23 Юни, 2014 11:22 16 241 24

Искахте минимум държава - ето ви я!

  • варна-
  • траур

България се превръща в Балканското Хаити

Искахте минимум държава - ето ви я! - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнението е публикувано в "24 часа"

Не знам защо варненският кмет Иван Портних се завайка по телевизията, че нямало държава. Нали това искаха и ГЕРБ, и СДС, а и БСП - минимум държава? Нали на 1 май десните идеолози дори отбелязаха ден на свободата от правителството?

След като 25 години лекуваме всички обществени проблеми чрез раздържавяване, сега защо се оплакваме, че нямаме държава? Този всенароден потоп трябва занапред да се чества като ден на победата на българския неолиберализъм.

Човек не може да не направи очевидната връзка между потопа и ултрадясната политика. Защо един по-силен дъжд докара чак такова бедствие по цялата българска география и най-вече там, където над къщите има баири? Много просто - защото напоследък гората се сече на поразия, баирите оплешивяват и мощни потоци от дървен материал текат към съседните нам Гърция, Турция и дори Румъния. Камион след камион, след камион, след камион. А защо тръгнаха тези дървени потоци? Защото милиони хора останаха без поминък. Очевидно е, че "остеритетът" (бюджетната строгост) плюс уникалната българска регресивна данъчна система отнемат пари от бедните и средните, за да ги оставят в ръцете на олигарсите. Това свива потреблението, убива дребния и средния бизнес, закрива работните места. И много естествено, че най-отчаяната част от населението ще тръгне да сече гората.

Това са живи пари, които ей така си растат неохранявани. Кой пречи да ги вземеш? Държавата не може да си опази банките, как ще опази горите?

Погледнете на картата остров Испаньола, където Колумб едно време основал колония. Той прилича на председателя Мао, който беше плешив до средата на темето. От едната страна е псевдодържавата Хаити и в нея не е останало нито едно дърво. Управляват я все луди диктатори, които периодически се спасяват в чужбина с откраднатите си милиони. Народът умира от глад. От другата страна на същия остров е Доминиканската република. Там гората е непокътната, защото властите по традиция воюват с дървосекачите. В сравнение с хаитяните сантодоминговците са направо богаташи.

Както вървят нещата, България е на път да стане балканското Хаити, което ще граничи с балканското Санто Доминго - Гърция и Турция. Искахте минимум държава - на ви я. Да живее Първи май, денят на свободата от правителството и от горите!

Добре, но как да се спасим от съдбата на Хаити? Един виден професор предложи да се забрани всякаква сеч из Балкана. Аз съм "за" с двете ръце. Само че няма как да стане. Това са десетки хиляди гладни българи плюс местните деребеи. Всякакви опити на някой дон Кихот от горското да спре секирите завършват печално и дори фатално. Така наречената дървена мафия е просто осъзнатият авангард на въоръжените със секири пауперизирани народни маси.

Според мен много по-реално решение е да се забрани всякакъв износ на дървесина. Тогава сечта ще намалее поне 5 пъти. Който иска да прави мебели - да ги прави в България. Сега изнасяме дървесината в Гърция, там правят мебелите и после ги продават в България. Така през ХV век Хенри Седми спрял износа на вълна от Англия, което сложило основата на текстилната промишленост в страната, а тя - на индустриалната революция и на английската демокрация.

Само че дървената мафия има много силни позиции във властта и не би допуснала да се спре износът. Тъкмо обратното, тя неотдавна даже намали цената, която частните фирми плащат на държавата за изсечената дървесина. Друг е въпросът, че като платят за 100 кубика, изсичат 1000 и никой не може да ги озапти. Какво имат защитниците на гората? Блогове. И будна гражданска съвест. Забравете.

Ако трагедията във Варна се бе случила преди 25 години, в рамките на 1 час там щяха да се струпат хиляди войници, трудоваци, служители от Гражданска защита, булдозери, влекачи, "виетнамки" и каква ли не друга техника. До средата на деня улиците и къщите щяха да са отводнени и изчистени, автомобилите - извадени от канала, телата - намерени и преброени. Днес държавата не си направи труда да уважи купона.

Ето какво прочетох във фейсбук, постнато от Красимир Симеонов: "Днес цял ден помагахме на пострадалите в "Аспарухово" и във Варна. Основно чистихме кал и отломки от дворовете на хора. Ето какво видяхме:

- Само 5-има войници, не бяха се изцапали дори и по обяд си тръгнаха.

- 2 коли на Гражданска защита - пълни смешници! 1 час си палиха помпата и още толкова им трябваше, за да разбият 2 бордюра.

- 3 пожарни, които обаче отводнявали по график, спуснат им от тел. 112, и отказваха на хора, които имат реална нужда. Появиха се обаче някакви момчета - доброволци, които току-що си купили помпа от "Киров" и отводняваха наред.

- 9 фадрома, 5 автокрана и 1 гредер на частни фирми, които бяха дарили работата днес в полза на хората.

- Не видях през целия ден нито един политик - къде са им щабовете на тези ... не знам, но все ми се струва, че трябва да са до мястото на катастрофата, нали?"

Ето, това е "свободата от правителството". Тя бе извоювана с премахването на редица "излишни" институции.

Имаше например държавен фонд "Мелиорации". През 1998 г. той бе закрит, защото такъв акъл ни даде МВФ. Гражданска отбрана беше мощна организация със структури, техника, оперативни планове. Днес не е нищо. Имаше впрочем и държавно предприятие "Механизация и борба с ерозията". То също отпадна в похода към минималната държава. Да не говорим за армията - останали са шепа войници и те спасяват демокрацията в Третия свят. Спомняте ли си, че имаше и Строителни войски, където ромските младежи получаваха занаят, та да не секат гората? Гледам по интернет - и това са го направили аматьорски. Рязали са на височината на гърдите, за да не се навеждат!

И накрая за политиците, които видяха в трагедията нов повод за скандал. Иван Портних наруга правителството и областния управител, те от своя страна наругаха Иван Портних и безхаберието на варненската община и така нататък. Вече много пъти съм писал, че поне 80 на сто от тази национална скандальозност се генерира от пропорционалната избирателна система. Тя действа центробежно, разделя хората на групи и ги нахъсва едни срещу други. Основен инструмент на политиката става скандалът. Ако има разбирателство, то е все тайно. Така се постига пълна антропоморфност на природното бедствие.

Ако утре комета удари Земята, част от говорещите глави веднага ще обвинят Орешарски. Другите - Бойко Борисов. Разбира се, по принцип за природните бедствия си е виновен винаги Костов.

И обратното - мажоритарният вот обединява хората, защото, за да спечели 51 на сто от вота в даден район, политикът е длъжен да се хареса на всички и никого да не обиди. Преди 2 години източното крайбрежие на САЩ бе ударено от разрушителния ураган Сенди. Републиканецът Крис Кристи, губернатор на Ню Джърси, веднага забрави текущия скандал с демократите и публично благодари за помощта на президента демократ Обама. Двамата се снимаха прегърнати и десните републиканци засъскаха. Но на другата година републиканецът Кристи бе преизбран за губернатор с убийствената разлика от 22%. И най-интересното е, че Ню Джърси по принцип гласува за демократите. Ето как мажоритарният вот обединява политиците и хората много по-успешно от кравата Милка.

Но пък без пропорционален вот "минималната държава" нямаше да е възможна. Защото при мажоритарен вот всеки политик е лично отговорен пред своя избирател. Така се изгражда отговорна държава. При вота за партийни листи никой не е лично отговорен пред народа, но всеки депутат дължи вярност на своя олигарх. Така се изгражда безотговорна държава.

Това искате, това получавате. Балканското Хаити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Икер

    9 0 Отговор
    Съгласен съм с автора на статията. Не разбирам, направо му се чудя на министъра на отбраната, защо не нареди да се отворят складовете със запасно имущество, оттам да се извадят ботуши, лопати и кирки??? Да се вдигнат под тревога още веднага всички поделения с личния състав и да се помогне на хората. Ако беше го направил това, щеше да е за добро на Варненци и добър имидж за армията.

    Коментиран от #9

  • 2 Десислава Димитрова

    3 10 Отговор
    липсата на институции е проблема не раздържавяването.самия факт ,как деистват държавните служители би трябвало да ти е показателен.повече от тях не значи по-висока ефективност ,даже напротив.ако институциите работеха частния сектор би могъл ефективно да се справи със ситуацията ,но както и за гората ,така и за бедствията нямаме полиция ,прокуратура и съд.
  • 3 Христо Христов

    7 1 Отговор
    Изключително точно попадение на Валери Симеонов. Цели 25 години реваха срещу държавата и тя стана мръсна дума, а сега я търсят за помощ... Еми, кое от двете искате - държава или демокрация (слободия)!!! Второто го имате вече и пак сте недоволни!?
  • 4 Христо Христов

    4 0 Отговор
    Excuse me, Валери Найденов, разбира се! Извинявам се още веднъж...
  • 5 Шато Медово

    9 1 Отговор
    -не искаме казарма
    -не искаме гражданска защита
    -не искаме строителни войски
    -не искаме държавни банки
    -искаме държава
    Е, няма как да стане.А забравяме ,че имаме и дълг към държавата.
    Проверете колко богати и известни българи са отишли доброволци на фронта.Апостол Карамитев е отишъл на фронта,а след войната три години казарма,но това не му е попречило,да стане велик актъор и човек,а нашите младежи не искали казарма,че им спирало развитието,,, ха,ха,ха.
  • 6 Ivaylo Borisov

    4 1 Отговор
    Дано да променим нещо, някога, дано.
  • 7 Stoyan

    2 4 Отговор
    Ех Валери, глупостите ти нямат край ...
    Когато се случи много по-голяма трагедия преди повече от 25г., даже не ни казаха за нея ...
    Какви ти мерки взеха ?
    Примерите от миналото убиват тезата в полет.

    Винаги ще искаме минимум държава.

    Може да искаме малко от държавата, но колкото и да е малко тя трябва да го върши добре.

    Максимум държава ще искат тези които живеят на гърба на другите.

  • 8 Николай Николов

    3 0 Отговор
    Еми 25год. на са на власт едни и същи и виждаме че немогат да направят абсолютно нищо по какъвто и да е проблем но все пак има идиоти да гласуват за тях.Но не напразно казват за комунизма че е власт на идиотите,защото само те го подкрепят!
  • 9 Валентин Витанов

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Икер":

    няма да отворят складовете защото те липсват или са празни чакат удобен момент да им драснат клечката за да скрият липсите а за поделенията .......просто то няма държава направо .рахме отгоре и...
  • 10 Iliyan Yanchev

    1 0 Отговор
    Искахте минимум държава - ето ви я!
  • 11 georgi genchev

    2 0 Отговор
    Kakvo ia mislite taia toaletna,...te horata koito ia upravliavat ia ograbvat 30godini i ne misliat za neia,vie ste trygnali da ia mislite,....vzimaite po edna chanta,i mladite da gi niama ot tuka,..na vsiakyde e po dobre ot tuka,......i stiga ste se zablugdavali che neshto shte se promeni,...kolkoto po rano se mahnete ,tolkova po byrzo shte se opravite,............No glavniat vinovnik sa horata v taia dyrgava,.....ako sa iskali shtiaha da promeniat mnogo raboti,...shtom ne sa promenili znachi taka im e dobre,....Ostavete gi da pluvat v tia l..na,a po umnite i htri horitsa-DIM DA GI NIAMA....................
  • 12 georgi genchev

    2 0 Отговор
    E taia ,na snimkata kyde krachi,,,zaplatata i e 15,20 000euro ili 40 000leva,....na mesets....Ami eurodeputatite,kyde glasuvahte za tiah i na tiah gore dolu tolkova......ne 1,ne 10,..a 100 pyti poveche ot kolkoto vzima edin rabotesht chovek ,Ami samo te li sa....a triabva da e ne poveche ot 5,6 pyti v BG,....Kakvo chakate da se promeni.....Koi ti misli za obiknovennia rabotnik,kyde blyska po 10chasa na den i vzima 500leva...............IA poglednete kolko Partii stanaha samo,.Ami subsidiite im,......Mi che to koi Raboti v taia strana........I starata pogovorka-Shtom taka ste si poslali tova shte syrbate.............
  • 13 georgi genchev

    2 0 Отговор
    I stiga ste drynkali gluposti,....Toia na vlast ,Onia na vlast....30godini nali sa smeniaha,....I drugi da doidat razlichni na vsichki ot tezi ,niama li Red i kontrol i Pravila...,pak shte e syshtata....Praktikata pokazva che ,koito i da e na vlast ,tribva da se kontrolirat ot naroda i negovite organizatsii......Niama li kontrol i distsiplina vse shte e taka,........I izvodyt e che ......,Narodyt go niama i ne si e na miastoto,.......ili Taka iska da se givee v BG.........
  • 14 georgi genchev

    2 0 Отговор
    I niamate pravo da revete sega,...za 30godini sa otkradeni 120,130miliarda,....i se prodylgava......kyde Bylgaria sega shteshe da e kato shveitsaria,...a sega e kanalizatsiata na shveitsaria........Niakoi ot tia izmamnitsi vkarahte li v zatvora,Smeshna dyrgava,Vkarali mi tsiganin za kragba na Kon,na keremidi,za drebni raboti a tia upravnitsi kyde dovedoha tsiala dyrgava do falit i kolko hora do samoobiistvo,...si praviat Orgii i se prepichat na Kopa Kabana.........vzimahte li im nezakonnite pari,..kakvo napravi narodyt-Edno goliamo nishto.......E niama kak da e drugo iache,...taka shte da e,.....Dage i tova vi e mnogo,.......
  • 15 коко

    0 4 Отговор
    Просто тройната коалиция трябва да лежи в затвора..

    Коментиран от #16, #22

  • 16 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "коко":

    А, само тя...
  • 17 Велимир Иванов

    3 0 Отговор
    па като е минимум,защо ли пък ни е въобще държава...дет се вика икономията майка на мизерията...малко държава,равно на никаква държава...що не хванем да измислим нещо по бай ганьовски и да шашнем еуропата и свето...примерно на всеки да сложим по един ифон да виси на синджир на шията и с него всеки да се сканира сам всичко що прави насам натам,ако прави убави работи,ифоно ке му дава пари,ако не ке му зима пари...всеки ке стане една независима индивидуална държава и ке се грижи така и така сам за всичко...лесно...просто и ефтино
  • 18 Stone Kold

    3 0 Отговор
    ЕС обмисля създаване на циганска държава в Европа, на територията на България!
  • 19 Stone Kold

    2 0 Отговор
    http://mall359.com/%D0%B5%D1%81-%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F-%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B2-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-438-obiavi.html
  • 20 Един от малкото

    2 0 Отговор
    Уникално ! Браво, всичко е истина !
  • 21 Кобрата

    3 0 Отговор
    Няма да има оправия в тая държавица... всичко се окраде и изяде.
    И чакаме ние някакво възмездие, е няма как да стане, докато народа не се вземе в ръце да свалим това правителство и да се премахнат всички партии оправия.
    Нито работа се намира лесно нито заплатите са заплати, нито работата е работа и цялата икономика е скапана на хората им писна вече.
  • 22 Кобрата

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "коко":

    Всички до един са за трепане, не за затвор...крадоха, крадоха и не се наситиха, все стари муцуни.
  • 23 Васил Иванов

    4 0 Отговор
    Нали шопите преди 25г се по.раха да реват за мукрация ,то че се палиха ,то че подпалиха дори всичко що се не пали,само те да смучели на свобода,всички министерства там да са и всеки шоп -министър.Бай Тошо ги мъчел и тормозел и нямали свобода здраво гуши да напълнят...Няма,няма друг начин за спасение на БГ-бягай народе и то вдигай от гроба ,че днес държава няма а утре и народ няма да има -само циганор.
  • 24 мария спасова

    2 0 Отговор
    Тъжното е ,че всичко е на наш гръб.А още по тъжното е ,че дори и революциите след това са се проваляли и нещата пак са си отивали в обичайното русло просто с други действащи лица.А жертвите дадени се оказва,че са били нахалост.Няма път за нас!