3 Октомври, 2024 13:16 1 324 15

Д-р Стилияна Томова пред ФАКТИ: Можем да кажем, че годишно при нас около 50 майки изявяват желание да оставят децата си

  • бебе-
  • изоставено-
  • бургас-
  • болница-
  • стилияна-
  • томова

В Бургас почти няма такива желаещи за приемни семейства и се търсят семейства от други краища на страната, споделя медикът

Д-р Стилияна Томова пред ФАКТИ: Можем да кажем, че годишно при нас около 50 майки изявяват желание да оставят децата си - 1
Снимка: МБАЛ Бургас
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полицаите са успели да установят майката на изоставеното новородено бебе в ромската махала в Айтос. То беше открито преди дни, захвърлено до кофи за боклук и премръзнало. Майката е 27-годишна жена, която без основателна причина е изоставила четвъртото си дете. Новороденото е откарано с линейка в УМБАЛ - Бургас. То тежи 2800 грама и е доносено дете. За него се грижат в неонатологията на болницата. Пред ФАКТИ говори д-р Стилияна Томова, началник от Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас.

- Д-р Томова, спасихте поредно изоставено на улицата бебе. Новородено момче е открито захвърлено до контейнер за отпадъци в Айтос. Как е?
- Детето е в добро общо състояние, с добри жизнени функции. Засега изследванията не показват сериозни здравословни проблеми. Това е доносено бебе, с тегло 2800 грама.

- Бебето е било с понижена температура. Според вас колко време е престояло на улицата…
- При приемане в отделението то бе с по-ниска от нормалната за едно новородено телесна температура, но не до степен на премръзналост и без да бъдат засегнати жизнените показатели. В този ден температурите не бяха високи, може би около 15-17 градуса. Детето е било завито, но сигурно са минали няколко часа, за да измръзне,

- Имате ли вече яснота дали раждането е било в домашни условия, или в лечебно заведение?
- Пъпната връв не изглежда обработена, както това се случва в лечебно заведение. Когато раждането е в болнични условия, пъпната връв се отрязва и се клампира – слага се щипка, която да спре кръвозагубата. Доколкото ми е известно от медийните публикации, майката е обяснила, че раждането е станало вкъщи.

- Как гледате на всяка една такава съдба. Изоставено…
- Трудно. Не бива нито едно дете да започва живота си по този начин. Това са човешки същества, които са толкова крехки, че не могат да оцелеят без помощта на възрастен. Бебето има нужда от майка си, има нужда от семейство, от любов, от грижи. Тъжно е, че в 21 век, в една европейска държава, се изоставят деца.

- От болницата съобщихте, че годишно в Отделението по неонатология се грижите за около 50 изоставени деца. 50 живота на произвола на съдбата…
- Можем да кажем, че годишно при нас около 50 майки изявяват желание да оставят децата си. Половината успяваме да разубедим, но 25-30 деца все пак остават на нашите грижи. С помощта на психолог, на социални работници се водят много разговори с майките. Опитваме се да разберем причините, а органите за закрила на детето и социалните служби се стараят да вникнат в проблемите на семейството и да помогнат за разрешаването им. Когато майката е убедена, че иска да изостави детето си, тя го прави. Обикновено те напускат болницата след раждането, а бебето остава. В повечето, да не кажа почти във всички случаи, това са деца от малцинствен произход, от неблагополучни семейства, поредни деца в семейството, които са в тежест. Обяснението е в социално-икономическите условия, в което това семейство живее, но не можем да избегнем въпроса и за образованието, здравното образование. Съществуват много методи на контрацепция, има как да не се стигне до нежелана бременност, но въпреки работата с малцинствата има още какво да се желае по отношение на семейното планиране.

- Какво се случва, когато в болницата ви докарат изоставено бебе. Каква процедура следва…
- Това се случва рядко, да не кажа, че в моята дългогодишна практика са единици случаите, когато приемаме изхвърлено на улицата бебе. Преди две години пак имаше подобен случай и пак от Айтос. Тогава беше изоставено недоносено момиченце. То престоя известно време при нас, след което беше пренасочено към Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, където насочваме недоносените деца за последващи грижи. Доколкото ми е известна съдбата му, то е настанено в приемно семейство. Това вече е в правомощията на Агенцията за закрила на детето.
Стандартната процедура, която следваме, когато в болницата се изоставят деца, е да информираме Агенцията за закрила на детето. От там нататък случаят се поема от тях. Ако майката е категорична и не желае да вземе детето, се търси приемно семейство, в което то да бъде настанено. Преди време, когато имаше домове за изоставени деца, тези деца веднага отиваха от болницата в такъв дом. Но имаше реформа, домовете бяха закрити, за да могат всички деца да живеят в семейна среда. Затова се търсят приемни семейства. Лошото е, че процедурата по търсене на такива семейства е дълга. В Бургас почти няма такива желаещи за приемни семейства и се търсят семейства от други краища на страната. Понякога минават 20-30 дни, докато детето напусне болницата. През това време ние се грижим за него. Но колкото и да се грижим, ние не можем да дадем любовта, която може да даде една майка. А и не е здравословно за здраво доносено бебе да прекара месец в болницата.

--------------------------
Д-р Стилияна Томова е специалист-неонатолог. Оглавява Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас. Тук се грижат за недоносени новородени, бебета с изключително ниско тегло и с нужда от продължителна интензивна терапия. Казва, че е предопределена за професията си още от раждането – светецът, чието име носи – Св. Стилиан, е наречен Детепазител и имал чудотворна сила да изцелява тежко болни деца. Споделя, че винаги е искала да бъде детски лекар и е знаела, че това е нейната мисия. Десетки са хората, които помагат на отделението и сега то разполага с най-добрата и модерна апаратура в целия Бургаски регион. На усилията на д-р Стилияна Томова и нейните колеги се дължи и успехът на една от най-големите дарителски кампании в Бургас – „Дари капачка, спаси живот“, която увлече за каузата си хиляди последователи. Д-р Стилияна Томова е родена в Елхово, живее в Бургас от дете. Завършила е Английската гимназия в града, специализирала е в „Майчин дом“ – София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хан Ауспух

    6 1 Отговор
    масово раждат уродливи чаавета (не само мaнгaлuтe) без изобщо да могат да ги гледат.
  • 2 СТАМАТ МАГАPЕТО

    5 4 Отговор
    и оня трол от град козлодуй е бил така изоставен а са можели да го удавят место сега да ни трови живота у сайта

    Коментиран от #9

  • 3 от хумата

    2 1 Отговор
    презервативите са скъпи, а и вече не ги раздават безплатно както едно време
  • 4 Kaлпазанин

    3 0 Отговор
    И коя е причината аджеба ,за статията .аз виждам две .да ги давате на ония там обратните .за осиновяване или" демокрацията "е виновна ,та нали това бяха уж бъдещите модерни семейни ценности

    Коментиран от #5

  • 5 🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Kaлпазанин":

    ми то няма ни държава ни Ценностна система

    Коментиран от #7

  • 6 Христо

    3 1 Отговор
    Трябва, макар че са си изоставили детето, да плащат издръжка за него - на здравното или социалното заведение или на приемните родители.

    Така както се прави в други държави и както разведеният баща плаща за детето си.

    Тогава няма да има 2000 ромчета изоставяни всяка година
  • 7 Христо

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌":

    Как няма държава, а кой плаща за това изоставено дете!? Не мислиш.

    Обратното трябва да стане - държавата да престане да обгрижва всякакви безотговорни идиоти. Така стана в Холандия преди 6 години, кралят официално заяваи за смяната на модела, за края на "държавата на благосъстоянието", която плащаше за всичко

    Коментиран от #11

  • 8 Край

    0 1 Отговор
    На всяка жена с деца, която остави дете за отглеждане трябва да и се предложат 5000 лв. от държавата за прекъсване на детеродните способности. Хем ще има с какво да гледа децата дето ги има, хем няма да ги ражда на конвейер.

    Коментиран от #15

  • 9 ОНЯ СКОНЯ

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "СТАМАТ МАГАPЕТО":

    Простак сте на Макс
  • 10 Край

    3 0 Отговор
    И другото дето предлагам е да сменим пола на една прослойка от населението дето се плоди безразборно. Хем ще отчетем успехи в евроинтеграцията хем ще намалим изоставените деца.
  • 11 🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Христо":

    Децата не са ВИ на ВАС ТЕБ ВИНОВНИ
    НЕ ПРАВИ НИКОМУ ТОВА КОЕТО НЕ ЖЕЛАЕШ ДА СТАНЕ С ТЕБ
  • 12 Добро утро, Калчо

    2 1 Отговор
    То детето проходи, ти сега ли разбра?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 И защо трябва да й плащат

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Край":

    За първосигналните първични инстинкти.