27 Януари, 2023 13:32 6 319 76

Глад, страх, ужас, смърт – „добре дошли“ в „Бухенвалд“ (СНИМКИ)

  • бухенвалд-
  • концлагер-
  • убити-
  • жертви-
  • евреи-
  • спомен

Днес самото име навява тягостни чувства

Глад, страх, ужас, смърт – „добре дошли“ в „Бухенвалд“ (СНИМКИ) - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди време посетих Германия, а поради близостта ми до него – и концлагера „Бухенвалд“. Днес се чества Международният ден в памет на жертвите на Холокоста. Датата е приета от ООН през 2005 г. в памет на жертвите на Холокоста и на 60-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер „Аушвиц-Биркенау“.

Самата дума концлагер е някак неприятна, потискаща, нетипично предизвикваща усещане за нещо лошо. И доскоро бе свързвана с миналото. А в Украйна се води война. А това означава, че ужасът от смъртта отново се върна. Отново станахме свидетели на снимки на изтезания и разкази на жертви. Защо… Защо човек може да е толкова зъл и да издевателства над друг човек. Какво показваме с това? Мъст, връщаме си, озлобяваме се още и още. Трудно е да се обясни. Няма и да се наема. Но разказ за „Бухенвалд“ – да, ще опитам. Глад, страх, ужас, смърт – „добре дошли“ в „Бухенвалд“.

Концлагерът "Бухенвалд"…
Една история за миналото, което е непоправимо, но не и забравено. Когато човек прекрачи входа, когато застане зад металната врата, когато се озове вътре - тягостно е. Не се чувства на мястото си. Сега огромната поляна е празна, бараките ги няма (те са били общо 52), но мисълта за смърт и изтезания те кара да не се чувстваш комфортно. 52 бараки, пълни с двойни легла, а в тях хора. Сега има само една запазена барака в края, която е строена последна и била като "резервна". Когато човек види това, в главата му нахлуват мисли. 52 препълнени бараки. А концлагеристите били толкова много, че дори и през зимата част от тях били настанявани в палатки, а в студа почти никой не оцелявал.


Мерилката...

16 юли 1937 година
Близо до град Ваймар в германската провинция Тюрингия е открит концентрационният лагер "Бухенвалд". В него са намерили смъртта си повече от 55 хиляди противници на нацисткия режим.
"Бухенвалд", чието име идва от букова гора, бил построен на върха на планина Етерсберг. Първоначално лагерът на смъртта носел името на планината. Впоследствие нацистите променили името му, тъй като местните жители смятали, че името Етерсберг е на Гьоте, който написал тук "Нощна песен на странника".
На главния вход на лагера, на малка врата от ковано желязо, е стоял надпис - "Работата те прави свободен", а друг гласял - "Всекиму своето".

През периода 1937-1945 г. в лагера са депортирани близо 240 000 души, предимно евреи, като около 56 000 от тях са убити или са умрели поради нечовешките условия на труд и болести.

Такава е гледката от мемориалния комплекс към близките градове

Тъй като в "Бухенвалд" не е имало газови камери, лагеристите са убивани чрез инжектиране на фенол в сърцето, разстрел или в газови камери в близко разположения град Бернбург.

На 11 април 1945 г. концлагеристите научили, че американската армия настъпва, и се вдигнали на бунт. Успели да обезвредят охраната. Когато американците освободили концлагера, в него имало близо 21 000 души, от които 904 деца. Тази дата се отбелязва като Международен ден на пострадалите от фашизма и войната.

Официално в регистрите на "Бухенвалд" са вписани 34 375 смъртни случая. Смята се обаче, че загиналите в концлагера са общо между 56 000 и 65 000 души.

През август 1943 г. в съседство е създаден лагерът "Дора" - в началото като подразделение на "Бухенвалд", а от октомври 1944 г. като автономен концентрационен лагер. През 1958 г. в Бухенвалд е открит величествен мемориален комплекс в чест на загиналите в концлагера хора.

По данни от книгата "Път през Бухенвалд", писана от бившия концлагерист Димитър Дичков Димитров, в лагерите "Дахау" и "Бухенвалд" са убити общо 169 българи.

Много наши сънародници престояват и в най-малките концлагери "Мелк" и "Ненар", разположени на територията на Франция. В Моновиц пък е имало 11 български граждани. Около 9 или 10 жени са били зад телените ограждения в "Равенсбрюк". Лагерите на смъртта съществуват до 1945 г.

В средата се вижда стражева кула

Лагерът...
Преди човек да стигне до самия концлагер, той вижда грандиозния мемориал, построен през 1958 година.

В парковия комплекс се забелязват множество правоъгълни фигури, залесени с цвета, пред които са изписани хиляди имена на загинали в концлагера, включително и на българи. Фигурите символизират общ гроб за жертвите.

От площадката на паметника се разкрива внушителна гледка към близките полета. На километър след монумента вече се разкрива самият лагер на смъртта.

Главната улица. Тя води към входа на концлагера. По нея са се придвижвали затворниците, след като са свалени от влака.

"Разходката" по тази улица е не повече от 3-4 минути, след което се изправяш пред портата, желязната ограда, тежката сграда, виждаш бодливата тел по стълбовете.
Пресичайки прага днес, спираш, защото животът става друг. Преди е нямало път назад. Днес има спомени.

Лагерът е превърнат в музей, защото е част от историята на света, а входът е безплатен.

Първата спирка от обиколката в концлагера сблъсква посетителят с жестоката действителност на "Бухенвалд".

Става въпрос за крематориума. Той се намира вдясно на централния вход.

Там са запазени залата за аутопсия, пещите за горене на мъртвите, асансьорът, с който да качвани телата до пещите. Може да се види и малкият тунел в сградата, откъдето са пускани труповете.

Следващата сграда е още по-ужасяваща. Това е конюшната. През нея затворниците са минавали, за да бъдат "премерени". В конюшната са намерили смъртта си хиляди, като най-интензивно се е използвала, когато в лагера е пламнала дезинтерия.

Под строй болните са минавали през "конюшната", но не са излизали. Мястото, на което е била обозначена мерилката, е всъщност място за разстрел от упор. Когато затворникът заставал с гръб, за да бъде премерен на ръст, зад него, в друга малка стаичка, седял екзекуторът.

В средата на разграфената метрична скала се е отварял процеп, през който екзекуторът прострелвал затворника в главата.

А двете сгради - крематориумът и конюшната, са много близо.

И тук, гледайки процепа в стената, човек започва да си задава много въпроси... Отговори почти липсват, но животът придобива друг смисъл.

Продължавайки обиколката си, следващата спирка по маршрута е сградата на музея, в която в една интересна интерактивна обстановка човек може да чете, слуша и гледа стотици материали за живота в "Бухенвалд".

Последното нещо, което може да се види, е единствената запазена барака. Тя е била строена последна и е била т.н. "резервна".

Когато човек застане при нея и се огледа, вижда, че входът е много далече. Вижда бодливата ограда, вижда стражевите кули в двата края...

Скоро отново се оказваме пред портала. Но сега вратата е отворена и можеш да минеш свободно. Почти няма ден, в който в лагера да няма групи от ученици, които провеждат там часовете си по история. Това е залегнало в учебната им програма. За обикновения турист това не е учебен час, това е директен сблъсък с ужаса на войната.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    78 6 Отговор
    Дядото на Шолц е работил там.Групенфюрер от СС Шолц.

    Коментиран от #16, #45

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гадните укри

    73 13 Отговор
    са били основните "надзиратели" там,пукайтеее...

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сталин

    59 18 Отговор
    Абе стига стига с тази измама -холокоста .
    Китай кремират 1200 тела на ден с модерни инсталации за кремиране.Това общо прави 438 000 на година .Това означава че ще им трябват 15 години да кремират 6 милиона души.Интересно как за 2 години през втората световна война са изгорени "6 милиона" евреи в един концлагер с допотопна технология
    Кака така след войната броя на евреите в Европа става повече ,отколкото преди войната ,къде са масовите гробове на тези мошеници и защо еврейските ционистки банкери като Ротшилд финансираха Хитлер,поради същата причина финансират сега Украйна- за да украдат Русия

    Коментиран от #30, #40

  • 7 абсолютно

    48 14 Отговор
    това защо го пишете!! срам
    Българишя - съюзник на германия тогава и сега същото
  • 8 Бандера

    34 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гадните укри":

    Факт!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сталин

    46 12 Отговор
    Поредната измама на евреите,холокост,ковид пандемия,ковид ваксини,испански грип,крипто пирамиди
  • 11 Нацист смотан

    31 12 Отговор

    До коментар #2 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Путин ви прави на "погребално бюро" само цветя и могили сте..
  • 12 Руснаците

    15 52 Отговор
    ... извършват в момента същите неща в Украйна и ... Русия. Включително срещи СОБСТВЕНОТО си население.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Русия

    12 32 Отговор
    ... в момента използва подвижни крематориуми в Украйна.
  • 15 Трътлю

    63 16 Отговор
    Най-грозното е че поляците отказаха достъпа на руски ветерани до честванията в Полша където са най-атрактивните концлагери. Забравят че руснаците ги освободиха.

    Коментиран от #18, #21, #34

  • 16 ЖИВОТЪТ Е ИРОНИЯ....🤔

    11 34 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ....А днес диктаторът....пу.ин...
    ....верни същите престъпления....☝

    Коментиран от #19

  • 17 Всички

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    От ПП ДБ ГЕРБ и ДПС там,а и също всички ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
  • 18 Историк

    19 38 Отговор

    До коментар #15 от "Трътлю":

    "Най-грозното е че поляците отказаха достъпа на руски ветерани до честванията в Полша където са най-атрактивните концлагери" Сталин е избил над 22000 хиляди полски интелектуалци и офицери в Катинското клане, след като напада и си присвоява половин Полша. СССР, а в последствие и Русия отричат ролята си, като се опитват да обвинят Вермахта за масовите убийства. Едва след разсекретяването на архивите на НКВД през 1990та година става ясно, че руските тайни служби са извършили военното престъпление. 55 години СССР, а впоследствие и Русия лъже, че не е извършителя на тези престъпления. Не само, че не трябва да бъдат допускани, а трябва да бъдат изритани от ЦЕЛИЯ цивилизован свят.

    Коментиран от #70, #75

  • 19 Сорос

    17 7 Отговор

    До коментар #16 от "ЖИВОТЪТ Е ИРОНИЯ....🤔":

    Хайде на грантовете ХАХАХА
  • 20 Джамбaза

    34 11 Отговор
    Възможно ли е това да е истина и сега германците да са добрите, а тези, който са освободили Европа от концлагерите да са лоши?

    Коментиран от #29

  • 21 Срам,срам,срам

    47 9 Отговор

    До коментар #15 от "Трътлю":

    Тези които в 15.30 на 27.01.1945г. освободиха Аушвиц не са поканени на отбелязването на Холокоста,нооо... са поканени тези които изтребваха евреи в Йедбавне,Волинското клане и Бабин Яр - поляци и бандеровци.

    Коментиран от #23

  • 22 Роза

    21 4 Отговор
    Концлагерите навсякъде по света показват грозното,уродливо лице на политиката!Било е изгодно на някои политици да има такива лагери и затова ги е имало!И сега ги има в някои страни,за съжаление!
  • 23 Историк

    11 42 Отговор

    До коментар #21 от "Срам,срам,срам":

    За разлика от държави като Германия и Полша, които отхвърлиха и заклеймиха нацизма и фашизма, в Русия те и до днес са на почит. Не се канят фашисти на възпоминание на жертвите на Фашизма, затова руснаците не са поканени, а германци и поляци са.

    Коментиран от #67

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Анонимен

    18 23 Отговор
    Помним, живи сме, как ги пращаха непълнолетните българи, без съд и присъда за една нощ в Белене и тия, които ги изпращаха на живот и смърт, днес децата им, внуците им, ни управляват.

    СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ!

    Коментиран от #28, #44

  • 26 Сатана Z

    33 5 Отговор
    Благодарение на СССР фашистка България запазва границите си след войната.Дори Югославия ни опрощава 50 милиона долара репарации ,но на Гърция си изплащаме всичко до стотинка.
  • 27 Перо

    21 6 Отговор
    Сега бившите концлагеристите ционисти-унтерменши, искат да са новите СС, друго не са разбрали! Никога няма да им се получи! Скоро и Зеленски ще го разбере!
  • 28 Цвета на Нацията

    20 11 Отговор

    До коментар #25 от "Анонимен":

    Ако Народният съд беше избил всичките фашисти ,а не само 3500 ,сега нямаше да ни управляват децата и внуците на окупаторите на Македония

    Коментиран от #31

  • 29 Перо

    12 7 Отговор

    До коментар #20 от "Джамбaза":

    Това е джендърската, ционистка политика, но няма да им се получи!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Историк

    7 25 Отговор

    До коментар #28 от "Цвета на Нацията":

    Искаше да кажеш, ако съветските фашисти бяха съдени на трибунала в Нюрнберг, сега нямаше света да трябва пак да се справя със Империята на Злото, но те лъгаха за престъпленията си тогава. Опотват се да лъжат и сега, но номера вече не минава.

    Коментиран от #39

  • 32 незабравимо

    32 8 Отговор
    Да, страшно и ужасно е! Но не закъсняхме ли с напомнянето за страхотиите от Бухенвалд? Преди много години имаше филми / руски / отразяващи ужасиите, извършвани там! После светът замълча, надявайки се, че това никога няма да се повтори... Но светът мълча и когато САЩ водеха много войни по света, повтаряйки зверства и убийства! Светът мълча, и когато в Украйна години наред по най-жесток начин се избиваха невинни граждани и деца! Сега пак гледаме снимки от Украйна, но защо наред с тях не се показват и другите, предишните снимки от зверствата в Украйна? Ето, и Германия, загърбила Бухенвалд изпраща танкове, вместо миротворци в Украйна....Значи, просто живеем в един озверял свят,в който Злото не умира...

    Коментиран от #68

  • 33 Гост

    28 7 Отговор
    Днес леко се "забравя", че ако не беше Червената армия да освободи този лагер, жертвите щяха да са в пъти повече! Защото нито Кравария, нито Британия щеше да се осмели да се самоубие, като нападне завладялата цяла Европа Германия! За "благодарност" наследниците на освободителите не са поканени на годишнината, но за сметка на това там са наследниците на убийците от Германия, Полша, Украйна... Срам за наследниците на жертвите - евреи, които присъстват на събитието безмълвни към това лицемерие, рамо до рамо с наследниците на убийците на предците им.

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 геноцид

    9 0 Отговор
    Това е залегнало в учебната им програма. За обикновения турист това не е учебен час, това е директен сблъсък с ужаса на войната. Дас ис пропаганден машинен .......
  • 36 Емил

    14 2 Отговор
    За да бъде ограбен един човек (народ) и да не се жалва, преди това трябва да бъде обвинен! В Стария завет пише, че нито един косъм не пада от главата на човек, без знанието на Господ! Интересно как това важи за всички според евреите, ама не важи за тях?!
  • 37 БАНДАРАЦИТЕ НА ЗЕЛЕНСКИ ПРАЗНУВАТ ЛИ

    16 5 Отговор
    те СА СИЧКИ ЗА ТАМ ЗА УТИЛИЗАЦИЯ !

    Коментиран от #42

  • 38 Емил

    11 27 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Още по-лесно се забравя. че "великата" червена армия без подкрепата на САЩ, Великобритания и Франция, щеше да бяга до Владивосток!

    Коментиран от #47

  • 39 Хаха

    19 3 Отговор

    До коментар #31 от "Историк":

    Фалшив "историк", ти се нуждаеш спешно от психоаналитик! Объркан индивид си! Ако не си, щеше да знаеш че победителите не ги съдят, а СССР е победител във Втората световна война и като такъв е на страната на обвинението и съда в Нюрнбергския процес, а не на подсъдимата страна!

    Коментиран от #51

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ДНЕС ЗЕЛЕНЧЕКА И ШАЙКАТА МУ

    15 3 Отговор
    ТРЯБВАШЕ ДА БЪДАТ ТАМ ДА ПРОБВАТ НОВАТА ПРАТКА ОТ БАЙЕР С ЦИКЛОН 2023 !
  • 42 И то....

    5 2 Отговор

    До коментар #37 от "БАНДАРАЦИТЕ НА ЗЕЛЕНСКИ ПРАЗНУВАТ ЛИ":

    ...отдавна...!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Пако

    19 4 Отговор

    До коментар #25 от "Анонимен":

    А как избиваха фашистите български деца помните ли??

    Коментиран от #46

  • 45 Да де,именно...!

    29 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А днес-голям ЦИНИЗЪМ...!
    Шолц,взел да реве,с крокодилски сълзи за жертвите на холокоста...!Да стане дядо му от гроба,че да го запраска с едни големи ,,СС"-овски шамари...
  • 46 Ние не помним...!

    20 4 Отговор

    До коментар #44 от "Пако":

    НО!Дядото на ЕвроДепутата-Александър Йорданов знае много добре,как е застрелвал в упор невинни деца...!
  • 47 Гост

    16 4 Отговор

    До коментар #38 от "Емил":

    Стига с тия глупости! Посред зима никой да не е бил срещу Вермахта, половината да са изпукали от студ на път за Владивосток при минус 40-50 градуса! Три пъти е била по-голяма помоща на Кравария към Британия, отолкото към СССР /чак след битката за Сталинград/, но да не би британците повече да са се сражавали с Германия от СССР? А помоща за Германия - армии от цяла Европа, вкл. Украйна и Прибалтиките, икономиките на всички завладени и съюзни страни, вкл. България с продукция, въглища, жп гари, летища, пристанища е осигурявала логистиката и тила на немската и съюзническите и армии! Поинтересувай се на мирната конференция в Париж през 46-та година колко милиарда дългове България опрощава на Германия по силата на споразумения!

    Коментиран от #48

  • 48 Айхман

    18 0 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    " на мирната конференция в Париж през 46-та година колко милиарда дългове България опрощава на Германия"
    Тези дългове бяха запорирани от съюзническата комисия,впоследствие откраднати.
  • 49 БеГемот

    2 12 Отговор
    Честно казано коментарите са поредният позор за това тъпо племе от роби!

    Коментиран от #50

  • 50 Мошето

    6 1 Отговор

    До коментар #49 от "БеГемот":

    За какво "умньо" става въпрос?
  • 51 Историк

    4 14 Отговор

    До коментар #39 от "Хаха":

    Нали това написах, бе, другарю, че пропуска е, че руските фашисти не са били съдени заедно с нацистките им съюзници.

    Коментиран от #53

  • 52 Хахаха

    15 2 Отговор
    И нито дума за Освободителите. Жалки сте....страхливци.
  • 53 Хахаха

    16 1 Отговор

    До коментар #51 от "Историк":

    Ще повториш ли си думите пред потомците на онези руснаци, които победили кафявата чума?

    Коментиран от #56, #62

  • 54 Тракиец🇺🇦🇮🇹🇩🇪🇧🇬🇦🇹🇮🇷🇯🇵

    7 7 Отговор
    В лагерите враговете на европейската раса- евреите са се трудили с честен и почтен труд. Реват щото са им били забранени кражбите и това да унищожават европейските народи. А слугите им и предателите на Европа са по низши и долни от тях.
  • 55 Азим

    11 1 Отговор
    Колко неистини и манипулации, а една дума няма кой е създал този лагер? И кои са издевателствсли и убивали невинните хора, вкл. деца.
  • 56 Историк

    5 8 Отговор

    До коментар #53 от "Хахаха":

    Ще повторя думите си пред всеки, който се интересува от Историята.

    Коментиран от #64

  • 57 един

    13 4 Отговор
    от посетилите го и видяли фашизма отблизо какво са измислили да убиват себеподобни, да го видят тези които са със зеленски и тези дето ни гледкат границите които им пазим това място са го измислили много болни мозъци!!!
  • 58 Ами

    4 9 Отговор
    Много, много близо до Путин и Сталин!
  • 59 бухевалд ли

    17 0 Отговор
    там фашистите са ги избивали с години а сащ исбиват в херушима и нагазаки много повече хора японци за минути и имат амнезия както и за виетнам ,авганистан и всичките си престъпни войни в залива
  • 60 Токсик

    20 4 Отговор
    Покажете и снимки от масовите разстрели, които украинските нацисти са извършвали по лагерите в Окрайна по време на втората световна война. В местността Бабий яр са разстреляли 60 хиляди души за 3 дни, а днес улицата към мемориалния комплекс носи името на техния главен убиец Бандера, който беше реабилитиран от фашистката хунта управляваща в момента територията на бивша Украйна.
  • 61 вие па

    9 0 Отговор
    И защо за упоменатите трябва да бия път чак до Бухенвалд , като ни устроиха туземин , либерален , демократичен , ценностен , всички екстри.
  • 62 Хохохо

    4 9 Отговор

    До коментар #53 от "Хахаха":

    Я ми обясни, каква е разликата между кафявата чума и червената чума?
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Абе

    6 2 Отговор

    До коментар #56 от "Историк":

    На кой му пука какво ще повторим не само защото си никой,а и защото Израел чевства на този ден и не кани поляците отдавна,не дава военна помощ на Украйна и сега неслучайно,а Нетаняху 2018 г. крачеше редом до Путин с портрет в Безсмъртни полк,защото без червената армия и Сталин нямаше да има Израел и като държава и като народ.Той и Пасито не може да сметне колко негови деди са изгоряли додето сащ се могат за 2еи фронт.А поляците и сега търсят от Германия компенсации и не забравяй,че след неуспех сами ,заедно с червената армия освобождават Варшава.А иначе е ясно,че Хитлер ако не беше нападнал руснаците сега зъбите му нямаше да са в Москва:)))
  • 65 Демоназ

    2 7 Отговор
    Да пращат левичарите там на спа процедури,както и родните русофили и рашистите от сесере.
  • 66 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    от статията разбрах че назначения от Щатите Президент на ФРГ Karl Heinrich Lübke управлявал от 1959 до 1969г. е проектирал и построил концлагера. за целите и задачите които е изпълнявал.
  • 67 Щото заклеймиха

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Историк":

    Те щото заклеймиха нацизма та затова хиляди нацисти бяха лапнати като топъл хляб от САЩ. Или пък хилядите есесовци с чин до копитан приети на служба и в Бундесвера.Нацистки военни Халдер, Гудериан, Манщайн участват в разработването на плана за създаване на въоръжените сили на ГФР. Кеселринг получава поста военен съветник на германския канцлер Конрад Аденауер. Аденауер с готовност поставя бивши нацисти на високи постове. Ханс Глобке, популяризатор на расовите закони на Третия Райх, служи като държавен секретар при него, палачът на съветски граждани Теодор Оберлендер е депутат от Бундестага (награден е с орден за заслуги през 1986 г.), ген.Хезингер е генерален инспектор на Бундесвера, а след това председател на военния комитет на НАТО. Водещите на военното разузнаване на Вермахта, военните престъпници Райнхард Гелен и Герхард Весел застават начело на разузнавателните служби в Западна Германия. Поляците изгориха цялото население на Йедвабне щото били евреи. Даже в социалистическа Полша има 2-3 вълни на погроми над евреите чак до 1968г. когато 30 000 евреи побягват от Полша.А днес с цялото им безочие в Аушвиц се натресоха и бандеровците.
  • 68 Невен

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "незабравимо":

    Адмирации за израза:"Значи живеем в един свят, в който злото не умира!"Много точно сте го казали и за жалост такава е истината!Ще потърси ли някой,някога отговорност от американците за всички войни,които разпалиха?За всички избити хора и разрушени държави,за да пласисират оръжията си?
  • 69 Име

    3 2 Отговор
    Мен друго ми е чудно как Евреите уж толкова умни а не могат да се въоръжат и да се защитят
  • 70 Опашката на крушката

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Историк":

    Крушката си има опашка и тя е в Полша още от края на Първата световна война. Тогава поляците избиват и прогонват десетки хиляди полски евреи в Беларус и Съветска Украйна. През 1921г. поляците пленявят около 100 000 червеноармейци и върху тях полската кавалерия тренера сеч на живо - никой не се завръща. Цял съветски корпус се спасява в Източна Прусия. Немците задържат оръжията ,нооо връщат всичките военни в Съветска Русия. До 1939г. в Полша също действат антисемитски закони подобни на немските и основен двигател и полската католическа църква. През 1939г. стотици хиляди поляци побягват в СССР. От тях е формирана армията на ген. Андерс в СССР и по-късно изтеглена през Иран на Западния фронт. Също са формирани 1-ва и 2-ра полски армии сражавали се заедно с Червената армия. Тия 22 000 в Катин са отказалите да се включат в новата полската армия и такива замесени в кланената над евреи и червеноармейци. И евреи,и руснаци е имало за какво да си връщат при това на подбрани престъпници.

    Коментиран от #71

  • 71 Факт

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "Опашката на крушката":

    А кой създава Полша и откъде произлиза дръжавата им е ми това е Прусия тоест пак са германци и е създадена от Франция

    Коментиран от #74

  • 72 прекрасно място

    1 4 Отговор
    za pyzzoфилите!там ще се упокоят
  • 73 Артилерист

    4 0 Отговор
    Нечовешка жестокост. Това трябва да се припомня, защото нацизмът в Украйна е възроден фашизъм. Фашизъм е и помощта за нацизма. Когато американските пропагандатори и привържениците им говорят за агресията на Русия, не споменават нищо за предходните 8 години, когато, след кървав преврат, са инсталирани на власт бандеровци, започва системно нацизиране на украинците и систематично избиване на рускоезичните. Най-големият парадокс е, уж, бивша фашистка Германия, сега да помага на наследниците на Бандера, които са се били заедно с нея срещу Съветския съюз. И които са съпричастни с концлагерите и убийствата в тях. Чел съм много разтърсващи случаи за зверствата срещу евреите, съветските военнопленници-точно както сега укронацистите се отнасят към руските-съветското население. Това не са хора, това са дресирани зверове. Както тези, които са рязали на парчета бългаския министър председател Стамболийски, душили Гео Милев, хвърлили в пещта Йосиф Хербс... Русия върши своето свещено дело срещу укронацистите, американците, които воюват чрез тях и другите помагачи на нацистите. Както Съветският съюз го направи срещу озверелия хитлеристки фашизъм през Великата отечествена война на своите народи, начело с Русия. Светът трябва да се опомни за войните на американците и злините, които са причинили на милиони хора. И да застане на правилната страна!
  • 74 Кратка модерна история на хиената

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Факт":

    Полша я създава Антантата,т.е. основно Франция и Британия през есента на 1918г. Още не създадена баш Полша започва да граби земи от Германия,от Чехословакия ,от Унгария,от Литва и най-много от Съветска Русия. През 1939г. Сталин не взема никакво полски земи,а си връща земите загралени от Полша през 1921г. Най-смешното е, че има държава Литва,нооо... столицата и Вилнюс до 1939г. е заграбена от Полша и чак Сталин им връща старата им столица.
  • 75 РЕАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Историк":

    Коя Полша за си за присвоява бе, историк. На връща си територия, присвоена от Полша , използваща гражданската война в Русия. Немците пък си взеха своята от измислената държава Полша. Русия си върна на в Катин, за 120 хилядите руски военнопленници избити от поляците 1917 г. Русия изби всички виновни за касапницата. Не уби никой случаен.
  • 76 Ха Ха

    0 0 Отговор
    Курорт за поляци.........може да заработи отново !