Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 13:17 2 199 12

Проф. Грудева, кандидат за кмет на р. „Одесос“ във Варна: В по-малка територия референдумите могат да дадат резултат

  • маринела-
  • грудева-
  • район-
  • одесос-
  • варна-
  • кмет

Район „Одесос“ е една естествена комбинация между история и съвременност, между минало и настояще, казва тя

Проф. Грудева, кандидат за кмет на р. „Одесос“ във Варна: В по-малка територия референдумите могат да дадат резултат - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В разгара сме на кампанията за местните избори. Проф. Маринела Грудева се кандидатира за кмет на варненския район „Одесос“. В програмата ѝ е поставен акцент върху разширяване на гражданското участие в упражняването на местната власт. Едно от големите предизвикателства пред нея е да направи така, че да се преодолее самотата на възрастните хора. Това може да стане чрез дейности на доброволчески принцип, които развива със свои бивши студенти. Ето какво сподели проф. Грудева пред ФАКТИ.

- Проф. Грудева, родена сте и целият ви живот е минал във Варна. Как се промени градът през годините. Какво ви харесва и какво – не?
- Да, това е вярно! Аз съм потомствен варненец. А потомствените варненци трудно биха се разделили с родния си град. Естествено, от моето детство до настоящия момент изминаха много години. Градът се промени и като мащаби, и като визия. Появиха се нови квартали. Увеличи се транспортният трафик. Преустроиха се стари и емблематични за града ни сгради и много заведения.
Харесва ми новата динамика, с която живее градът. Допада ми доближаването до хората на полезни за бита и ежедневието на гражданите услуги, както и осигуряването на автобусен транспорт до всички отдалечени от центъра точки на града. Не ми допада тоталното и безразборно строителство, заличаването на зелени площи и растителност. Занемаряването на поддръжката на междублоковите пространства и малкото останали зони за отдих, спорт и развлечения на открито. Замърсяването на града и т.н.

- Защо искате да станете кмет на район „Одесос“?
- Както вече съм споделяла, аз не съм проявявала лична амбиция по отношение заемането на такъв отговорен пост. Бях поканена от Районната организация на БСП и след време за размисъл дадох своя потвърдителен отговор, оценявайки притежаваните от мен качества и опит, отнасящи се до управлението и организацията на хора, дейности, процеси и финанси.

- Какви проблеми виждате в града. И Варна се презастроява. Какво е решението…
- Вече очертах част от проблемите на град Варна, а списъкът, ако трябва да влезем в подробности, за съжаление, е доста дълъг. Презастрояването е сериозен проблем и то не само за Варна, а за много градове в цялата страна. Да се даде само едно категорично решение на този проблем е най-малкото безотговорно, тъй като не става въпрос за прецедент, а за негативна тенденция. Тук е необходим сериозен анализ на съществуващата ситуация и вземането на адекватни мерки, за да не се стигне до реализирането на краен и недопустим за мен вариант - спиране на новото строителство.

- Район „Одесос“ е централен. Както се казва, той е лицето на град Варна. Какво искате да промените?
- Освен лице, район „Одесос“ е и сърцето на Варна, тъй като на неговата територия са разположени всички важни за нормалното функциониране и развитие на града ни институции. Район „Одесос“ е една естествена комбинация между история и съвременност, между минало и настояще. Аз искам именно тази специфика на район „Одесос“ да се впише в неговата съвременна визия и да гарантира не само комфорт, но и качество на живот на неговите жители.

- Какво мислите за референдумите. Работещ инструмент на местно ниво ли са, за да се привлекат гражданите за решаването на даден въпрос. На национално ниво думата референдум не работи…
- Референдумите илюстрират и гарантират демократичното начало в местното самоуправление. Мисля, че в рамките на по-малка териториална единица, каквото е районът, референдумите биха могли да дадат резултат. Зависи как ще се мотивира и привлече интересът на гражданите към активност във връзка с решаването на даден проблем. Подобна възможност дават и обществените съвети. Важното е отново да върнем доверието на хората в смисъла да участват в процесите, чрез споделянето на отговорности.

- Различни кандидати за кмет – в други градове, говорят за създаването на „районен омбудсман“. Как гледате на тази идея?
- Да. Споделям тази идея. Аз също я включих в моята предизборна платформа.

- Защо хората не гласуват масово на местни избори. Откъде идва тази апатия да се гласува?
- Според мен, апатията се дължи на трупано с годините недоверие към поведението на политическите партии у нас. Известно е от древни времена, че демокрацията, като най-хуманния обществен строй, не се случва, защото по време на предизборните кампании, чисто съдържателно, всички политически платформи се основават на демократичните принципи, но след спечелването на изборите съответните партии или партия тръгва към защитаване интересите само на своите членове. А в някои случай платеният вот решава избора. При тези обстоятелства не винаги качествените хора влизат в управленските структури. По този начин обикновеният гласоподавател остава с убеждението, че в действителност неговият глас не променя нещата.

- С какво сте по-различна от другите кандидати и защо да ви подкрепят?
- За съжаление, не познавам от близо другите кандидати и не мога да се сравнявам с тях. Списъкът е твърде дълъг. За себе си мога да кажа, че притежавам сравнително голям житейски и професионален опит. Работила съм в различни институции и на различни позиции, в т.ч. и ръководни. Притежавам качества като ангажираност, отговорност, трудолюбие, диалогичност, креативност. Качества, които съм доказвала в практиката.

- Свикнали сме на гръмките обещания. Вие какво можете да обещаете…
- Не съм привърженик на гръмките обещания и показността. Това, което мога да обещая, е внимание и грижа към решаването на проблемите на отделния човек и на района като цяло.

----------------------------------
​ Проф. д-р Маринела Грудева е родена във Варна. Завършила е „Българска филология”- ОКС „Магистър”, с втора специалност „История”, във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” през 1982 г. и притежава професионална квалификация „Специалист по българска филология и учител по български език и литература”. През 2001 г. ѝ е присъдена образователно-научна степен „доктор по педагогика”, а през 2006 г. - научното звание „Доцент”. По-късно е избрана за професор в Медицински университет - Варна. Заемала е ръководни длъжности в общински и национални институции. Автор е на редица монографии, учебници, студии, статии и доклади. Носител е на награди за принос в реализирането на общинската младежка политика и извънучилищната дейност с децата във Варна.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    6 1 Отговор
    за малките райони това е истината, това е всъщност връзката между властта и гражданите. Нали за това сте избрани - да управлявате така както желаят избирателите ви.

    Коментиран от #9

  • 2 Уточнение

    3 3 Отговор
    когато гражданите почувстват, че от тях зависи качеството им на живот и имат реално участие в управлението на райони, общини и т. н. те дори ще ви съдействат за постигане на целите.
  • 3 Кандидат Милионер

    4 3 Отговор
    Кви референдуми - влез в кръчмата - ще научиш всичко за квартала и какво искат хората там...
  • 4 Ухх

    2 0 Отговор
    Да разбирам ли, че една Швейцария е с размерите на район Одесос?! Защото и там референдумите дават резултати!
  • 5 един от стадото

    0 1 Отговор
    имам въпрос към Г-жа професор Грудева. До кога Варна ще се води 300хлд. Не съм засякъл, но има 35-40г. Галата и Виница още не бяха квартали. Делиормана и Добруджа живееха още по местообитанието си там. По кадастър расте, ама по бюджет не. Или вечно трябва да сме трети

    Коментиран от #6

  • 6 А бе

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "един от стадото":

    тебе какъв ти е зора дали си втори или трети. Е.ба ти и комплексара.
  • 7 Болшевишка дъщеря

    2 1 Отговор
    русите се опитват да сложат окончателно рускоезични по варненските квартали.

    Коментиран от #8

  • 8 БСП на Бунището

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Болшевишка дъщеря":

    Тази комунистка като нищо с Референдум ще направи Одесоска Народна Република...

    Коментиран от #10

  • 9 любител

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ами":

    хахах голям смях референдум това значи каквото нареди посолството. а и имали думата отпред професор или нещо подобно вижте докъде ни доведе сегашният. нищо хубаво само още по големи кражби и мизерия за народа.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Коч Ина

    0 0 Отговор
    никакви такива, демократичният козяк каза, че референдумите са диктатура на мнозинството. Никакви референдуми в една демократична демокрация
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.