Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 11:54 1 095 2

Цветан Цветков: Като кмет ще управлявам "Лозенец" разумно, отговорно и открито към гражданите

  • цветан цветков-
  • кмет-
  • избори-
  • лозенец

Управление, чиито общински приходи се състоят на 88% от данъци и такси, а само около 1% идват от концесии и дивиденти от общинските дружества, няма как да се нарече добро

Цветан Цветков: Като кмет ще управлявам "Лозенец" разумно, отговорно и открито към гражданите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво кара един дългогодишен ръководител на национална институция като Сметната палата да се кандидатира за кмет на сравнително малък район?

- След 30 години работа в държавната администрация и 5 години в обществения сектор, от които 11 на висши ръководни позиции реших, че е време за промяна. Реших, че с моя професионален опит и управленски умения мога да бъда полезен на хората, с които живея заедно, с които се срещам всеки ден и общувам – гражданите на район „Лозенец“. Досега работата ми е била свързана с одит, с оценка на управлението на публичен ресурс и предвид че съм видял и добър, и лош мениджмънт, и всичко по средата, логичната следваща стъпка е да демонстрирам как трябва да се правят нещата. За решението ми допринесе и подкрепата, която получих от тях при отстояване независимостта на Сметната палата и срещу опитите тя да бъде политически угодна. Сформирахме екип от съмишленици, лозенчани, с които имаме общи виждания за развитието на района и справяне с проблемите. Затова приех предложението на Коалиция „Синя София“ да бъда издигнат за кандидат-кмет на район „Лозенец“.


А защо не директно за кмет на цяла София?

- Според мен за да се кандидатираш за кмет на София се изисква много сериозен политически опит, а и сериозна финансова подкрепа за да направиш предизборната си кампания и да представиш управленската си програма пред голям брой софиянци. В моят професионален път винаги съм започвал от най-ниското стъпало. Започнах в Сметната палата като обикновен одитор и впоследствие се издигнах до председател. Аз съм единственият председател на Сметната палата, който заема тази позиция, след като е бил дългогодишен неин служител. Мисля, че е редно по този начин да започна и политическата си кариера – отдолу нагоре.


Одитирал сте многократно изпълнението на държавния бюджет. Как според Вас се справя Столична община в това отношение?

Не бих приел отчет, в който разходите са детайлно описани за всяка отделна градинка, а приходите - ан гро, без дори да е ясно откъде колко са постъпили.

Управление, чиито общински приходи се състоят на 88% от данъци и такси, т. е. са резултат единствено от монополното положение на Общината, докато само около 1% идват от концесии и дивиденти от общинските дружества, няма как да се нарече добро.

Мога да изреждам още много, но ще завърша с това, че бюджетът не трябва да финансира отделни дейности, което е на практика "пари на калпак", а да обезпечава изпълнението на бюджетни програми и политики, насочени към подобряване живота на гражданите. Наричаме го “програмно бюджетиране” – поставят се цели и за постигането на тези цели се заделят средства. Накрая при одита измерваме степента на изпълнение на целите, за да преценим какви са резултатите и оттам дали средствата са инвестирани добре. Повече от 10 години въпреки задълженията си по закон Столична община не изготвя бюджета си в програмен формат. Резултатите се виждат – на хартия всичко е на ред, но на "мегдана" - меко казано, не е.

Очаквате ли кметското място да бъде предизвикателство? С какво сте по-подготвен от другите кандидати, особено от действащия кмет, който се бори за втори мандат?

- Като всяко ново начало несъмнено ще бъде предизвикателство, но ще разчитам на моя екип. Осем години като председател на Сметната палата защитавах успешно и убедително обществените интереси , отчитайки се безупречно пред Народното събрание и не допуснах политическа намеса в работата на Сметната палата. По същия начин ще защитавам и интересите на гражданите на район „Лозенец“ пред Столичната община и СОС. Няма да допусна външна намеса в работата на районната администрация. Познавам отлично нормативната уредба в публичния сектор и умея да управлявам публични финанси.

Константин Павлов ли е най-сериозният ви конкурент за поста? Смятате ли, че можете да го победите?

- Конкуренцията е сериозна, все пак това е Лозенец. Не смятам, че Константин Павлов е най-сериозният конкурент. Ако си беше свършил работата през тези четири години аз сега нямаше да бъда кандидат за кмет. Изтичащият мандат в случая е сериозен негатив за него и оттам предимство за всички останали кандидати.

Преди да навлезем в конкретика за плановете ви за района, смятате ли, че избирателите са изморени от празни обещания по избори? Как смятате да се преборите с този скептицизъм у тях?

- Всички сме уморени от празни обещания. Като одитор и човек на числата и сметките аз не давам празни обещания. Моите обещания винаги ще бъдат изпълними и финансово обезпечени.

Най-важните ви приоритети за района?

- Да се спре стихийното презастрояване. Време е да се предприемат драстични мерки, включително предложения за промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО). Инвестициите на строителните предприемачи трябва да се насочат в изграждане на паркинги, а не в още жилища, включително чрез публично-частни партньорства. Здравето на хората е по-важен и вероятно най-важният приоритет – трябва да бъдат изграден спортни площадки, да се обърне внимание върху поддръжката и разширяването на зелените площи. Също – строг контрол върху навременното събиране и извозване на боклука, както и върху движението на строителната техника.

Във вътрешността на кв. Витоша и Кръстова вада трябва да се изградят две големи улици. Едната – свързваща квартала с бул. Черни връх, а другата - с околовръстното шосе. Крещящо нужни са училище и детска градина и транспортната им свързаност с линиите на градския транспорт и метрото.

Ако оставим конкретиката настрана за момент, как бихте описали философията на управлението си, в случай че станете кмет?

- Разумно, отговорно и открито към гражданите. Всяко решение ще се обсъжда с тях и ще се отчитам редовно и директно пред тях за свършената работа.

Да завършим с вашето предизборно послание към избирателите.

- Нека всеки лозенчанин, който поне веднъж е бил излъган от предизборни обещания да гласува за мен. Този път ще бъде различно.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георгиев

    2 1 Отговор
    Да каже: ЗАЩО се натиска за мижавата кметска заплата, след като има толкова много работа и отговорности?!
  • 2 паксметука

    1 1 Отговор
    Японски преводач си подал оставката, след като не успял да преведе от български език диалога: - Какво правиш? - Нищо. Работя.