11 Септември, 2024 09:20 5 251 20

Калоян Методиев пред ФАКТИ: В ДПС минаха през всякакви емоции – объркване, страх, злоба, паника, омраза…

  • калоян-
  • методиев-
  • бсп-
  • дпс-
  • доган-
  • пеевски-
  • нинова

Преди изборите БСП е Франкенщайн, а след изборите ще е мъртвият Франкенщайн, казва независимият народен представител

Калоян Методиев пред ФАКТИ: В ДПС минаха през всякакви емоции – объркване, страх, злоба, паника, омраза… - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще доведат ли изборите на 27 октомври до нещо много по-различно на политическата сцена у нас. По-раздробен парламент, по-слаби системни партии… Пред ФАКТИ говори политологът Калоян Методиев, независим народен представител (влязъл в парламента от „Коалиция за България“).


- Г-н Методиев, има ли смисъл от извънредните парламентарни избори на 27 октомври. Какво ново ще ни дадат, след като гледате каква е политическата обстановка в момента?
- Теоретично, винаги има смисъл от избори, ако са честни, ако има сблъсък на позитивни идеи, различни визии за развитие, енергия за промяна, национални цели, добра селекция от подготвени за парламента кандидат-депутати, които отиват, за да движат тази нация напред.
Конкретно за днешната ситуация, при която имаме седем поредни предсрочни избори. Печална, тъжна. Характеризира се с чувство за обреченост, за човешка антиселекция, за нещо временно. Новото, за което ме питате, е, че кризата ще се задълбочи. Тези избори не са решение, а задълбочаване на политическата криза. И тук идва добрата новина. Кризата е възможност. Тя дава почва да се разкове този модел с всичките му задкулисия, архитекти, проникване на бизнеса в политиката, порочни практики в икономика, съдебна система, медии и да се тръгне на чисто. Поне за това мечтая и виждам като положителен вариант. Идеализмът поне малко да надделее над цинизма. Българската политика е абсолютно цинична. А без поне малко идеализъм, няма резултати.

- Вие сте в парламента. Как изглежда случващото се в ДПС, което се дели на две, отвътре в Народното събрание?
- Интересно. Две групи, които се оформиха пред очите ми. В ДПС минаха през всякакви емоции – объркване, страх, злоба, паника, омраза… Много травматично разделение. Колко бързо се разви и рухва всичко, а? В крайна сметка двете групи преминаха от психологически в юридически казуси. А сваляха и качваха правителства, слагаха и късаха генералски пагони, избираха президенти, унищожаваха човешки съдби или правеха от дребни селяни милионери…

- Сблъсък на политика или сблъсък на влияние виждате в ДПС. Дошъл ли е моментът партията да се предефинира…
- Разбира се, че за влияние. Това е личностен сблъсък между Доган и Пеевски, който има личностни, но и поколенски характеристики. Единият ще падне със сигурност. Не знам още кой. Може да паднат и двамата от тази касапница, но съм напълно убеден, че минимум единият ще се прости с всичко в политиката. ДПС във вида, в който го познаваме от януари 1990 година, свърши. От нея ще произлезе нещо друго. Каквото и да е, пак ще е корпоративно, а не класическа европейска партия.

- А БСП как ще се предефинира. Едни правят регистрация, други я заличават. Какво ще представлява БСП на изборите?
- Преди изборите БСП е Франкенщайн, а след изборите ще е мъртвият Франкенщайн. Същество, което е с етикет на политическо, но е на бизнес-олигарси, криминално проявени, зависими лица... Сглобка от добре познати образи – Мая Манолова, Румен Петков, Сергей Станишев, баш тамадата Кирил Добрев (двигателят на всичко), завършилият българска филология Атанас Зафиров, който пише председател с Ц, свързаният с фалита на Елит Банк и Панама пейпърс Борислав Гуцанов и т.н. Това остана от БСП. Абсолютно изпразнен от съдържание проект, който трябва да задоволява неполитическите нужди на няколко човека – от обществени поръчки, от имунитет, от пари, от общуване с млади момчета, тук визирам Кристиан Вигенин. Това им е мотивацията. Не търсете каузи, идеи, политическа борба, защита на определени социални групи, национален интерес. Всичко това е минало. Ако активността е ниска, с много пари, а те ги имат, с помощта на корумпирани кметове и менторите им, могат да докарат до 2-3%. Като гласове таванът им е 40-50 хиляди. Няма да са в парламента.

- Две от системните партии са разкъсвани от раздори. Колко гласове ще се налеят в други партии от тях?
- Трудно ми е да кажа. Трябва да се анализират поотделно. Вероятно много. Първо за БСП. Поддръжниците на Корнелия Нинова са огромен брой, защото тя нито излъга някого, нито има зависимости, нито открадна нечий бизнес или да прави бизнес от политиката. Затова не ѝ простиха, а организирано я биха, биха, биха… Нейните поддръжници са срещу този модел и няма да подкрепят бизнес групировката, която завзе БСП. Така идва първият голям отлив. След това ще има хора към МЕЧ, защото Радостин Василев стои ярко като алтернатива, доближава се като послания, поведение, категоричност до Корнелия Нинова. А масата въобще няма да излезе да гласува. За ДПС е много сложен въпросът.

Това беше най-непрозрачната партия за тези 34 години преход.

С колеги политолози винаги ни е било трудно да я коментираме, защото не се знаеше какво става. Сега изведнъж всичко се разкрива публично и шоково като отношения, бизнеси, зависимости, ако щете и на битово ниво - жилища, яхти… Това няма как да не отврати електората им. От друга страна от НДСВ насам те не са етническа, а бизнес-корпоративна структура, която разчита повече на зависимости. Промени ѝ се географията, профилът, лицата. Правиха се няколко клонинга на ДПС, но всички бяха неуспешни (Ходжа, Тахир, Октай, Дал, Местан… ). Тоест, няма жива алтернатива за вота на тези избиратели. Предполагам ГЕРБ ще е някаква форма на сигурност в тези региони и ще привлече вот от отиващото си ДПС. Може и малко да отиде към ПП-ДБ. Ключовият въпрос е кой ще вземе 1 глас повече на 27 октомври - Доган или Пеевски, ако успеят да се явят.

- Президентът Румен Радев призова „всички срещу Пеевски“? Но чува ли го някой…
- Страшен актьор. Че той с Делян Пеевски в ансамбъл сваляше правителството на Кирил Петков. Винаги играе срещу най-силния, мразения, за да излиза морален, да е алтернатива, да е в бяло. Това му в номерът в политиката. Никога не излиза срещу някой морален, чист, идеен, който не е зависим… Там действа подмолно, гнусно, за да срива. Предупредих за него още през 2020 година. Казах какво ще направи, но тогава мнозинството се нахвърли на вестоносеца, а не прие предупреждението. Играе с всички – политици, олигарси, според ситуацията, лъже ги, тайно вика опонентите им, купува ги с постове. Прави партии – ПП, храни вътрешни опозиции с бизнеси и постове, има доклад на ОССЕ как се намесва в изборите на страната на ДПС и ГЕРБ през 2022, сключи архи-антибългарския договор с Боташ, по който всеки плаща, изпродаде държавните имоти, отгледа си бизнес групировка… А иначе викат - това е нашият президент. В този сюжет, ако не се сблъскал челно с истината, българите ще разберат по трудния начин какво им се случва и защо са на последно място в цяла Европа. Подготвя си поредната партия, координира се с Бойко Борисов. Пак се надлъгват взаимно. Чувам все повече, че искат да се разменят – единият с партия и реална власт, а другият за сигурни старини в президентството.

- Скоро партиите ще излязат в предизборна кампания. Какво свърши 50-ият парламент. Как гледате на атмосферата вътре?
- Парламентът в абсолютна криза е голяма школа. Свършиха се някои полезни неща, от моя гледна точка, за медицинските сестри, образованието… Като независим депутат си гонех моите цели – Шенген, повече пари за археология, разваляне на договора с Боташ, Еврозоната, дострояване на Околовръстното в София, подкрепа за икономиката, проблемите на незрящите…
Иначе видях цялата антиселекция, която е изпратена в парламента – да се бият, да крещят, да обиждат…. Не просто кухи, а вредни бройки. Да изпращат пак такива хора и да чакат положителни резултати нашенските избиратели - няма да стане.

- При толкова „разбъркани карти“ на политическото поле какви са шансовете за кабинет след вота?
- Много малки. Не е ясно накъде ще избие вотът на изборите. Мостовете са взривени, отношенията са вражески, избирателите са лъгани (основно от ПП-ДБ), ситуацията е предреволюционна. А ако се задъха и икономиката, каквито индикатори вече има, как ще се състави и крепи това правителство зимата? Радев ще го сваля от ден първи с целия си ресурс. Същото ще прави и опозицията, каквато и да е тя. Не е изключено пролетта пак да сме на избори.

- И все повече чуваме, че по-малко хора ще отидат да гласуват. Може ли някой в момента да мобилизира избирателите и с какво?
- Разумните гласове не се чуват. Върви радикализацията, крайностите, лъжи, нереални обещания. Като в джунгла е - за да се привлича внимание. Така се отблъскват обаче мнозинството избиратели. Очаквам рекордно ниска активност. И попадане в парламента на антиселекцията – кресливи радикали, които не вършат работа, а само вдигат шум, други влезли със зависимости, схеми и купен вот. Ниската активност ще влоши качеството на следващите депутати, а така ще делегитимира още повече институцията. В омагьосан кръг сме. Излизането е с радикални промени и силно лидерство. Нов модел на държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    9 2 Отговор
    СИТЕ МАМУНИ,УТЕКОХА!

    Коментиран от #8

  • 2 Дааа

    28 7 Отговор
    Този Калоян, подведе жестоко Нинова и близкото и обкръжение!!! Яростно критикуваха президент Радев, така си вкараха невероятен автогол! Нинова дори пригласяше на Пее,ски във плюенето по президента... Нещо необяснимо за избирателите на БСП! Но, вече категорично оттичат в канализацията...

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Трол

    10 4 Отговор
    В БСП стигнаха и до интимни отношения.
  • 4 Град Козлодуй

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дааа":

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  • 5 Саса

    30 5 Отговор

    До коментар #2 от "Дааа":

    Сега всеки ден Пее,ски хвърля кал и помия по президента... Но, така само вдига още повече рейтинга на президента Радев! Най- мразеният политик ( с одобрение 2 процента) срещу най- одобряваният политик , президент Радев... Борбата е кат кон с кокошка... А Борисов само се ослушва, какво ще стане и не смее да каже дума нито срещу президента, нито до своя ортак, съдружник и шеф Пее,ски...
  • 6 ХХ16

    24 6 Отговор
    Калоянчо е политически труп вече. Кой го интересува неговото мнение?

    Коментиран от #7

  • 7 №17

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "ХХ16":

    Ще го гледаш поне още 5 години по медиите. За този период ще си смениш политическата ориентация от 2 до 3 пъти. Гледай пола да не сменяш, че мандраголките няма как да върнат.
  • 8 Българин

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Боруна Лом":

    - Депутатския стол е като македонската наденица.
    - Защо?
    - Ке умрат за него!
  • 9 Минаваш през ме ен

    10 2 Отговор
    Дъпъсъ ви минаха всички, по няколко пъти. Сега обаче и тях ги минаха.
  • 10 Общо

    6 0 Отговор
    Тандема Радев , Борисов е откакто се появи на сцената Радев. Кой изправи срещу Радев на президентските избори оная бабишкера , която никой не би гласувал. Чист подарък от Борисов. По скоро сделка.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пича с Москвича

    3 2 Отговор
    Мазен предател
  • 13 Бамбука

    3 1 Отговор
    Коментирайте, какво президента е направил за България. Избран от всички българи, това добре, но какво направи за армия и флот ? Ще кажете той няма власт в НС, но .....дали е дал някакво послание чрез медиите ? Нещо смислено за отбраната и нейното място и развитие в бъдеще време ? Върховен главнокомандващ, а няма стратегия. Поне не се е произнесъл. Раздава пагони и ордени само.
  • 14 Данъкоплатец

    3 0 Отговор
    По всичко личи,че ще става весело.Кое от двете Депесета ще спечели електората, зависи от развързването на кесиите за музика, кебапчета, бира, кючеци.Ромите обичат тези неща.И двамата лидери знаят тези мурафети и трябва да развържат кесиите,но дръндарският тарикат е в по- добра позиция, защото опонента му - Шиши Кеш е свикнал да взима, а не да дава. Да взима и то по най-бруталния начин.Типипен пример за това е кражбата на века(ограбването на КТБ).
    Кеша има големи задължения към банката, но вместо да плаща, решава да я ограби чрез своите слуги Цацата, Тиквата и Каскета, като накиснат един друг, не по-малък мошеник от тях, като преди това му дадат преднина и възможност да драсне яко дим и да се покрие в чужда държава, където да живее царски и от където да плямпа, за да става цирк в държавата.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Светулка

    0 1 Отговор
    Прав си Калоянчо всичко е бъркотия и за ДПС и БСП изгониха Нинова разни извратеняци.
  • 18 Светулка

    0 1 Отговор
    Прав си Калоянчо всичко е бъркотия и за ДПС и БСП изгониха Нинова разни извратеняци.
  • 19 У лево,лево.

    1 0 Отговор
    Корнелия можели да върти.
  • 20 Калоян

    1 0 Отговор
    Въртящи кат чакрък