Last news in Fakti

5 Февруари, 2022 13:00 3 674 49

Лъжи, истини, гадни зрелища: Какво се случва с медиите?

  • враца-
  • болница-
  • медии

Трябваше ли да ни покажат видеото с умиращата жена в болницата във Враца?

Лъжи, истини, гадни зрелища: Какво се случва с медиите? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В историята няма общество, което да не управлява комуникациите. В едни епохи това става през религията и обичая, в други - през авторитетите и науката, в трети - чрез цензура и терор.

Ние се надявахме медиите да се саморегулират със средствата на демокрацията, а ето, че раздразненията ни не стихват. И не само защото вече никой не може да спре антиваксърските лъжи, които отнемат човешки животи. Възмущаваме се и от кадрите на умиращата пред спешното отделение жена - от отвратителната случка, а и от това, че медията използва едно човешко нещастие, за да прави зрелище. Каква е медийната значимост на такива кадри, та да ни ги въртят ден след ден, попита журналистката Генка Шикерова.

Кое всъщност е медия и кое не?

Гадни зрелища устройват и самите потребители. Децата например превърнаха в любим спорт побоя пред камерата на мобилния телефон, качвайки клипа в мрежата, за да унижат допълнително жертвата. Директори и експерти подхванаха инициатива за криминализиране на кибертормоза, който в момента не представлява нарушение дори в училищния правилник; предлагат глоба от 10 000 лв за споделяне на подобни сцени, които подбуждат малките нарциси към насилие. Но, разбира се, веднага се появиха други мнения и вероятно нищо няма да излезе. Да не говорим, че тези побоища регулярно захранват медиите с възмущения, психоанализи, коментари, с една дума - потребителски трафик.

В парламентарната комисия Тошко Йорданов постави въпроса за това, че трябва някак да се "дисциплинират" медиите (да оставим настрана грубия израз, да оставим обстоятелството, че точно срещу този бивш журналист има в момента дело за клевета). Но въпросът по принцип ми се струва прав: крайно време е да се въведе някаква по-сериозна регулация на медийното поле. СЕМ очевидно не върши никаква съдържателна работа: или трябва да се променят правомощията му, или да се разпусне.

Самият "Закон за радиото и телевизията", действащ от 2000 година, е безнадеждно остарял, което личи в самото му заглавие - радиоТО, телевизияТА. Там се говори за хубави неща като "етичен кодекс на българските медии", "механизъм за редовно, прозрачно и независимо наблюдение на поставените цели" и "средства за ефективното им спазване". Оттогава за тях обаче чуваме рядко. Въпросът не е само в това, че журналистите са принудени да обслужват едни или други политици; това няма как да се преодолее. Въпросът е, че се разпада самото поле на публичния дебат, превърнат в някакво разнопосочно бърборене. (Някои ще кажат: ами безсъвестните политици тъкмо това искат, да играят на разкалян терен.)

Май има консенсус, че първо трябва да се дефинира кое е и кое не е медия. Всеки има право да се изказва в блогове и ФБ-страници, но статутът на медия трябва да е ясно определен: да дава предимства и да вменява задължения. Дали за лъжи трябва да отговаря редакцията или отделният журналист - според мен редакцията, защото журналистът все пак е наемен работник. Въпросът е медия, която системно нарушава регламента, да бъде истински сериозно санкционирана. Сега се получава така, че нарушенията носят повече приходи от глобите - вземете съобщаването на предварителни резултати в изборния ден. Или с примера на г-н Йорданов: ако ПИК пусне видео как изяжда баба си и той ги осъди за клевета, пак сайтът ще е на далавера. Наред с това медията трябва да има сериозни предимства пред частния писач - например облекчено ДДС, авторско право над публикуваното, участие в конкурси и спонсорства, достъп до информация и пр. Сравнете със здравеопазнването: има болници, има и самодейни лечители. За едните държавата отговаря, другите търпи, докато не накарат някого да пие белина.

Едно по-добро подреждане на правилата в медийното поле няма да наруши свободата, както се боят някои, а точно обратното, ще ѝ придаде смисъл. Мнението постепенно завладя нашата журналистика - измести експертизата, репортажа, разследването. Е, добре, но взаимоизключващи се мнения без факти се обезсмислят взаимно.

Какво може и какво не може да показваме?

Битката за регулиране на интернет джунглата тече отдавна. Въпросът с позорящите кадри е сравнително ясен. Обратният аргумент е, че понякога, пуснати в мрежата, подобни клипове разобличават престъпления - такъв беше случаят с убийството на чернокожия Джордж Флойд, с побоя над протестиращите зад колоните в София. Някой трябва да преценява кои кадри са от обществен интерес и кои не са. Умиращата пред болницата жена - може би да? Побоят над 13-годишното дете - със сигурност не! Бедата е, че по наша стара традиция правото се възприема като точки и запетайки и никой не поема отговорността за съдържателни тълкувания. Ще ти избухнат едни протести - абе пускай там всичко и си гледай спокойствието!

Най-стриктни в ЕС в борбата срещу езика на омразата са германците. Конституционният съд в Карлсруе задължи Фейсбук да разкрие потребителите, отправили обиди към една зелена депутатка, а платформата прие да го направи (очевидно ще последва граждански процес). Проф. Огнянова, която е експертка по медийно право, писа, че анонимността в интернет е важен елемент на демокрацията, чудя се дали това важи и за този случай. При заплахи, порнография, незаконни дейности? Един журналист трябва да пази идентичността на източника си, но все пак той, журналистът, е пред нас с лицето си. И аз бях повярвал в силата на анонимността, когато се появиха Уикилийкс, само че тази работа с безименните разобличения излезе по-сложна.

Борбата с фалшивите новини се оказа костелив орех за демокрациите. В страни като Китай няма много колебания - всичко, което се отклонява от официалното, е фалшива новина. Но кибератаките на джихадисти, руски тролове и антиваксърски фундаменталисти сериозно разтревожиха и либералните демокрации. В повечето от тях мерките, които се взимат, са насочени срещу лъжи, идващи от чужбина (Франция, САЩ). Дали обаче подобна стъпка не ни приближава опасно до Русия, която принуждава всички получатели на чуждестранно спонсорство да се обявяват за "чуждестранни агенти"? Кое е чуждо и кое е наше в един глобален свят? В много страни се формираха центрове, най-често неправителствени организации, които проверяват фактите. И отново Пилатовият въпрос: "Що е истина?". Нямаме отговор, но пък в много случаи е съвсем ясно "що е лъжа".

В Ирландия законът забранява използването на роботи в политическата пропаганда, т.е. възможността съответният кандидат да си осигури хиляди лайкове под едно или друго изказване. Китай пък предусеща новата опасност от така наречения дийп фейк - реалистично видео на друг човек, в което той казва и прави неща, които никога не е казвал и правил. Техниката се движи с шеметна скорост и един бъдещ закон трябва да се надбягва със събитията. Дали един твърде реалистичен колаж трябва все пак да се указва със стандартен знак, че е шега? Дали визуалните материали да не носят задължително датата и мястото на своето снимане, за да не могат да се използват извън контекст? А какво да правим с технологиите на таргетираната пропаганда, които спечелиха изборите на Тръмп и направиха възможен Брекзит?

В България напразно очаквахме медийните оператори да се самоорганизират и да приемат минимални, задължителни за гилдията стандарти: противоборствата в полето са толкова остри, че това се оказа невъзможно. Някои мислят, че сега, когато Пеевски се изтегля от него, ние сме по-близо до съгласие. Аз обаче бих се радвал, ако този път държавата възприеме проактивна роля и наложи рамка за това как очаква да практикуват бизнеса си българските медии.

Автор Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00014

    24 2 Отговор
    Приличат на ЛЕКИ жени -професионалистки. Ами погле8нете се в огледалото.
  • 2 Възмутен...

    11 28 Отговор
    И аз като автора на статията, съм възмутен от дъното на душата си, всякакви гадории дават, а това което трябва не. Трябва постоянно да дават..например..пипонестата глава на нашият велик, обичан и боготворен държавен глава, също така, обичаната, боготворена и тумбеста негова заместничка, също така защо няма многочасови репортажи от руско-украинската граница, да покажат руската военна мощ, туй..танкове, самолети, ракети, вертолети, подводници, конни ескадрони с казаци..и Путин да го дават ежедневно. Нищо не струват тези медии..аз харесвам само Мая от НОВА.
  • 3 ха ха

    26 0 Отговор
    Регулирайте ги ши.аните медии и да се свършва! Хоратаа съвсем ще спрат да ги ползват за информация. Иначе, писанието си е лицемерно. Нали медиите откриха правилото "иф ит блийдс, ит лийдс" - преведено значи "ако кърви, води" или смислово - ако има кръв, трябва да е на първа страница. Не за друго е така, а защото продава. Някога първата страница е била видима на улицата. И сега, ако се загледате в броя кликове, ще видите, че под "страшните" новини кликовте са повече отколкото под културните. Така сме устроени хората. И за свободата сме устроение така. Като разберем, че с меда иде и жилото, започваме да говорим за осмислена свобода, регулирана свобода, осигурена от правителството свобода, справедлива свобода и какво ли не небивалици. Най-великата е със свободата на словото и речта на омразата. Абе, нека да имат право хората да се изказват по конституция, ама едно законче да сложим да ограничим речта на омразата... И после ще си дефинираме, че речта на омразата е всяка реч, която мразим. На власт сме, не ни харесва какво говори този или онзи и хоп по закона за защита на държа... за омразата и му турнем белезницита. Тираният не спи, господа! Затова дървото на свободата иска поливане с кръвта на герои и тирани... от време на време ;)
  • 4 не случайно

    38 0 Отговор
    В България не случайно сме на 120то място по свобода на словото. Дойче
    Веце си пробутва соросоидната пропаганда, масовите медии са пестеливи на критики към боко тиквеника, че дори и след падането им от влас не попускат да дадат трибуна на гробаджиите, вкл и вие Фатки.бг; пЛандемията се отразява тенденциозно, че дори и се ингнорират някои събития и факти; плановете за икономическо заробване от ЕССР се изопачават като манна небесна. Най-важното е че никъде няма да видите противопоставяне в директено интервю на две страни с различни гл.точки. Всеки си плаща, излиза да си говори каквото си е наумил и му се публикува. Така се извършват единствено манипулация на общественото мнение, защото засегнатите намат възможност да се противопоставят на лъжите срещу тях. Скоро независима журналистика нямада има, само мисири търсещи сензацията.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 2022

    14 0 Отговор
    Истинската журналистика трябва да служи на човека. Най-просто казано. Започне ли журналистиката да танцува по свирката на политиката.. омърсяването е неизбежно. Нека да има ограничителни рамки, но когато трябва да се разбърка тинята в блатото да няма такива. В случая с видеото на умиращата жена. Журналистиката не е лесна задача, но трябва да се изпълнява принципно, морално, отговорно. Цензурираната журналистика намира своите пътища и читатели.
  • 8 Дън Сяо Пин

    13 1 Отговор
    Няма как, парите за издръжка на медиите ги дава -
    1.Правителството, 2. Американците, 3.Руснаците, 4. Бизнеса. Истината е някъде между тях.
  • 9 Хаах

    33 0 Отговор
    Просто трите национални медии-БНТ, БТВ и НОВА стигнаха дотам, че ако досега се гледаха само новини, вече гледането им не е препоръчително.
    Да си запазим разсъдъка и ПСИХИЧНОТО здраве, Хора не ги гледайте.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор
    но защо ДЕТЕНСЕТО на починалата МАЙКА бе там БОГ да я прости
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    за МЕДИИТЕ лошата новина е ДОБРА новина
  • 13 Хаах

    8 0 Отговор
    Летвата се вдигна бе ТЕЛЕВИЗИИ.Ако досега беше възможно да опростачавате хората, защото черпехте идеи,вдъхновение, копирахте вожда, слънцето, многокнижника и антуража му, ще трябва да ви кажем да се разкарате като него.
    Новото Правителство да спре всички ПАРИ на тези безродници и безкнижници и ги насочи към медиите с истинска журналистика като ФАКТИ.
    нЯМА ДА ЗАБРАВИМ И ЩЕ ВИ НАПОМНЯМЕ...КИРИЛЕ И АСЕНЕ.
  • 14 3.14К

    25 2 Отговор
    Парадоксално е, че най-големите манипулатори и бълващи фалшиви новин, се обявяват за еталон в журналистиката и пропагандата. Тук и автора и DW, са христоматиен пример за лицемерие.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ана

    15 0 Отговор
    В поредния коментар на Дойче зеле ,тази медия пишейки за нашите мисирки ,трябва да видят себе си ,с тази разлика , че те бълват лъжи срещу Русия и нас ,а ние нямаме възможност да показваме техните гадости в Германия !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Roze може

    7 0 Отговор
    Българските медии са клюкарките на тиквата
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ууууууу...

    2 1 Отговор
    Уууууу...долу...върнете Къци в ефир..и Пенчо Питанката...уууууу...САМО ЛОКО СФ...УУУУ!!!
  • 23 БОЛШЕВИК

    13 0 Отговор
    Евала на човека който е снимал, за да се видат безобразията, грабежа и геноцида в България, че всичко се прикрива в тая коримпирана държавица, а такива лицемери като тоя Дичев от нещастието на хората печелят!
  • 24 Voce Publico

    8 0 Отговор
    Днес нарочно се дава "свобода" на информацията, т.е.всеки си пише каквото иска, и то явни идиоти и неграмотни кретени, за да може истината винаги да бъде скрита, дори да се казва явно. А журналята винаги са били продажни и подлоги на властта, за да оцелеят. Всичко е субективно, така е навсякъде по света. А относно свободата на словото, вече няма такова, благодарение на оная американска разработка Зукърбърг (Зубърбукър) и не само. Цензурата е наложена навсякъде, по един или др.начин.
  • 25 КАКВИ

    7 0 Отговор
    МЕДИИ ВСИЧКО ПЛАТЕНО ВКЛ И ВИЕ .МИСИРИ И МИСИРКИ
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 САТЪРА НА ХАНА

    9 0 Отговор
    И ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ТРЪГНАХА НАДОЛУ КАТО ФЕСБУК МЕТАКСАТА .... ДАЖЕ НЕ ИМ ЧЕТА СТАТИИТЕ ... ДИРЕКТНО ОНАНИРАМ ВЪРХУ ТЯХ

    Коментиран от #37

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хорхе

    11 0 Отговор
    През цялото време докато четох статията си мислех че я е писала жена в менопауза. А то било най-обикновен джендър. Новините са такива каквито са, а когато мисирките си позволяват да ги коментират това означава пропаганда. Може би трябва да забраним пропагандата, но тогава Дичката ще се изненада че медиите дето той мисли за професионални трябва да бъдат глобявани на всяка секунда.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Калинката на прокопиев

    7 0 Отговор
    драскаща манипулации по поръчка, има претенции към медиите!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 БОЛШЕВИК

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Така бихме отдавали почит някога и на паметните им плочи, на всички неолиберали като автора и на много други знайни и незнайни - мути, чорбаджии, робовладелци и политици от последните 32 години - аз лично съм го правил върху няколко фашаги!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Филип Боев

    6 0 Отговор
    Това, че събитие не е показано по медия, означава ли, че не се е случило? Дебата трябва да е как е показано, по кое време е показано, зрителите предупредени ли са за следващите кадри. Автора на статията отново е залял читателя с поток от думи. Поредната графоманщина. Фалшива загриженост без практически действия. Кой ще определя кое е истина, кое е лъжа? Цензура ли да се въведе, която да решава кое може и кое не ? Къде остана изборът и отговорността на всеки? Автора отново пише за да си изпълни плана /хонорара/.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гадни зрелища..наистина..

    4 1 Отговор
    Още като пуснеш телевизора и се започва, колко умрели от ковид, колко по болници, по стълби и дикотеки, изядени от кучета, прегазени, смачкани, застреляни любовници и съпруги, убити по старчески домове, хиляди левове откраднати от гладуващи пенсионери, безмислени реклами, на една реклама гледам голямата кратуна на Фънки, на друга хапчета за диария, менопаузи, и на новините като цъфне и Мая Манолова и ме втриса, как да ядеш и пиеш, даите нещо по весело, някоя циганска сватба..кючеци, и др. Дайте нещо за велики лидери на проспериращи държави, например..Ким Чен Ун, Мадуро, демократи като Путин и Си Дзиии..китаеца, как ускорено икономически се развиват Сомали, Судан и Централно Африканската Република..ей такива неща.
  • 42 Смешници

    7 0 Отговор
    Днес ми липсват пропагандните статии за лошата Русия .

    Коментиран от #47

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Същите тия медии ще ни показвате снимки

    8 1 Отговор
    На крадеца на милиарди, снимки с Внуците му да ни Умилите??? Или снимки как пали свещи и се Кръсти Безбожника! Продажни, зависими Медии журналистите на моменти, повече лъжат от Политици и Магистрати!! Това са Медиите в България 112място, не случайно ние отредено!!Ивайло Дичев и DW, фабрика за Лъжи!! "
  • 45 Стефан Петров

    6 1 Отговор
    Медия значи посредник. Тя е посредник между човека и събитието, на което той не е присъствал. Нашите СМИ не са медии- те са средства за масово оглупяване. Тяхната цел е пари, пари и пак пари. Как да не публикуваме сензационни, опорочаващи някого и направо лъжливи данни като конкуренцията веднага ще го стори. Ако няма новина ще вземем нещо дребно и ще му придадем сензационност,или направо ще излъжем.
    Въпроса фейсбук и разните блогъри в Русия го разрешиха радикално. Ако те имат повече от 3 000 абонати значи са СМИ и попадат под регулацията на закона. Доста блогъри там бяха осъдени за лъжи, насилие и издевателства над хора с цел увеличаване последователите си. Каквото и да се прави обаче, каквито и закони да се приемат ще е недостатъчно. Живеем в див и варварски капитализъм, където неща като хуманност, състрадание, срам, обективност, морал и много други са смазани от стремежа за печалба. При социализма имахме строго икономически, спортни, научни и др. СМИ Днес те бяха закрити, а всичките които останаха са повече или по-малко жълти. Като дабавим към всичко политическия контрол над медиите нещата стават страшни. Преди доста години в блока живееше един хроничен алкохолик- журналист, който после умря от пиене. Той доста пъти ми казваше. "Истината не ме интересува. Който плати повече, за него и както му изнася ще пиша".
  • 46 DW АБСОЛЮТНО БЕЗПРИСТРАСНИ

    2 5 Отговор
    АЛОООООО ЗЕЛЕТО КЪДЕ БЯХТЕ ПРЕДИ ГОДИНА / ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ПОСТОЯННО ДАВАХА ЧЕСТНАТА МАЯ УМНИЯ ОТ БОЕЦ ТАЛАНТЛИВИЯ МИНЕКОВ БЕЗПРИСТРАСТНИЯ И ГОВОРЕЩ САМО ДОКАЗАНИ ФАКТИ РАШКОВ ВИРУСОЛОГА МАНГЪРОВ С ЧАЙЧЕТАТА 1000 ДУШИ ДЕТО СЕ РАЗХОЖДАХА НА ПЛОЩАДА ЦАПАХА И УРИНИРАХА ПО ЪГЛИТЕ НОСАЧИТЕ НА КОВЧЕЗИ БАБИКЯН И ХАДЖИГЕНОВ ЗОМБИТО СЛАВИ / КВО СТАНА С РЕФЕРЕНДУМА МАЙ ИЗМАМА ЗА БАЛЪЦИ / МОРЕПЛАВАТЕЛЯ БОЙКИКЕВ РЕЦИТИРАЩИЯ КЛИШЕТА РАДЕВ ФАЛШИВИ ПАЧКИ И КЮЛЧЕТА КОШАРЕВСКИ СВИДЕТЕЛИ ДЕТО ИМ ДИКТУВАТ КВО ДА КАЖАТ И ТЕ ПАК СЕ ОПЕТЛАВАТ АЛОООО ЩО ТОГАВА НЕ РЕВАХТЕ А / КВОТ ПОВИКАЛО ТАКОВ ОТГОВОРИЛО/
  • 47 И на мене..

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "Смешници":

    А вашата агитка днес къде е???, на инструктаж ли са???, наистина днес е скучно.
  • 48 Ивайло Дичев и DW?? ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

    6 0 Отговор
    Забъркахте и РУСИЯ, Пропуснахте Скрипал и Баширов и Петров, както и "Струпана" та Руска войска та 300км от границата!! А Украинската е на 50-60км,но за това, никога не пишете!! СЕМ, Лапачи на държавни пари, зависими чиновници от много фактори и сили! Смяна или Закриване!Рибата мерише от към Главата, Слугинажа от журналисти лъже, каквото му наредят!! Как повече от 2год обикалят по Медии, едни Врачки, с някакви кухи дипломи и Опсихясват денонощно цал Народ?? Витанов Л Томов, Илиев от,, Берн! И подобни!! Тези Врачки, овредиха Психическото здраве на много българи, те не са медици,! Заради Страха от ковид много хора не посмяха да влезат в болници, и починаха по домовете си от други Заболявания!! Почина и моя брат!! Защо този СЕМ, не се намеси, не забрани на подобни врачки да Нагнетяват страх в хората? Не забрани на Медиите да дават ефир на подобни Самозвонци, защо СЕМ нищо не направихте, починаха преждевременно много хора, а вие ги Остави хте тези да се Вихрят по студията!! Съд за Врачките и за бездействието на СЕМ, след предстоящите промени в Прокоратурата, Колективен Иск!!
  • 49 МЕДИИТЕ

    1 0 Отговор
    По наказателния кодекс