Last news in Fakti

20 Юни, 2022 14:02 9 146 70

Румен Петков пред ФАКТИ: Големият проблем на коалицията е премиерът

  • румен-
  • петков-
  • абв-
  • коалиция-
  • политика

Министър-председателят така и не можа да предложи програма за действие, а това показва управленска немощ, казва председателят на АБВ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нестабилността в държавата е факт. През миналата седмица опозицията, заедно с гласовете на „Има такъв народ“, свалиха от поста председател на парламента Никола Минчев. Тази седмица предстои гласуване на вот на недоверие. За политическата ситуация у нас потърсихме за коментар председателя на партия АБВ Румен Петков. Ето какво сподели той пред ФАКТИ.

- Г-н Петков, от колко години се занимавате с политика?
- От около 32-33 години.

- И това, което се случва в момента, как ще го опишете?
- То е неописуемо.

- Радвате ли се, че в момента не сте депутат…
- В рамките на закачките всеки, който не е в парламента в момента, трябва да изпитва някакво чувство на гордост. Неприлично е това, което става. В рамките на последните 7-8 дни почти нямаме ден без физическа разправа между депутати. И не знам какво очакваме от утрешния ден като отношение към политиките. Не говоря към парламента! Говоря за политики. Нанасяме много тежък удар върху политическото, върху каузите. Не знам дали на някого е направило впечатление, но скоро бяха дните на Паисий Хилендарски (б.р. - 300 години от рождението му). Тази паметен юбилеи, които остана някак незабелязан от политиците.

- Очаквахте ли да се случи този раздор в коалицията и той да дойде от „Има такъв народ“?
- Не съм правил някакви гадания за бъдещето, защото ме няма в тази сфера. Това е една много трудна коалиция. И тя постоянно е атакувана от външни фактори.

- Какво имате предвид…
- Постоянно излизат някакви анализатори, които са доста спорни. Не може да си крал по летищата и да си звезда в медиите. Не може да си давал акъл как да се хранят журналистите и да не слизаш от екран и да обясняваш как тук Атлантическите решения са най-важни във всичко. Очевидно в България може, а не бива. А в същото време едно самолетче, мой набор, прелетя през половин НАТО и Европейски съюз и показа нашата „мощ“ да гарантираме сигурността си. А в същото време никой не може да каже в това пършиво самолетче дали е имало наркотици, примерно. Ако е имало, колко са и какви. Какви хора са си дошли с него? Дали, когато е кацнало във Видин, някой не е прецапал до съседна Сърбия и т.н. Заредило с гориво и аха да го хванем, но то излетяло. Но да се върна на коалицията – тя е тежка и сложна. А големият проблем на коалицията е министър-председателят. Казвам го със съзнанието, че правителството трябва да получи подкрепа сега. Но да се търси ново решение. Премиерът така и не можа да предложи програма за действие. А това показва управленска немощ. Не се установи нормален, уважителен, коректен, честен тон между партньорите. Включително с посочване на проблемите. Очевидно е, че в енергетиката имаме много тежки проблеми и то такива, които удрят цялото общество. Оставям настрани, че по съдебната реформа, по реформирането на КПКОНПИ нещата очевидно бяха блокирани от министър-председателя. Изобщо не искам да коментирам този уродлив закон, който излезе…

- Визирате българския вариант и как да прилагаме санкциите по „Магнитски“…
- Ми те момчетата са толкова жалки, че не могат да измислят и българско име за закона. Български е Паисий Хилендарски, български са светите братя Кирил и Методий. Не знам защо си причиняваме тези унижения. Казвам го с болка, защото истината е, че в момента се нуждаем от стабилност. Така или иначе предстоят избори. Но не разбирам защо ние трябва да си ги причиняваме. Защо премиерът така и не разбира, че терминологичният апарат, в смисъл такъв, че той лично говори с депутати да ги убеждава, не е добър. Премиерът не може да гледа на депутатите като на кюстендилски череши, които могат да бъдат преместени от едната градина в другата, или от този павилион в другия. Много уродлива представа за политиката се натрапва на обществото, а това не е така.

- При нови избори какво ще се промени. Социологията сочи пак пъстър парламент с участието на 6-7-8 партии…
- Да видим дали ще е почти същата ситуация. Най-малкото заявката на партията на Стефан Янев не бива да бъде пренебрегвана. Очевидният срив в спечелилите няма как да не доведе до друго разпределение на силите. Но да не гадаем. Все си мисля, че вчерашната заявка на Христо Иванов, че е възможно сега кабинетът да получи подкрепа, защото се води активен диалог за сформирането на ново правителство, е добра. Аз говоря за това вече повече от 2 месеца. Това е много важна заявка и върху нея трябва да се разсъждава и да се търси решение. Продължавам да съм категоричен, че парламентарната група на левицата и лично Корнелия Нинова не само запазиха добрия тон, но и показаха, че могат да говорят с всички и да търсят и намират решения. А това е заявка за третия мандат при завъртане на рулетката.

- Възможно ли е в този състав на парламента да се случи. Вече е ясно коя партия къде се е позиционирала? Или идеята е да се обеднят около програма…
- По-скоро да се обединят около програма, която да е ясно разположена във времето и с много ясни ангажименти. Гласуването на бюджета е изключително важно. Но развитието на икономиката, ако не бъде гарантирано, приходната част на бюджета може и да не се случи. Когато говоря за програмата, тя изисква буквално спешни мерки за спасяване на сектори от икономиката. Стъкларските заводи, химията, торовите заводи… Едно от най-стабилните и солидни предприятия като Комбината за цветни метали в Пловдив. Ако не говорим за тези проблеми в парламента, това не ги прави по-малко значими или по-малко належащи. Индустрията се нуждае от грижа и предвидимост в този момент.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    50 19 Отговор
    големия проблем е че пикаете по фонтаните и се излагате
  • 2 Мемфис

    46 20 Отговор
    Мръсен спиртосан черрвей!
  • 3 Матрософ

    44 19 Отговор
    И Плевенският побойник се изказа.
  • 4 даге

    37 15 Отговор
    фонтана ми го говори
  • 5 Професора

    31 19 Отговор
    Проблема е, че са много продажни също като ГЕРБ.
  • 6 Чоко

    25 9 Отговор
    Аз пък мислех, че е ИТН...

    Коментиран от #37

  • 7 Ето каква е ситуацията

    30 15 Отговор
    Цяла вечер се е стискал човечеца от снимката
    Мехура му е пълен и се чуди къде да се освободи
    Наоколо има ли шадравани?
    Възрастен е човека
    Имайте милост
  • 8 Истина е

    29 14 Отговор
    Проблема е ,че ти много правиш пиш във фонтаните. А,кога си бил трезвен Руменчо шадраване
  • 9 Апостол Апостолов

    31 17 Отговор
    Моля,до кога ще давате трибуна на пишльо РУБЛЬОВ, пореден предател на български интерес.Жалък и нещастен.....
  • 10 Вече не сковават кочина

    17 5 Отговор
    а кочината се случва. Включително и у парламенто.
  • 11 КУХА ЛЕЙКА си бе мъR ляч !

    23 14 Отговор
    Отдавна си в Протокола за БРАК ! Не си ли го гледал филма " Уморените коне ги УБИВАТ " с Джейн , знам , гледалси го ! Е ? Какво повече искаш , отново среща за ПОМАЗВАНЕ с Краси Радков ! Карай към ЕКАРИСАЖА !
  • 12 Руски еничарин

    23 16 Отговор
    На румбата да му направят една малка дупчица в газопровода, че вмомента пиш..а газ в изобилие. А най добре с катетър и да чете как внасяме газ от азърите и от "омразните" щати.
  • 13 Големи

    24 13 Отговор
    тъпни от шадравана ! Аман от черени , с ненаситни гуши !
  • 14 Мошенник!

    30 14 Отговор
    От схемаджии като тебе,не можем да се отлепим от дъното.
  • 15 Оффф

    22 11 Отговор
    Добре че има памперси !
  • 16 пффф

    27 6 Отговор
    Ние пък, нали сме "прости", си помислихме, че проблемни са "златния гьол" и контрола на "Кап. Андреево".
  • 17 казваш

    23 10 Отговор
    но газта потече по тръбата която толкова много се стараехте да не стане. Парите от бизнеса за приятели и партийни каси от Капитан Андреево секна...КПКОМПИ там не издържахте вече и активирахте Славчо...Малко по малко ви спира кранчето

    Коментиран от #63

  • 18 Просто човек

    23 16 Отговор
    Това путинско ла.йно защо се обажда?!
  • 19 Не пречи

    19 14 Отговор
    и не досаждай , бе ! Комунист и нагаждач , учил в миналото хилядолетие една камара комунистически дисциплини , има наглостта акъл да дава ?!
  • 20 Стоянов

    29 16 Отговор
    Големият проблем на България сте вие - путинските агенти!
  • 21 реру

    20 7 Отговор
    В Плевен има много шадравани /фонтани/, дори водна каскада, но...

  • 22 ТОЗ

    20 12 Отговор
    Голям Гнусак Е ,
  • 23 3343

    22 25 Отговор
    Канадския измамник трябва да бъде изгонен от България.

    Коментиран от #32

  • 24 Румен

    13 11 Отговор
    Проблем с простатата. Нема кара много. С една дума стабилно ненадежден за дълъг период.Брак
  • 25 Прав си

    14 11 Отговор
    Голям проблем е за Кремъл и Путивистите шпиони и предатели в България
  • 26 мента хора

    20 13 Отговор
    Румен по добре да каже какъв му е чина в момента в КГБ.
    Ей такива 30 години ни държат бедни и зависими от Газпром и Путин.
  • 27 Пепо

    21 13 Отговор
    Киро е проблем щото не могат да го вкарат в схемите...
  • 28 нннн

    20 13 Отговор
    Че какво му е на Кирчо! Като се усмихне, кътниците му се виждат. Ами очи като Кокорчовите? Та нали толкова българи гласуваха за една усмивка и две хубави очи!... Абе, прав е проф. Христов за ония проценти...

    Коментиран от #35

  • 29 Припикаващ оградата на НШЗО в Плевен

    15 14 Отговор
    Проблемът на България е ...ПРЕЗИДЕНТЪТ !

    Коментиран от #39

  • 30 Абсурдистан

    10 7 Отговор
    Цялата коалиция е сбъркана. Явно са се събрали не в инерес на държавата, иначе нямаше да правят толкова големи компромиси с предварително афишираните ценности. Българският политик прави компромис с идеите си доказано само по две причини - власт и пари!
  • 31 а твоят

    8 8 Отговор
    че си изпята песен.
  • 32 Не не трябва

    12 9 Отговор

    До коментар #23 от "3343":

    Всички путинисти трябва да бъдат изгонени от държавата, во главе с тоя от снимката.
  • 33 Воисил Граматик

    5 2 Отговор
    Тази паметен юбилеЙ, които остана някак незабелязан от политиците. ЮБИЛЕИ Е В МН.Ч.

    Коментиран от #47

  • 34 Илиев

    5 11 Отговор
    Петков,защо не си кажеш направо,че много ти се иска,но не ти стиска любимата ти дружка Нинова да стане мин.председател.За тези,които не се сещат защо ще им подскажа.Нинова мълчи,като пън за Русия и Путин,но където трябва Петков го прави от нейно име.Тя ни лук яла ни лук мирисала.Просто лъжкиня.Освен това дъщеричката на Румбата ще вземе сладък пост най-накрая най-вече доходен🤪Поради нефелността на Нинова лично не можа да стане депутатка детенцето на Румбата от Плевен….То бива,бива сметкаджийство,ама това е гадно.ПростоКиро върши безумия всеки ден и час.От глупост,неграмотност,арогантност..Политически е неграмотен,нечетящ,неслушащ.Малко от малко да беше прочел щеше да разбере,че с човек,като Нинова нищо общо той и ПП не могат да имат.Не говоря за БСП,а за компроментираната Нинова.Като не знае или така му е казано ще види,как тя ще го преметне и той евроатлантика ще остане с пръст в устата,а тя евразийката ще се вихри…Това разбира се е пирова победа,ако въобще се случи но не е невъзможно.За това работи Петков,който през ден е в Москва…А,какво работи този продънен политик???Сетих се.Работи ЛОБИСТ🥱За кой той и Корнела си знаят и срещу колко също пак те си знаят.🥱

    Коментиран от #46

  • 35 айде сега

    15 9 Отговор

    До коментар #28 от "нннн":

    Хората не са алчни. Има други, които гласуват за някое друго чекмедже, или поне кюлче от него. А Кокорчо хубаво ви ококори с оная реч в НС. 😄😄😄😄

    Коментиран от #48

  • 36 Айде

    10 7 Отговор
    Този е класика на проваления преход! Такива като него съсипаха България! Да се маха!
  • 37 даааааааа

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Чоко":

    Аз пак мислех ,че си умрял!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 нееееееее

    7 5 Отговор

    До коментар #29 от "Припикаващ оградата на НШЗО в Плевен":

    Проблемът на България са такива като тебе!
  • 40 Факт

    8 6 Отговор
    И кое не е вярно в това което казва?

    Коментиран от #45

  • 41 Цуца

    5 7 Отговор
    Нещастник! Да се изходи, пък кой че му диша смръднята? Политически труп
  • 42 Румен бялото чорапче

    7 6 Отговор
    Пикаещия във фонтани и той стана специалист.
    Наздраве бе Руменеее!
  • 43 Пеям

    6 5 Отговор
    Този пияница Кой го пита за нещо?
  • 44 БРАТЯ ГАЛЕВИ СЕ ИЗХОДИ И ТОЙ !!!

    6 5 Отговор
    Наглецо как не те е срам ,пияндур корумпе
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Голубой

    3 4 Отговор

    До коментар #34 от "Илиев":

    Като доносник ли работиш?
  • 47 Пеям

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "Воисил Граматик":

    Тази е в женски род е юбилей е в мъжки род граматико!
  • 48 нннн

    14 4 Отговор

    До коментар #35 от "айде сега":

    Да разходиш любовницата си с Еарбъс на държавни разноски е същото, като да откраднеш кюлче. А пък напоследък се кокоря само на цените в магазина...

    Коментиран от #62

  • 49 Нерегестриран

    5 5 Отговор
    Ей тоз човек мине не нине и напомня за себе си!Вземи се скрий и не ръси повече глупости!Да Петков не е управлявал 20-30 години както ти го питаш,но изглежда че те превъзхожда,независимо,че ти си управлявал 20-30 години. Скрий се и си гледай старините!
  • 50 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 6 Отговор
    г-н Петков, моля да ме извините за коментар номер 1, аз винаги съм ви подкрепял и вашето мнение е важно за мен...
  • 51 Напротив

    6 7 Отговор
    има споразумение коалицията ,кои са приоритети и как да се действа,но ИТН правят напук и на инат след като Каримански не бе приет за шеф на БНБ.Всички рашисти хукнали да свалят К.Петков.Не си на интелекта им нито на Петков,нито на Василев.Вие сте едни дърти болшевики,които търсите келепира и комисиони от Газпром.Видяхме те на 9 май при Митрофанова да и лижеш г-за и си ни ясен като Копейкин получаваш нещо .За Вас ПРусия е над България само келепир да има разбойковци.
  • 52 Тома

    9 7 Отговор
    Може ли човек на когото викат глъвътъ да дава акъл в политиката
  • 53 Страничен

    5 7 Отговор
    Румбата това интервю от старческият дом ли го даде? Калинчо ти да не си член на кибритената партийка абеве?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Хм Хм

    7 8 Отговор
    Абе, г-н доносник на ДС, кой ако не премиерът щеше да успее да сглоби въобще някаква коалиция? За пръв път в България имаме коалиция от партии, които нямат общ договор, а всяка има отделен с партията, спечелила най-много гласове. Това е висш пилотаж. На тъпи ли ни правиш? Омръзна ми да ни управляват глупави сeлcни бекове.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Битовия алкохолик

    5 8 Отговор
    Румен П. РУМЕН Овч. Румен Радев
    Всички румени засмени чакат заповеди от Масква
  • 58 Дед

    5 1 Отговор
    Какво да каже Румен след като е част от мотоциклетиня спорт ,който беше бламиран от новото правителство поради неясно израдходване на огромни средства предоставени на този спорт.
  • 59 138

    2 3 Отговор
    Ти пък какъв политик си.
  • 60 Българин

    4 3 Отговор
    Този боклу.к е политически труп откакто се е родил.
  • 61 Анонимен

    2 2 Отговор
    Чашката ражда мисли
  • 62 така ли

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "нннн":

    Ами "Фалкона" го потрошиха от разхождане предишните, ама вие мълчахте тогава.
  • 63 Гражданин

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "казваш":

    Прав си 17...това е проблемът: че спряха на тарикатите, мафиотите и пут.инските подлоги паричтите потоци..Наг.ляр пиен.де!
    А ти на премиера не можеш да му се опреш и на малкото кутре, Румчо!
  • 64 Кво рече?

    0 1 Отговор
    "Тази паметен юбилеи, които остана някак незабелязан от политиците."
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Софиянка

    0 0 Отговор
    Неописуем, жалък, архаичен пианица.
  • 67 Румен руска подлога

    2 0 Отговор
    Корумпирания политик,Румен Петков, станал милионер от руски рушвети акъл дава!
  • 68 Фариарт

    0 0 Отговор
    Всички пак на тепиха. Идват избори
    Да вземете да се прегърнете с Мая Манолова даже. Кой знае може да постигнете 1 процент заедно
  • 69 321

    0 0 Отговор
    Само? Как така? Кирил еднолично прави глупости, а тия от партньорчетата му не му ръкопляскат ли? Слепи ли сте алфабетниците или така ви изнася? Уж сте леви, но май много ви харесва крайното дясно. Я пак се огледайте и вижте дали само Киро е проблема? Цялата ви безумна коалиция е проблем. След тия изцепки не мисля, че има нормални в тоя МС. А що се отнася до останалите в ПП, че те и понятие нямат какво правят лидерчетата им, че даже си го казват. ДБ са крайно десни ястреби, но поне не лъжат и си го казват винаги. Въпроса е БСП какво са? Защото поведението им е на ястреби, които се правят на леви. Изпълняват заповедите на САЩ, но за пред народа са много обидени на Киро заради Русия. Мошеници и лъжци.
  • 70 Анонимен

    0 0 Отговор
    Мили комуняги много крадохте, всички сте един дол дренки за пари и власт. Засрамете се