Last news in Fakti

24 Септември, 2021 16:00 4 365 58

„Продължаваме промяната” е равно на НДСВ? Вижте приликите и разликите

  • кирил петков-
  • асен василев

Презентацията на проекта обаче дава достатъчно основания за притеснение

„Продължаваме промяната” е равно на НДСВ? Вижте приликите и разликите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Атанас Ждребев за сайта "Култура"

Национално движение „Петков и Василев”? Аналогиите между новия политически проект „Продължаваме промяната” и НДСВ са многобройни, има и съществени различия. Съпоставката е интересна, защото тя ни дава възможност да разберем откъде тръгнахме през 2001 г. и докъде стигнахме днес.

Да започнем от фактите. През 2001 г. царят в изгнание създаде собствена политическа сила НДСВ, която поради липсата на време не успя да се регистрира и затова участва в парламентарните избори под формата на коалиция между две съществуващи партии – Съюз на българските жени и Движение за българско национално възраждане „Оборище”. Днес ПП няма възможност да се яви сама на изборите и се очаква по същия модел да използва вече направени регистрации.

През 2001 г. Сакскобургготски спечели парламентарния вот и назначи в своя кабинет юпита със солидно образование в чужбина – Милен Велчев стана министър на финансите, а Николай Василев – на икономиката. Новият проект ПП се създава от вече участвалите в служебния кабинет като финансов и икономически министър харвардски възпитаници Асен Василев и Кирил Петков.

На 6 април 2001 г. Сакскобургготски прочете своята Декларация от моравата във Врана, в която издигна лозунга „Почтеност във всичко!”, обеща да се бори с корупцията, да привлече чужди инвестиции, да постигне незабавно и несимволично подобряване на стандарта на живот на всички български граждани. С извинение за тавтологията, ще цитирам целите, които си поставят създателите на новата „коалиция на почтените” – „да спрем корупцията и кражбата, да привлечем високотехнологични инвестиции, да освободим малкия и средния бизнес”. Между другото, това за малкия и средния бизнес може би ви напомня нещо за микрокредитиране и за насърчаване на „прословутото българско трудолюбие и предприемчивост”. Интересно е намерението на Петков и Василев техните кандидати за депутати да подписват декларации за почтеност. Самата дума „почтеност” не обозначава някаква материална даденост, която подлежи на деклариране, нейното субстанциално измерение е поставено под въпрос. Конкретизацията, че „нямат скрити пари”, е неубедителна, кои пари са скрити и къде? Депутатите попълват декларации за имуществото и доходите си.

Петков и Василев се оплакаха от липсата на консенсус относно пътя, който трябва да извърви страната занапред; те представиха този консенсус като основния двигател на промяната. Обещаха с десни инструменти да постигат леви цели. Това са две послания, които изискват дълбочинно сравнение с визията на Царя. Сакскобургготски влезе в политическия живот с намерение да разруши двуполюсния модел и да го замени с консенсусен. Изказвания от типа „да теглим каруцата в една посока” са типични за неговия начин на говорене. Той винаги е бил готов да се коалира както с леви, така и с десни формации. Но в неговото разбиране за консенсус беше скрито закодирана остра конфликтност, която анализаторите не забелязаха. Например лозунгите „За нов морал в политиката!” и „Почтеност във всичко!” имаха скрито съдържание, което казваше, че политиците са непочтени и неморални. Сакскобургготски наистина торпилира двуполюсното противопоставяне, като успя тотално да размие границите между лявото и дясното. Това е една от причините за настоящата фрагментация на партийната система, за липсата на силна лява и на силна дясна партия, за невъзможността да се състави кабинет.

Някои анализатори определиха цитираното намерение на Петков и Василев да постигат леви цели с десни инструменти като популизъм. Характерното за популизма по принцип е, че той не е нито ляв, нито десен, че може да се позиционира както в лявото, така и в дясното пространство. България спокойно може да се похвали с два феномена, които излязоха извън рамките на теорията. Сакскобургготски конструира особен тип центристки популизъм със склонност за конюнктурни колаборации във всички посоки на идеологическия спектър. Иновацията на Петков и Василев изглежда още по-трудна за дефиниране с ресурсите на наличната теория. Направената заявка изглежда противоречива и се нуждае от обяснение. Ако вие сте десен политик, би било логично да правите строги икономии в бюджета, да намалявате данъците, да стимулирате бизнеса и частната инициатива, да насърчавате човека да работи и да печели сам, а не да разчита на помощта на държавата. Ако сте ляв политик, ще насърчавате системите на социалното подпомагане и на социалното осигуряване, ще се стремите да създадете модел, при който държавата да се грижи в по-голяма степен за отделния индивид, отколкото той сам за себе си. Предложението на бившите служебни министри вероятно би могло да проработи за определен период от време, ако се намали корупцията и на тази база се увеличат приходите и разходите. Същевременно, когато има големи харчове в период на криза и икономическа стагнация, е естествено да се очаква в даден момент приходите да намалеят и да се появи дефицит, чийто размер не може да се прогнозира с оглед на непредвидимостта на ситуацията. Ако разчитате на разнородно мнозинство в парламента, може да се стигне до неблагоприятни последици. Това, което описахме току-що, не е характерно за популизма по принцип, но докато не видим дали и как би проработило, не бихме могли да кажем дали ще има популистки ефект. То вероятно е деликатна и интелигентна форма на популизъм, каквато страната ни не е виждала досега.

По-тежък за разрешаване изглежда проблемът с постигането на консенсуса. Някъде в друг текст бях отбелязал, че след като вече Симеон Сакскобургготски безвъзвратно е разбил двуполюсния модел, логиката, предпоставена от теорията, предполага на негово място да се установи консенсусният. Случилото се в последните два парламента категорично опроверга класическото разбиране за начина, по който трябва да протича политическият процес. Партийната фрагментация предпоставя коалиционно управление. Тази аксиома звучи често от устата на Петков и Василев. Същевременно политическата конфронтация е изострена до крайност. ГЕРБ искат час по-скоро да се върнат на власт, готови са на всичко, за да бойкотират работата на НС и да бранят заедно с ДПС позициите си в съдебната система и в държавната администрация. ИТН също не желае коалиционни партньорства, стреми се или да заграби еднолично държавното управление, или може би скоропостижно да пропадне в пропастта. Слави Трифонов съвсем наскоро препотвърди декларацията си, че няма да се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС, и отправи директни критики към новия политически проект. Корнелия Нинова се дистанцира от „Продължаваме промяната”, всички представители на БСП критикуват идеята да се постигат леви цели с десни политики. Петков и Василев използват толерантен тон, по интелигентен, изискан и културен начин се опитват да обосноват заявката си. Именно техният тон звучи като симфония, която се свири в момент на какафония. Разбира се, естетиката на звуковия ефект в подобна ситуация би имала почти нулево въздействие. Драмата с проваления консенсус не свършва дотук. От ДБ и ИБГНИ призовават ПП за предизборна коалиция. Вариантът не е напълно изключен, но засега изглежда, че Петков и Василев са в голяма степен склонни да откажат. Мотивите им не са ясни, ефектът на ветрилото би могъл да постигне обратен резултат – да отвее, вместо да привлече към себе си разнородните гласове. Социологическите проучвания дават основание да смятаме за абсурдна хипотезата, че трите формации заедно ще съберат 121 депутата. Тогава в правителството ще трябва да участва или някоя от партиите на статуквото, или ИТН.

Инициативата на Петков и Василев не подлежи на еднозначна оценка. Тя предлага икономическа визия, която не е изпитана на българска почва, и при добра реализация не е изключено да се окаже успешна. Предстои тепърва да се запознаем с програмата и с конкретиката. Презентацията на проекта обаче дава достатъчно основания за притеснение, защото двамата бивши служебни министри поне на този етап изглеждат неспособни да направят адекватна политологична преценка на съотношението на силите, на целите и действията на останалите политически играчи и на сценариите за структуриране и функциониране на следизборната парламентарна конфигурация. Казано на обикновен език, тяхната грешка е, че си правят сметката без кръчмаря и без да оценяват надвисналата опасност да бъдат измамени от него. И тук естествено идва паралелът със Симеон Сакскобургготски, който триумфално се яви на политическата сцена с намерението да промени чипа на българите, за да слезе безславно от нея няколко години по-късно. От тази проблематика не бива да се изключва и темата за морала, но още от Макиавели знаем, че той не е присъщ на политиката. Едва ли някой има основание да се съмнява в моралните качества на Кирил Петков и Асен Василев, но след всичко казано дотук остава съвсем резонен един въпрос: и какво от това?

Авторът на статията е Атанас Ждребев - политолог. Завършил е НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ”. Доктор по политология на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    49 29 Отговор
    Който е мислещ ще е разбрал кой стои зад тях...НАДЯВАМ СЕ ДА ИМА ПОВЕЧЕ МИСЛЕЩИ И ТЕЗИ ДА НЕ ЗАТРИЯТ БЪЛГАРИТЕ

    Коментиран от #4, #29, #35

  • 2 Трол

    12 61 Отговор
    Бойко , на кого ни остави бащице ?
  • 3 Сатана

    41 30 Отговор
    Децата на лейтенант Шмит, Кире 5ков и Асен Незнамкойси,нарушителите на конвенцията.Шмекери от класа.

    Коментиран от #11

  • 4 Пръц

    27 26 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Как кой, колективният Запад,спретнал цветен преврат на Борисов с активното участие на Козяк
  • 5 Урко

    17 54 Отговор
    Къде си Борисов, тези. баха. амата на държавата за няма и 100 дена. Очаква ни гладна и студена зима. Както съм казал преди 100 дена, това казвам и сега, ще палим свещи през деня за да търсим Борисов. Той поне беше човечен, у тези липсва всякаква човечност. ВЪРНЕТЕ СЕ БОРИСОВ

    Коментиран от #40

  • 6 ………..

    33 11 Отговор
    В крайна сметка , аз все още не виждам за кого ще гласувам ! Всичко е помия !
  • 7 Хуарбуса

    42 20 Отговор
    Автора пише " ИТН се спомина скоропостижно" . Чалгарската клика се спомина защото бе активирана по тази причина- да спаси от възмездие Борисов ,Пеевски и Гешев ! Те изпълниха отчасти това за което бяха създадени ! И сега вече могат да си заминават там откъдето дойдоха! В гнездото на чалга халтурата!
  • 8 Българка

    25 24 Отговор
    Хубаво е логът освен приликите да потърси и разликите. Не зная защо от всички страни се нахвърлят върху новата ПП. Наистина ли е толкова голяма заплаха за мафията, обръчите фитми и калинките?
    Има прилики и това е естествено, защото преоритетите на България години наред не са постигнати. И ако няма коалиция/партия, която да направи решителни реформи в правосъдието, ако няма лустрация на корумпетата ( да бъдат осъдени и активите им конфискувани) с, то и след 10 години може да са същите преоритети

    Коментиран от #43

  • 9 Културиста

    17 31 Отговор
    Само, че тия си имат овчица. Така ще ни стрижат и ще доведат радевата зима
  • 10 Дъртият 🔵🔵🔵🔵🔵2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣🔵🔵🔵🔵🔵

    33 36 Отговор
    Колкото и да се пенявите, аз и жената и децата и братовчеда и жената на братовчед и балдъзата и мъжът на балдъзата и тъста и тъщата и гаджето на дъщерята ще гласуваме за Кирил Петков. На ▪️1️⃣4️⃣▪️1️⃣1️⃣▪️2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣▪️година.

    Коментиран от #44

  • 11 Финансова криза и колапс

    49 11 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана":

    Никога повече ГЕРБ Никога повече ГЕРБ Никога

    Коментиран от #27

  • 12 Архимандрисандрит Бибиан l

    29 10 Отговор
    Почтенос хубаво ма подпис под декларациа с неверно садаржание какво е?

    Коментиран от #18

  • 13 българин

    22 11 Отговор
    Откак вдигнаха цената на олиото, спрях да готвя, сега като вдигнат и цената на тока и дървата, ще спра да се къпя и да се топля.

    Коментиран от #33

  • 14 XYZ

    27 12 Отговор
    Извинявайте дами и г-да политолози и други подобни "-лози", но чета само заглавията на статиите ви и нищо друго!
    Интересно е не какво пишете, а каква е целта?
    За съжаление обикновено целта е под купищата плява да скриете Герберската си отрова!
    С пожелание да не сте толкова отровени, за да видите истината - само още малко търпение!
  • 15 Последния Софиянец

    14 35 Отговор
    Кирил Петков и Настимир Ананиев са наши хора от площада.Няма да ни предадат.На площада се вижда веднага кой колко струва,а не вкъщи пред компютъра.
  • 16 Мафиозо

    24 15 Отговор
    Приказките за почтеност на новоизлюпените политици ми напомня за "Почтеното братство", както нарича себе си мафията. В интерес на истината те са много почтени хора.
  • 17 asd

    23 12 Отговор
    Колкото повече плюят слабоумните тиквопитеци, толкова по-добре.

    Грухтите ли слабоумници? Грухтете си!
    Хахахахахахахахахахаха
  • 18 asd

    7 6 Отговор

    До коментар #12 от "Архимандрисандрит Бибиан l":

    Инкасото ептен тънкаж реши да минава, а ганьопитек?

    "Почтенос ... ма подпис ... декларациа ... неверно садаржание "

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 19 Гръч

    7 26 Отговор
    Аз давам шанс на ИТН,защото ако не беше Слави Бойко щеше да ни мачка с двойна сила подкрепян от всички партии протестни и непротестни.Ако ИТН поемат власта и се издънят,както направиха с двамата си кандидат министри ще бъдат свалени с протести.Другия вариант е да гласувам за Бойко и да ни затрива по бързо у без това са превърнали земите в гмо световен производител и народа е излишен
  • 20 Ами сега

    31 11 Отговор
    Новият стандарт за почтеност е да попълваш декларации с невярно съдържание, да лъжеш за образованието си, да крадеш интелектуална собственост от съдружниците си, да лъжеш и криеш информация. По тези критерии някои мургави братя ще излязат най-почтените хора у нас.
  • 21 провинциалист

    13 10 Отговор
    Всички т.нар. партии на т.нар. протест могат да си спретнат една коалиция "Бял кон за Бойко", така и така никой не им се връзва вече.
  • 22 Сатъра на Хана

    8 8 Отговор
    НАЙ-ГОЛЯМАТА ПРИЛИКА .... ЦАРЯ НАПРАВИ РАПОНА ГЕНЕРАЛ,. ... КИРО ЩЕ ГО НАПРАВИ ЗАТВОРНИК ...........ВИЖТЕ , АЗ СЪМ ПРОТИВ ПРОМЯНА ЗА БЪЛГАРИЯ ПОНЕЖЕ СА ДЯСНА ПАРИЯ НА ЮПИТА,. ... А АЗ СЪМ ХИПИ ХРИСТИЯН КОМУНИСТ ... Иначе те са огромен скок в дясното -от Мутро -Османски Феодализъм ..към Андрей Луканковски Капитализъм
  • 23 Шитстормът продължава

    10 18 Отговор
    С разликата, че няма цар и падар, ГлавСек.
    Успех на ПП! Ще гласувам за тях
  • 24 Ама вие знаете ли

    7 4 Отговор
    Че този сайт култура е на Шиши. Каква пропаганда се лее само.
  • 25 ХАН КРУМ

    12 1 Отговор
    ПРЕДПОЧИТАМ СПОРОВЕТЕ МЕЖДУ ИКОНОМИСТИ И ФИНАНСИСТИ, ИНЕ ДА МИ ГОВОРАТ ЗА МАКРОРАМКА ,ЗА ФИНАНСОВАТА СТАБИЛНОСТ, А ЗА ИКОНОМИКАТА НА ГРАДОВЕТЕ ,ОБЛАСТИТЕ ,СЕЛАТА– ЗА ИНДУСТРИЯ ,ПРОМИШЛЕНОСТ–ЛЕКА ,ХРАНИТЕЛНО –ВКУСОВА ,ХИМИЧЕСКА,ЗА ЕНЕРГЕТИКА ,ЗА СЕЛСКО –СТОПАНСТВО–––НО НЕ ЗА КРАДЕНЕ И СУБСИДИИ ,А ЗА ПРОИЗВОДСТВО ,ПАЗАРИ И РЕАЛИЗАЦИЯ НА ВЪТРЕШНИЯ И ВЪНШНИЯ ПАЗАР.ОТ ТАМ ЗА ТЕХНОЛОГИИ ,ПОДГОТОВКА НА КАДРИ И ТЯХНАТА РЕАЛИЗАЦИЯ В ПРОИЗВОДСТВОТО,ПРИДОБИВАНЕ НА ОПИТ И КАДРОВО ИЗРАСТВАНЕ В УПРАВЛЕНИЕТО.ЗАЩОТО НЯМА ЛИ БАЗА ЕДНО ОБЩЕСТВО,НЯМА ЛИ ПРОИЗВОДСТВО, ТО НЯМА КАКВО ДА РАЗПРЕДЕЛЯ.ПРЕМНОГО СА РАЗБИРАЧИТЕ КОНСУМАТОРИ,ПРЕМАЛКО РАБОТЕЩИТЕ, КОИТО ГИ ИЗХРАНВАТ.ПРИ 10 МИЛ. БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО С ПАРТИЙНИТЕ СЕКРЕТАРИ ,ТОЛКОВА ПАРАЗИТИ КОЛКОТО СЕГА НЕ ИМАЛО,ПРЕМНОГО СА ПЛЯМПАЧИТЕ КОИТО ЯДАТ ,И ДАВАТ СЪВЕТИ НА ТЕЗИ КОИТО РАБОТЯТ.ПОМИСЛЕТЕ КОЛКО Е ДЪРЖАВНАТА ,ОБЛАСТНАТА И ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ,КОЛКО СА АГЕНЦИИ ,КОМИСИИ ,АСОЦИАЦИИ,СЪВЕТНИЦИ,ДЕПУТАТИ С АНТУРАЖ И СЪВЕТНИЦИ,ДИРЕКЦИИ,КОНСУЛТАНТИ И КОЛКО ОЩЕ СГАН НА ДЪРЖАВНО ,ОБЛАСТНО И ОБЩИНСКО НИВО –И ТОВА ВСИЧКОТО ЯДЕ ,ЗАПЛАТИ ,БОНУСИ ,ДМС,ИСКА РУШВЕТИ И НАГЛЕЕ.И КОЛКО ХОРА ИЗВРАНВАТ ТАЗИ ПАПЛАЧ?

    Коментиран от #50

  • 26 ПКП

    9 8 Отговор
    БОЙКО МОЖЕ САМО ДА ДИША ПРАХТА И ГАЗОВЕТЕ НА РАДЕВ !

    Коментиран от #28

  • 27 Сатана

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "Финансова криза и колапс":

    Надявам се Радев ще напълни хладилниците на Българите?Защото само с лозунги няма да стане.

    Коментиран от #57

  • 28 Келеш

    3 7 Отговор

    До коментар #26 от "ПКП":

    Ако му помирише зелените чорапи може и да омре от задушаване.А?
  • 29 Боко 🎃

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Тази зад Кирил Петков отляво, е много сладка и чаровна мацка. Жена мечта.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 КЪРЛЕЖИ

    9 5 Отговор
    ПАК ЩЕ НИ ЛЪЖАТ И ПАК НИЕ ЩЕ СЕ ИЗЛЪЖЕМ С ТИЯ ЛЪЖЦИ КОИТО ЗАЯВИХА ВЕЧЕ ЧЕ НЯМА ДА ПИПАТ АЕЦ БЕЛЕНЕ И ЩЕ ПОДПИШАТ ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ - РАЗЛИКА МЕЖДУ ТЯХ , БОЙКО И СТАНИШЕВ НЯМА - И ТЕ СА ПРЕДАТЕЛИ !
  • 32 Сатъра на Хана

    6 2 Отговор
    Баце е белотаджия , а Киро и Асен бриджьори ..
    ... Да го обедня по Народному

    Коментиран от #39

  • 33 Нискостеблена Гладкомозъчна печена 🎃

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "българин":

    След нова година ще спреш и да вегетираш. Чнг ²⁰²²
  • 34 Бамбука

    7 6 Отговор
    Царя ни обеща "розови" сънища, раздадоха "розови" хапчета на лековерните. Разликата в тези които той постави начело на правителството си и днешните завършили в чужбина е от небето до земята. НДСВ доразвиха корупцията, новите се борят от първия ден с нея.

    Коментиран от #46

  • 35 Слави картофа

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Този ще ми разкаже играта.
  • 36 Sion

    15 5 Отговор
    Единият вари ракия с кокичета, другият краде от съдружниците си, момата усвоява от третият убавец 6 млн за да ни научи да ядем насекоми, а най- обраната част са девойки ит Америка за България..Това по-скоро прилича на филм на ужасите, отколкото на политически проект.
  • 37 карамбата

    11 3 Отговор
    Новата партия на Сульо и Пульо - подмяна на промяната или нещо такова.
  • 38 бай Даньо

    4 1 Отговор
    Не съм фен на Киро , но това хубавото русото в ляво на снимката е добре да влезе в парламента ... ха-ха! Да не се казва калина!?
  • 39 Пешо Папура

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Сатъра на Хана":

    Бриджори, ама на върба. Като им слушам анонсите и как отиграват импасите...май и Черен Петър не знаят да играят Особенно след изцепката на Кокорчо в Хасково. Абе много се лъже тоя народ бе...ма много бе. Тия щели да правят леви политики с десни средства...или обратното беше.Чакай, че се замаях от тхните глупости. Абе дръвено жилезо са тия... Нещо като отдавна изчезналия от природата Ломски овчикон.
  • 40 Две димящи дула

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Урко":

    Така е, ще палим свещи да го търсим толупа, но той вероятно ще се крие в землянката под зайчарника или ще духне през някоя дупка в оградата на границата. Върни се Борисов и излез на центъра на София да видиш какво те чака и колко те обичат хората! Ще те разчекнат жив !

    Коментиран от #51

  • 41 бай Даньо

    3 7 Отговор
    Ех другари, промяна та промяна и когато дойде промяната червената пропаганда започва артилерийска подготовка срещу промяната на Петков и Василев. Другари не е ли време да си седнете на Д-ъто!? Червената промяна няма да дойде... апропо и промяната на сините талибани няма да дойде , Бойко ви изчегърта преди години, тоя мач свърши ...
  • 42 Васил

    8 2 Отговор
    Само прилики разлики няма новият г-н 800 дни!
  • 43 Ама

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Ама ти наистина ли мислиш,че новите месии са СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА.Мен пък,защо ме притесняват някои ФАКТИ от техните автобиографии.Притеснява ме и техния НЕПУКИЗЪМ в това отношение.На мен,ако някой ми каже,че лъжа,сън няма да ме хване,за да изчистя името си.
  • 44 Нали

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Дъртият 🔵🔵🔵🔵🔵2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣🔵🔵🔵🔵🔵":

    гласува за оная продажницата дончевица! Ко стана? Сега пак ли на куц кон ще залагаш? 😂
  • 45 НА ДРЪВНИКА

    4 2 Отговор
    Коалицията на Петков и Василев може да се разшири и може да говори с ГЕРБ и ДПС
    Целта е сключване на споразумение
  • 46 Нещо

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Бамбука":

    май не ти достига да видиш кой е зад тях и за какво се борят!
  • 47 Ааааа

    6 0 Отговор
    Оффф, прочетох първите 2 реда и се уморих....Поредният тотализатор се изказа-благодарим, очакваме с трепет дрънканиците на следващият!
  • 48 Матей

    2 5 Отговор
    Как за кого ще гласуваш,за Възраждане ,разбира се!? И ли някой си мисли че ги подкрепя Путин и руския интернационал?Докато тия двамата са мистерия като Петров и Беширов,бодри еквилибристи.И все пак са прозирни на свозь,прозрачни са като на рентгенова снимка.Юпита та дрънкат,набързо са привлекли и антураж от себеподобни+хубави манекенки,а тук ни трябват дърти и грозни икономисти опитни държавници,не стажанти.

    Коментиран от #49

  • 49 Партия

    6 1 Отговор

    До коментар #48 от "Матей":

    която плаща на тролове за лъжи, е подла и лъжлива! За да плаща, трябват пари от черни каси, а не от субсидия! Сега остава и да се замислиш, защо ти е мерак да гласуваш за подлеци и от кои черни каси може да идва финансирането! Такива които плащат за лъжи и се борят да те излъжат, ги имаш от 30 години!
  • 50 sdf

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "ХАН КРУМ":

    Да де, ама това значи да излезем от ЕС, защото те ни го натресоха всичко това! А и от НАТО, защото НАТО иначе няма да ни позволи да излезем от ЕС. А представяш ли си какво ще стане, ако въпреки всичко, все пак напуснем ЕС и НАТО - новите ни братя ще ни спретнат нова Виденова зима! Така или иначе - яко сме загазили! Така че - твоите разсъждения могат да бъдат само едно добро пожелание без покритие и нищо повече!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Какво Сравнение с НДСВ??? Хуан Карлос

    4 0 Отговор
    В автобиографията си беше написал по повод, факта, че Кобурга става мин, Председател на България!! "Как някой, може да му вярва в тази Държава на този пропаднал човек" Цитат!! Книгата, автобиография на Испанския крал, изчезна от пазара за 1ден!!Накой дае Забравил Юпитата в това правителство на НДСВ?? Място за сравнение няма, макар, че на някой много им се иска да е така!! Но НЕЕ!!!
  • 53 патриот

    6 0 Отговор
    Самия факт, че имитират чужда стратегия за печелене на гласове, тая на царя, говори че Харвард, който де факто е най големият им коз, не им е много в помощ. Този факт и фактите показващи, че почтенността не им е напълно присъща, ни лишава от желанието да им се доверим!
    Освен това, ако те наистина бяха експерти в специалността си, щяха докато бяха министри, да предвидят влошаването на икономическата ситуация и щяха да вземат адекватни мерки а не да се занимават с кадрови промени! Въобще, колкото повече се фокусираме върху тях, толкова оправданията в полза на това да ги подкрепим, се стопяват!
  • 54 патриот

    2 0 Отговор
    Самия факт, че имитират чужда стратегия за печелене на гласове, тая на царя, говори че Харвард, който де факто е най големият им коз, не им е много в помощ. Този факт и фактите показващи, че почтенността не им е напълно присъща, ни лишава от желанието да им се доверим!
    Освен това, ако те наистина бяха експерти в специалността си, щяха докато бяха министри, да предвидят влошаването на икономическата ситуация и щяха да вземат адекватни мерки а не да се занимават с кадрови промени! Въобще, колкото повече се фокусираме върху тях, толкова оправданията в полза на това да ги подкрепим, се стопяват!

    Коментиран от #56

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Хаха

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "патриот":

    Каква почтеност има да се коалираш с галевица. Защо всички оплюват Бойко и го пришиват на ДПС. По неговите управления имаше повече пари. Сега всичко поскъпва
  • 57 Хаха

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Сатана":

    Ами сравни от както е Радев колко поскъпва всичко и спряха строежите. А и се плюе по герб. Това е промяната. Радев продължава промяната. Ако искаш да ти е пълен хладилника гласувай за герб.
  • 58 БГ гражданин

    4 0 Отговор
    Чета коментарите и вече имам надежда, че народът - макар бавно и трудно - но поумнява и няма да се остави да бъде измамен за пореден път от продавачи на надежда.