ли не си доразвива мисълта? ;)

    Коментиран от #70

  • 12 Малко факти

    40 8 Отговор
    Четата на Стефан Караджа и Хаджи Димитър е от 127 души...... 127 души от цяла България са се вдигнали да правят въстание...... Левски като е заловен е придружаван от 4 заптиета и никой не го освобождава.....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Окупационен фонд

    18 40 Отговор
    Както преди Освобождението и през неговото време не можеше да се намери българин със спокойна съвест да мисли, че Русия воюва с цел да ни присвоява отпосле и да създава своя „Задунайская область”, - тъй и сега, след тия документи, не вярваме, че би се намерил такъв развален българин, който да не признава, че Русия е държавата, която се стреми да ни завладее, че тя е която със своето неприятелство, ли по-.точно коварно приятелство, спира нашето развитие, закрепване, напредване. Приятели на руската политика и нейните поддържатели, след всичко това, могат да бъдат само националните предатели, зацапаните в разни комплоти, бунтове, убийства, неравноправни договори/!/, хранениците на Русия. Но истинските българи не могат да бъдат приятели на Русия, нито да приемат нейната коварна политика...

    Коментиран от #40, #73

  • 15 да да

    24 9 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Западът насила ти придърпва младите. Оковава ги в синджири и ги отнася като роби да се мъчат. Също като по турско...🤣🤣🤣

    Коментиран от #29, #36, #68, #69

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Антитрол

    29 2 Отговор
    Ами и сегашните ни политици и голяма час от населението ни са с робско самосъзнание. Трябва задължително да имаме господари на които да се кланят.

    Най интересното е същите които преди се кланяха на СССР и искаха да ни правят 16-та република изведнъж станаха "евроатлантици" и соросоиди и сега се кланят на новите ни господари и с радост биха ни направили някой поред щат на САЩ.

    Просто такива хора не могат без господар и робското съзнание е много силно при тях. "Наведена главица сабя не я сече" - това са повечето българи. На някои господарите са местните дерибеи но съзнанието е същото - "ние сме със вас които сте на власт".

    Кириак Стефчовци е имало и преди освобождението ни но сега са страшно много а истински патриоти като революционерите ни почти не се намират.

    Коментиран от #47, #72

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Истина

    11 11 Отговор
    Много точно написана статия.
  • 21 Дядо ти е бил изключение

    9 23 Отговор

    До коментар #16 от "Ленин":

    Повечето българи са се прибрали с челядта и покъщнината която са успели да натоварят в града и са го защитавали от руснаците които са опоскали всичко от околностите му.

    Коментиран от #37, #74

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 гост

    20 6 Отговор
    Николай Николов.... срамно е да пишеш такива глупости точно на този ден и не виждам смисълът и !?!? Далеч съм да мисля че всички са били Рамбовци но, хиляди безстрашни Българи оставиха костите си по полята и скалите !!!

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БАЙ КУРТИ

    22 7 Отговор

    До коментар #13 от "Напразни напъни авторе":

    Ти си по страшен и башибозука . Никога не съм вярвал че може да има такива изр..ди , като теб. АКО НЕ БЕШЕ РУСИЯ Сигурно щеше да се казваш Мустафа , Исмаил..... и да живееш в АНАДОЛА .И 100% щеше да си научил ИСТАНБУЛСКА КОНВЕНЦИЯ /35 пола
    О НЕРАЗУНИЙ ЮРОДЕ ЗАЩО СЕ СРАМУВАШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БЪЛГАРИН .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Коректор

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "да да":

    Оковава атрофиралото им съзнание !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Руснаците

    20 6 Отговор
    Постъпиха коварно. Тъкмо братската американска армия искаше да ни освободи от турско робство и те подмолно и тайна ги изпревариха

    Коментиран от #75

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Истината

    17 9 Отговор
    Спомнете си позорното посрещане на Ботевата чета ! Мъжете са се крили в зимника и са си заключвали вратите.Единствено жени ги посрещат с хляб и сол ! Даже некои от тия мекерета търчат при Бея,да кажат,че хайдуци са дошли ! Боже ! Боже ! Боже !

    Коментиран от #53

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 име

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "да да":

    Същност си прав, ние сами се гоним от държаата си, не заада ги дърпа, ние не можем да предложим нищо по-добра и стайностно като общество. Но и те самите си имат вина че напускат, щото все пак всичко иска труд и борба, на готово всеки знае но никой не цени. Така че който иска да напуска, такива и без това с нищо особенно няма да допринесат, те са само консуматори. Кансуматори са там, консуматори щяха да бъдат и тук.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Анонимен

    17 9 Отговор
    Българите не вярват на руснаците защото е можело да имаме свобода още през 1829-30г. с гърците! Ген.Дибич Забалкански дебаркира в Созопол и превзема Одрин с помощ българите от Тракия! След войната обаче свобода за българите няма и 150 000 българи се изселват на север! След Кримската война още 150 000 българи от Северна България се изселват! За няма 30 години лъгани на два пъти! Автора да се информира и за Георги Раковски, капитан Георги Мамарчев и пак да пише!

    Коментиран от #55, #58, #62, #76

  • 39 Не е истина

    8 3 Отговор
    Не е истина какво "четиво" се пръква, и то днес. И с какви коментари гордо е закичено.

    Но поне авторът е пропуснал да спомене изобщо за Априлското възстание.

    Или го е забравил, или и неговото поливане с кал ни го готви за друга паметна дата...
  • 40 Така е !

    9 10 Отговор

    До коментар #14 от "Окупационен фонд":

    След септември 1944 година, рашките доказаха за какво бяха дошли през 1878 г. За няколко месеца България стана "Задунайска". Впоследствие, буквално размазаха цвета на нацията. Кои бяха ония десетки хиляди разстреляни и хвърлени в затвора българи ? Ами същите, дето се бориха за обединението на България за "Велика България", ако щете. За Кремльовските Крепостници това си беше престъпление, неподлежащо на обжалване. "Расстрелят" и толкоз. По-лесно се стига до Проливите, преминавайки през една парчетосана и разнебитена страна. Вот тебе днешната "Територия ", обгрижвана от НАТО-вските "асвабадители".

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Анонимен

    6 3 Отговор

    До коментар #40 от "Така е !":

    Автора би следвало преди да пише да е прочел Райхщадския договор и тайното споразумение Сайкс-Пико! Би следвало да знае, че ген.Гурко е върнал отрядите си от проходите на Осоговската планина тръгнали да носят свобода и на българите край Вардар! Заплашил ги е, че ще ги стреля с топовете, ако не се върнат!

    Коментиран от #77

  • 44 Предател

    7 3 Отговор

    До коментар #42 от "Мехмед":

    Не те е срам продажник. Ходи си в Турция, пиши си ма турски език и в Турски форум простотиите. Днес имаме празник, и микой ме иска да ти слуша глупостите.

    Коментиран от #59

  • 45 ОПГ ГЕРБ

    10 1 Отговор
    Руснаците са освободили БГ та Борисовите престъпници да убиват Българи!
  • 46 Ще има и още

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "Глупости":

    А няма да и е зле да се напомни за българският "опит" от предишните две войни - тази от 1828г. и Кримската война. През 1828г. военното съучастие на българите е много по-масово в сравнение с действително пасивната помощ през 1878г. След войната от 1828г. гърци и сърби викат "ура", докато българските дружини са разпуснати ( някъде и под заплаха за разстрел ) , а "свободата" се отлага за неопределено време - и по точно към онзи момент съгласно руските планове - за никога. За щастие следва злощастната за Русия Кримска война и необходимост от промяна на "плановете" за българите. Българските съвременници на събитията от 1878г. са си имали много едно на ум за "освободителите" и поведението им не мисля че е укоримо.

    Коментиран от #50, #78

  • 47 Ганьовски Гьонсурат

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "Антитрол":

    Има ли келепир, България може да стане и Задунайска и Райхска и Вилает и Щат и Китайска; ако щеш-стига да пуснат мноо, ама мноо гювеч.
  • 48 Врачанин

    4 6 Отговор
    Статията е направо противна, а авторът - жалък безродник! Подиграва се с делото на хиляди борци за национално освобождение, като удобно премълчава героичната им саможертва и нестихващите петвековни усилия за освобождение, платени с кръвта на дедите ни! Чии интереси обслужваш, жалки човече?
  • 49 Механик

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Поклон":

    И от мен, поклон на освободителите от всички страни, които са оставили костите си за нашата свобода.
    Киряк Стефчовци е имало винаги. Те винаги са си намирали събата по едно време. Сегашните и те ще си я намерят. После ще реват, че Народният Съд бил нехуманен. Историята имастранното свойство да се повтаря, но те имамт още по-странното свойство, да не помнят това.
  • 50 Анонимен

    7 3 Отговор

    До коментар #46 от "Ще има и още":

    И след войната от 2829-30 година около 150 000 българи от Тракия получили "правото" да разпродадат каквото успеят и да се изселят! Затова има три села с име Главан : първото оригинала е в Сакар планина, второто е до Силистра, с третото е до Одеса! В замяна от към Кавказ насам са преселени черкези и други мюсюлмани! След Кримската война пак същата размяна на население!

    Коментиран от #52

  • 51 Никой

    5 6 Отговор
    Николайчо,ти си страхливеца.Що ли не живя през това време, Щеше да целуваш османски задници. Ако не е бил героизма на нашите опълченци на Шипка / защото в главите на вашите братушки се е въртяло отстъпление / войната щеше да приключи.И да ти припомня мизернико колко пъти идва Русията да те освобождава в България и колко пъти си отива и оставя българския народ да страда.Ето затова са нямали доверие нашите прадеди на Братушките ти.

    Коментиран от #57

  • 52 Анонимен

    0 4 Отговор

    До коментар #50 от "Анонимен":

    Грешка - войната е от 1829-30 година! Ген.Дибич Забалкански з

    Коментиран от #54

  • 53 Чугуня

    9 6 Отговор

    До коментар #34 от "Истината":

    А как са го посрещнали в Борован. Когато на площада били излезли само жени, Ботев ги попитал къде са мъжете. Никой нищо не отговорил Тогава Куруто го повикал да види овцете, които блеели в една плевня. От там Ботев излязъл със сълзи на очи, виждайки събрани мъжете на селото да блеят като овце, дано им се размине и да не ги вземат в четата. И за този овчи народ сме тръгнали кръв да леемса били неговите думи/. Моя ротен беше прав, когато казваше че Българинът си е останал едно крадливо, смрадливо и страхливо племе още от времето на Хан Аспарух ..А поводът беше, че един войник се оплакал, че му откраднали четката за зъби. Това беше в далечната 1982 година. И досега нищо не се е променило.

    Коментиран от #56

  • 54 Анонимен

    6 3 Отговор

    До коментар #52 от "Анонимен":

    Дибич Забалкански пратил 200 казаци и арестувал кап. Георги Мамарчев защото въстанието в Търново е било готово! Заплашил тракийските българи, че ако не стоят мирно ще обърне топовете да ги изтреби той! Ако не от други източници - автора, а и много коментатори да попрочетат писаното във Уикипедия по темата!

    Коментиран от #79

  • 55 ОхлюФ

    12 1 Отговор

    До коментар #38 от "Анонимен":

    Ми да беше вдигнал в стание и да се беше освободил! Автора точно това ти обяснява ти пак-рашъните ни излъгали! Пак Путин виновен!

    Коментиран от #80

  • 56 Анонимен

    9 5 Отговор

    До коментар #53 от "Чугуня":

    Знаеш ли, че от оня край точно с камшика са изселени около 150 000 българи на север след Кримската война от 1853-56 година?! За въстанието в Чипровци нещо знаеш ли?! Знаеш ли, че потомците на бежанците от Чипровци са в град Белене и Пловдивските села Калояново, Житница, Дуванли!? Чети поне Уикипедия!

    Коментиран от #65, #81

  • 57 Някой

    9 1 Отговор

    До коментар #51 от "Никой":

    Прочети коментарите на сороснята и пак си помисли. Днешната соосня е потомък на тогавашните чорбаджии и преклонени главици, готови да предадат възрожденците ни, само и само да си запазят имането. Обясняват ни как руснаците били освободили гърците ама не и нас, а не казват нищо за участието на Англия и договорките между великите сили. Щото това не то пише в уикипедия. До някъде автора е прав.
  • 58 т-п трол соросоиден

    10 1 Отговор

    До коментар #38 от "Анонимен":

    Можело да имаме свобода още с гърците, ама ако ни бяха освободили англичаните. И понеже не са го направили, а са имали интерес с турците да се запази тази територия в османската империя, освободили са ни руснаците.

    Коментиран от #63

  • 59 Аре, бегай !

    8 3 Отговор

    До коментар #44 от "Предател":

    До вчера ревахте да станете 16-республика, сабахлен вдигахте наздравица за НАТО, сега ми се праскате за големи патриоти. Рашките знаят що за стока сте и не оскверниха великата си страна с фурнаджийски лопати като вас-продажници де.

    Коментиран от #82

  • 60 Безпросветно

    11 2 Отговор
    Безпросветно непознаване на българската история. Българите са вдигали съпоставимо по блой въстанияс гърците,сърбите и румънците Посочвам само някои от тях - първо и второ Търновски въстания,Чипровско въстание,Пиротско въстание,Кривопаланско въстание,Белоградчишко въстание,Видинско въстание,Априлско въстание.... И сърби ,и румънци,и гърци са освободени от Русия. Гърците наистина и с британска помощ.

    Коментиран от #61

  • 61 Анонимен

    7 1 Отговор

    До коментар #60 от "Безпросветно":

    Да прочетат поне от кумова срама писаното поне във уикипедия за българските въстания, ама не - чукча писател не читател!

    Коментиран от #83

  • 62 ИСТОРИЯ

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Анонимен":

    Когато Атовете се ритат, "мравуняци" хвърчат във всички посоки.
  • 63 Анонимен

    4 8 Отговор

    До коментар #58 от "т-п трол соросоиден":

    Запознай се със съдържанието на тайното споразумение от Райхщад от 1876г. и пак пиши! Току виж разбереш и защо Русия и била против Съединението?! Може да разбереш с чии войски се е бил в Добруджа генерал Иван Колев! Току виж разбереш защо съществува още една държава населена от българи основно, но с друго име?! Току виж си разбрал, но дали?!

    Коментиран от #66, #84

  • 64 Варненец

    7 3 Отговор
    Ако не беше Русия, нямаше да има България. И Англия, и Австро-Унгария са действали да няма България. Особено Австро-Унгария - тя насочва крал Милан към София на днешния ден!
  • 65 Чугуня

    7 3 Отговор

    До коментар #56 от "Анонимен":

    Ти ако черпиш исторически факти от Уикипедия, дето всеки си пише каквото му скимне.....!!! Не че не си прав, де. Само че аз бих ти препоръчал да прочетеш какво пишат съвременниците на събитията. Този пасаж, за плевнята с блеещите овце е от Записките...на Захари Стоянов. Чети бе, чукча, чети....па после пиши. И явно че нищо не си схванал от мисълта ми, което обяснява сегашното ментално състояние на повече от 80% от народонаселението, според един наш професор. Пред когото бледнеят Кашпировски, Джуна и Лебедев взети заедно. Айде със здраве..

    Коментиран от #67

  • 66 Историк

    9 3 Отговор

    До коментар #63 от "Анонимен":

    Райхшадското споразумение е условието, което е принудена да подпише Русия, за да започне военни действия срещу Турция. Условието поставено от запада е категорично - на Балканите не трябва да се създаде голя на държава след войната, иначе руснаците освен срещу Турция ще се бият и срещу нашите днешни западни приятели, които против бъдеща голяма България. Колкото до съединението, веднага след съединението Русия предупреждава Турция да не се намесва, заплашвайки я с военни действия.

    Коментиран от #85

  • 67 Анонимен

    9 3 Отговор

    До коментар #65 от "Чугуня":

    Ами от там само сравнявам с другите щото всички източници са за вярване с мярка обаче! Той щото и бай ти Захари е абсолютно безпристрастен източник?! Ама бутай!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Сух

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "да да":

    Не заслужаваш да си българин! Марш! Марш псе мръсно! Марш при господарите ти!!!
  • 70 И кой

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ами":

    И кой, реши ТОЧНО днес, да сложи минус на... "О, Шипка!"...?

    Коментиран от #71

  • 71 Уточнение

    2 1 Отговор

    До коментар #70 от "И кой":

    Да, името на стихотворението е "Опълченците на Шипка", които, според автора на статията, явно не са съществували никога.

    "О, Шипка!", следващата строфа, биде написана с цел съде се сетите, отде е стиха...
  • 72 КОЙ

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Антитрол":

    500 години клане и ограбване от турците, как да имаме гръбнак сега.
  • 73 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Окупационен фонд":

    За 45 години руснаците ако искаха, щяха да ни завладеят. Но не са и опитвали, дори. Благодарение на тях днес ни има на картата.
  • 74 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Дядо ти е бил изключение":

    На 6а6а ти фръх4илото! Само анадолски узурпатор може да си исмисли такива глухотевини.
  • 75 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Руснаците":

    хахахахха Братска американска армия викаш хахахах. Начело с Джеси Джеймс и Уайът Ърп, нали? хахахахаха Сигурно и Били хлапето си е набелязал някой Старозагорски вилает за освобождение хахахахаха.
  • 76 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Анонимен":

    Бъди обективен докрай. Въпреки успехите на битките, свобода за българите няма, защото Австро-Унгария се намесва в последния момент и поставя условие, ако Русия освободи България и направи славянска държава на Балканите, Автро-Унгария ще застане на страната на Османската империя. Русия няма сили да се бие и с тях и затова отстъпва.
    Този номер ни го скрояват европейските ни приятели, като го повтарят още веднъж 50 години по-късно.
  • 77 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Анонимен":

    А ти е редно да разказваш историята такава, каква то е, а не половинчата с прикриване на причини, за да кривиш следствието. Справка - коментар 76.
  • 78 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ще има и още":

    Свободата ни е била отложена от Европейските сили, които са се ужасили, че Русия ще освободи голяма, славянска държава на Балканите. Заели са страната на пашата и са принудили руснака да отстъпи. И това е било на няколко пъти.
    Затова, след Априлското възтание, Русия иска първо Европа да обещае, че нама да се намесва, за да предприеме нов поход за освобождението на България.
  • 79 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "Анонимен":

    Ей, Асане, стига хули с половинчати факти. Много добре знаеш, че Дибич е бил притиснат от Автро-Унгария, която е заплашила Русия, че ще заеме страната на Турция, ако руснаците ни освободят и се сформира нова славянска държава на Балканите. Това е било ужасът на европейците - славянски народ насред пътя на господарите за към ориента и търговията с него.
    Аман от м@3ни нагажда4и на факти.
  • 80 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "ОхлюФ":

    Какво възтание го караш да вдига този? Той е Киряк. Не го ли виждаш, че клепа по събратята ни, за да ни разединява? Половинчати факти и думички извадени от контекства, за да променя смисъла на действителни събития.
  • 81 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #56 от "Анонимен":

    Всички сме чели за възтанието в Уикипедия. И знаем и причините за това, които ти премълчаваш. Анадъмну, Киряк?
  • 82 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #59 от "Аре, бегай !":

    Българите винаги са били събратя с руснаците. За НАТО реват само шепа пр0дажници, които соросоидите и султанчовците издигнаха на власт тук. Не бъркай българина с управника му.
  • 83 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #61 от "Анонимен":

    Явно ти не си чел нищо докрай, а само отгоре, отгоре.
    Ама за няколко алтъна ще поскриеш ролята на Автро-Унгария в това възтание, че да поизкривиш нещата.
  • 84 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #63 от "Анонимен":

    И него сме чели, Киря4е. И сме чели също, че Русия не зачита това споразумение, което е било фиктивно. Чели сме също, че със Санстефанския договор Русия прави България на три морета, а приятелите на твоят султан от Европа оспорват тези наши законни граници, и ги смаляват до раздробена България на три части, с ми3ерният им Берлински договор. Сигурен съм, че и ти си го чел това, ама се правиш, че не си.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.