21 Август, 2024 13:09 5 311 37

Васил Тончев пред ФАКТИ: По-умно можеха да изиграят ситуацията хората, които седяха зад Горица Кожарева

  • васил-
  • тончев-
  • пеевски-
  • дпс-
  • избори-
  • президент-
  • радев-
  • горица-
  • калин-
  • стоянов

Сега най-вероятно ДПС ще участват с две листи, защото там разделението е много дълбоко, казва социологът

Васил Тончев пред ФАКТИ: По-умно можеха да изиграят ситуацията хората, които седяха зад Горица Кожарева - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентството продължава конституционната процедура по назначаване на служебно правителство. Държавният глава провежда срещи и разговори с определените в основния закон лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател. В каква посока се движим… Пред ФАКТИ говори социологът Васил Тончев.

- Г-н Тончев, на един човек - визирам вътрешния министър Калин Стоянов, ли става заложник държавата?
- Някак така се оказа.

- Защо Калин Стоянов беше приемлив, когато беше предложен за МВР министър като част от кабинета на Димитър Главчев, а сега не е…
- Просто са силни подозренията, от една страна, че е близък с Делян Пеевски.

- То вече не се подозира, защото Делян Пеевски лично каза, че ще го кани за водач на листа, ако бъде махнат от МВР…
- До този момент това бяха подозрения, които не можеха да се разсеят, и от тази гледна точка напрежението се вдига около него.

- Какви са изходите от тази ситуация…
- Различни предложения имаме. Бойко Борисов предложи вариант да остане Димитър Главчев като служебен премиер, а Калин Стоянов да бъде сменен. Лично аз не виждам, че това по някакъв начин ще промени ситуацията. Другият изход е парламентът да се намеси и политиците да решат, което е и най-легитимното, да попълнят овакантените места, измежду които може да избира президентът за служебен министър-председател. Но аз мисля, че много трудно ще бъде постигнато това, защото партиите в парламента в момента са като „орел, рак и щука“.

- Но ще има ли време да се допълни „домовата книга“, за да има по-голям избор президента?
- Това са легитимните процедури - да се назначат постоянни представители на различните позиции и на тази база президентът да избере следващия служебен министър-председател, на когото да връчи мандат. След като ГЕРБ казаха, че няма да участват в такива разговори, от ДПС на Пеевски също казаха, че няма да участват… Останалите са едно крехко мнозинство, което трябва да заработи в синхрон. Но как ще заработи, примерно, „Възраждане“ с ПП-ДБ? Мисля, че това е много трудна задача.

- Петър Чобанов - в качеството си е подуправител на БНБ, също изрази желание да бъде служебен премиер. Той възможна опция ли е?
- При Петър Чобанов ще видим аналогична с Калин Стоянов реакция спрямо него.

- Раздорът в ДПС как очаквате да рефлектира върху изборните резултати?
- Като цяло изборната картина очаквам да бъде същата, а разделението в ДПС ще доведе и ще се отрази върху в резултата на самата партия. В периода на демократичните промени у нас ДПС винаги са играли централна роля на балансьор. Но сега най-вероятно ДПС ще участват с две листи, защото там разделението е много дълбоко. На тази база резултатите ще бъдат много ниски и на двете формации.

- Това означава ли нова възможност за ПП-ДБ по някакъв начин да си върнат електорат?
- По никакъв начин. При всички останали партии очаквам да си потвърдят резултатите, които имаха на последните избори. И тук може би идва смисълът на тези избори какво ново ще ни предоставят. Виждаме разделението на ДПС, иначе няма нищо ново. Може би при БСП има едно обединение, което ще даде малко по-добър резултат, но това също не очаквам да се отрази на цялостната картина.

- И вие казвате, че нови избори няма да дадат нещо ново, но виждаме какви процеси текат в ДПС. Това е ново. И изобщо в цялата политическа ситуация след всеки избори избори нещо ново все пак се случва?
- Новото сега е разцеплението на ДПС, но това не е нещо, което може да промени цялостната картина. Просто няма нов политически играч, които да събере надеждите на хората, че нещата ще тръгнат по-добре, в по-добра посока. Партия на президента е потенциален такъв политически играч, но виждаме, че в момента той си държи на поста. А друг нов такъв субект няма и не се задава на хоризонта.

- Реакцията на президента Румен Радев спрямо Калин Стоянов можем ли да кажем, че беше очаквана?
- Да, защото позициите бяха много твърди и от двете страни. Много по-гъвкаво можеха да го изиграят тези, които седяха зад Горица Кожарева, и по-умно. Можеше просто в нейния списък да се сложи един от заместниците на Калин Стоянов в МВР, което щеше да се приеме, а реално нищо ново нямаше да има в ситуацията. Така хората около Кожарева щяха да си постигнат нещата, но това твърдо заставане зад името на Калин Стоянов взриви обстановката.

- И реално изпаднахме в ситуация, в която не се знае кога ще имаме избори. Процедурата може да се отложи доста във времето?
- Тук вече не мисля, че нещата ще се проточат, но ще е добре да прескочим датата 5 ноември, когато са изборите в САЩ. Защото много от нещата, говоря в световен план, а това рефлектира и върху нас, след това ще са различни.

- Имате предвид това, че има значение Доналд Тръмп или Камала Харис ще влезе в Белия дом?
- Разбира се, много е важно кой от двамата ще стане президент на САЩ. След това ще си проличи накъде и в каква посока ще задуха вятърът. Разликата между Тръмп и Харис е огромна – и по отношение на войната в Украйна, и по отношение на връзките с ЕС, и във външно политическо отношение изобщо. Съвсем друга ще бъде политическата обстановка.

- Ако президентът Радев все не си харесва по някой министър във всеки следващ проекто кабинет, избори реално кога може да имаме?
- Президентът не може да отлага безкрайно, защото ще мине всякакви граници, но може да притиска депутатите в парламента да свършат някои неща, така че той да има по-голям избор. Но това, все пак, ще бъде с някакво ограничение във времето. Примерно, едни избори на 10 ноември - символична дата, според мен са доста реалистични.

- Но това означава, че имаме едни 20 дни, в които трябва да стане така, щото да имаме служебен кабинет?
- Обстановката у нас не търпи много отлагане, защото не може България да седи в такова неустановено положение. Това е вредно отвсякъде! Държавният апарат не работи, а имаме проблеми да решаваме - включително неща като Шенген и еврозоната. Така че би трябвало политиците да се отнесат много по-отговорно. Дълбокият проблем у нас е, че ние виждаме само това, което е на повърхността. Примерно, когато говорим за Калин Стоянов. А, всъщност, дълбокият проблем у нас е, че се изгубиха критериите в нашата политика, че всички тези, които са в парламента, действат без компас, без дългосрочна перспектива защо са там.

- Някак всеки действа за себе си…
- Да, буквално са, както казахме, като „орел, рак и щука“. Виждаме едни общи групи, които са с по 15-20-25 човека, които искат те да са мандатоносители, те да определят курса на държавата, те да номинират съответните личности в държавните институции. Това е неадекватно. Хиперболизират си правата, забравят те представители на каква част от избирателите са, за да имат такива претенции. Иначе виждаме такива претенции от всички – и от ИТН, да минем после и през ДПС на Пеевски, да минем през ПП-ДБ, които искаха да контролират цялата власт с 64 депутати. Нещата не се получават и виждаме до какви резултати води всичко това.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    15 2 Отговор
    Всичко в очината трябва да се раздели на две .Трябва да има и две съдебни системи , където едната трябва да съди богатите ,а другата бедните , за да останат само орките в територията !
  • 2 От де

    14 1 Отговор
    ум ? А и до кога спектакли , игри и мушенгии ?! Срам !
  • 3 получи се отлично

    11 21 Отговор
    Аз поздравявам госпожата за отиграването. Дори я разбирам.;)
  • 4 Блез Паскал

    40 7 Отговор
    Горица Пожарева трябва да даде обяснения кой и Оказа политически натиск да запази
    Калинката-Калинчо и да Запали този политически огън!
  • 5 защо

    35 4 Отговор
    Само се чудя защо Пеевски и доган не са прибрани в ареста !
  • 6 Дългучев

    6 0 Отговор
    Времето е добро и всичко ще се оправи само по себе си
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КПСС-БКП

    34 8 Отговор
    Напълно разбирам и подкрепям Народния съд от 1945 година. На народа му е писнало от крадливи и корумпирани политици които съсипват държавата.Това трябва да се случи и днес за да се оправи положението.

    Коментиран от #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ум патки пасе

    7 6 Отговор
    Васко, от къде толкова акъл у тях - те са по прости дори от журналистите и всякаквите ози!
  • 14 Сатана Z

    32 3 Отговор
    Абе,няма ли гаражданско общество в България да се вдигне срещу “ДПС —Пеевски “ както преди години когато Делян беше назначен за шеф на ДАНС ?Чак сега ли осъзнаха,че Магнитски държи “ключа от бараката” на Дондуков1?
  • 15 мдааа

    24 4 Отговор
    Шишо иска да глътне държавата и да я изс💩е!

    Коментиран от #17

  • 16 Дори

    11 4 Отговор
    Поредния ДС фосил, който ни обяснява какво трябва да мислим. Аре, нЕма нужда, всеки сам може да прецени какво става, дали одобрява, или не, действията на Кожарева, Радев и т.н.
  • 17 Жоро

    8 26 Отговор

    До коментар #15 от "мдааа":

    Не шишо, Радев иска да унищожи България. Радев работи усърдно за това вече втори мандат: от вдигнатия юмрук и назначените от него некадърници, през неизгодните за България договори до безкрайните интриги, с които пречи да има нормално правителство. Последните почти 4 години България се управлява от служебните на радев и назначените от него некадърници и крадци, разпада, разделението и омразата са видими и нетърпими. Нищо, обаче не спира Радев, нито закони, нито конституция. Такава алчност и неистово желание за власт сочи болестно състояние. Жалко за България и българите.
  • 18 неее

    21 1 Отговор
    Не е възможно. За да го изиграят умно трябва да са умни, а те са просто едни крадци и мафиоти.
  • 19 Българин

    15 3 Отговор
    Докога Пеевски ще държи цялата съдебна система? Докога ще командва цяла България?Защо не се установи произходът на парите му?В това ли е силата му и никой не може да го сломи. Мисля,че неговото място определено е за затвора.
  • 20 нищо не разбираш

    9 7 Отговор

    До коментар #9 от "КПСС-БКП":

    "Народният" съд е бил абсолютно незаконен и ръководен от чужда държава, която си е разчиствала пътя след окупацията от всяка възможна съпротива към новата власт.
  • 21 Име

    12 3 Отговор
    Не става ясно - ГЕРБ какво прави още - те са толкова виновни за всичко, но нахалстват.

    Явно пак искат на власт, след всички поразии.

    Те са много зле, защото си вярват, нямат самокритика.
  • 22 дядото

    7 1 Отговор
    по-умно можеха да го изиграят по-умни хора,но реалностите в момента са такива
  • 23 Попето

    9 0 Отговор
    Нашите политици са абсолютно безотговорни!
  • 24 Никой

    9 2 Отговор
    Почетния председател на ДПС не иска раните на " Възродителния процес " да зарастнат , за да използва турците като крепостни да гласуват. Много умело дерибеите " страхуват " българските турци , че българите искат нов Възродителен.
  • 25 Доду ГЕРБ,ДПС,ППДБ

    6 1 Отговор
    Кой да го изграе,Тиквата, Прасето, Сокола, Кирчо и Кокорчо,Ментата и т.н., при тях мозъка е в недостиг!

    Коментиран от #32

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 милиционер

    11 0 Отговор
    Защо смяташ, че тия зад тази "Експертка" са по-умни от нея?! И Тя и Те са на нивото на боковите калинки-теменужка,деница, рая, делян, ааа имаше и един ненков-пътищар.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ако иде във Лудницата М.....

    2 0 Отговор
    Ако иде във Лудницата ..... Може би е по-възможно да намери подходящ човек! Или как се оказа така че лудницата се намира извън Лудницата.
  • 30 За Умното се иска Акъл!

    0 0 Отговор
    За Умното се иска Акъл! Не Овчарски Интелект!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Не е в Недостиг!

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Доду ГЕРБ,ДПС,ППДБ":

    Не е в Недостиг! А в Дефицит! - Сериозен Дефицит!
  • 33 Ами да

    5 2 Отговор
    Няма държавническо поведение! Радев единствено иска да натрие носа на тия, които му ограничиха правата по глупав начин! Никой от властите не се интересува от България! Само алчност за власт и пари!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Тодор

    4 1 Отговор
    Аз така тълкувам ситуацията, че цялата история от падането на правителството на Киро е скалъпена от кукловодите, за да се компрометира ПП. От една страна помогнаха и глупостите на Лена, от друга наивността и липсата на опит, от трета - извънредно опитните в интригите ББ и Шиши, плюс Доган тогава. Подариха на президента няколко месеца управление, та и неговите хора да се пооблажат и евентуално компрометират. Скалъпиха сглобка и промени в конституцията, с единствена цел да сторавят вината на ПП-ДБ. Ония се вързаха и така се получи, че изпаднаха в изолация. Сега упорито се върти манипулацията, че няма да си въстановят подкрепата. А това, че зависел резултата на изборите от резултат в САЩ хич не вярвам. Средноинтелигентия българин днес въобще разсъждава първосигнално и вярва в това, което му говорят по телевизиите.
    Та, целта е да се върне положението отпреди 2020 г. и само ГЕРБ да управлява. И се чуда, наистина ли няма една критична маса от хора, която да вижда реалността и да не иска ГЕРБ повече в управлението. Цъфнали сме и сме вързали, че над 2/3 не ходят да гласуват? Или вече сме окончателно роби на робската психика, олицетворена от мантарата "Нищо не може да се направи, нищо не зависи от мен".
  • 36 хе хе

    1 0 Отговор
    От такива ум не търсете!
  • 37 Още с избирането

    0 0 Отговор
    Радев за президент запо4на минирането на демокрацията. На4алото на разпада беше дадено през 2019 с "Апартамент гейт", а главната операция по активното и тотално разрушение на държавата и демокрацията запо4на 2020 с "Народните въстания и Протести", а след като Радев се договори с "Посолството" да пробута във властта Бандата на Киро и Асен, а после Посолството да накара евроатлантиците да го изберът за втори мандат, нещата станаха неуправляеми!