Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 09:03 14 921 173

Житие, битие на един емигрант в САЩ, който иска да се върне в България… Костадин Граматиков пред ФАКТИ

  • костадин-
  • граматиков-
  • сащ-
  • виза-
  • жена-
  • българия

Той е участвал в направата на ваксината против ХИВ

Житие, битие на един емигрант в САЩ, който иска да се върне в България… Костадин Граматиков пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С редакцията на ФАКТИ се свърза Костадин Граматиков, който е емигрант в САЩ от близо 30 години. Той ни написа писмо, в което разказва подробно през какви премеждия продължава да минава, за да се прибере в България с втората си съпруга, която е китайка.

- Г-н Граматиков, защо се обърнахте към ФАКТИ, за да разкажете история си?
- Търся помощ, за да се разреши казусът.

- Разкажете за себе си. Как стигнахте до САЩ?
- Аз съм продукт на Българската академия на науките (БАН) и един от най-добрите ученици на бившия министър на образованието академик Асен Хаджиолов. 1992-а не беше добра за биологичните науки в България, повечето квалифицирани и опитни учени напуснаха страната, включително моят преподавател д-р Олег Георгиев. След няколко години финансови борби в БАН, получих стипендия в кантон Цюрих (Швейцария) и 3 години по-късно защитих втората си докторска дисертация (април 1995) в Цюрихския университет. Ситуацията с финансирането в България все още не се подобряваше и аз потърсих нови възможности в САЩ. Така се случи.

- Така стигате до Сан Диего…
- Да. Аз живея тук от 27 години и съм част от най-иновативния център за биотехнологии в САЩ. Няколко години по-късно, след като влязох в САЩ, правителството ми даде гражданство в категорията „Извънредни способности“, защото разработих ваксини срещу ХИВ и рак. В обобщение, през годините в Калифорния имах възможността да работя в топ компании, с най-умните учени и най-умните бизнес разработчици. Върнах се обратно в друг университет - в Сан Диего, за да получа дипломата си по бизнес, което повиши способностите ми за интегриране на науката и иновациите. През всичките тези години не е имало нито един ден, в който да не съм мислил как да се върна в България.


- Но решавате да се върнете?
- Очаквам, че животът в България се е подобрил, а най-важното, че българските биотехнологии и медицина могат да се възползват от моите обширни познания и опит. През лятото на тази година (май 2023 г.) бях поканен да се присъединя към Варненския медицински университет и да ръководя Катедра по „Технологии и иновации“. Бях много развълнуван да мисля, че мога да се върна и да започна нов живот в моята страна! Но…

- И така започва сагата ви…
- Причината за проблемите е, че се ожених за момиче, родено в Китай. За да вляза в България със съпругата ми, трябваше да осигуря безкрайно количество документи, всеки с апостил от щата Калифорния, което отне повече от 3 месеца от първоначалното намерение, да не говорим за цената в долари. Най-интересното е, че дори след няколко дузини запитвания по имейл, изпратени до българското консулство в Лос Анджелис с подробности относно КАК ДА получа виза за жена ми - не успях да получа нито един изчерпателен отговор. Напротив, трябваше да открия за период от 3 месеца чрез метода проба-грешка колко труден и противоречив е процесът. Въпреки факта, че имам валиден български международен паспорт, трябваше да се чака един месец в град Добрич (където съм роден), за да получат потвърждение от Министерството на правосъдието, че все още имам българско гражданство и не съм се отказал от него, въпреки че има уверение от паспорта ми!
Като цяло процедурите бяха връщане с най-малко 3 стъпки назад, които бяха необходими преди кандидатстването за виза D за жена ми (също се оказа блокирана в напълно замразения имиграционен процес в САЩ след „имиграционната реформа“ на Доналд Тръмп). Всички тези 3 месеци бяха „прескачане на примките" на бюрокрацията до безпрецедентна степен. Трябваше да отлагам срещата си във Варненския университет три пъти. Беше ми невероятно трудно да обясня цялото това необяснимо пътуване през нелогични процедурни примки на колегите си там.
Миналия месец (13 октомври 2023 г.) най-накрая успях да кандидатствам за дълго подготвяната виза D за жена ми. Между няколко документа трябваше да представя и адрес на пребиваване.

- И това се превръща в казус?
- Аз никога не съм имал личен имот в България, защото апартаментът, в който живеех тогава, се водеше на родителите ми, а единственият ми жив роднина е майка ми, която е в напреднала възраст и която не може да помогне с никакви документи.
Предоставих четири адреса, включително един на близък приятел в Добрич, където съм роден, дори и адрес на потенциален наем във Варна. Как бих могъл да имам постоянен адрес след 30 години далеч от дома? За това изискване за адрес от българското консулство в Лос Анджелис не ме е предупреждавало или поставяло конкретно изискване преди или по време на кандидатстването!
След 30 дни чакане за визата (общо 4 месеца от началото на всичко това) в петък (13 ноември) се свързах с миграционни служители в град Добрич, които търсеха местоживеенето ми в къщата на майка ми в Балчик, изплашвайки я с неканената им визита и гестаповски разпит за миналото ми, оставяйки впечатление в съзнанието на горката ми майка, че трябва да съм станал престъпник, който нарушава имиграционния закон на България! Изглежда, че служителите по миграцията са действали въз основа на така нареченото "ограничено знание" за един адрес, на който живях преди много години, който вече не е собственост на майка ми - въпреки факта, че подадох четири адреса.
Служителите по миграцията твърдят, че българското консулство в Лос Анджелис НЕ е изпратило и четирите адреса за проверка, които посочих по време на кандидатстването си - а само един - използван за издаване на паспорта ми преди няколко години (ул. „Кубадин“ No1). Това постави началото на нова каскада от документи и нотариуси, които ми препоръчаха, по моя инициатива, да изпратя директно в българското консулство в Лос Анджелис, декларация за осигурено жилище и адрес за регистрация.
На това от консулството веднага реагираха, че това не е правилният ред! С няколко думи, тези миграционни служители ме изпратиха на „преследвам диви гъски“ и майсторски прехвърлиха отговорността върху раменете ми – пращайки ме в задънена улица!

Така след общо над 4 месеца чакане за визата (за която ми казаха, че ще бъде готова след един месец), процесът изглеждаше изхвърлен и не можеше да се предвиди видимо решение!

След цялото това мъчително преживяване аз се питам: „Това ли е всичко и защо на никой не му пука, никой не знае какво да прави, всички комуникации са прекъснати, никой не уважава съседите си или просто съм наказан, че съм толкова години далеч от дома?!“
Когато споделих това с колеги в други страни… сравненията са невъзможни. Например, китайското правителство е разработило специални програми за напредналите завърнали се (докторанти, наречени „костенурки“) не само за бързо настаняване, но и за финансово стимулиране и възнаграждение за завръщането им, внасяйки целия си опит, натрупан в САЩ, за да дадат своя дял в напредването на страната им. Румъния е подобен пример - по думите на друг колега, Румъния предлага само един месец преходен период за професионалисти от моята категория.
В Китай са ми предлагани позиции, където ще съм издигнат до позицията на „кавказки цар“. В Румъния можех да се присъединя към всеки университет без всички тези проблеми за много по-кратко време. И не съм гражданин нито на Китай, нито на Румъния. Защо да ходя в страни, които не ме интересуват? Изкушаващо е да се запитаме: Какво кара горните две държави (Китай и Румъния) да ценят собствените си граждани или дори чужди граждани повече от България? Чувствам се дълбоко засрамен, когато трябва да обяснявам на колегите си през какви проблеми трябва да премина, за да се върна в РОДИНАТА си с намерение да допринеса нещо полезно. Освен това чувствам, че правата ми като гражданин и семеен човек са нарушени от невидим враг, разпръснат по ведомства и процедури! Споделих с българската диаспора своя горчив опит и чух, че опитът ми досега не е изненадващ, че мнозина са минали през различни, но подобни болезнени пътувания. Това обаче не ми донесе никаква утеха. Тогава чух, че може би в Министерството на външните работи може да има някой, който да ме чуе, да възприеме моята ужасна история и да се намеси, за да спре цялото ѝ безумно развитие. Други ми препоръчаха да намеря българска медия, за да публикувам тези болезнени мемоари... Така че се надявам в сегашното правителство на България да има нови хора, които са видели как функционира останалият свят (да не кажа най-ефективните страни). И тъй като са нови, те може да искат да подобрят и да доведат България до различен имидж и ниво на работа, противоположно на стагнацията. С надежда желая да можете да разберете нашата голяма беда и да ни помогнете да разрешим ситуацията възможно най-скоро!

PS: Писахме писмо до консулството ни в Лос Анжелис и те ни отговориха в рамките на следващия ден следното : Поради съображения за сигурност на личните данни, както и чувствителна информация свързана с процедури и преписки за заявления за издаване на виза за Р. България, генералното консулство няма възможност да споделя подобна информация без съответните официални указания.
Имате възможност да се свържете с колегите ни от МВнР и чрез, които да изискате съответната информация по надлежния ред.


PS2: От консулството в Лос Анжелис отговориха за ден, а през миналата седмица изпратихме писмо до Външно министерство. Все още нямаме отговор.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 117 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Братвурст

    194 14 Отговор
    В тази територия интелигентни хора не харесваме, къв е тоа, да не се мисли за по-добър от мене, а???

    Коментиран от #90, #159

  • 2 Тарикатите се скатаха в тъмните времена,

    118 136 Отговор
    а ние тука балъците 30 години се борим да вдигнем държавата на крака. " Американци" и "канадци" сега се връщат на готово.

    Коментиран от #5, #34, #46, #48, #64, #86, #157, #167

  • 3 Мими Кучева

    45 137 Отговор
    Много е грозен,да си стои в САЩ!🙉👹🥳🤡👍

    Коментиран от #8

  • 4 Нашето Външно дава визи само на рускини

    109 61 Отговор
    Трябвало е да си вземеш рускиня.

    Коментиран от #7, #27

  • 5 Мими Кучева

    93 34 Отговор

    До коментар #2 от "Тарикатите се скатаха в тъмните времена,":

    Ти па с кой си се борил?🙉🤡🙉
  • 6 Шано

    28 5 Отговор
    Абе КОЗЛОДУЙ го няма да не е А?

    Коментиран от #19

  • 7 редник

    107 20 Отговор

    До коментар #4 от "Нашето Външно дава визи само на рускини":

    С украинка щеше да по-лесно... 😁
  • 8 Пешо

    53 9 Отговор

    До коментар #3 от "Мими Кучева":

    Е, финансово привлекателен, не ти ли изглежда поне?
  • 9 Счетоводител

    143 12 Отговор
    Ако долните коментари са сарказъм е добре, но ако е истина - логично е защо сме такава държава, нали :)
    Иначе човека очевидно е добре реализиран, най вероятно известен учен с реномирани публикации, поканен директно да оглави катедра в университет. И към примерите с румънци и китайци, ще добавя, че сърбите също поддържат много добри връзки и възможности за връщане на своите сънародници от чужбина.

    Коментиран от #128, #132

  • 10 Ами

    79 132 Отговор
    моите уважения , ама аман от хора, чакали другите останали в страната си българи да оправят България , за да могат да се върнат наготово.Те и за чужбина са заминали, търсейки наготово уреден живот.

    Коментиран от #17, #40, #51, #75, #114, #122, #142

  • 11 Раданч Татлъту

    28 80 Отговор
    Тоя с тея уши май фаща сателитна телевизия.😁😁😁

    Коментиран от #24

  • 12 Последния Софиянец

    92 27 Отговор
    "Но решавате да се върнете?
    - Очаквам, че животът в България се е подобрил..." Като прочетох това, спрях да чета нататък. Съжалявам го човечецът, защото психодиспансерите у нас са пълни, но явно в чужбина е много по-скъпо и е решил да се подложи на всичко това, за да се лекува в територията
  • 13 Тино

    41 90 Отговор
    Айде нема нужда да се връщат. Там да си седят. Не ни трябват.

    Коментиран от #32

  • 14 Пешо

    81 18 Отговор
    Дългото пребиваване в чужбина разглезва хората, а тези дето станахме сме свикнали на всичко
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Цанко Пеев

    101 31 Отговор
    Обяснявам, за да стане ясно на всички. Първо, идеята на г-н Граматиков за връщане в БГ не е добре обмислена, тъй като тук няма да може да намери нито професионална, нито финансова реализация на неговите опит и квалификации. Второ, и "Ха Добро утро", сега ли е разбрал, че нещата в БГ стават трудно без връзки? Трето, за БГ консулството в Лос Анжелис не искам да коментирам, познавам човек, който работи там и ми е ясно, ЧЕ не им се занимава със сложни казуси! Трето, "кой го би" да си взема китайка за жена?! Толкова ли нямаше българки в района на Лос Анжелис, след като живеят десетки хиляди българи там? Е, ясно че китайките са по-лесни и по-тесни, пък и влизат в категорията на т.нар мами тигрици. Четвърто, г-н Граматиков явно не зане на кой свят е! Язък му за науките и постиженията. Но, както казват, и най-мъдрия си е малко прост!

    Коментиран от #22, #28, #55, #66

  • 17 Пенчо

    94 9 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    А ти оправи ли я България през това време?
  • 18 Седем Осми

    29 17 Отговор
    Гледам снимката на заглавието и си викам - на това Камен Воденичаров, бе! А нали пееше, че не бил избягал
  • 19 !!!?

    23 9 Отговор

    До коментар #6 от "Шано":

    И с руснак щеше да е по-лесно...!!!?
  • 20 Макробиолог

    81 0 Отговор
    Ми като се връщаш в БГпостъпи по български--първо питай диаспората в ЛА как стават нещата.Щяха да те пратят при Желязко който има офис в същата сграда и си влиза в консулството като у дома.И да не ти уреди виза ,поне ще ти каже как може да стане тая работа.

    Коментиран от #23

  • 21 БСП за България и Радев

    35 85 Отговор
    За пореден път съм горд, че Българската държава не е пуснала този шпионин на ЦРУ. Не стига че е предал навремето България, като е дал всичко научено от БАН на фашистка Америка, а има наглостта да се връща. Трябва генерал Румен Радев да въведе указ, чрез които всеки избягал като мишка, да върне парите за образование, ако иска да се върне обратно
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 9 Отговор

    До коментар #16 от "Цанко Пеев":

    Колега, изчерпателно и много точно. Няма какво да добавя

    Коментиран от #31

  • 23 Бичето

    29 25 Отговор

    До коментар #20 от "Макробиолог":

    Бате, точно това се прави. А тоя уж умен, уж учен, уж доктор, а никакъв го няма да смете две и две. Да не е някакъв фейк тоя бе
  • 24 Реалист

    17 18 Отговор

    До коментар #11 от "Раданч Татлъту":

    Фейса му, като на братчед на Юксел Кадриев. Май лови бТВ само

    Коментиран от #171

  • 25 Не правете грешка

    31 11 Отговор
    Полицията убива произволни хора в България със СРС и банди, по добре не се връщате!
  • 26 Демократ

    76 6 Отговор
    Много жалко е,че ретроградните некадърници в тези ведомства продължават да безчинстват над съдбата на българите в чужбина и близките им. Само дето официално не са ги обявили за врагове на народа. Този сериозен проблем,с който очевидно се сблъскват българите в чужбина обаче изобщо не се коментира публично и поради това не се знае. Защо ли? Тези хора са лишени и от право на глас при избори с упоритото нежелание на политиците да приемат дистанционното гласуване и по пощата, защото така всички спокойно ще гласуват.В Румъния така се гласува от 20 години. Докато няма честни избори и честно избрани депутати, политическите некадърници ще вгорчават живота на почтените и талантливи българи.
  • 27 Госта..

    34 13 Отговор

    До коментар #4 от "Нашето Външно дава визи само на рускини":

    Не бе украинка нито виза,нито адресна регистрация,а ако си намери и кола с украински номера може да се чувства като "кавказки цар"

    Коментиран от #123

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 В.В.П.

    49 11 Отговор
    Успех му желая ..обаче ,животът е борба и чакане ..Както е драпал за американска тапия ,така по същия път ще мине и за българска ..не унивай.!
  • 30 Смех

    55 4 Отговор
    Ти си луд да се върнеш тук докторе! В Кучистан на това на това му викаме "прехвърляне на топката", защото калинките са неадекватни във взимането на решения! С подкуп опита ли ,)

    Коментиран от #83

  • 31 Цанко Пеев

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Благодаря колега ;-) Старая се. Помагай и ти, когато можеш :-)
  • 32 И аз да кажа

    52 8 Отговор

    До коментар #13 от "Тино":

    Ти от какво отбираш, та се произнасяш? На вас, проста.ците винаги "акъл не ви трябва". Аз пък искам такива хора да се връщат. А ч нашето външно министерство е тъпкано с руски, по-скоро съветски възпитаници е безспорен факт. Те си говореха на руски, когато Н. Михайлова им беше министър, я наричаха "дура"- не го коментирам като квалификация за нея, но тя е филолог с испански, защо руска квалификация? Те, другарите толкова си могат, но какво огромно самочувствие имат, не си е работа. Преди време мои познати немци за нещо звъниха в българското посолство в Берлин и нямаше кой да им обясни на немски- разбирате ли, на немски- не на някакъв рядък екзотичен език
  • 33 В.В.П.

    36 13 Отговор
    Успех му желая ..обаче ,животът е борба и чакане ..Както е драпал за американска тапия ,така по същия път ще мине и за българска ..не унивай.!.Заради китайката е ,целия бъркоч..Сега Китай , РОССИЯ ,Иран ,Сев Корея ,са ни ,,врагове,,.Така казаха от Козяк..Заповядаха ..и племето изпълнява . Късмет ,батка .
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 С Граматика служихме

    58 16 Отговор
    В едно поделение. Беше голяма терца още тогава. Носеше си униформата винаги някак неправилно. Сержанта винаги викаше по него. Той тогава мечтаеше да следва медицина. Виждам, че нещо е следвал и в сащ е разработвал за онези мошенници ваксини. Да сте чули, за "ваксина против рак"? Знам, че има, но не я пласират много, понеже има ограничения за лекарства и методи на лечение, които наистина спасяват и удължават живота. За това за "простолюдието" никога няма да има такива ваксина. За нас ще има само "ковидни" и подобни "ваксини", които са билет за отвъдното....
  • 36 Националист

    21 46 Отговор
    Хич не ни трябва тоя,да си стои в Америка егати противния тип! Предател!
  • 37 Абе

    45 9 Отговор
    Украинци бг турци руснаци и подобни ги оправяме бързо Високо квалифициран българин му правим спънки. Тези в мвнр да се размърдат и да го оправят човека бързо
  • 38 В.В.П.

    31 7 Отговор
    Китайката е дошла в контейнер от Китай в сащ..По същия начин ще я транспортираш до България...Майтап .човече ...Не се предавай .
  • 39 Фин

    30 6 Отговор
    Интересно е това и е много неприятно, но не разбрах какви са тези ваксини? До колкото знам няма ваксини против рак и хив - някакви разработки и опити, може би.
  • 40 Само да си представим ако беше останал в

    42 6 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    БГ - щеше ли да коже да участва в екипи за развитие на такива ваксини, или щеше да се е профпил вече в БАН?
    Много злоба има. Защо не се опитаме да оправим държавата, вместо да злобеем. Че нали тези пречки спират и инвеститори да влагат в България. Лой освен мутри, крадци да бъде работодател тук?? Концентриране се върху това да четем морал, докато мутрите краде и руши България....засрамете се.
  • 41 В.В.П.

    10 9 Отговор
    Сега най добре и лесно се оправят окропите ..Пали колелото и изчезва за белия свят ..Благодарение на Президент Путин ..
  • 42 Граматик, не си научил

    35 6 Отговор
    Още системата. Какво се правиш на много учен? Транвало е да вземеш от лабораторията една каса от ваксините, да ги продадеш на черния пазар и с с 30 000 евро да си купил за жена си български паспорт. Боко и неговите хора продаваха на всякакви араби и какви ли не "бежанци" български паспорти и тези изчезваха веднага в централната Европа. Животът не е наука. Там може да си успял, но вече всичко е продажно. Толкова ли си нямал 30 бона и да заобиколиш всичките глупости? Летиш с 3 снимки на жена ти и й правиш БГ паспорт и след това никой няма да ви пита, какви сте и от къде сте. Щом сте и двамата български граждани, можете по всяко време да влизате в България. Един път тука, си купуваш къща във Варна на брега на морето и си се занимаваш с каквото си искаш... Защо не си ми се обадил, да ти разясня, как се връщат нормалните хора? Пак ги правиш едни.....

    Коментиран от #79

  • 43 ТОВА Е

    49 2 Отговор
    Твоята Родина България - Мащеха! Всички обикновени българи са дискриминирани! Било е, така е и ще Бъде! Нашите чиновници са ИДИОТИ! Политиците ни са ПТЕСТЪПНИЦИ!

    Коментиран от #47

  • 44 Хъхъ

    24 4 Отговор
    Някой да му каже да не се връща или да си купи имот в България. Защо пишете подобни статии за хора които даже не могат да се оправят с чиновниците и елементарни процедури !
  • 45 киро

    24 1 Отговор
    И все още има желание да се върне в България...?!
  • 46 Толкова ли си тъп наистина?

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "Тарикатите се скатаха в тъмните времена,":

    Наистина си голям балък и такъв ще си останеш.
  • 47 киро

    46 2 Отговор

    До коментар #43 от "ТОВА Е":

    Не-Чиновниците ни не са идиоти,ние сме идиоти,че ги търпим! Както и политиците ни!
  • 48 И така

    32 3 Отговор

    До коментар #2 от "Тарикатите се скатаха в тъмните времена,":

    се "борихте" , че виж докъде я докарахме. Най- бедни в Европа и първи по смъртност.
  • 49 Болярче

    25 25 Отговор
    Нали се говори че кадърните напускат БГ и се реализират в чужбина.А тук оставали глупавите.Май ще се окаже че напускат тарикатите които търсят лесен живот.В България остават стойностните хора които се справят с трудностите и ще си изградят държавата.

    Коментиран от #59

  • 50 Аерогара София

    30 11 Отговор
    Защо ще се връща? Той дори иска да се въърне, а собствената му държава не го иска. Тук хората се чудят как да се измъкнат оттук, от този ад, стягат куфари за Аерогара София, той пък решил да връща! Вижте му акъла.След като е постигнал такива успехи в САЩ, защо ще се връща? Все едно затворник да иска пак да се върне в затвора.

    Коментиран от #58, #73

  • 51 Явно

    25 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    нищо не знаеш за живота на емигрантиа. Малко са емигрантите, които са имали неговия шанс. Повечето минават през "рендето и пресата", докато се докажат и реализират професионално. Други се "прекалифицират" за да поддържат жизнения стандарт. Не им завиждай !
  • 52 кокорчо

    27 2 Отговор
    ЕЛА ЧАКАМЕТЕ ЩЕ ТИ ПРИБЕРЕМ ВСИЧКО КОТ СИ ИСКАРАЛ
  • 53 Абе

    13 17 Отговор
    Тъпак,стой си в кравария! Слава на Русия и комунизма
  • 54 Ключовата

    16 1 Отговор
    Ключовата спънка е, че се е оженил за китайка. Бюрократичните спънки са само камуфлаж на политкоректната политика на българското правителство. Брендооо... например няма такива проблеми. Да не се отчайва. Щом за дъбучи като КирЕ може,ще промо е и за него.
  • 55 редник

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Цанко Пеев":

    /...ясно че китайките са по-лесни и по-тесни.../

    Ц-ц-ц, какъв житейски опит имат някои колеги тук... ами споделете по-подробно... 😁
  • 56 Петър Георгиев

    32 1 Отговор
    За съжаление, всичко това е вярно. Посолствата ни работят ужасно. Ад. Процедурите са объркващи и т.н. Има деректива на ЕС, която касае издаване на виза за член на семейството, събиране на семейства и така нататък. Практичен съвът: вземете туристическа виза за България и си движете документите в България.

    Коментиран от #143

  • 57 Тоз луд та луд

    19 5 Отговор
    Я искам да избегам завинаги у саш а тоа ше се връщал у бегето да допринасял за не знам си що си😂😂😂😂😂сбъркан човек сбъркан...и къв е проблема като американски гражданин да пребивава в бъгъ не знам...ше си купи апартамен ше пътува по света за конференции и така насетне па жена му и тя така

    Коментиран от #60

  • 58 Защо не?

    17 2 Отговор

    До коментар #50 от "Аерогара София":

    Ако вече си се изградил и имаш достатъчно средства за живеене, какво ти пука, че тука всичко е изостанало? Ако нещо ти трябва, дето го няма тука, ти си живял навънка и всичко знаеш там, отиваш и си го вземаш. И пак може да си седиш на брега на морето и да си щракаш с пръсти. Пък и жена му изглежда хубава китайка и доста по-млада? Чудесно ще си живее в България и даже няма и нужда да работи, ако не иска.
  • 59 Глупи

    21 5 Отговор

    До коментар #49 от "Болярче":

    Кога?Колко години трябват да я изградим?Ти,като остана,какво изгради?Какво промени?Промени ли заплатата си?А?Кажи,де?По-добре мълчи!

    Коментиран от #91

  • 60 Щото си беден, за това

    31 4 Отговор

    До коментар #57 от "Тоз луд та луд":

    Когато вече си забогатял, ти липсват съвсем други неща. Да гледаш сутрин изгрева над българските върхове, да дишаш свежияя планински въздух в Пирин, да се разхождаш по българските планини и около езерата. Това за някой, който трудно живее икономически е нула. Но за някого, който вече не мисли за пари, означава много.

    Коментиран от #63

  • 61 Исторически парк

    27 2 Отговор
    Ако им беше бутнал една хилядарка щеше за 1 седмица да е готов.. българин без рушвет никога не работи
  • 62 1010

    18 2 Отговор
    Изглежда на 30 годишен младеж,в бг на неговата възраст вече са с бастун и едвам ходят
  • 63 Глей са

    7 9 Отговор

    До коментар #60 от "Щото си беден, за това":

    Дори аз да печатам парите на света и на секунда милиарди да бълвам никога няма да изоставя това и да ходя да гледам треви гълъби и залези😂😂😂само като си представя че ще прехвърля това занимание печатане на пари на друг и ще умра и предпочитам дарумра печатаики пари отколко да зяпам треви луни и пилета😂😂😂

    Коментиран от #84

  • 64 Ял дървото на БГ "Хунтата"!

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "Тарикатите се скатаха в тъмните времена,":

    - И така оправихте държавата за тези 30 години, че стана "същински рай за корупцията."
    Държавата ни , не е на крака , а в нокаут, аз препоръчам на този добронамерен български Добружанец ,
    от САЩ,
    да не започва с патриотичен патос , на патриот , защото в България имаше достатъчно ,тъпанари- патриоти
    които обезличиха патриотизма " до магаре," а да се огледа внимателно , дали не му е по -приятно да си остане там където е сега!
    Ти "добружанецо" си постигнал максимума в живота си , нима искаш да бъдеш подчинен на корупцията , и нейните производни, и да те карат да тръгнеш по пътя на" далаверите"???


    Безспорно имаме невероятни българи навсякъде по света , ние сме кадърен народ , но съберем ли се на
    "групи -кланове"
    превес взема глупака и този, който крещи най-силно , от там и резултата!
    А "групите-кланове" в България са огромни и безмилостно жестоки!

    Управлявана от мафиоти без задръжки , бедна България днес е една мафиотска губерния и поради
    тези причини всеки прави каквото си иска !
    В най -скоро времв ,може да видим и личност санкционирана по закона "Магнитцки "
    да стане Премиер на България!
    Така че, мисли преди да се върнеш!!!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Българки

    14 6 Отговор

    До коментар #16 от "Цанко Пеев":

    в Америка има много, но българките са голема отврат.
  • 67 Кольо

    28 4 Отговор
    Абе човек ти луд ли си? Не си и помисляй да се върнеш в Бг, поне от тая бюрокрация не ти ли стана ясно, че тук нищо не се е променило, аз искам да се махна и да забравя завинаги, че това място е съществувало някога въобще. Освен простотия, корупция и агресия тук почти нищо не остана. Мой приятел замина за САЩ 90-те години, сега живее в къща за над 1 млн. долара в планините, без да е влизал в някакви схеми или престъпления. Върнеш ли се, ще съжаляваш дълбоко.

    Коментиран от #74

  • 68 е...

    23 1 Отговор
    А може би Господ му помага , за да не се върне в това блато.........
  • 69 Поумнял

    14 4 Отговор
    Знам че ще ме изтрият , но цялата тази Одисея има само един възможен отговор!!! Да Ви и тъпите бюрократи! Един успял българин иска да се върне от САЩ в България и те не го пускат!!! Жена му била китайка!:) Ако, ще да е марсианка!:) Китайците ще се изнесат в България!:) Чакай!:) Да и се чудиш на жената как се е навила!:) Явно много го обича!
  • 70 Слава на Евроатлантическа България

    38 4 Отговор
    Забележете, емигрантите завършили образование в НРБ работят в чужбина като учени или на високи постове.
    Болшинството завършилите при демокрацията - мият чинии и тоалетни.
  • 71 Избягал

    26 6 Отговор
    Човека е много зле. Трябвало е да се върне сам в България за 2-3 месеца и после няма да помисли да повтаря.
    Щеше да си спести всички тези разправии и вече да се е отказал от българското гражданство.
    Филма съм го гледал много пъти. Връща се някой от чужбина с надеждата за хубав живот в родината и като постои няколко месеца бяга с 200 на обратно като види дивотията в БГ.

    Коментиран от #113

  • 72 А бре аланкоолу

    26 7 Отговор
    От америка се връщат хора, които или са се пенсионирали или нещо са оплели конците там и трябва а бегат. Никой няма добоволно да се върне в таз просташка държава!

    Коментиран от #155

  • 73 Липсва му мизериййката

    8 9 Отговор

    До коментар #50 от "Аерогара София":

    Иска пак у блатото забравил е какво е в блатото..тва е ген .....мен например никога не са ме вълнували приятели роднини нито имам носталгия по каквото и да било аз искам да бачкам гадна работа щото е по платена и така ден и нощ дорде умра не желая жена и деца щот само ше ми пречат да права пачки и да ше си ги нося в дупката тея пари аз искам да умра с пари в ръка така съм си решил и това ме прави щаслив..няма приятели нема семейство всичко е измама и измислено от бедните що така расъждават те и завинаги ше са бедни а аз не желая да съм беден и съм си избрал тоя път само пари и всичко друго което пречи на парите се елиминира

    Коментиран от #81

  • 74 Избягал

    26 3 Отговор

    До коментар #67 от "Кольо":

    Абсолютно правилно!
    Тези дето спестяват да се върнат в БГ да си купят имотец и т.н. са си направо нещастни хорица.
    Навремето имаше филм за един български емигрант дето се върнал от Америка в едно българско село.
    И издивял като видял колко са гадни съседите му. За всичко му правели мръсно.
  • 75 Българските турци

    12 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    Те това сте всички в България ! "Но най вече про.сти, ал.чни и зав.истливи!" по радойралински !... Аве , ако не ви се връщат свестните кадърни хора от чужбина , как ще се отървете от тоя велик безкраен преход от пусто в празно в България ?....

    Коментиран от #92

  • 76 Ел Пасо

    31 4 Отговор
    Не допускай тази груба грешка,аз така сглупих,само след 3 месеца мислех че съм в някъв ад,само някви озверели агресивни хора навсякъде дори тия с образование,не се разговаря а се крещи,всички интриганти,озлобени,за 5 лева може да те претрепят,всеки почва да иска нещо,наобикалят те чакали да просят пари,всякви суми,от малки до големи ,и така цял ден под стрес,в бг още са в 90 те,продукти като храна и тн,всичко е фалш

    Коментиран от #80

  • 77 Реалист1

    16 5 Отговор
    И аз бях дълги години на висококвалифицирана работа в САЩ и се прибрах в БГ.
    Мнението, че ще "допринесе" ако се прибере е фалшиво и ми напомня за един наш уж артист, който имаше 2 секунди реплика в един филм и реши, че може да поучава и да отваря школи в БГ. А всъщност единственото му постижение беше, че е успял да се ожени за свястна американка, което си е 6-ца от тотото. И смята, че МВнР трябва да се занимава с него.
    В много области нашите кадри са по-високо квалифицирани, но нямат възможност за реализация.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Много поздрави от

    8 2 Отговор

    До коментар #42 от "Граматик, не си научил":

    Сержанта Коцев :)! Те бяха приятели с Прихвата. Помниш ли? 26450-30?
  • 80 Моите племенници

    31 1 Отговор

    До коментар #76 от "Ел Пасо":

    Високо образовани на запад и с голям опит навън се върнаха и вече също са изнервени от БГ. Струва им се много изостанало във всичко. Хората простаци, но нагли и нахални. От твоят опит и образование никой не го интересува. Тука само парата се гледа, а може и да си пълен простак, както да не казвам кои известни такива има... Ако искаш да живееш във БГ , трябва да се усамотиш някъде в твое си жилище и не казвай на никого, кой си и от къде идваш... Просто имаш си пари и живееш без да се показваш много. И не им обяснявай нищо.
  • 81 Ха ха ха

    13 1 Отговор

    До коментар #73 от "Липсва му мизериййката":

    Ти пък, от къде се взе такъв? Всеки и похарчи малко от тези пари, бе! Отиди на Маледивите с някоя украинка. Да видиш, как ще ти хареса живота. Само пари в мазето си е голяма глупост. Парите имат стойност, ако ги използваш за това , което ти е важно.
    А да стоят така на куп, нищо не ти дават. Не знам, какво ти прави кеф, но с много пари можеш да ги реализираш... Опитай и ще ти хареса живота.
  • 82 Глав

    12 5 Отговор
    Все повече преобладава наследствена тъпотия отчайваща простотия и агресия.Подхранвана от медиите и от политиците изпълняващи задачите на кремъл за стопиране на Бг и превземане на територията.Ако този човек бе руснак до сега да се е засилил отново в родината.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Браво пич

    14 1 Отговор

    До коментар #63 от "Глей са":

    Смях се от сърце. Ама глей сега. За какво са ти милиарди, бе човек? Питаш ли си се, какво ще правиш с толкова много? Понеже не си имал и милион, за това така мислиш. От едно ниво нататък вече не те интересува, колко имаш. Имаш и имаш и какво от това... Вече настъпва друг период в живота ти, правиш това, което винаги си искал и си си ти. Но да ми е самоцел да пепатя пари, пари... Няма никакъв смисъл, животът ти ще мине в печатене, човеко. А я се запитай, какво друго ти е важно в живота??? Кое те прави щастлив? Парите само ти помагат да си това, което си и да не зависиш от нищо и никого. Е, има и недостижими неща, но ние говорим в рамките на нормалното.. Не бих рискувал да летя с ракета на Илон Мъск, даже и безплатни да е... Не ми е това важно. Но други неща, колкото искаш хубави има в живота...

    Коментиран от #137

  • 85 Кую

    9 3 Отговор
    Полукравар. Те и други дойдоха и оцапаха пейзажа.
  • 86 Аферим

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тарикатите се скатаха в тъмните времена,":

    Борбата е жестока цял живот вкъщи до мама и тати 😆
  • 87 ДОКО

    3 9 Отговор
    ЕМИ СТОЙ СИ ТАМ В АМЕРИКАТА СТРАНАТА НА МЕЧТИТЕ И НАДЕЖБИТЕ И ДЕМОКРАЦИЯТА../ТАКА НАРЕЧЕНАТА ДЕКОРАЦИЯ/..
  • 88 Всеизвестно

    18 0 Отговор
    Държавния бг-чиновник най-мрази да работи.
  • 89 Русофил

    17 4 Отговор
    Г-н Граматиков личи си, че си неспокоен чешит. В България не ти било сгодно, после в САЩ, сега пък искаш пак в България. Не, че Кирчо и Кокорчо не направахи същото, де. Сега, не съм защитник на прекрасния живот в САЩ, и там не е каквото беше преди 30 г., но вероятно е една идея по-добре от БГ, и със сигурност по-добре от доста други места. Все пак, въпреки, че са подпалвачи на войни и конфликти, са най-голямата икономика в света с голяма парична маса. Нещата трябва да се гледат реално. Нищо няма да направиш в България, ще се повъртиш и пак ще зачезнеш нанякъде! Може би към Китай? Там вече, че те сложат у ред.
  • 90 Не е въпросът

    15 11 Отговор

    До коментар #1 от "Братвурст":

    За какъв се мисли, а какво става после! Такива интелигенти, уж много успели на запад, а все драпат да се върнат! Що? Сми, защото, първо, успели са най-вече в собствените си очи и второ -животът там хич не им харесва! Това, че този се е оженил за китайка е много показателно клише - за такива там се женят неудачниците, които не могат да привлекат местна жена.
    Дойдат ли си тук, обаче, подобни типове веднага започват да ни натякват как се правело на запад! Там, от където са се върнали, щото не им харесва! И това ако не е шизофрения! А има и по-лишо - идват и ни ограбват хайдушки! Примери: харвардците, юпитата на Новото време… Знаете ли, колко стотици милиони имат и Никито Василев, и Милен Велчев, и брат му?
    Така че - мерси от такива интелигенти!

    Коментиран от #117

  • 91 Инж.?

    4 2 Отговор

    До коментар #59 от "Глупи":

    След като искат да се завърнат вероятно виждат промяна.Като добавим и хубави американски пенсии и спестени долари ще си живеят царски.Вярно е че нищо не съм успял да променя дори и заплатата си.Там където работех дойдоха руснаци и го приватизираха без пари.Останах заради родителите си и защото ми харесва мястото където съм роден и израснал.Отговорих ти но няма да мълча.

    Коментиран от #107

  • 92 Емо

    11 1 Отговор

    До коментар #75 от "Българските турци":

    И какво ще направи свестния като се върне? Ще влезе в управлението, ще види обстановката и ще стане като всички други, или ще се махне.
    Трябва да има критична маса от правилно мислещи хора с нормален манталитет. Тук там по някой читав не става нищо, само живота му става ад. Защото като вижда простотията си казва "Или аз луд, или всички около мен са такива, защото не им прави впечатление че живеем в абсурдистан, където колкото си по-прост, си на толкова по-висок пост".
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Цартц

    5 4 Отговор
    Платено интервю, няма грам истина или има нещо друго, на което не може да даде смислен отговор!
  • 95 Катя

    12 5 Отговор
    "- Но решавате да се върнете?
    - Очаквам, че животът в България се е подобрил.."

    Това казва всичко - избягал на по-добро и чака тук да се подобри да се върне.

    Един пример - Германия след Вт.Св. война е в разруха. Там хората гладуваха и спяха по земята, но не избягаха, а запретнаха ръкави и построиха наново страната си.

    Разбирате ли защо сме на тоя хал?
  • 96 Българските турци

    11 7 Отговор
    До Костадин Граматиков от Балчик

    Сигурно си изчел всички мнения под репортажа който си дал ?!...Предполагам , че вече си се ориентрал !...Забрави че си българин ... иди с нея в Китай и си засади ново родословно дърво ... Бъдещето е вече там !!! Ако не искаш там , ела тук в Турция ! Тук все още сме многонационална държава и на никой не му пука, какъв цвят имаш,на какъв език говориш и на кой бог се кланяш ! "Който и да си , какъвто и да си ела..." (Мевляна Джеляледин Руми ) стига да си свестен човек и кадърен да се трудиш и живееш свястно , си добре дошъл !!!

    Коментиран от #102

  • 97 Един

    20 0 Отговор
    Този случай е покадателен! Хората в страната ни са се примирили! И всеки се е заровил в собствените си битовизми. Но сякаш никой не осъзнава, как сме се озовали в Параграф 22 и цъдещето на нацията ни хич не е розово. Тук преобладаващата маса ще е от неграмотни или полуграмотни и преобладаваща маса от малцинствата, които смятат, че държавата им е длъжна за всичко. България загива и никой не се трогва - това е
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 КЪДЕ Е ТАЗИ ВАКСИНА ЗА РАК ?

    7 2 Отговор
    ТВЪРДИШ ЧЕ СИ Я СЪЗДАЛ ОТДАВНА ! НЕЩО НЕ СЕ ВРЪЗВА , ЩОТО ТАКАВА НЯМА !
  • 100 Връщат се

    10 4 Отговор
    Точно преди пенсиониране в САЩ или Канада и продължават да работят тук докато могат. Това е схемата. Интересът към БГ науката е след западната пенсия, на втори план. Всички, които познавам са така, работещи пенсионери в БГ, дори често вземат местата на българските учени и преподаватели, и след това науката им затихва, на стари лаври.
  • 101 Житие

    5 0 Отговор
    и страдания грешного Костадина ...
  • 102 Костадин Граматиков

    9 6 Отговор

    До коментар #96 от "Българските турци":

    Благодаря, но не мога. Аз съм българин, но родата ми е с кюрдска жилка, сина ми се ожени за арменка, имаме приятели гърци, също и сърби, сирийци..
    Никой от нас има добри спомени за вас..

    Коментиран от #111

  • 103 ТОЙ И КИРО СЕ ВЪРНА СЛЕД ОГРОМНИТЕ СИ

    14 6 Отговор
    ПОСТИЖЕНИЯ - И ДОСЪСИПА БЪЛГАРИЯ КРАДЕЙКИ БЕТЕР ТИКВАТА !
  • 104 Вергина

    13 2 Отговор
    Горкият човек, ще му съсипят живота. Един познат се върна от Австрия с уредена работа да се жени, понеже наша Ганка не искала да емигрира. За около месец беше полудял от нерви.
  • 105 БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ УЧЕНИ ЗА ЛАБОТА В

    5 5 Отговор
    НОВИТЕ БИОЛАБОРАТОРИИ ПОД ШАПКАТА НА ЦРУ !

    Коментиран от #106

  • 106 Видьо Видев

    10 1 Отговор

    До коментар #105 от "БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ УЧЕНИ ЗА ЛАБОТА В":

    Според тебе, 2 670 повече ли е от 30 310 ?

    Изборите са най-важното събитие в една държава!
    Те легитимират властта!

    Изборите правеха преди разликата между ГДР и ГФР!
    Изборите правят сега разликата между Северна и Южна Корея!
    Изборите правят разликата между руския и американския президент!

    Изборите направиха разликата между Европарламента и Сливенския затвор!

    Лъжата е тумор.
    Не бъде ли диагностициран навреме,
    последствията са фатални.


    2 670 повече ли е от 30 310 ?
    България, държава на идиотите ли е?

    С 2 670 преференции, Пенкова стана евродепутат.

    С 30 310 преференции, Иванчева не стана евродепутат.

    Ако Иванчева беше евродепутат,
    щеше ли да бъде свален имунитетът и ,
    за да бъде съдена?
    При тези кошаревски свидетели на Гешев?

    Докога наглите политици ще се възползват от безразличните българи!

    И харвардци ли са същите мошеници?
    И според тях ли 2 670 е повече от 30 310 ?

    Сборът от всяко едно безразличие е равен на това
    дали една маса от хора са гражданско общество
    или са сбирщина идиоти.
  • 107 Българските турци

    13 8 Отговор

    До коментар #91 от "Инж.?":

    Абе хора ?!... Защо трябва да бягате и да ходите на някъде ?!...Нима не виждате ,че където и да ходите извън България сте "роби" или добре платен " слугинаж ?!.. Вие не сте ли Българи ?... Не можете ли да си спретнете своята държава и да и станете, и СЛУГИ , и РОБИ , с гордост и национална доблест ??!...
  • 108 ЗЛИЯТ ..

    10 2 Отговор
    Това е една история ..Има още поне още,2млн истории...Трябва да чуем всички версии..Така е демократично..!.Аз чакам пенсия от 3 държави от ЕС + България..В България съм ,защото в ,,цивилизацията,,може и да ме убият ,преди пенсия ...Ахахаха .

    Коментиран от #156

  • 109 В.В.П.

    10 3 Отговор
    Така драпал да избяга ,сега ще драпаш да се върнеш..Животът е борба ..Шиит.
  • 110 Пенсионери

    8 2 Отговор
    На пенсия сигурно по-трудно се живее в Америка. В случая и китайката си иска своето, явно не е от много образованите. Трудно ще откъснеш от работата и добре реализирана млада китайка.
  • 111 Българските турци

    6 4 Отговор

    До коментар #102 от "Костадин Граматиков":

    Абе Хъш защо се дърлиш иззад чужд гръб ! Ти си станал отдавна плява и нямаш никакъв шанс да садиш родословно дърво, където и да си по света ! Стой си там в столипиново и си трай докато те пребоядисат на тъмносиньо !
  • 112 мани беги

    9 2 Отговор
    той хубао го е замислил да си кара старините тук на морето ни с американската пенсийка, ама сметките му грешни, закоту га минем в евро и ще разбере, че ня мое умножава доларите си за лъое и да си щрака с пръсти ... а и кой го кара се жени за азиатка? трудно се взема бг паспорт! който ви казва, че е лесно ви лъже и ви се пробутва фалшив паспорт, с който си за никъде, а парите ти вече ги няма и разбираш, че са те ограбили и излъгали ...
  • 113 Е това

    8 1 Отговор

    До коментар #71 от "Избягал":

    Е трябвало да прочете ,идва за месец два ,и после с 200 назат,и забравя завинаги ,макар и жалко България
  • 114 Перо

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    Много сте оправили БГ! Държавата с най-висока смъртност в света!
  • 115 Перо

    16 2 Отговор
    Може да е учен, но е малко тъп, има ум, разум няма! Можеше да се прибере в БГ, да се устрои и после да се ожени в БГ, без да намесва САЩ. После отделно да информира американските власти и институциите за промяна на семейното положение. Процедурата е сто пъти по-опростена и ще прескочи редица БГ държавни корумпета в LA и БГ!
  • 116 Сульо

    8 4 Отговор
    Съученик избяга през 1971г.Когато станаха "промените",човека се върна ,а имаше 20 годишна присъда според тогавашните закони.Та,не разбирам проблемите на този индивид.Много от избягалите и осъдени,се върнаха и нямат проблеми.Този защо има?А и България има много китайки.Те как живеят тук?А и този не е бягал и нарушил закона.

    Коментиран от #126

  • 117 Не е така!

    14 4 Отговор

    До коментар #90 от "Не е въпросът":

    Бях женен за местна жена, вишистка също, но все имаше "търкания" на битово ниво. Изкарахме 7 години заедно и развод. Сега имам вече 22 години наша си жена и съм си много по-доволен. Онези не ги искам никакви. Нашата култура, традиции, дори храната за празниците си е нещо, което с една чужденка почти никога не можеш да го имаш. Жениш ли се за чужденка, трябва да знаеш, че болшинството от схващанията ти за съвместен живот ще се изменят. Дори една шопска салата не я правят, като хората. Прави ми супа и като я ядеш, няма нищо общо с българският вкус. Даже и тя самата казва: "Като искаш да е българска, направи си я сам..." Че този си е взел китайка, това не е голям проблем. Азиатските жени много се приспособяват, към мъжа си. Една американка ще "му търка сол на главата", докато тази ще го слуша и няма да му прави проблеми постоянно. Никога, никога не бих взел да живея постоянно с американка. Е, всяко правило си има изключения, но от тях да намериш "нормална" и която иска да живее с българин е голямо изключение. Познат, на 25 години живее сега с американка тука в САЩ. Нищо не умее и той прави всичко по дома. Майка му само се ядосва, за какво му е тази американка, но...
  • 118 Нормално е положението

    9 1 Отговор
    Тук всичко си върви по старому. Няма промяна.
  • 119 В.В.П.

    2 5 Отговор
    Има си процедури за смяна на националност ,пол ,жена ,мъж ,деца име ..То това да НЕ е Разграден двор Ще драпаш ,баце!! .Както драпа за виза ,зелена карта ,националност ..Шиит..
  • 120 Някой си...

    5 2 Отговор
    Тоя е потвърждение на правилото, че колкото по-напредват годинките на човек, толкова повече изкуфява и му се разсъхват черчеветата.. Айфде, да е някой тираджия или мизерник, разбирам, а то.. Ма като много припираш да те бият на почивки родните правоохранители,само да решиш да идеш да пиеш по бира в кварталното кафе, ами яла си бе..
  • 121 Име

    15 2 Отговор
    Не можах да разбера проблема му!
    Ако поиска да се върне никой няма да го спре, има два паспорта - български и американски.
    Май проблемът е за жена му, която е китайка и вероятно няма американски паспорт.
  • 122 Уса

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    В чужбина няма нищо наготово и когато се върнеш в България запълваш само финансови ями и разбираш,че докато си бил в чужбина в България никой не си е мръднал пръста дори за себе си и всичко лежи все още върху напуканите основи от миналото
  • 123 Да ти кажа..

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Госта..":

    Ха мерси, ни рускиня , ни украинка....тия мислят само за поркане и к екс, нищо друго нямат в главите. Личен опит, ма ако искаш, пробвай се..после да не ревеш..
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Прокопи Прилепа

    6 10 Отговор
    Проблемите на емигранти и гастарбайтери не ме интересуват. Всеки си прави своя избор. България е такава, каквато е. Добра, лоша-аз съм живял тук и не смятам, че основната функция на съществуването ми е, да осигурявам комфорта на хора, които са се изнизали някога, а сега са решили да се връщат по някаква причина. Всички, които сме останали тук, по някакъв начин се борим с проблемите и не сме длъжни да слушаме натякванията на хора, които са липсвали десетилетия. Много отрезвяващо за разни "успели" сънародници, които се връщат е да разберат, че ситуацията тук е по-различна от "парниковите условия" на Запад.

    Коментиран от #168

  • 126 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #116 от "Сульо":

    Просто сам си генерира проблеми, прави всичко по най-трудния измислен начин!
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Перо

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Счетоводител":

    Сам се е набутал в параграф 22! Това е като човек с двойно гражданство когато си идва и влезе с чуждия паспорт! Автоматично го слагат на пързалката по закона за чужденците и започват едни регистрации, декларации, разрешителни и срокове за пребиваване, задължително напускане, след 6 месеца, ако е с кола, временно пребиваващ, после започват КАТаджийските истории и т.н. Сам си е избрал процедурата! Поне да се беше обърнал предварително към БГ адвокат! Сега ще пълни гушите на държавните корумпета и ще се въртят на шиш и в кръг! Отделно има много измислени и супер високи такси за нищо, в Ген.консулство.
  • 129 Б.Б

    6 5 Отговор
    Тоя човечец да каже чия гнусна евангелистка (протестантска) секта изповядва !
  • 130 Ами

    10 4 Отговор
    Не открих никаква инфо за такъв учен. Прочетох писмата, които е писал. Изключително неграмотни. Или са писани на английски и после преведени с гугъл. Това вероятно е някакъв ментак.
  • 131 хахаха

    3 1 Отговор
    "Той е участвал в направата на ваксината против ХИВ..."


    Публикувано в 13:39 ч. 01.02.2022 г.

    Компанията „Модерна“ официално стартира клиничното изпитване на първата по рода си ваксина срещу ХИВ, предадоха световните агенции. Тя отново е базирана на иРНК технологията, подобно на ваксините за коронавирус.

    кой ли лъже? :))))))
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Един българин

    6 0 Отговор
    Може ли и аз да си кажа - в далечната 2002 работих в Мюнхен - наложи ми се да вадя документ от нашето консулство там.Покъртително плачевна ситуация - сградата за административно обслужване два гаража единия като предверие другия за служителките.Вътре нито компютър с принтер нито пишеща машина пишеш документа на ръка служителката го взема и носи на НВ консула който понеже е с два чифта пребивава в друга сграда -къща в типичен баварски стил на около 30м от гаражите в същия двор. НВ го подпечатва и тя го връща но по пътя някаква капка е паднала върху написаното и то леко се е размило на места.Вземам обратно документа и с учудване задавам въпрос -това ли е официалния документ - отговорът бе категоричен -ДА.Докато чаках между другото ме ползваха за преводач от немски на български - за граждани от турция които които искаха информация но служителката не говореше добре /е слабо казано/ немски- СРАМ
  • 134 Знайко

    8 8 Отговор
    Крайно време е България да забрани двойното гражданство. И всички такива "успели" ЧОВЕШКИ НУЛИ да си стоят там където сами цял живот са драпали да отидат.

    Крайно време е всечки, които не живеят повече от 200 дни в годината на територията на България да нямат право да гласувар за бг парламент, общински съвет, кмет ...

    Коментиран от #138

  • 135 разума

    3 4 Отговор
    Къде ти е личната карта където имаш постоянен адрес ??????????????Ако нямаш значи си забравил , че имаш родина. Случайно ти е останал международния паспорт с което смяташ , че това ти е задължението към родината ти. Да но не е така!!!!!!!!!!!!!!!!!Какво направи за родината си последните 27 год. ?????????????????????????или само работи за тези капиталисти които те подлъгаха с пари / парите са дявола в религията/. Време е за покаяние пред майкта родина , която изостави.
  • 136 Зевзек

    12 2 Отговор

    До коментар #124 от "Никой":

    Много сте наивни 80% от бай Ганьовците, откъде сте сигурен, че всичко написано от този "успял" е истина, а не зимислица и манипулация?

    Кой "успял" човек, ще зареже къщата си, добрата си заплата, общественото си положение и уважение ... и ще дойде в Бойколандия "да помага" на гербаджиижте да усвояват евро банкноти отпуснати от Брюксел.

    Това, някоя бг "медия" да публикува измислици на "успели" сульовци и пульовци не е журналистика. Журналистика е да се проверя думите, истинските факти... преди да се публикуват. За това е нужен професионализъм, време, пари ... а бг медиите ги нямат тези неща, особено им липсва професионализъм, образование, интелект ... Даже половината ни бг "журналисти" владеят по-добре английски отколкото български. Като трябва да се отбележи, че нивото им на владеене на английски е посредствено.
  • 137 Разни хора разни цели

    1 3 Отговор

    До коментар #84 от "Браво пич":

    Аз искам само пари да правя и притежавам и да не ги харча как ти не можеш ме разбереш така и аз теб
  • 138 От чужбина

    4 1 Отговор

    До коментар #134 от "Знайко":

    ЕС налива милиони евро в бг-то от данъците които плащаме в развитите страни. В пълното право сме да избираме кой да краде тези пари. А дали сме вкъщи или сме излезли, къде и за колко време, не сме длъжни да обясняваме никому. Ок?
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 вятъра на промяната

    8 1 Отговор
    Лесно е да се върнеш в България когато си натрупал достатъчно добро състояние в чужбина и да се правиш на патриот. Само дето същата тази България те е прокудила и сега още не пристигнал ти създава пречки и проблеми. Не съм пророк, но само носталгията и хубавата природа няма да успеят да те задържат за дълго време тук. Отчужден от тукашната реалност много скоро ще пожелаеш да заминеш и то за винаги.
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Все тая

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    Много сте я оправили 🤣
  • 143 Все тая

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Петър Георгиев":

    Най добрия вариант, но човека няма адрес. Някой друг трябва да я покани
  • 144 Горкият

    2 0 Отговор
    Човек. Съвсем е забравил, че в България всичко е възможно ако познаваш правилните хора.
  • 145 Бай мадур

    2 1 Отговор
    Ко шъ прайкаш тук бе поми нали си уж в рая???!!!
  • 146 Българин

    9 2 Отговор
    Колко много омраза и завист…ето затова никога няма да се оправим ние българите. За нас са важни само корупцията и шуробаджинащината. Официално всички сме против тях, но реално сме ги издигнали на пиедестал. Децата ни са все по- неграмотни, лекарите ни все по- алчни и некадърни, първи сме по смъртност в ЕС. Ако някой се откъсне и успее, пукаме се от завист и омраза, всичко бихме направили за да му навредим, и така вече 1300 години. Явно няма сила, която да ни промени.
  • 147 Марко

    7 3 Отговор
    Много се извинявам, но не откривам нищо за лицето К. Граматиков в американските бази-данни , свързани с биологията, изследванията на ХИВ или каквато и да е друга ваксина, няма данни за кариера в никакъв университет, нищо...
    Някой откри ли нещо по въпроса?

    Коментиран от #151

  • 148 лудия

    2 0 Отговор
    Мои близки също имаха намерения да се върнат от чужбина ,те са също учени и работели към БАН. Но като идваха на гости бяха радостни.Но накрая преди да си тръгнат се осъзнаха,разбраха ,че всичко е минало и не са за тук. Имат просторен и уютен дом там и работят като учени. Децата вече бяха пораснали те не чувстваха България за своя родина. Не мие ясно как не може да си дойде?
  • 149 Некой

    7 1 Отговор
    Кухи бюрократи!
    Никой няма право да спира българите да се върнат у дома.
    Дали семейни с деца или както и да е.
    То нали затова се нарича родина....
  • 150 ТрампЛин

    1 0 Отговор
    Въпроса можеше да се реши много лесно, ако господина не беше забравил българските нрави и обичаи. $$$$$ нашенската бюрокрация си знае нейното $$$$$
  • 151 Идея

    2 0 Отговор

    До коментар #147 от "Марко":

    Името може да е променено. Може и да е работил само в компании, а те често не публикуват резултатите и няма официална информация.

    Коментиран от #165

  • 152 00001

    4 0 Отговор
    Защо си губи времето,нервите и парите със желание да спомага за просперитета на една корумпирана и изостанала страна като България.Получава гражданство зарди научните си постижения, не заради това че е познавал някого или е дал подкуп на някого в САЩ.Точно казва че е бил в екипа по разработка на ХИВ ваксина, ваксината е в изпитателен стадии не е пусната за продажба.Всиоко квалифицираните Българи не са желани в България, за да не засенчат богопомазаните некадърници на руководни позиции, по принцип тои сам си казва че е принуден да напусне България по финансови причини.
  • 153 00001

    2 1 Отговор
    За тези който нито го познават, нито го знаят- но знаят че той нито е учен, и има фалшива диплома, нито знае нищо, нито е постигнал нещо, и работи като чистач.
    Той е познат като Коси Граматикофф, Има издадени 3 книги които могат да си закупят, и отделно има издадени много научни статии, като е участвал е в много проекти.
  • 154 ТрампЛин

    3 0 Отговор
    Наистина, след 30 години в чужбина, след като си доказал какво умееш, да решиш да се връщаш в България….ума не ми го побира. Впрочем, както казах по долу, забравил е “хубавите български традиции и обичаи”. Помислил си е ме българина е станал човек в истинския смисъл на думата, че е скъсал с ориенталщината и шуробаджанащината. Уви, сблъскал се е челно с нашенеца!
  • 155 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "А бре аланкоолу":

    Ми ти кво правиш тука тогава
  • 156 Експерт

    3 0 Отговор

    До коментар #108 от "ЗЛИЯТ ..":

    В ЕС имаш право само на 1 пенсия и можеш да избереш най-голямата, а другите зависи от коя държава е - може да ти я изплатят цялата или на няколко вноски! Но ако имаш пенсия от САЩ и наша ги взимаш и двете!!!
  • 157 Аз човекът

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тарикатите се скатаха в тъмните времена,":

    И кое ви е готовото?
    През септември 2023 не се забелязваха никакви положителни промени в сравнение с 20 години назад, дори обратното...
  • 158 Човече

    2 0 Отговор
    След още 30 години, може и да се подобрят нещата. Реформи в администрацията не е имало и никой политик не го е грижа за специалистите, които се завръщат от чужбина. За 35 години само се краде от политиците и никакво развитие, във всички сфери сме последни в Европа, а по заплати сме по-зле от Македония, Черна гора и Сърбия.
  • 159 А бе

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Братвурст":

    Те двама се върнаха от Харвард и ни оправиха…
  • 160 Баба Гошка

    7 1 Отговор
    За Велики ваксинатори няма място в България. Трябва да го е срам от фарма-кариерата му, не да ни я представя като постижение и гордост. Сега се сетил, че има и родина. Да не би здравните му разходи да са надвишили годишната му заплата вече? Имаше коментар, че на някой си познат живял в къща за 1 млн. Долара. Каква файда от това, ако един ден в болница без операция излиза 10 000 долара? САЩ е място, където те изтискват като лимон с 2-3 работи (само за да оцелееш), 2 седмици год. Отпуск, и като грохнеш от бачкане, бързо ти прибират спестяванията за здравни разходи и си банкрутирал. Има милиони роби в САЩ, които твърде късно разбират схемата за източване на живота им. Няколкото банкноти днес няма да ви купят изгубеното здраве утре. Голям късмет изкарах, че на времето не спечелих зелена карта. Вижда се, че няма много практична мисъл между големите уши. Щом го канят в Румъния, да отиде там за година. Жена му ще получи европейска карта за пребиваване и ще може да живее и пътува из Европа.. Балчик е на крачка от Букурещ. После да се премести във Варна. За 1 година все ще се оправи документално.
  • 161 Нов

    0 1 Отговор
    Мисля, че човека иска да се похвали на някого, че си е вземал "момиче" за жена, пък било то и от Китай. Но сметката му е излязла крива, като е ударил на камък при опита да я докара в България. Преди 7-8 години един познат търсеше да наеме жилище (наемен договор за адрес) за много млада черна пантера от Африка. Приятелят му, над 70 годишен норвежец- адвокат се оженил за нея незнам си къде, но не му позволили да си я вземе у дома заради очевидната разлика в годините и цвета. За 10 дни тя получи испански паспорт и по живо по здраво отлетя да забавлява норвежския си съпруг. Питахме нашия познат как стават такива работи, каза - 10 000 евро и да познаваш точните хора. Обикновено чужденци с не-южноамерикански произход, неженени за испански граждани, чакат 10 години за кандидатстване за националност.
  • 162 Бай Иван тираджията

    6 1 Отговор
    Абе, направо, житие и битие грешнаго Граматика, който творил ваксини, лапал долари, а сега се коси, че не може да докара малкото кейто в България! Май, о май, сълзи и сополи! Да вземе да я скрие в багажника на някой китайски Донгфенг и да я импортира през Италия :-)
  • 163 Факти

    4 0 Отговор
    Преди си докарваха по някоя съветска гражданка с големи
    предимства като такава. После се оказа, че те са украинки, рускини и т.н. Сега драпат да докарат и китайки като трофей от другия свят. Впрочем и англичаните с китайски жени си живеят в родината на жените им и са доволни. На тях какъв им е проблема не знам. Нашите учени мъже в миналото са довели западноевропейски, но те са отгледали потомците си като българи.
  • 164 2684

    3 1 Отговор
    Нищо сложно няма във ваденето на Виза Д за жена му. Има си описано в закона за чужденците всичко. Документите са точно 7.
    Сагата с адреса в България се решава с един договор за наем, нали все пак някъде ще живее?
    Минах го този процес с жена ми и няма нищо сложно и трудно.
    Въпросният професор многознайко, явно толкова му е акъла, след като не може да прочете един закон и правилник към него и да си извади документите от раз, ами научава всичко по трудният начин.
    Явно е решил, че жена му трябва да я носят на ръце, след като му е жена. Ами не - чужденка е и си имаред, по който да получи разрешение за дългосрочен претой. ЕДнакъв за всички. Мен ми е гнусно, че тоя се мисли за по-велик от другите и очаква някой да му направи евалла.
  • 165 Марко

    2 1 Отговор

    До коментар #151 от "Идея":

    Лiцето твърди, че е станалo PhD в Цюрих.
    Няма и драскотина от такова нещо нито в ETH, нито в UZH.
    Няма никаква драскотина нито в професионалните мрежи, даже в социалните концлагери няма.
    В същото време обясненията на Граматиков за трудностите по преместването му в България са откровено налудни, ако наистина не е загубил гражданството си, може просто да се върне и от тук да изтегли жена си в страната след представяне на валидно брачно свидетелство, та дори издадено от ония пунктове за бракуване в Лас Вегас, в които биха те оженили и за хлебарка.
    А оплакването за "многото долари разходи" просто кърти, за един успешен човек в САЩ таксите по издаване на документи са джобни пари. Разказът за издирената майка също кърти с мелодраматичността си....
    Просто смущаващи факти, питам дали някой знае нещо за този човек.
  • 166 Ами да

    0 1 Отговор
    Г-жь Габриел е заета да бори санкционираната Захарова - дистанционно, защото се опасява от пряк контакт в Скопие - и да се грее в сянката на делата Блинкенови.
  • 167 Гринго

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тарикатите се скатаха в тъмните времена,":

    К’во сте вдигнали бе?!? Та чак и на готово! Айде нема нужда!!! Зачесвайте се още 30 години, па тогава може и да се позамислим дали някога съм бил български гражданин. Ай със здраве
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.