Last news in Fakti

9 Юли, 2013 16:40 1 677 0

Нов държавен заем ще вдигне лихвите по кредитите

  • държавен дълг-
  • заем-
  • бисер манолов-
  • бюджет
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Емитирането на нов държавен дълг ще доведе до увеличение на цената на кредитния ресурс или иначе казано на лихвите по кредитите. За това алармира на пресконференция днес Бисер Манолов от икономическия екип на "Движение България на гражданите".

Той припомни предупреженията на движението, че бюджет 2013 е нереалистичен. По думите му в последните дни се забелязват две опасни тенденции - първо се говори за липсващи между 1 и 2 млрд. лева в бюджета и второ се анонсира емитиране на дълг в размер на 1 млрд. лева. Именно емитирането на дълга застрашава лихвите по кредитите както за физическите, така и за юридическите лица.

Според Манолов има два индикатора за този риск. Като първи той посочи, че за периода април-юни 2013г има увеличение на рисковата премия за страната в 10-годишния диапазон от 1.25 на 1.75%. Това означава, че всеки, който инвестира 10 млн. лева в България, плаща годишно не 125, а 175 хиляди лева застраховка срещу фалит на държавата. Вторият риск се крие в твърде колебливото говорене по въпроса дали ще се емитира дълг или не. Тази колебливост, по думите на Манолов, е довела до допълнително напрежение на пазара на дълг, а то от своя страна води до повишаване цената на държавния дълг за сметка на данъкоплатците.

Манолов предупреди също, че през август идва падежът на земеделските облигации "Дянков" в размер на 800 млн. лева, който по всяка вероятно ще се подновят, но вече на по-висока цена. Тя, според финансовият експерт, не е бюджетирана и наново ще удари финансите на държавата. На 22 юли пък ще се проведе аукцион за 10-годишни Държавни ценни книжа. Според прогнозите на Манолов те вече няма да са на 3%, а на 4%, което представлява ръст от 33% за шест месеца.

Манолов беше категоричен, че не само правителството на Пламен Орешарски е довело да такова драматично влошаване на бизнес климата и финансовата ситуация в страната, а вина носи и предишното управление. По думите му, обаче, именно настоящето правителство е дошло на власт с обещание да подобри бизнес средата, а е на път да постигне точно обратното чрез увеличаването на държавния дълг.
Манолов посочи, че правителството се разкъсва между самоубийствени противоречия - от една страна социалните ангажименти на БСП, а от друга - прагматизмът, на който е почитател Орешарски. По думите на Манолов правителството е избрало френския модел на увеличаване на държавния дълг за социални плащания, което пък е довело Франция до рецесия.

От "Движение България на гражданите" посочиха още, че е манипулация твърдението, че средствата ще се използват за разплащане на държавата с бизнеса. Според Манолов тези задължения са в размер на едва 100 млн. лева, докато основния проблем остава невъзможността на общините да се разплатят с бизнеса. Той беше категоричен, че е необходима промяна в Закона за публичните финанси - еднократно увеличаване на кредитните тавани, ясен погасителен план и стриктен контрол.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА