Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 16:35 1 731 14

Една българка на финиша на Нюйоркския маратон

  • ню йорк-
  • маратон-
  • петя бертони

До Ню Йорк и назад - Петя Бертони за емблематичния маратон и как умът контролира тялото

Една българка на финиша на Нюйоркския маратон - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Маратонът е едно от състезанията “ за любители бегачи”, коeто изискват най-дълга и постоянна подготовка. И всъщност единственото съревнование, на което по едно и също време се състезаваш с професионалисти от целия свят в тази дисциплина. Все едно да играеш футбол на стадиона с Роналдо, който е вкарал гол преди един час и сега е ред на твоя отбор , същата публика, същите съдии, същия терен.

Да избягаш маратон означава да изживееш смесица от контрастни емоции и усещания. От друга страна, всичко може да се случи на 42.195 км, да не говорим какво преживяваме в моментите преди и след състезанието.

"Безпокойство, разочарование, щастие, забавление, отчаяние, решителност, гняв, радост, примирение, страдание, страх, болка, възхищение, благодарност, любов са само малка част от това, което трябва да сме готови да преживеем, ако решим да изтичаме маратон. Ето защо физическата подготовка не е достатъчна. Дългата дистанция изисква и голямо умствено усилие, което започва много месеци преди дългоочаквания ден", казва Петя Бертони - българка участвала на тазгодишното издание на маратона и допълва: "А маратонът в Ню Йорк е Кралицата на маратоните, защото е най-трудният. Събитието е с глобален мащаб, участват хора от цял ​​свят, тази година повече от 65 000 души, повече от 260 държави, беше излъчено в 550 милиона домове. Това е най-известният и предизвикателен маратон в света. Мога да ви говоря за наклони, темпо на километър, крайна средна скорост на маратона, но не това е важното. И тази година сред тези маратонци на мен се падна честа да нося българското знаме, като единствения представител на България на състезанието".

Маратонът в Ню Йорк трябва да се изживее по различен начин, това не е просто маратон, не е просто състезание... това е чиста трансхормаци. Той те предизвиква докрай и въздейства с характера си върху теб самия, променяйки те и ти дори не разбираш как и кога точно . Дали на 7 или на 37 км.

Маратонът в Ню Йорк е енергия и емоция.

Маратонът в Ню Йорк трябва да се изживее по специален начин, да се насладиш на всеки ъгъл на този метрополис, всеки квартал от Стейт Айлънд, Бруклин, Куинс, Бронкс, Манхатън, трябва да влезеш в контакт с хората, които са по улиците, трябва да се потопиш в тълпата. Най-вече емоциите и енергията, която ти предава публиката, давайки 5 на децата, викайки твоето име и мотивиращите надписи - те зарежда неописуемо много.

"Аз съм професионален коуч и всъщност този маратон ми даде още два стъпка в моето развитие. Това състезание е като ежедневните трудности, трябва да знаеш как да приемеш настоящия момент, трябва да живееш "тук и сега" и да си наясно, че на края ще получиш точно толкова, колкото си дал. Една много реално изпитание с удовлетворение на финала. Именно на него осъзнаваш как само чрез болката и моментното неудобство израстваш и се променяш", казва Бертони. "За мен маратонът е метафора за Живота - правиш си хиляди планове, влагаш усилия и енергия в подготовката и се надяваш да си достатъчно подготвен за събитието. Представяш си победата, постигнатите цели и преминатия финиш, но тогава Животът те изправя лице в лице с реалността, случват се обрати и ситуации, които те карат да промениш гледната си точка и плановете си, контузии, които са точно зад ъгъла"

Но това не означава да се откажеш, не означава да "хвърлиш кърпата". Означава да не спираш да тичат маратона на живота, с приемане и изживяване на настоящия момент за това, което СИ, а не това, което би искал да БЪДЕШ.

Знаете ли, че хората, които тичат маратон са по малко от 1% от населението на света.

"Радвам се, че се докоснах до това преживяване и ви предизвиквам да се запишете поне на един маратон. А аз продължавам да тичам по моя професионален път и да помагам на хората да не спират, независимо от трасето и посоката", заключава Бертони.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво на момата

    6 0 Отговор
    ама как ли е успяла да надбяга африканските бегачи по природа родени бързи като антилопи щото тук от години винаги печелят африканци от кения или другаде
  • 2 Аре беги

    7 0 Отговор
    " И тази година сред тези маратонци на мен се падна честа да нося българското знаме, като единствения представител на България на състезанието"
    Тааа, как лъже, знам за поне още две българки😉

    Коментиран от #5

  • 3 Урюрвкос

    5 2 Отговор
    бегачите на финиша изглеждат по друг начин
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хира

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Аре беги":

    Хайде, напиши имената на другите българи, за да не си голословен и само злословен !

    Коментиран от #7, #8, #9, #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аре беги

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хира":

    19 са общо бягалите с българско знаме! И от тях има класирани преди нея! Влезте в официалната страница на маратона и си ги вижте!/не се позволява публикуване на линкове/!
    А на "единствената" мнооо поздрави от мен😉
  • 8 Аре беги

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хира":

    Понеже много знаете ето в поредица всички българи участвали там😉

  • 9 Аре беги

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хира":

    ... и още... 😉

  • 10 Аре беги

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хира":

    И класирането на "единствената", както е видно.... последна от българите😉

    Коментиран от #13

  • 11 патето Яки

    1 0 Отговор
    Като школник в Плевен в казармата бягахме 5 км, бях последен едвам се дотътрих до финала.
    Като много умни ядохме захар за енергия но нямаше вода да пийнем и може би затова закъсах.
  • 12 Порно

    3 0 Отговор
    Тя е коуч , демек човек , който не може да оправи собствения си живот, но дава акъл на другите. А постижение от шест часа и половина говори, че участието е изцяло с цел реклама. Може би като коуч ще изнася лекции "как да лъжем безочливо"
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Новак

    0 0 Отговор
    Дори и резултат от 6:30:00 за маратон от ранга НЮ Йорк е модел за подражание!!! Пожелавам на всеки да има куража да застане на Старт линията и да прекрачи Финала!!! И България е навсякъде по света🇧🇬