18 Октомври, 2024 08:54 1 330 33

Администрацията срещу народа - или какъв въздух дишаме? Адвокат Димитър Площаков пред ФАКТИ

  • димитър-
  • площаков-
  • въздух-
  • дело-
  • нона-
  • караджова-
  • заповед

Пловдив може да служи като учебна база и учебен полигон за кандидати за кметове, които да бъдат запознавани нагледно КАК НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ УПРАВЛЯВАН ЕДИН ГРАД във всичките му аспекти, казва юристът

Администрацията срещу народа - или какъв въздух дишаме? Адвокат Димитър Площаков пред ФАКТИ - 1
Кадър: Евроком
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Националната система за контрол на качеството на чистотата на въздуха е компрометирана. Това обяви преди дни адв. Димитър Площаков. Юристът смята, че държавата укрива и манипулира данните, защото местата, на които се поставят станциите за измерване на чистотата на атмосферния въздух, са такива, където няма голямо замърсяване с фини прахови частици. От кога и защо е така… Пред ФАКТИ говори адвокат Димитър Площаков.

- Адвокат Площаков, наближава зимният сезон, когато хората започват да се отопляват с дърва. Всяка зима темата за измерването на въздуха става актуална. Трябва ли да вярваме на Националната система за контрол на качеството на чистотата на въздуха?
- В никакъв случай. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Изпълнителната агенция по околна среда са последните два държавни органа, на които трябва да се доверяваме за каквото и да било. Включително и за данните, които те разпространяват във връзка с качеството на атмосферния въздух, който ние употребяваме, децата ни, нашите родители, всички във всяка една секунда.

- Вие водите дело за качеството на въздуха. На какъв етап е…
- Все още не е даден ход на делото, което е заведено във Върховния административен съд. Образувано е през май месец тази година.

- Какво ви накара да предприемате тази стъпка?
- Както е известно, в Пловдив колегата адвокат Екимджиев и неговият екип водиха продължителна съдебна битка - близо 10 години, с колективен иск срещу Община Пловдив и местната Регионална дирекция по околна среда. Делото бе за това, че през периода 2007-2011 от общината и РИОСВ не са предприели действия, които да сведат нормите на фините прахови частици в рамките на установения стандарт на ЕС. Въпреки този безпрецедентен успех на колегата, защото Върховният касационен съд осъди Община Пловдив и РИОСВ да преустановят бездействието и в срок от една година, считано от постановяването на съдебното решение, което влиза в сила веднага - в срок до юли 2022 година, трябваше нормите на тези фини прахови частици да бъдат приведени в съответствие с нормите на ЕС. Те не предприеха абсолютно никакви мерки. Нищо не се случи. Нещата и на един милиметър не помръднаха.

А пловдивчани живеем в условията на екологична катастрофа.

Трябва да ви дам поне 16 интервюта за Пловдив, за да ви обясня проблемите на този град. Общо казано, Пловдив може да служи като учебна база и учебен полигон за кандидати за кметове, които да бъдат запознавани нагледно КАК НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ УПРАВЛЯВАН ЕДИН ГРАД във всичките му аспекти. Това е съвсем отделна тема. Та успехът на колегата Екимджиев беше помрачен от това, че Община Пловдив и РИОСВ Пловдив не изпълниха съдебно решение. Явно те се поставиха над закона.

- Вие установявате, че пунктовете, които се поставят за измерване на качеството на въздуха, са поставени далеч от кръстовища с голям трафик и са на места, където няма замърсяване…
- Да, тук ще направя връзка малко с моето дело. Именно този крах на делото на колегата ме накара да потърся алтернативи пътища за това как една държавна и местна власт могат да бъдат принудени да изпълнят едно свое основно задължение – да осигуряват на своите граждани здравословна околна среда.

- И така стигаме до темата с преместването на измервателните станции…
- То беше скандално изместване. В Пловдив имаме два пункта за мониторинг, които са включени в Националната система за следене качеството на въздуха. Едната станция скандално беше изместена точно в хода на този екологичен иск, които бе подет от адвокат Екимджиев. И така тогава си помислихме, че това изместване има връзка с екологичния иск на колегата. Че това е някаква цинична демонстрация на властта, която в хода на един екологичен процес и когато е поставена до стената, очевидно търси някакъв изход и демонстрира, че може да прави каквото си иска и да манипулира делото. Така се замислих как да разровя всичко това. Инструментариумът, с който разполагах, беше моят електронен подпис и Законът за достъп до обществена информация. Отправих две заявления до Община Пловдив и до РИОСВ, отговорите от които провокираха нови въпроси - както обикновено се получава - и в крайна сметка стигнах до един обем 60 на брой заявления. Свързах се със следните институции - администрация на Министерски съвет, Министерство на външните работи, Министерство на правосъдието, Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по околна среда и водите, Регионална здравна инспекция – Пловдив, Национален център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването, всички РИОСВ в страната. То стана като едно частно разследване. В резултат получих една цялостна картина. Изводът, до който стигнах, е, че станциите за следене качеството на въздуха не са на местата си, а са разположени в паркове, в градини, в зелени територии. Далеч от основните замърсители. По темата за чистотата на въздуха имаме директива на ЕС от 2008 година, която е действаща. Имаме и две действащи наши наредби - Наредба №7 от 1999-а, а другата е Наредба №12 от 2010 година. Цялата идея на наредбите е, че уредите трябва да бъдат при замърсителите, а не далеч от тях.

- Така ли е реално?
- А вие как мислите… Дали е така? Какво показва цялата кореспонденция. В хода на сезирането на институциите се сдобих с една заповед на екоминистъра от 2011 година (б.р. – Нона Караджова при управлението на ГЕРБ), която разпорежда в срок от два месеца и спешно - това за държавната администрация някой да даде двумесечен срок е много спешно, трябва да се преразгледа положението на всеки един пункт за измерване на въздуха в нашата страна. В Националната система имаме общо 48 пункта, но есенцията са 30 автоматични станции в 22 града. И мястото на всяка станция трябва да бъде преразгледана в срок от два месеца. Има работни групи, включени са служители по места. Цялата тази мощна администрация на централна и на местна власт в страната са впряга, за да се преразгледат местата на станциите. И аз се запитах: „Кое е наложило цялото това бързане?“ В „играта с въздуха“ нямаме нови критерии за разполагане на пунктовете, нямаме определени нови нива на замърсители, нямаме нови замърсители, чиито източници трябва да търсим… Какво е новото? Новото се оказва, че точно в този период, когато се издава тази заповед, срещу България се води наказателна процедура в съда на ЕС за неизпълнението на тази директива, която споменах - от 2008-а. Срещу България са образувани общо пет наказателни процедури. Две са приключили с наказателни постановления - едното е за превишени норми на серен диоксид, другото е за превишени норми на фини прахови частици. Две процедури са прекратени, а една е в досъдебна фаза в момента. Делото за фините прахови частици е С-488/15. И така заради наказателната процедура, която ви цитирах, в решение на ЕС после се казва, че „… България е предприела подходящи мерки за постигане на съответствие на замърсителите с пределно допустимите норми на директивата. Че концентрацията на фини прахови частици към 2014-2015 - в резултат на предприетите мерки, в голяма част от пунктовете е налице тенденция за намаляване на пределно допустимите стойности спрямо 2011-а, 2012-а и 2013-а и се показва подобряване на средните стойности на територията и в голяма част от пунктовете за измерване на качеството на въздуха и така има тенденция за намаляване както на броя на превишаването на пределното допустимите стойности на концентрацията на фини прахови частици, така и на дневните и годишните концентрации на тези стойности.“ След това съдът на Европейския съюз, тълкувайки директивата от 2008 година, казва, че мерките, които държавите членки предприемат, и плановете не са достатъчни, за да бъде освободена от отговорност държавата, която не е изпълнила директивата. След това в чл. 13 от новата директива вече е записано, че Европейския съюз не се интересува от това какви мерки, какви планове какви действия предприема една държава, а се интересува само от РЕЗУЛТАТИ. Всяка държава членка трябва да гарантира и да поддържа такива нива на замърсяване, които да са спрямо зададените норми.

- И с изместването на станциите, ние влизаме в нормите. Така ли излиза?
- Да. Това е цялата истина. Директивата от 2008-а въвежда единни критерии за всички държави членки, единен метод и методология за измерване на чистотата на въздуха, включително и това къде и как трябва да се разполагат пунктовете за мониторинг. Всичко е детайлно разработено. Тази директива е транспонирана в нашата наредба 12 от 2010 година. А ПРЕЗ 2011 ГОДИНА СИСТЕМАТА У НАС Е РАЗМЕСТЕНА ЗАРАДИ ТАЗИ НАКАЗАТЕЛНА ПРОЦЕДУРА. Това е абсолютен геноцид, който една държава извършва спрямо собствения си народ. Това е сравнимо с геноцида на Башар Асад и на Садам Хюсеин като близкоизточни диктатори в собствените им страни. Ние сме на това ниво, въпреки че формално сме член на Европейския съюз. С тази заповед от 2011 година, за която говоря, са изместени общо осем автоматични измервателни станции – в София, Пловдив, Варна, Добрич, Перник, Смолян и Видин. Но това не е единственото изместване. През 2016-а се измества станция в Плевен, например. Общата картина е следната -

станциите в градовете София, Пловдив, Варна, Девня, Русе, Горна Оряховица, Плевен, Благоевград, Кърджали, Стара Загора, Димитровград, Бургас и Несебър също не са на местата си.

Така вече нашата администрация разполага пунктовете в зелени територии, в паркове, в градини, в между блокови пространства, глухи квартални, периферни улички и по възможност далеч от основните замърсители. Това е политиката на държавата чрез администрацията, а вие ме питате дали можем да вярваме на измерванията им. Отговорете си сами… Администрацията срещу народа – ето какъв въздух дишаме.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 аман бе

    7 19 Отговор
    още един зеленясал

    Коментиран от #28

  • 3 Трол

    8 3 Отговор
    Докато не минем всички на климатици и не плащаме ток по 1000 лева, системата за мерене на въздуха няма да се оправи.
  • 4 срам

    17 1 Отговор
    Виждате ли как държавната администрация се грижи за здравето на народа !!! Та това е геноцит над хората , и виновни и наказани няма !!
  • 5 Ама изненадани ли сте

    14 0 Отговор
    По из Българията отдавна е така във всичко
  • 6 Сичкото селян

    6 1 Отговор
    доде у Софето да си пръцкат заедно.
  • 7 Да отворим всички ТЕЦ на въглища

    4 3 Отговор
    Не ни трябват перки и фотопанели.
  • 8 Администрацията срещу народа...

    11 0 Отговор
    ...бих добавил полицията,армията и общинарите,
    които обслужват само управниците и то на национално ниво,
    не само в Пловдив.
    Нямаме никакви права освен да се избиваме един друг и да се мразим,
    за да могат те да си усвояват.
  • 9 Българин 🇧🇬

    11 3 Отговор
    Има едно решение за евтин , признато "зелен" евтин ток , без отровни американски ТЕЦове и неефективни перки и панели : Решението е изграждането на Държавна , Втора АЕЦ Белене с оригиналните Руски реактори , които си имаме , и за каквито имаме специалисти !

    Коментиран от #11, #33

  • 10 Самуил

    15 2 Отговор
    Когато държавата води война срещу собствения си народ няма кой да ти помогне.

    Коментиран от #19, #23

  • 11 умен циганин

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българин 🇧🇬":

    И може би тецове на природен газ само да не е опасният "руски".
  • 12 113

    11 1 Отговор
    От две седмици в река Новачница, София, ж.к. "Дианабад", продължават да се изливат нечистотии. Всичко в района мирише на тоалетна. Ще тръгнат зарази. До момента виновни и наказани няма.
  • 13 мизерници

    8 2 Отговор
    Властта срещу народа. Тука е така. Ценности.Всяка човешка власт е престъпна.
  • 14 Този отворко, като много знае,

    3 12 Отговор
    защо не си направи партия, да спечели властта, и да въдвори ред и справедливост в държавата, а използва далаверите в съдебната система и иска да богатее на гърба на народа? Като осъди държавата, от кого държавата ще вземе парите?! Несгодите на държавата тегнат на целият български народ, не само на този адвокат.
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    Открихте......водата!!!Кога е имало връзка и симбиоза или зацепване....между 3категория и 1ва и 2-ра хора????Не виждате ли,че и в гробищата делят хората..........Вероятно за Чернобил ви казаха истината....И колко смърт причини атома и тези левкемии сигурно аз ви ги правя........
  • 16 Демократ

    1 3 Отговор
    А ми спирайте дизелите
  • 17 самолетите

    5 2 Отговор
    Самолетите над София замърсяват ужасно,но властта мълчи.
  • 18 обеднения натовски уран

    5 2 Отговор
    Над бивша Югославия натовските престъпници хвърлиха около 16 тона обеднен уран . Всичко това е попаднало и в България .
  • 19 да бе, да

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Самуил":

    И защо все трябва да чакаме някой да ни помогне? Ние да не сме инвалиди, че не можем да си помогнем сами? С избори няма да стане, значи трябва да опитаме с гражданско неподчинение - всички заедно спираме да плащаме данъци на държавата и общините в знак на протест. Ние искаме и имаме право да живеем нормално в спокойна и здравословна околна среда. Мръсният въздух, замърсената вода, градският шум, некачествената храна и лошото управление съсипват здравето ни и съкращават живота ни, а ние като добитък плащаме, за да ни убиват бавно и мъчително. И това е така, защото позволяваме да ни разделят на фили и фоби, а ние сме българи и трябва да спасим децата си, себе си и държавата си.

    Коментиран от #22, #25

  • 20 Поръсен с джоджен

    3 6 Отговор
    Човека е прав, аз лично ще му спукам гумите за да не замъсрява прекрасния ни въздух и да го доведе до нормите на светия европейски съюз.
  • 21 Име

    1 2 Отговор
    Когато чистотата на въздуха се влияе от въздушния поток, натовареността, строителните дейности, облагородяването на средата и от сезона е много трудно да се определи кое е оптималното разположение. Логично това би било най-гъсто населеният район на един град, който не е задължително да съвпада с туристическият център или най-големия транспортен възел.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Така е,

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Самуил":

    Делото на давещите се е в ръцете на самите тях. Има достатъчно дървета по Руски и Дондуков, за да бъде “подслонена” държавната администрация, начело с НС, Дондуков 1 и Дондуков 2!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Естислав Площаков

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "аман бе":

    иска копиуето да лапа лесни пари, като осъди държавата ни, но няма да му се получи.
  • 29 Мда

    1 0 Отговор
    Що ли му вярвам на адв.Площаков!?
    Погледнато през призмата на тази фалшива държавна доктрина, лесно се обясняват и други събития: - защо така силово въвеждат ЕКО категории за автомобилите;
    - сини, зелени, пембени зони по улиците на големите градове.
    - висока заболяемост, специално в големите градове!
    Разбира се всичко се замита под масата. Показват поредната Шехерезада и приказката продължава. Приказката за големият, шумен, цветен град с неограничени възможности. Град, в който си хвърляш парите, труда, че и здравето. Докато смяташ, че черпиш с пълни шепи, той те изсмуква.
    Но здравето е последното, затова, като за последно....
  • 30 откъде се е домъкнал този плющялков

    0 1 Отговор
    в Пловдив такава фамилия няма. Заради стотиците хиляди пришълци като него и бясното строителство на блокове на мястото на гори и паркове, въздухът в града ще става все по-мръсен. Да си бе стоял в родопите да диша кристалночист въздух господин помака.
  • 31 зрител

    1 0 Отговор
    НИКОЙ НЕ ВЯРВА НА ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ....
  • 32 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Българската корумпирана администрация работи за себе си и винаги срещу народа.
  • 33 Айде

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българин 🇧🇬":

    Стига с тази глупост! АЕЦ Белене не е възможен! Нито технически, нито политически!