Last news in Fakti

12 Септември, 2022 14:03 2 708 11

Какво реши ЦИК за изборите - ще ползва изходния код от вота през ноември 2021-а

  • избори-
  • цик-
  • код-
  • системен

Процесът по настройката на машините може да се излъчва в реално време

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Централната избирателна комисия (ЦИК) излезе с решение как ще се процедира, след като избра фирма „Сиела Норма“, която ще осъществи логистиката и настройката на машините за изборите на 2 октомври.

От решението, което е публикувано на страницата на ЦИК, става ясно, че само избирателната комисия ще има изходния код за изборите на 2 октомври. Това става ясно, след като са приети „Правила относно реда и условията за извършване на доверено изграждане на изходен код, който ще се използва за изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г“.

Тук е важно да се отбележи, че ЦИК ще използва същия изходен код, който бе генериран на миналите избори през ноември 2021-а.

В Раздел II, в който се определя доверено изграждане на изходен код, четем: „Довереното изграждане на изходен код за произвеждане на избори за народни представители, който вече е използван на предходни избори за народни представители, произведени на 14.11.2021 г., се извършва от екип, определен от ЦИК (екип по доверено изграждане). Процесът по доверено изграждане се наблюдава от лица, които получават достъп до помещенията, където се извършва процеса, след като са удостоверили своята самоличност с лична карта.“

Централната избирателна комисия предоставя на екипа – на „Сиела Норма“, изходния код за изборите за народни представители, преминал през проверка и оценка. Също така предоставя генериран набор UEFI ключове – по начин, гарантиращ, че частният ключ няма да стане известен на друга страна в процеса на довереното изграждане, включително и на екипа по довереното изграждане.

След това се възлага на Министерството на електронното управление да осигури защитена среда за извършване на довереното изграждане.

Какво означава това
Под „защитена среда“ за извършване на довереното изграждане на изходния код и работа с техническите устройства за машинно гласуване следва да се разбира среда, която отговаря на определени специфични изисквания - обособено помещение с условия за работа на чувствително електронно оборудване, подходящо за удостоверяване и обслужване на 10 бр. машини, осигурена възможност за електрическо захранване, както и поддържане на температурен и влажностен режим с определени параметри, осигурено непрекъснато видеонаблюдение, пожароизвестяване и пожарогасене с охрана; осигурен контролиран достъп до помещенията и устройствата; изолиране от интернет свързаност.

След това ЦИК предоставя сигурна хардуерна платформа. Под сигурна хардуерна платформа следва да се разбира настолен или преносим компютър, предоставен от ЦИК с определени характеристики. Предоставената хардуерна платформа се съхранява в зоната за сигурност в Звеното по сигурността на информацията, на обособено място, непозволяващо нерегламентиран достъп, за времето, когато не се осъществяват дейностите по довереното изграждане.

Важно е да се отбележи, че Министерството на електронното управление удостоверява дали предоставената хардуерна платформа отговаря на минималните изисквания на закона.

Също така Министерството на електронното управление осигурява възможност процеса по доверено изграждане да бъде заснет и излъчен в реално време в интернет по начин, позволяващ ясно да се проследят действията на екипа по доверено изграждане, както и лог на системните съобщения по време на довереното изграждане, без това да нарушава предписанията на производителя за липса на мрежова свързаност на използваната хардуерна платформа.

„Централната избирателна комисия със свое решение определя датата, часа и мястото на извършване на процеса по доверено изграждане на изходния код за произвеждане на изборите за народни представители, които ще се произведат на 2 октомври 2022 г. и го обявява на интернет страницата си“, пише в решението.

Всички действия по подготовка и извършване на довереното изграждане се извършват само в осигурената от МЕУ защитена среда.

Съгласно Изборния кодекс преди стартиране на изборния ден всяка СИК трябва да разпечата системна разписка от машината, от която може да сравни хеш кода, със системния хеш код. Криптографският идентификатор (системен хеш) трябва да фигурира в системната разписка (диагностичен доклад), отпечатана от СИК преди началото на гласуването в изборния ден от машината за гласуване.

Припомняме, че софтуерната версия на устройствата за машинно гласуване и системния хеш са предварително удостоверени съгласно Изборния кодекс.

И изборният ден може да започне.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГУТИ

    24 4 Отговор
    МОШЕННИЦИТЕ НАСТРОИХА МАШИНИТЕ , ХЕРО Е ДАЛА УКАЗАНИЕ

    Коментиран от #2

  • 2 Цвятко

    7 17 Отговор

    До коментар #1 от "ГУТИ":

    Настрои ли са ти 5g чипа…
  • 3 е то

    12 5 Отговор
    Тогава резултатите бяха изненада, сега няма да са.
  • 4 Коментар

    21 1 Отговор
    Квото и да реши, щом 3-тия мандат се определяше на закуска в американското посолство, смятайте колко легитимни ще са и резултатите от тия избори???!!!

    Никога досега не сме били чак толкова очеизвадни васали на външни интереси!!!
    Дори по времето на социализма, сме имали собствено производство и армия!!!
    Сега нямаме нищо, а скоро и валута няма да имаме!!!
    Претопени от холивудските промиващи филми, където винаги краварите се самоизкарват добрите, а всички останали са лошите???!!!

    Така ще е, докато не се събуди народът ни, че му точат ножовете!!!
  • 5 Важното е Тулупа

    4 14 Отговор
    Да му се попречи да си купи властта в България.
  • 6 Анонимен

    20 1 Отговор
    Айде служебна победа за промяната. Като гледам колко хора събира на предизборната си кампания им давам между 5 и 8 процента, но кода от 2021 година може да реши друго.
  • 7 нннн

    22 1 Отговор
    И пак нито дума за контрол чрез броене на отрязъците! Каквото покажат ,,мъдурките", това е. Мошеници!

    Коментиран от #8

  • 8 Цвятко

    2 14 Отговор

    До коментар #7 от "нннн":

    Брой си стотинките и не казвай как се правят избори. Не случайно си обикновен работник, а не човек с власт.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Забравете честни избори

    3 8 Отговор
    МВР е Коалиционен партньор на Бойко Методиев Борисов!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.