Last news in Fakti

14 Юли, 2022 09:00 24 371 33

Европа реши, а ВКС официално приключи войната за лютеницата! Румен Казаков пред ФАКТИ

  • „булконс първомай“ оод-
  • „консервинвест“ оод-
  • лютеница-
  • румен-
  • казаков

8 години ни взеха от живота с това дело, твърди управителят на „Консервинвест“ ООД

Европа реши, а ВКС официално приключи войната за лютеницата! Румен Казаков пред ФАКТИ - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Върховният касационен съд (ВКС) излезе с решение, че ОБЕЗСИЛВА решение № 500 от 28.02.2019 г. по т. дело № 2146/2018 г. на Софийски апелативен съд. Също така ПРЕКРАТЯВА производството по предявените в обективно съединение искове от „Булконс Първомай“ ООД против „Консервинвест“ ООД. Така завърши войната за лютеницата, която се точи дълги години. Спорът бе за ползването на марката с географско указание "Лютеница Първомай", а съдът се произнася в полза на „Консервинвест“ ООД. Ето какво разказа за финала на сагата Румен Казаков, управител на „Консервинвест“ ООД.

- Г-н Казаков, сагата между „Булконс Първомай“ ООД и „Консервинвест“ ООД приключи с решение на ВКС във ваша полза. Разкажете повече?
- Осем години се водеше едно абсурдно дело срещу нас. Ставаше въпрос за това, че ние, използвайки нашата законна търговска марка, сме нарушили права на друга фирма. Интересното е, че в България никой не посмя по-рано да приключи едно безсмислено дело. Най-накрая обаче ВКС се произнесе и сагата свърши. Най-отчайващото в цялата работа е, че ние се обърнахме към коя ли не институция в държавата, защото се случваше огромна несправедливост спрямо нас, но всички дигаха рамене и казваха, че не може да се месят в работата на съда. То си е така по закон. Отчайващото бе това, че хора от Европейската комисия се застъпиха за нас, вместо тук, в България, някой да ни бе обърнал внимание, че се случва една огромна несправедливост към една фирма, която е работодател.

- Нека да припомним как започва всичко, въпреки че ФАКТИ следи сагата от много време…
- „Булконс Първомай“ през 2014-а завеждат иск срещу нас – „Консервинвест“, че ние с използването на нашата търговска марка нарушаваме правата на тяхното географско указание. Това е пълен парадокс, защото нашата марка е регистрирана много преди географското им указание. Това е на първо четене. А в хода на сагата адвокатите откриха, че в крайна сметка тяхното географско указание противоречи на европейския регламент. И благодарение на Европейската комисия и на Европейския съд стана ясно, че ние нямаме никаква вина за това нещо и че ние имаме право да си ползваме марката, а това географско указание е незаконно. И какво излиза. Заради едно нищожно и незаконно географско указание бе съдена нашата фирма. Това явно само в България може да се случи.

- И така спорът за българската лютеница го реши първо Европа…
- Така стана. Европа сложи край на това, което можеше да се реши в България още през 2014-а, защото такова дело не трябваше изобщо да бъде разрешено да стартира в съда. На каквото е станало, станало.

- По делото имате много сериозна сума, която е блокирана. С нея какво става?
- До същия състав на ВКС сме пуснали молба да ни освободят гаранцията, която сме внесли от 606 000 лева.

- Колко години сумата престоя като гаранция…
- Близо 3 години и половина. Сега ще съдим държавата и „Булконс“ за пропуснати ползи и за лихви, защото тези пари седяха като гаранция, за да не ни разпродадат. Искам да напомня, че на втория инстанция у нас ни осъдиха и това бе като предварително изпълнение. И ако не бяхме внесли тази сума във ВКС като гаранция, частният съдебен изпълнител, който дойде по най-мръсния начин и изхвърли работниците на улицата, вместо да ни връчи покана за доброволно плащане… Та, ако не бяхме внесли сумата като гаранция, ЧСИ-то щеше да ни разпродаде фабриката. И то без грам да сме виновни. 8 години ни взеха от живота с това дело.

- Това решение какво означава за търговията на двете фирми?
- Решението ни помага да си пуснем марката, с която бяхме известни от 1998 година до 2014-а. Но това ще бъде много трудно, защото в търговските вериги се продаваме с другата ни марка „Хорцето“ и смятам, че старата ни марка е обречена, защото много трудно ще бъде наложена отново на пазара и разработена. Когато една марка я няма 8 години на пазара, е много трудно отново да убедиш клиентите, че това сме пак ние и т.н. Така че обезщетение за нас ще бъдат делата срещу „Булконс“ и държавните институции у нас, които допуснаха развитието на цялата сага.

- Да излезем малко от съдебната сага. Как фирмата се справя в днешната ситуация на скъпа електроенергия… С колко ви се увеличиха сметките…
- Миналата есен, когато си прибирахме реколтата от чушки и домати, за да ги замразяваме и съхраняваме, ни се отрази „много добре“ финансово. Фактът е следният. Добре, че в момента държавата помага с компенсации на бизнеса. Ако ги нямаше тези компенсации, направо щяхме да затваряме. Това е положението.

- Колко пъти се увеличи сметката за ток?
- При цената на тока за бизнеса в момента, която фиксирана, защото разликата се покрива от държавата, сметката ни е двойна. Ако я няма дотацията от държавата, сигурно щеше да е 3 пъти повече. Няма фабрика, която да може да издържи на такова нещо. Друг фактор за търговията е това, че заради кризата и хората се изплашиха и не купуват както преди. Явно и спряха да ядат от огромния стрес, който им се случва – война, икономическа криза, парламентарна криза и т.н. Това се отразява на всички.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БРЕ БРЕ БРЕ

    60 21 Отговор
    Голяма работа, тази лютеница е отвратителна, рядка като кетчуп.
    По принцип малко от купените лютеници са качествени и вкусни.

    Коментиран от #9

  • 2 инж технолог по хранене

    45 3 Отговор
    Производствената база на "Консервинвест" ООД се намира в Тракийската низина, на 10 км от град Първомай – село Православен. Поне това напишете!
  • 3 Айде и ти сега

    48 12 Отговор
    Бля бля. Аман от платени публикации. Защо не дадохте думата и на другата страна а?, Всичко на тази измислена фирма е крадено от Булконс Първомай - продукти, марки, земя, оборудване. Тарикатите адвокатчета /собствениците/са известни с "врътките" си. Цялата им "история" на тези е на гърба на истинската първомяйска фирма
  • 4 Абе

    58 11 Отговор
    И едните и другите- " пълна" лютеница". Прокиснала! Хвани единия,та удари другия! Да са живи и здрави жените във фамилията.Карам си по стария ,изпитан начин ! Няколко дни на село, тавите,огнище с дърва и зеленчуци от градината.Рецепта- на нашите майки и баби.Това е истинската,българска лютеница.В различните региони, със специфични разлики.Но без изключение вкусно и здравословно.Не пипам от десетки години техните Хорца и Ръченици.
  • 5 един друг

    14 32 Отговор
    Лютеницата на Консервинвест е най-добрата в България. От лютеницата на булконс получавам киселини 1 час след консумация. Хорцето е старата Първомайска лютеница от времето на социализма.

    Коментиран от #19

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 1111

    25 11 Отговор
    Факт. На Булконс е сто пъти по-вкусна и наистина се доближава до вкуса на едновремешната купешка лютаница. Сред потребителите е известно "купувай с пет човечета на хорцето". Другата е някаква салца.

    Коментиран от #10

  • 8 Северноатлантик

    14 8 Отговор

    До коментар #6 от "Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺":

    Оцелил си ! Всички евроатлантици в България сме роднини на Сашо Роман и партиите ни финансирани от Вис и СИК . Кой не скача е червен ! Ръцете горе - е е!
    🇺🇸🇺🇦🇹🇷

    Коментиран от #11, #12

  • 9 ЗзЗзЗзЗзЗ

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "БРЕ БРЕ БРЕ":

    Качествените са по 6 лева бурканчето, не като тази - лев и осемдесе.
  • 10 1111

    15 11 Отговор

    До коментар #7 от "1111":

    Аз и едновремешната купешка не харесвах.
  • 11 Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    8 8 Отговор

    До коментар #8 от "Северноатлантик":

    Застраховани сме на ВИС-2!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да ви имам проблемите

    18 2 Отговор
    Да се съдят 2 петилетки за една картинка! Да не е на Мона Лиза? Ама щом има балъци дето купуват според картинката.... Кофа Кола
  • 14 Пешо

    24 6 Отговор
    Спорове, съдилища , кавги , пари - но не могат да докарат едновремешния вкус на лютеницата - буркана бе 0.44 лв., половин издумквах с топъл хляб. Де го сега тоя вкус. 1000 лв. давам за един буркан ей така да си спомня оня вкус. Даже бърках нашата домашната с купешка - правех микс , който пък бе невероятен....

    Коментиран от #30

  • 15 смърфа

    38 3 Отговор
    деветдесет и девет вида лютеници правят и нито една не става, пълни буламачи, то е ясно че хубав продукт с калпави продукти не се получава, говори се че се ползва китайско доматено пюре на прах , обработено в Турция, пипер не се знае изобщо има ли. а нищо не може да замени нашите едновремешни вкусни домати и пиперки
  • 16 Старото хорце...

    38 7 Отговор
    Булконс, Консервинвест, олинези, деронита
    и тинтири минтири... не знам, ама тези продукти нямат нищо общо с онази лютеница при бай-Тошо, която беше истинска и вкусна!!! Същото важи и за майонезата... Нищо общо- сегашната, с онази старата!!! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!!!

    Коментиран от #23, #29

  • 17 Мнение

    18 3 Отговор
    На мен лично Първомайската лютеница ми е по-вкусна от Хорцето.
  • 18 Пфуй

    35 3 Отговор
    А едно време каква лютеница имаше ееей! Цял буркан можеш да изядеш. Сега това лютеници ли са? Печалбарски буламачи.
  • 19 Мнение

    23 4 Отговор

    До коментар #5 от "един друг":

    Хорцето няма нищо общо с вкуса на старата Първомайска лютеница от времето на социализма. Толкова е противна, че не се яде. На Булконс по-биваше, ама и те я развалиха
  • 20 леле мале

    15 3 Отговор
    не ги харесвам и за това си я правя сам
  • 21 Съмнения

    23 3 Отговор
    А има ли суровина (домати, чушки, ......) за направа на лютеница, произведена в България и около Първомай, че се води такава съдебна борба за една табела "Лютеница Първомай"?! А и намесата на свръх-корумпираните евро-бюрократи поставя нещата в доста съмнителна светлина?!
  • 22 Яжте демократични ментета

    19 6 Отговор
    Още един пример за самозвани "инвеститори" дето халхабер си нямат как да направят истински хубав продукт и не ги и интересува, а единствената им цел е печалба и то за сметка на изконни доказали се през годините производители като тези на лютеницата от Първомай с етикет на хорцето.... До какви падения ни докара демокрацията с лъжливите си "западни ценности" И още колко фалшиви ментета ще ядем благодарение на докаралите ни до тука национални предатели и продажници
  • 23 Наборе,

    15 4 Отговор

    До коментар #16 от "Старото хорце...":

    С възрастта са ти се окислили вкусовите рецептори. Затова едно време дори саламът "кучешка радост" ти пълнеше душата, нали? Няма да дочакаме внуците ни да правят такива изказвания: "А едно време, какво дерони имаше... И колко беше по вкусно от пастета от тубите..."
  • 24 Българка

    9 5 Отговор
    Моята е изключителна лютеница и не си купувам от пазара!

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Калмук

    7 3 Отговор
    Само едросмляна лютеница "Велика" - тя най-много се доближава до домашната. А наистина домашната лютеница започва с градински домати и пипер расли на слънце след което се иска много време и търпение да я приготвиш.
  • 27 бай Тошо

    4 0 Отговор
    Булконс прави лютеницата от време оно, но тя е доста скъпа, и е в бурканчета от 400гр.
    А другите и лютеници са други рецепти, затова са и по ефтини.
    Лютеницата от онова време е по светла, между червено и оранжево, и вкусът е същият.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Лея 13

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Старото хорце...":

    Прав си.Обаче знаеш ли как се правеха едно време лютениците,работила съм в консервна фабрика,та зная от първо лице.А също ни водеха и в месопреработвателния завод,та и там същото.Всичко си беше много вкусно и със сигурност по полезно от днешните буламачи,пълни с отровни Е- та.Но пък хигиената по време на соца си беше трагедия.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Нане

    1 2 Отговор
    Зад предишните съд.решения се крие грозното лице на мафията. Да купуваме лютеницата на Консервинвест а тази на Булконс да оставим да се вкисва по рафтовете и складовете.

    е
  • 32 В ЕС ВОЙНАТА Е ЗА ЧЕКМЕДЖЕТАТА

    0 0 Отговор
    ДРУГОТО Е ЛЪЖА И ИЗМАМА
  • 33 ЛЮТЕНЕЦА И ДОМАТЕНО ПЮРЕ ДНЕС

    1 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ , ПЮРЕТО КОЕТО ИДВА ОТ КИТАЙ ОБЕЗСМИСЛЯ ВСИЧКО НАРИЧАНО ЛЮТЕНИЦА И ТН В МАГАЗИНА !