Last news in Fakti

21 Октомври, 2021 16:00 4 214 64

Александър Йорданов: Неудобни думи: Една поука на Димитър Талев

  • димитър талев-
  • българи-
  • чужбина-
  • александър йорданов

Днес близо два милиона наши сънародници живеят далеч от България. Те ни виждат с други очи

Александър Йорданов: Неудобни думи: Една поука на Димитър Талев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На този ден преди 55 години си отиде от живота големият български писател класик Димитър Талев. В неговите романи откриваме себе си като народ. Те са нашето себепознание. Публицистиката му е ярък пример за достойно служене на една кауза - българската кауза в Македония. Животът му е поука за всички нас.

Това коментира във "Фейсбук" Александър Йорданов.

По времето, когато в писателя зрее замисълът за "Железният светилник", той пише разкази със сюжети от "чужд" живот. Открива ги в Италия, Унгария, Франция.. Вълнува го загадката на непознати нрави и душевност. Затова и успехът на класическата Талева тетралогия е заключен и в неговите отпътувания от родната земя. Защото именно те му разкриват истината, че за да се разбере "родното", то трябва да се открие като "непознато", като срещано за първи път с цялата магия на неизвестността, която следва от това откритие. Затова и героите на Талев са изключителни хора, те са нашето национално откровение.

Днес близо два милиона наши сънародници живеят далеч от България. Те ни виждат с други очи. Чрез горчивия или сладък опит и познание на "чуждото". За тях нашите днешни политически любови и омрази са като рани по тялото на отечеството ни. Аз вярвам, че те обичат и страдат за България. Но мнозина от тях на избори гласуват грешно.

Изгубили са се в "превода", вярват на пропагандните лъжи. Политиците ги съветват да се върнат в България. И някои се върнаха. И дори се хвърлиха в политиката или по-скоро ги монтираха в нея. Монтираните лесно се разпознават: те веднага правят проект за "промяна" и са готови сладко да лъжат и мажат. Като новият захаросан от медиите нашенец, завърнал се у нас от далечна Канада и много скоро превърнал се в нарицателен пример за шмекеруване в политиката, за каквото Димитър Талев пише още през 1934 г. Нека да прочетем тези му размисли и да се опитаме да вникнем в тях:

"Управници, политици, общественици, интелигенция- всичко потъна в безизходно безредие. Партии, крила, групи, кръгове, нови идеологии, нови теории, учения, секти - пълна безпътица.

И в цялата тая мътилка гъмжи една тъмна паплач от шмекери и лицемери- дошло е сгодно време за тях. В мъчителна лутаница ние намразихме сами себе си. Търсим злото в себе си – обвиняваме сами себе си . В мъчително самоизяждане и себененавистничество ние ослепяхме и не виждаме истината..."

И големият наш писател съветва:

"Да разкъсаме тая мрежа, в която сами се оплитаме, за да се отворят очите ни и да видим, че не враговете ни са толкова страшни, колкото сме страшни сами за себе си. Това е простата и жестока истина в нашата национална трагедия, това е белегът на нашата народна съдба."

Това е истината. Ние, българите, сме врагове сами на себе си. Склонни сме да си затваряме очите за успехите, за доброто, да отхвърляме разумното управление и да гоним филанкишията, служейки на илюзии, пробутвани ни тарикатски от шарлатани на "промяната". И затова сме на това дередже. И не помръдваме от него. С "помощта" на погрешно гласувалите за "партии на промяната" българи в чужбина, хаосът дойде и у нас.

Кризата е тотална и във всички сфери. И тя ни удари само за няколко месеца управление на президента Радев и неговите две служебни правителства. Но депутатите от "партиите на промяната" осигуряваха комфорта на Радевите министри правейки им реклама в последните два парламента. И злото набираше сили. Но има надежда.

И тя е, че все повече българи, включително и тези които живеят далеч от родината, осъзнават, че са сгрешили, когато са се предоверили на думите за "промяна" на новоизлюпени "политици", измамници. Това е положителен знак, че имаме възможности като народ да се върнем към нормалността, към добрия живот. Да, може би искаме още и още по-добър живот. Но това се постига с постепенни еволюционни промени, а не с псевдореволюционни лозунги и политическо шашмаджийство, каквото от половин година ни се прилага активно.

Поклон пред паметта на вечния Димитър Талев!


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И тоя

    60 6 Отговор
    абсурд се яви !

    Коментиран от #57

  • 2 Сатана

    59 10 Отговор
    Поздрави от Ястребино ,бат Саше.

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ХХХL

    50 7 Отговор
    ТУРБО,МЕГА ,КИНГ КОНГ БОК ЛУК.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Майна

    19 26 Отговор
    Затова ще подкрепим ВЪЗРАЖДАНЕ за да оцелее РОДИНАТА НИ , В КОЯТО ИСКАМЕ ДА СЕ ЗАВЪРНЕМ...
  • 7 Активист на БКП

    47 11 Отговор
    Помни Ястребино,Шашо!!!!
  • 8 не е демократ

    30 9 Отговор
    Убиецът от Ястребино е наказан от царската власт, но е повишен от болшевишката. Изводи?
  • 9 Майна

    29 3 Отговор
    България е РОДИНАТА НИ и ние сме родени и ще бъдем БЪЛГАРИ ,КЪДЕТО И ДА СМЕ ПО СВЕТА
  • 10 Таааа годинка от фсмилия

    33 5 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана":

    Трепеща деца ощииии ли хаби българския въздух...

    Коментиран от #11

  • 11 Разбирай гъдинка

    14 3 Отговор

    До коментар #10 от "Таааа годинка от фсмилия":

    ........
  • 12 вънотЕП

    59 9 Отговор
    Александър Йорданов е внук на особено жесток садист полицай, който преди 09.09.1944 г. зверски убива седем деца от село Ястребино. За това получава парична награда от държавата. При социализма, внукът му Александър Йорданов работи на прекрасно и топло местенце като научен сътрудник по литература в институт на БАН. Сега е евродепутат и представлява България в ЕС.Беше посланик на страната ни в няколко държави. Изпитва особена симпатия към Хитлер и споделя в телевизионно предаване, че Хитлер нищо лошо не ни е направил. Не знам, защо търпим подобна гнида все още да е на власт.

    Коментиран от #44

  • 13 Майна

    28 13 Отговор
    Този е ниска душичка, но ние сме наясно..ПОМНИМ И СМЕ ЧЕЛИ ЗА ГАШИЗМА И НЯМА ДА ДОПУСНЕМ НАШИТЕ ДЕЦА ДА СТАНАТ НОВИТЕ ,,ЯСТРЕБИНЧЕТА,, С НОВИЯ ФАШИЗЪМ НАЛАГАН ОТ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА РАДЕВ..ПОДКРЕПИХМЕ ГО, ЗАРАДИ ВДИГНАТИЯ ЮМРУК, НО ТОЙ СЕГА НИ ПОКАЗА СРЕДЕН ПРЪСТ КАТО НА ХОРА С ПРАВА!!
  • 14 Бах

    35 6 Отговор
    Този Ал. когато му дойде времето , ще го разтворим в киселина и направо през нужника , както и подобни нему .
  • 15 Йеронимус БОШ

    42 4 Отговор
    Този е един от убийците на СДС и СИНЯТА идея ! Имаха пълната власт 1997 -2001 и успяха да съсипят надеждите на хората !
  • 16 ГЛАРУСА

    21 5 Отговор
    сашка, помниш ли ружбана ,как те работихме с хиндо
  • 17 Пако

    26 4 Отговор
    На този мушморок сложих снимката му в тоалетната чиния и с удоволствие се изходих .
  • 18 НЯКОЙ

    32 6 Отговор
    О, той можел да чете!?!
    И чете Димитър Талев!?!
    Ако беше жив, писателят щеше да се срамува от сънародника си АлЙор - един използвач вегетиращ на гърба на народа!
  • 19 ЯСТРЕБОВ

    23 7 Отговор
    ТОЯ ЧЕРВЕН БОКЛУК ПРЕДАТЕЛ И ПОДЛОГА НА БОКО ГО ЗНАМ ОТ НЯКЪДЕ !
  • 20 3456

    31 4 Отговор
    Как си Агент и Предател в Брюксел??? Сладко ти е от нашите данъци...Поздрави и оня с цигарата Андрей Слабаков. Много работа свършихте за Народа.
  • 21 Пенди

    33 7 Отговор
    Дебелака мазен се изказа! Къв си ти, бе селянин? Ако Боко си изтръска панталона колко ли лизачи като теб ще изпаднат, незнам!
  • 22 когато

    33 7 Отговор
    ти изплющя един юмрук в суратя ще бъде хубав ден за българската демокрация
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 КОЛОБЪР

    29 6 Отговор
    Помни Ястребино, гнидо такава! Фашистка измет! Истинските българи нямат нужда от поуки на такива, като теб!

    Коментиран от #27

  • 25 Варна

    32 4 Отговор
    Тоя дебелак пие бира в рог в Брюксел за 100€.Наснимал се по фейса...а Народа се чуди кое и как да плати по-напред!!! За 5 ст.работа не е свършил като евродепутат!
  • 26 Шопо

    26 5 Отговор
    Тоя в завършил за детска учителка в ВПИ Шумен!!!!
  • 27 седемте йастепинчерчета

    10 6 Отговор

    До коментар #24 от "КОЛОБЪР":

    питат за теб.кога ше ходиш?
  • 28 Оххх догади ми се , а на Вас ?

    14 3 Отговор
    🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 29 Тома

    26 2 Отговор
    Нали вие изгонихте българите по чужбина бе шашко като затрихте икономиката и разпродадохте заводите за по 1 долар.Вашия метор и крадец костов е също в кюпа

    Коментиран от #30

  • 30 а колко струваше

    8 5 Отговор

    До коментар #29 от "Тома":

    тая скрап ?
  • 31 Павел пенев

    22 3 Отговор
    Фашизирани изроди имат ли право дадават оценка на личности като Талев?

    Коментиран от #35

  • 32 Предател!

    22 3 Отговор
    Тази тлъста противна свиня беше години на ред посланник в Скопие и не свърши нищо за двустранните ни отношени. Всички соросоиди и демократи, са предатели като комунистите, защото те еднолично (или по нареждане он новия господар) решиха да подължат политиката на ковунистите за отдалечаване на Македония от България!
  • 33 оле мале

    15 4 Отговор
    Този жив ли е още!?
  • 34 Бамбука

    20 3 Отговор
    Тоя с кюфтетата и софрата пак се показа от някъде си. Срам за Варненци е този субект. Може ида е от Варненците пресели ли се от някъде си. Нечистоплътен елемент на фалшивата демокрация.
  • 35 може gьот

    5 14 Отговор

    До коментар #31 от "Павел пенев":

    вие и Талев обявихте за фашист.скоро пак ще правим тепета от кратуните ви ☝
  • 36 JEFF

    20 3 Отговор
    Човек, на когото цял живот му плащат всички сметки няма право да се обажда за каквото и да било. Представете си Йорданов до Президент Радев и си помислете кой как изглежда във вашите очи. Сега си го представете до Борисов и Герджиков - толуп до толуп до Толупа. Никога ГЕРБ!
  • 37 ХАН КРУМ

    20 1 Отговор
    питам се, какво ли би написал димитър талев ,ако беше прочел тази статия и какво ли би написал по адрес на автора и? дали точно той не е шмекера и шарлатанина , един от многото , пръкна ли се в края на миналия век , донесли провотипоставянето,кражбите ,бандитизма и разрухата вече 32 години.не е ли той от тези, които под мантрата –борба с комунизма–поведоха битка със собствения си народ и държава.кризата не е от 6–7 месеца,кризата е резултата от управлението на държавата от такива нечестивци,продажници,като този в последните 32 години.когато 32 години,рушиш ,крадеш,ликвидираш ,разсипваш,няма как да не стигнеш дъното.32 години ,криза след криза1! на кого не предлагаха българия ,на путин ,на тръмп, на брюксел ,на ердоган.превърнаха бъргария в парцалива проститутка, през която всеки минава ,взима какво то може и заминава до като нищо не и остане.добре си чел талев ,но нищо не си научил. поне това личи от политическото ти битие.
  • 38 Dim itar

    17 4 Отговор
    душо дребна,
    като се самоопределяш като "интелектуалец"
    и се изяяваш в сайтовете, чинно очакваш някой от
    слугите на тиквата да му доложи,че продължаваш да служиш вярно...проклет бъди !
  • 39 862

    17 4 Отговор
    Голям гадняр, използва името на Талев, за да плюе политическите си противници.
  • 40 ТПК Четка

    15 3 Отговор
    Наистина, Д. Тлев е голям писател, а ти Йорданов ди едно никакво нищо. Сложен си фактически да има посетители много, рекламодатели много и да носиш пари много. Да ти се отговаря, ама истинското отговаряне е на изборите, народа ще мете тогава!
  • 41 Мародер

    13 4 Отговор
    Този биологичен отпадък до кога ще полуяава трибуна да ръси екстременти пък и били те с дъх на парфюм???

    Коментиран от #59

  • 42 Бизона

    6 4 Отговор
    На теб трябва да ти разпорят корема, животно мръсно. Че си изтипосал и стара снимка. И от нея се вижда, че си мръсник. И не говори за Талев, мръсник!
  • 43 Дядо Петко

    7 3 Отговор
    Аааааааха! Ужким за Талев темата, а издалечко да наклепаме президента Радев и служебното правителство. Гъни до ло ена, колкото повече плюете по президента, толкова повече му расте рейтинга.
  • 44 Професор

    7 7 Отговор

    До коментар #12 от "вънотЕП":

    Това изобщо не е верно. ПЪРВО, Александър Йорданов (днешният) НЯМА НИЩО ОБЩО със запасния подпоручик избил ястребинчетата. Нито му е внук, нито му е братвчет, нито му е племенник, НИТО МУ Е НИЩО. Не лъжете, драги другари. ВТОРО, подпоручик Коста Йорданов (онзи, от пред 9-и), избил ястребинчетата, Е СЪДЕН и е ОСЪДЕН от правната система на Царство България ОЩЕ ПРЕДИ 9.09.44 г. ТРЕТО, този подпоручик НЯМА НИКАКВИ НАСЛЕДНИЦИ. ЧЕТВЪРТО. Този случай е разследван от Народния Съд и войниците, участвали в убийствата, са осъдени на много малко години затвор, или са напълно оправдани. Оказва се, че комунистите са ИЗБИЛИ децата, за да не им издадат землянката, а при процеса срещу Коста Йорданов той е осъден за разстрела на жени и старци още пред 9-и.

    Коментиран от #48, #52, #64

  • 45 не може да бъде

    9 3 Отговор
    "И в цялата тая мътилка гъмжи една тъмна паплач от шмекери и лицемери",на които г-н Сашо Дебелото е представително лице....Знаков шмекер и лицемер!
  • 46 Дърт пее...раст...

    6 4 Отговор
    Свинята ще я резнем на Коледа.!!.Нещо втален и мършав се вижда,тоз простак...Талев,не за тебе,,отпадък ...Заради ,него емигрирах от България ,1997...Заради ,него бих се върнал..
  • 47 В.В.П.

    8 3 Отговор
    Враг ,на народа!.Популист,и демагог,нищо, не правещ ,гад..Ненужен товар ,на България..
  • 48 √(n&Варна)

    3 5 Отговор

    До коментар #44 от "Професор":

    Ако още не знаете, Александър Йорданов е от Бяла Слатина, където в центъра на града все още има паметник на Цола Драгойчева.
    Пишман антикомуниста Йорданов само говори, но не е направил каквото и да е паметникът да бъде махнат – може би е роднина на баба Цола.

    Коментиран от #49, #56

  • 49 Професор

    4 3 Отговор

    До коментар #48 от "√(n&Варна)":

    Сега пък, бил от Бяла Слатина и не махнал паметника на баба Цола. Ами иди и го махни ти, оланкоолу, какво плачеш тук. Съветът ми специално към теб е -- ако една работа не може да се свърши ЛИЧНО от теб, значи НЕ МОЖЕ ДА СЕ свърши...
  • 50 Един

    4 2 Отговор
    Скрий се бе седесар гаден!
  • 51 hmhmhm

    4 2 Отговор
    ти си един от теаи , които изгониха тези 2-3 млн млади хора
  • 52 Така е.С " много рядкото" фамилно име Йо

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "Професор":

    В тази връзка Румен Георгиев Радев какъв се пада на Муравей Георгиев Радев? :-)

    Коментиран от #61

  • 53 Един гостенин

    0 1 Отговор
    Йорданов
  • 54 комунист

    4 4 Отговор
    "и в цялата тая мътилка гъмжи една тъмна паплач от шмекери и лицемери" - Саше, ми той Талев е описал тебе и твойта "дружина", бе Саше!
  • 55 ПАК ЛИ ВИЕ

    2 4 Отговор
    Здравейте, ПОПЛЮВКОВЦИ, много сме радостни, че отново имате желание да посетите нашата сладкарница Двете - "ОО" , това за нас е добра реклама, реклама за вкусните ни пасти. На вас, дължим големия ръст на печалбите си! Като редовни наши посетители, днес от благодарност отново ви каним безплатно да ни посетите, ще има изненада - много пасти до насита и голяма торта със свещички които ще ги духнете.Моля да ни извините за малката забележка - не се блъскайте пред входната врата, както миналия път, за всички ще има места и много, много ароматни, топли пати. Хайде да ви е сладко, по-малко драскайте простотии в сайта, и много не преяждайте с пастите!
  • 56 4674

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "√(n&Варна)":

    Има фактическа грешка, Ал. Йорданов е от Шумен...
  • 57 НЕГРАМОТНИЦИ

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "И тоя":

    1./, 2./, 3./, 4./, 5./ ... и т. н. - оказахте се много, ще ни се наложи да отваряме още сладкарници, но това няма да е особен проблем за нас! Това си ти, ПОПЛЮВКО - Това сте вие ПОПЛЮВКОВЦИ ! Хайде всички в сладкарницата Двете - "ОО", за да натъпчете злобата и простотията си с ароматни пасти! АКТИВИСТ на "БКП помни Ястребино", но защо БКП забравя, защо не помни 86-сте концлагери построени по сталинско-хитлеристки модел в които избиха 60 000 невинни българи. По време във фашистка Германия, наречена още кафявата чума убиваха в концлагерите от омраза и расизъм - от телата на жертвите си правеха сапун, а от кожата ръкавици, портфейли, абажури и още други произведения на "изкуството" които може да сътвори извратения човешки болен мозък. Българските комунисти, червената чума убиваха от омраза и политически причини и хранеха с труповете прасета. Тези прасета не са били отглеждани за зоопарка на гр. Белене! Можеш ли да ни кажеш Активист на БКП след като помниш едно ,но се опитваш да забравиш друго - кой тогава си е похапвал от свинските пържоли?! Поплювковци, след като плюете облизвайте плювалника си, че съвсем изгубихте, останахте без сиво вещество.
  • 58 краси

    0 5 Отговор
    Четях и слушах с удоволствие Ал.Йорданов.Текстовете му бяха мехлем за душата.Нооо,никога не е късно човек да стане за кашмер-продаде се на 100-кратно по-простия от него комунист Винету!За пари!
  • 59 сома

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Мародер":

    Ау, бре какво остроумие!... 😋 Само като им гледаме защитниците е ясно, че държавата би била в голяма опасност, управлявана (недайси, боже!) от обектите на тази защита!!!!
  • 60 Скопие

    0 1 Отговор
    Кој е Димитар Талев?
  • 61 Професор

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "Така е.С " много рядкото" фамилно име Йо":

    Баджанаци са. По принцип във фамилията Радеви гъмжи от баджанаци...
  • 62 Шаран БГ

    2 2 Отговор
    Словоблудстващият намира повод да се изпразни. Той и такива като него не се свенят да се докоснат и до най-светлите имена от нашата история. След като се омаскари в Полща и Македония, пратиха го в Брюксел - белким млъкне. Ня-я-я-ма !! Нахранената въшка излизала на чело !!!
  • 63 ЖЕНИ

    2 3 Отговор
    БРАВО НА АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ!ДА НЕ ПРИЗНАЕШ,ЧЕ ИМАМЕ КУКЛА НА КОНЦИ И ТО ГЛУПАВА И С КОМПЛЕКСИ В ЛИЦЕТО НА РУМЕН РАДЕВ,ЗНАЧИ ДА СИ МАЗОХИСТ.зНАЧИ ДА Сотречеш от всичко хубаво,което Борисов и ГРБ направиха за народа ,нооо,черепа усилено плаща на шмекерите,за да надуват колко лошо е било при Бойко Борисов,само един сляп и неразмислящ човек може да се хване на глупостите на Румен Радев,който е бич за държавата и голямо тегло,ДА ГО ИЗГОНИМ ОТ ДОНДУКОВ 2 ЗАВИНАГИ!
  • 64 Възмутен

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "Професор":

    Коментаторът, наричащ себе си “Професор”, е нагъл лъжец като Александър Йорданов! Разпространява дезинформация - че комунистите били убили ястребинчетата... Това е психопатия. Дано Господ да накаже всички такива навъдили се “професори” и Александърйордановци!